Patka (anonim, 93.159.136.) Warszawa 2 lata temu

Jakie są opinie o leku Slinda?

Hej wszystkim!

To będą moje pierwsze tabletki i oczywiście mam dużo wątpliwości, szczególnie dlatego ze Slinda praktycznie nie ma zadnych opini.

Jak zareagowałyscie na tabletki? Czy ciagłe plamienie dotyczy wielu z Was? Nie ukrywam, ze jest to dla mnie trochę niepokojące.

Za jakiekolwiek informacje/opinie będę bardzo wdzięczna!
Dzięki!

35
321 odpowiedzi, 20 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

5 miesięcy temu

Slinda jest jednoskładnikowym preparatem hormonalnym zawierającym drospirenon. Slinda hamuje owulację, powoduje zmiany w śluzie szyjkowym, a także wpływa na endometrium. W trakcie stosowania leku mogą występować nieregularne plamienia i krwawienia. Może się również zdarzyć, że krwawienia nie będą występować wcale.

Każdy stosowany lek może spowodować wystąpienia działań niepożądanych. Nie oznacza to jednak, że u każdego pacjenta one wystąpią. Do najczęściej zgłaszanych działań niepożądanych należą m.in. ból głowy, ból brzucha, nudności, zmiany nastroju, trądzik, dyskomfort piersi, zwiększenie masy ciała:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/101505/slinda-tabletki-powlekane/ulotka

W przypadku zaobserwowania wystąpienia działań niepożądanych leku Slinda, zachęcam do ich zgłoszenia. Zgłaszanie działań niepożądanych umożliwia zwiększenie kontroli nad lekami dostępnymi w obrocie. O tym, jak i dlaczego zgłaszać działania niepożądane, pisaliśmy w artykule: https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-i-dlaczego-zglaszac-dzialania-niepozadane

Zachęcam do zapoznania się z materiałami dodatkowymi, które mogą okazać się przydatne:

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/antykoncepcja-hormonalna

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-prawidlowo-stosowac-antykoncepcje

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jakie-leki-oslabiaja-skutecznosc-antykoncepcji

Meg  (anonim, 109.231.14.) 5 dni temu

Tabletki Slinda lekarz przepisał mi po ciąży. Ze względów zdrowotnych mogę przyjmować tylko jednoskładnikowe tabletki antykoncepcyjne. Brałam je półtora roku. Krwawienia/plamienia pojawiały się na tabletkach aktywnych - raz, czasem dwa lub trzy w czasie jednego cyklu. Z czasem krwawienia stawały się coraz częstsze i bardziej obfite. Poza tym żadnych innych dolegliwości nie miałam. Samopoczucie, libido, cera - wszystko ok. Ostatecznie odstawiłam tabletki - okres pojawił się miesiąc po odstawieniu- i zdecydowałam się na wkładkę wewnątrzmaciczną Mirena.

Anonim (anonim, 178.235.191.) 16 dni temu

Ja kończę zażywać pierwsze opakowanie. Są to moje pierwsze tabletki i jak na razie są super. Żadnych skutków uboczych, żadne plamienia się u mnie nie pojawiły. Poprzednio brałam plastry evra i to była masakra. Juz przy pierwszym plastrze prawie wylądowałam w szpitalu. Niesamowite krwiawienia, bóle brzucha, zawroty głowy, gorączka, wymioty .. Także te tabletki polecam z całego serca.

1

Aniaa (anonim, 89.64.41.) 40 dni temu

Pytanie. Czy któraś z Was miała takie paskud w wahania nastroju? Kiedy to minie? Złość u mnie odpala się w sekundę i nie potrafię nad tym zapanować... Biorę właśnie 2 opakowanie ( zaczęłam) i nie pomaga fakt, że chociaż się staram mąż narzeka, że jestem nie do wytrzymania... Mam też problem ze snem. Ciężko mi zasnąć. Któraś z Was tak miała?

