Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe, opinie i pytania

3992 pytania o Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe. Odpowiadają sprawdzeni farmaceuci. Anonimowo, bezpłatnie, bez kolejki w aptece.

Tematy nadrzędne: Antykoncepcja.

Twój adres IP i wybrana lokalizacja zostaną zapisane. Polityka Prywatności.
Malgo (anonim, 89.64.82.)
około 3 godzin temu, Warszawa

Czy przy stosowaniu Atywii mogę wziąć Ibuprom ? Pozdrawiam

Czy przy stosowaniu Atywii mogę wziąć Ibuprom ?
Pozdrawiam

kasia (anonim, 46.205.195.)
około 8 godzin temu, Warszawa

Co zrobić, jeśli pomyliłam się w schemacie przyjmowania Vibin?

Witam, popełniłam błąd w braniu tabletek w ostatni dzień tabletek z substancja czynna zapomniało mi się i wzięłam po 14,5 h z przerażenia. Nie przeczytałam, że lepiej jej nie brac i zacząć brac tabletki placebo o dzień wcześniej i dzień szybciej niż normalnie zacząć brac tabletki z substancja czynna. Bardzo się stresuje, czy jest możliwość ciąży w takim przypadku ? Przeczytałam, że tabletki z substancja czynna mam mimo wszystko wziąć o dzień wcześniej i nie brać pod uwagę wzięcia tej tabletki po 14,5 h.

Anonim (anonim, 37.47.145.)
około 8 godzin temu, Warszawa

Kiedy i od jakiej tabletki należy zacząć brać tabletki Naraya plus?

Kiedy i od jakiej tabletki(różowa czy biała) należy zacząć brać tabletki naraya plus.
PS. Wcześniej nigdy nie brałam antykoncepcji. Proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuję.

nn (anonim, 89.75.110.)
około 19 godzin temu, Warszawa

Czy hydroksyzyna osłabia skuteczność Vines?

Witam. Dziś o godzinie 13 zażyłam lek Vines. Natomiast o 22 wziąłem hydroksyzynę. Przeczytałam gdzieś ze leki psychotropowe zaburzają działanie tabletek. Czy muszę dodatkowo się zabezpieczać.

Alicja (anonim, 94.254.177.)
około 6 godzin temu, Warszawa

Czy uprawiając seks w 6 dniu przerwy jestem narażona na zajście w ciążę, jeśli zmieniam Dionelle na Atywia?

Dzień dobry, zmieniłam tabletki Dionelle na Atywia, robiąc 7 dniową przerwę. Czy uprawiając seks w 6 dniu przerwy jestem narażona na zajście w ciążę, jeśli wcześniej regularnie brałam tabletki przed 21 dni, a Atywie zaczęłam przyjmować po 7 dniach o tej samej porze i nie pominęłam żadnej z tabletek?

Sss (anonim, 188.33.248.)
około 22 godzin temu, Warszawa

Czy muszę wykonywać test ciążowy po współżyciu podczas zmiany Vines na Vibin Mini?

Witam. Mam pytanie .
Brałam 1 rok tabletki Vines po roku zdecydowałam się zwiększyć dawkę hormonu a co za tym idzie tabletki z Vines na Vibin Mini . W starych tabletkach pominęłam tabletki placebo i zaczęłam brać żółte z Vibin Mini,wiąże się to z tym że nie miałam miesiączki ale w 1 tygodniu brania nowych tabletek nie uważałam z partnerem . Czy ochrona została zachowana ,czy raczej będzie konieczność robić kolejny test ? Robiłam dziś po tygodniu od stosunku ale nie wiem czy to aby nie zbyt wcześnie . Druga sprawa ,że mam taki nabrzmiały brzuch odkad zaczęłam je brać ,czy to może być efekt uboczny i minie ?

Alina (anonim, 5.173.252.)
około 23 godzin temu, Warszawa

Czy podczas stosowania Vines łatwiej mi będzie schudnąć z okolic brzucha i nie będzie mi się gromadzić woda w organizmie?

Witam, chciałam się poradzić w pewnej sprawie. Schudłam 12kg i ważę teraz 54kg, jednak wciąż mam odstający brzuch, którego nie mogę zrzucic. Ostatnio byłam u ginekologa i zdiagnozowano u mnie zespół policystycznych jajników. Ginekolog przepisał mi lek vines, czy istnieje możliwość, że przy stosowaniu tego leku łatwiej będzie mi schudnąć z okolic brzucha i czy woda przestanie mi się gromadzić w organizmie?

marta (anonim, 83.23.227.)
około 18 godzin temu, Warszawa

Czy muszę kontaktować się z endokrynologiem, aby przerwać stosowanie leku Leverette?

dzień dobry. czy można zaprzestać przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych (leverette, biore od 3 lat) biorąc od niedawna (tydzień) euthyrox 25 (stwierdzona niedoczynność tarczycy)? czy powinnam skontaktować się z endokrynologiem, czy też mogę spokojnie zrezygnować z tabletek?