1

Smerfetka (anonim, 94.226.178.) 43 dni temu

U mnie SLINDA sprawdziła się rewelacyjnie. Nie miałam żadnych skutków ubocznych , typowych dla antykoncepcji 2-składnikowej( wcześniej przyjmowałam 4 różne preparaty 2-składnikowe i zawsze towarzyszyły b.przykre dolegliwości : mdłości, problemy żołądkowe, depresja, tycie , ból piersi przez cały miesiąc ). W pierwszych 3 miesiącach były niewielkie plamienia ale okres był idealnie wg.kalendarza . Dodatkowo krwawienia były znacznie słabsze( miałam zdiagnozowane miesniaki macicy i okropne krwotoki a SLINDA te krwotoki zmniejszyła o Ok. połowę)

2

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

52 dni temu

Do @Karolina:

Nie ma powodu do zmartwień, ponieważ podczas stosowania tabletek Slinda u znacznej części kobiet nie występuje krwawienie z odstawienia i jest to normalne (krwawienie nie pojawia się z czasem, wręcz przeciwnie zanika u większej ilości kobiet). Mogą natomiast pojawiać się nieregularne plamienia i krwawienia śródcykliczne. W odróżnieniu od Madinette są to tabletki jednoskładnikowe. Więcej informacji znajdzie Pani w załączonym wątku i artykule:

https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/79151/slinda-czy-brak-krwawienia-z-odstawienia-podczas-przyjmowania-tabletek-slinda-t

https://www.gdziepolek.pl/kategorie/tabletki-antykoncepcyjne-jednoskladnikowe

Karolina (anonim, 46.228.94.) 52 dni temu

Kończę brać 2 opakowanie Slindy. po 4 tabletkach pierwszego opakowania wystąpiło krwawienie, do tej pory nadal nic. żadnej tabletki nie pominęłam. wcześniej brałam dwuskładnikowe Madinette. czy brak krwawienia jest normalny? nie czuję żadnych innych dolegliwości, poza partnerem, który ciągle wmawia mi ciążę, skoro niema krwawienia. stąd moje pytanie, czy mam się czym przejmować? jest to normalne? po jakim czasie powinno się wszystko unormować?

Nadia (anonim, 46.204.12.) 2 miesiące temu

Jestem w trakcie drugiego opakowania. Jestem dwa miesiące po porodzie i karmię piersią, więc dostałam akurat te tabletki. Brałam dawniej (kilka lat temu) Naraye i nie pamiętam, żebym tak źle czuła się pod ich wpływem. Od dwóch tygodni odczuwam mdłości, czasami cały dzień, zmniejszony apetyt i delikatne zawroty głowy, potliwość nóg i rąk. Do tego pojawiła się delikatna kaszka na czole. Mam nadzieję, że to od tabletek, bo już zaczęłam panikować, że coś mi się dzieje. Dzisiaj odstawiłam.

1

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

3 miesiące temu

Do @Zestresowana :

Okres zupełnego przystosowania się organizmu do działania hormonów z tabletek może potrwać nawet 3-4 miesiące. W tym okresie mogą występować działania niepożądane, takie jak krwawienia śródcykliczne i plamienia.

Zestresowana (anonim, 5.173.20.) 3 miesiące temu

Dzien dobry,
Lek Slinda został mi zalecony że względu na to że miałam wcześniej miesiączkę bardzo obfita przez 45 dni, później łyzeczkowanie macicy, po 5 tygodniach od zabiegu nadal nie miałam miesiączki więc tabletki na wywołanie, kiedy dostałam miesiączkę i zaczęłam brać tabletki spodziewałam się jej zahamowania, ale obecnie 5 dzień a miesiaczka nadal bardzo obfita, boję się powtórki z rozrywki, czy jest jakiś czas w którym organizm przyzwydczaja się do zmian? Lekarz wypisał lęk głównie żeby zmniejszyło się endometrium, czy można powiedzieć że lek nie dziala? Czy trzeba poczekać dłużej?

Izabela (anonim, 188.147.32.) 3 miesiące temu

Ja zażywam prawie dwa lata i niestety takie krwawienia się tez zdarzają ;(nieregularne i bardzo męczące… niestety mogę wziąć tylko jednoskładnikową..poza tym nie mam problemu z bólem endometriozy.

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

3 miesiące temu

Do @Marzena:

Szczególnie na początku stosowania tabletek antykoncepcyjnych wiele kobiet doświadcza zaburzeń krwawienia, takich jak nieregularne bądź przedłużające się krwawienia. Organizm potrzebuje czasu, by "przystosować się" do zmian hormonalnych zachodzących pod wpływem hormonów zawartych w tabletkach antykoncepcyjnych. Okres ten zwykle trwa ok. 3-4 miesięcy.

Marzena (anonim, 45.90.3.) 3 miesiące temu

Hej biorę 9 dzień tabletki slinda i dalej mam dość obfity okres czy to normalne a bez tabletek mój okres był obfity i trwał 5 dni

1

Pati (anonim, 176.221.123.) 4 miesiące temu

Ja biorę silinde 17 tabletkę po cc też mam dziwne plamienia rano leci , a wieczorem nic nigdy tak nie miałam też zastanawiam się na wyrzceniu tabletek do kosza

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

4 miesiące temu

Do @Marta:

Zgodnie z materiałami dla leku Slinda:
"Można przerwać przyjmowanie leku Slinda w dowolnym momencie. Począwszy od dnia zaprzestania stosowania, pacjentka nie jest dłużej chroniona przed zajściem w ciążę."

1

Marta (anonim, 213.127.8.) 4 miesiące temu

Pare dni temu, przeszlam z tabletek dwuskladnikowych Sylvie30(które brałam 11 lat) na Slinda. Dziaiaj jest 6 dzien na nowych tabletkach a ja mam okreso-plamienie. Dopiero teraz po tej sytuacji, zaczelam czytac opinie o tym leku i naprawdę sie zalamalam.
Wczoraj mialam taki bol głowy, ze nie mogłam podniesc sie z lozka. Plus mnóstwo innych objawów,których nie mialam przy zażywaniu Sylvie. Zmiana tabletek byla wywolana,pojawiającymi sie zylami,ktore zaczynaly mnie bolec. Pytanie jakie mi sie nasuwa, czy moge odstawić tabletki w dniu dzisiejszym (chce totalnie zrezygnować z antykoncepcji)czy musze sie przemęczyć do konca blistra?

3

Wiola (anonim, 5.173.240.) 6 miesięcy temu

Tabletki miałam przepisane na wydłużające się krwawienia oraz przerost endometrium. Przy tych tabletkach krwawię prawie cały czas , o wiele gorzej niż bez. Wybrałam 3 opakowania, przez ten cały okres nie miałam miesiączki ok 20 dni.... . Nastrój słaby , w większości depresyjny, bardzo nerwowy. Brzuch wzdęty, cera lekko pogorszona. Na szczęście lekarz stomatolog że nie ma sensu ich już brać. Nie polecam

3

Ewela9988 (anonim, 5.173.56.) 6 miesięcy temu

Witam, też miałam problem zplamiwniami przez 3,4 miesiące. Biorę je od roku i jedyne co mi się zdarza, to dluzesz "miesiączki" zamiast 5,6 dni czasami do 10 albo dalej. Samopoczucie dobre rozmiar piersi o prawie 2nr wieksze😁 i żadnych innych efektów ubocznych. Pozdrawiam

2

Justyna (anonim, 83.31.78.) 6 miesięcy temu

Witam, mam 23 lata, jestem na 5 opakowaniu Slindy i są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne i już jestem zachwycona tym jak mój organizm się z nimi polubił. Zawsze miałam bardzo bolesne kłucia jajników podczas jajeczkowania, teraz ten problem zniknął, od początku kuracji nie było żadnych problemów z nastrojem, cerą ani z innymi skutkami ubocznymi, od początku pojawiały się normlanie krwawienia z odstawienia teraz między 4 a 5 opakowaniem już nie było i podejrzewam że to jest ten moment kiedy wgl przestaję krwawić bądź wina leży po stronie covid który w tedy przechodziłam. Do tej pory ani razu nie pojawiły się żadne plamienia w trakcie cyklu. Zobaczymy czy miedzy 5 a 6 opakowaniem pojawi się krwawienie. Generalnie jestem zachwycona tym środkiem antykoncepcyjnym i nie wyobrażam już sobie życia bez tabletek. Jednym słowem trzeba spróbować zobaczyć a może wasz organizm też się tak z nimi polubi.

8

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

6 miesięcy temu

Do @Iwona:

Slinda to tabletki antykoncepcyjne jednoskładnikowe, które charakteryzują się tym, że podczas ich stosowania u większości kobiet nie występuje krwawienie z odstawienia.