Patka (anonim, 93.159.136.)
około 10 miesięcy temu, Warszawa

Jakie są opinie o leku Slinda?

Hej wszystkim!

To będą moje pierwsze tabletki i oczywiście mam dużo wątpliwości, szczególnie dlatego ze Slinda praktycznie nie ma zadnych opini.

Jak zareagowałyscie na tabletki? Czy ciagłe plamienie dotyczy wielu z Was? Nie ukrywam, ze jest to dla mnie trochę niepokojące.

Za jakiekolwiek informacje/opinie będę bardzo wdzięczna!
Dzięki!

Czuczu (anonim, 37.30.18.)
około dnia temu, Warszawa

Co mam zrobić, jeśli nie mogę kupić testu ciążowego, bo jestem na kwarantannie, a nie mam krwawienia z odstawienia?

Witam. Biorę tabletki Vines już od 2 lat. Przez cały okres brania antykoncepcji tabletki były zażywane stałej porze. Nie została pominięta żadna tabletka. Po skończeniu ostatniego opakowania nie wystąpiło u mnie krwawienie z odstawienia. Rozpoczęłam nowe opakowanie, wzięłam już 2 tabletki jednak krwawienia nadal nie ma. Rok temu miałam podobna sytuację jednak po wziecu 1 tabletki z nowego opakowania wystąpiło krwawienie. Czy w tej sytuacji mam prawo do niepokoju czy jednak nie mam o co się martwić? Testu ciążowego nie mogę zrobić ponieważ jesteśmy na kwarantannie...

Anna (anonim, 46.148.92.)
około dnia temu, Warszawa

Dlaczego ulotka leku Microgynon 21 podaje, że jak wystąpią wymioty w ciągu 4 godzin od przyjęcia tabletki, to należy wziąć druga tabletkę, skoro w ChPL jest napisane, że lek osiąga maksymalne stężenie w osoczu już po 2 godzinach?

Witam, w ulotce a raczej w charakterystyce produktu leczniczego microgynon 21 pisze ze maksymalne stężenie leku w krwii pojawia się w ciągu 2 h od przyjęcia, że jest szybko i całkowicie wchłaniany. W takim razie dlaczego ukotka podaje że jak wystąpią wymioty w ciągu 4h należy wziąć druga tabletke skoro w chpl pisze ze 2h wystarcza...

Anna (anonim, 5.173.105.)
około dnia temu, Warszawa

Jaka jest możliwość zajścia w ciążę?

Dzień dobry w sobotę pominęłam tabletkę vibin mini, była to 12 tabletka w blistrze. W niedzielę normalnie przyjęłam. Odbylam stosunek płciowy bez zabezpieczenia. Jaka jest możliwość zajęcia w ciążę?

myszkaszyszka (anonim, 5.173.255.)
około roku temu, Warszawa

Czy mam przerwać stosowanie tabletek antykoncepcyjnych, jeśli przy 15. tabletce pojawiło się krwawienie?

Witam zaczęłam brać tabletki vibin ale nie pierwszego dnia miesiączki bo nie chciałam czekać do kolejnego okresu.....po 15 wziętych tabletkach dostałam okres, czy mam przyjmować dalej z tego opakowania żółte tabletki? A później białe placebo? Czy jak dostałam okres powinnam przyjmować teraz placebo?

Julia (anonim, 81.219.15.)
około dnia temu, Warszawa

Opóźnienie w przyjęciu tabletki antykoncepcyjnej - czy skuteczność antykoncepcji zostaje zachowana?

Dzień dobry, biorę tabletki antykoncepcyjne lesiplus i zazwyczaj biorę tabletkę o jednakowej porze i jest to godzina 11 a tym razem zapomniałam i wzięłam ją dopiero o 00:40. Jest to pomiędzy 8 a 14 dniem na opakowaniu. Czy coś się zmieniło w ochronie?

Monii (anonim, 85.221.139.)
około dnia temu, Warszawa

Czy jeśli w czasie zażywania tabletek antykoncepcyjnych brałam również witaminę C w dawce 1000 mogę się obawiać, że tabletki nie będą miały działania?

Czy jeśli w czasie zażywania tabletek antykoncepcyjnych brałam rownież witaminę C w dawce 1000 mogę się obawiać że tabletki nie będą miały działania ?
Dodam iż wszystkie tabletki zażywam po śniadaniu.

Mkmkm (anonim, 89.77.167.)
około dnia temu, Warszawa

Czy 2-3 godzinne opóźnienie w przyjęciu tabletki Vibin wpływa na jej skuteczność?