Jak podaje producent tabletek Slinda: "Wystąpienia krwawienia z odstawienia (zdefiniowanego jako krwawienie rozpoczynające się w ciągu 4 dni podczas stosowania tabletek placebo i trwające do 8 kolejnych dni), były najczęstsze w pierwszych cyklach – krwawienie z odstawienia wystąpiło u mniej niż 40% kobiet stosujących tabletki jednoskładnikowe i częstość ta zmniejszała się w trakcie trwania badania. Po 9 miesiącach stosowania tabletek, krwawienie z odstawienia odnotowano u mniej niż 20% kobiet stosujących tabletki. "

Oznacza to, że brak krwawienia z odstawienia podczas stosowania tego leku jest zupełnie normalny i nie oznacza, że trzeba zmieniać tabletki.

Załączam również link do artykułu odnośnie tabletek jednoskładnikowych:

https://www.gdziepolek.pl/kategorie/tabletki-antykoncepcyjne-jednoskladnikowe

Iwona  (anonim, 31.61.176.) 6 miesięcy temu

Witam! Zaczynam zaraz 5 opakowanie. Przez pierwsze dwa opakowania przy braniu placebo było lekkie plamienie, teraz nie ma w ogóle. Nie ma także krwawienia z odstawienia. Czy mam się stresować czy to normalne ? Zaznaczę ze robiłam test ciążowy i wyszedł negatywny. Trochę poczytałam i widzę ze to dosyć częste objawy, jednakże zastanawiam się czy czekać aż organizm się przyzwyczai czy zmienić tabletki

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

6 miesięcy temu

Do @Edyta:

W przypadku prawidłowego stosowania leku Slinda nie jest wymagane stosowanie dodatkowego zabezpieczenia w celu zapobiegania ewentualnej ciąży. Natomiast stosowanie tabletek antykoncepcyjnych nie zapobiega przeniesieniu ewentualnych chorób przenoszonych drogą płciową.

O tym, jak prawidłowo stosować antykoncepcję pisaliśmy w artykule:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-prawidlowo-stosowac-antykoncepcje

1

Edyta  (anonim, 46.205.199.) 6 miesięcy temu

Dzień dobry, mam pytanie pewnie niektórym wyda się głupie ale to moje pierwsze tabletki, czy konieczne jest dodatkowe zabezpieczenie w postaci prezerwatywy?

1

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

6 miesięcy temu

Do @Daria:

W przypadku, gdy zmiany dokonała Pani zgodnie z zaleceniami zamieszczonymi w ulotce leku Slinda to skuteczność antykoncepcji będzie zachowana. Lek Slinda należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta, bez pomijania tabletek i bez wykonywania dodatkowych przerw między poszczególnymi opakowaniami. Lek zapewnia skuteczną ochronę antykoncepcyjną:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/101505/slinda-tabletki-powlekane/ulotka/251344

2

Daria (anonim, 37.248.163.) 6 miesięcy temu

Mam pytanie, zmieniłam tabletki z kontracept (dwuskladnikowe) na slinda (jednoskładnikowe)? Czy mogę się czuć bezpiecznie pod względem skuteczności ?

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

7 miesięcy temu

Do @Maja:

W trakcie stosowania leku Slinda mogą występować nieregularne plamienia i krwawienia. Przez cały okres stosowania preparatu mogą zdarzać się przedłużające plamienia.

Zgłaszano występowanie m.in. bólów brzucha w trakcie stosowania leku Slinda. Jeżeli objawy się utrzymują lub są dla Pani uciążliwe, zachęcam do konsultacji z lekarzem ginekologiem:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/101505/slinda-tabletki-powlekane/ulotka/251344

Zachęcam również do zgłoszenia występowania działań niepożądanych leku. Zgłaszanie działań niepożądanych umożliwia zwiększenie kontroli nad lekami dostępnymi w obrocie. O tym, jak i dlaczego zgłaszać działania niepożądane, pisaliśmy w artykule: https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-i-dlaczego-zglaszac-dzialania-niepozadane

1

Maja (anonim, 31.0.26.) 7 miesięcy temu

Witam. Rozpoczęłam drugie opakowanie leku Slinda. Pierwszy okres trwał 14 dni a praktycznie non stop mam plamienia. Czy tak powinno być?
Mój brzuch to nadęty balon, który wygląda jakby miał eksplodować a dodam, że zawsze należałam do tych zbyt chudych. Czy to się unormuje ?