Dzien dobry, biorę Vibin od lipca 2020, nie spóźniałam się nigdy z tabletka, ale ostatnio spóźniałam się 2 godziny z wzięciem jej, na drugi dzień 3 godziny, ale od tamtego momentu biorę normalnie o 19 godzinie, kochałam się z narzeczonym i skończył we mnie, czy ochrona przed ciaza została zachowana?

Ghj (anonim, 94.254.136.)
około 2 dni temu, Warszawa

Co zrobić jeśli wystąpiły wymioty po Vines?

Jeśli biorę leki antykoncepcyjne Vines o 21 a po 2 zaczęłam dużo wymiotować to czy wpłynęło to na
skuteczność antykoncepcji? Jeśli tak to jak powinnam teraz postępować?

Paula (anonim, 91.123.212.)
około dnia temu, Warszawa

Czy nieprzyjęcie tabletek placebo może przyczynić się do niewystąpienia krwawienia z odstawienia?

Biorę 3 miesiąc tabletki Vines , w tym miesiącu po zakończeniu tabletek żółtych ( czynnych ) nie wzięłam żadnej tabletki placebo , jutro ( po 4 dniach odstawienia ) powinnam zacząć kolejny blister ale krwawienie nie wystąpiło , test ciążowy z dzisiaj negatywny. Czy powinnam zacząć nowe opakowanie mimo braku krwawienia , czy to , że nie wzięłam tabletek placebo ma wpływ na brak krwawienia ?
Dziękuję za odpowiedź .

Nowa 123 (anonim, 83.11.78.)
około dnia temu, Warszawa

Czy przyjmowanie tabletki antykoncepcyjnej codziennie o 10 minut szybciej wpływa na jej skuteczność?

Dzień dobry
W tym miesiącu zaczęłam 4 blister tabletek vibin mini. Z względu na zmianę czasu chciałam powrócić do 9:30 starego czasu pierwszego dnia wzięłam tabletkę o 10:30 kolejnego dnia 10 minut szybciej i w ten sposób chciałam dojść do danej godziny. Przeczytałam że nie muszę tak robić więc 3 dnia wzięłam tabletkę o 9:30 i od tego czasu biorę już o tej porze moje pytanie brzmi czy ochrona przed ciąża została zachowana?
2. Mam jeszcze pytanie wiem że lepiej abym już brała tabletki o konkretnej porze ale z względu na zmiany prawdopodobnie za miesiąc będę musiała je brać o 6 rano jak to zrobić żeby wszystko było okej?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mei (anonim, 5.184.9.)
około dnia temu, Warszawa

Czy przyjęcie Vibin Mini w drugim tygodniu stosowania z 13-godzinnym opóźnieniem sprawi, że tabletka zadziała i zapobiegnie owulacji?

Witam od trzech miesięcy przyjmuje tabletki antykoncepcyjne vibin mini, jakiś czas temu zdążyło mi się wziąć lek później zawsze biorę o 9 ale tego dnia wzięłam lek po prawie 13h, był to 12 dzień cyklu i stąd moje pytanie czy jeśli wzięłam tabletkę z takim opóźnieniem to czy ona zadziała? I zapobiegnie owulacji?

Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe
Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe działają na 3 sposoby - hamują owulację, zmieniają właściwości wyściółki macicy oraz powodują, że śluz szyjki macicy ma właściwości utrudniające ruchliwość i przemieszczanie plemników.


Skonsultuj się z lekarzem on-line

Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.

Umów telekonsultację

Produkty

Poniżej produkty przypisane do tego tematu1.

1 przypisania produktów do tematów dokonuje redakcja, w skład której wchodzą farmaceuci. Producenci nie mają wpływu na skład lub kolejność listy. Jeśli widzisz, że na liście brakuje produktu, skontaktuj się z nami.

Ostatnio aktywni specjaliści:

Olga Sierpniowska, mgr farm.
farmaceuta, redaktor
ostatni post około 25 minut temu
Ewa Pilch, dr n. med.
farmaceuta, redaktor
ostatni post około 26 minut temu
Bartlomiej Owczarek
administrator
ostatni post około 29 minut temu
Angelika Talar-Śpionek, mgr farm.
farmaceuta, redaktor
ostatni post około 55 minut temu
Katarzyna Domagała, mgr farm.
farmaceuta, redaktor
ostatni post około 5 godzin temu
Anna Tyrańska, mgr farm.
farmaceuta, redaktor
ostatni post około 10 godzin temu
Marta Janocha, mgr farm.
farmaceuta, redaktor
ostatni post około 19 godzin temu
Aleksandra Żywiec-Pelczar, mgr farm.
farmaceuta, redaktor
ostatni post około 20 godzin temu
Aleksandra Mroczkowska, mgr farm.
farmaceuta, redaktor
ostatni post około 23 godzin temu
Agnieszka Soroko, mgr farm.
farmaceuta, redaktor