3

Katarzyna (anonim, 91.223.142.) 7 miesięcy temu

Tabletki Slinda stosuję już 7 m-c.
Początki były średnie, ale nie najgorsze. Zauważałam jakieś zmiany hormonalne. Najbardziej po ilości zaskórników, ale także wrażeniu zatrzymania wody. Krwawienia tylko i wyłącznie z odstawienia, ale nigdy nie przyjmowałam placebo. W tej chwili stosuje kolejne opakowanie bez 4 dniowej przerwy i nie pamiętam już co napięcia przedmiesiączkowe czy plamienia. Nie wiem tylko jak długo mogę tak przechodzić z opakowania na opakowanie... Podsumowując polecam. Moja buzia jest już w świetnej kondycji (lepszej niż przed rozpoczęciem stosowania tej antykoncepcji), waga bez zmian, samopoczucie super. Tylko kwestia przyzwyczajenia organizmu.

3

Rdzz (anonim, 31.60.73.) 7 miesięcy temu

Jestem na 7. blistrze i zastanawiam się nad zmiana. Początki były okropne - pryszcze nawet na plecach. Na 30 dni w miesiącu zaledwie tydzień, w porywach półtora tygodnia nie plamię i mam już serdecznie tego dość.

1

KrRa (anonim, 89.151.37.) 7 miesięcy temu

Przestrzegam. Jakiś koszmarny lek. Po jednym bilistrze po dwóch tygodniach od krwawienia z odstawienia dostałam obfitego krwawienia. Krwawiłam tak dwa tygodnie więc poszłam do lekarza. Okazało się, że tabletki wywołały u mnie powstaje torbieli, która urosła do wielkości 7 cm. Leki nie wywołują u mnie żadnych działań niepożądanych, a powstawanie torbieli ponoć jest rzadkie wg ulotki. Lekarz, który mi je zlecił nie wykonał żadnych badań - może to dlatego. Inny lekarz z kolei, który torbiel zdiagnozował stwierdził, że to tylko wina Slindy.

1

Izunia241@wp.pl (anonim, 188.146.245.) 7 miesięcy temu

Ja zielone pomijam ( tak powiedział tez lekarz) to placebo pamietam, ze zawsze we wtorki rozpoczynam kolejne opakowanie.

2

Katarzyna Domagała Farmaceuta

7 miesięcy temu

Tak, 4 zielone tabletki też należy wziąć.

Elwira (anonim, 37.47.146.) 7 miesięcy temu

Witam,mam może trochę głupie pytanie biorę tabletki slinda i czy te 4 zielone też mam wziąć? Dziś biorę ostatnia białą i w takim razie zostają zielone. Pierwszy raz takie biorę stąd moje pytanie

4

😀40+ (anonim, 188.125.133.) 7 miesięcy temu

Dla mnie tabletki okazały się rewelacyjne. Na początku były skąpe plamienia, a teraz po 6 miesiącach juz brak. Dodam, że miesiączki były zawsze obfite, więc ten lek to zbawienie.

1

Olaola (anonim, 176.103.168.) 7 miesięcy temu

Jak można oceniać tabletki po kilku dniach stosowania?
Ja biorę 6 msc i widzę ze organizm zaczął się przyzwyczajać. Oczywiście krwawienia mega trądzik jednak teraz wszystko się uspokoiło. Przynajmniej schudłam a nie to do po Atywii. Dziewczyny są to hormony wiec dajcie im czas! Gorsze jest zmienianie tabletek co 2 msc ….. a mam doświadczenie bo tabletki biorę 10 lat.

3

Maja (anonim, 185.203.253.) 7 miesięcy temu

Mam 44 lata pierwsze opakowanie dzień w dzień obfite krwawienia w drugim dniu plabeco masakra ogromne skrzepy i krwawienia przy trzeciej tabletce z kejnego opakowania wszystko minęło jestem na 22ugiej nawet plamien nie ma zobaczymy jak będzie wyglądało teraz odstawienie na 4 dni Ale co do skuteczności to jakoś do końca nie ufam poniewaz mój ginekolog twierdzi że to normalne że mam pęcherzyk owulacyjny w jajniku a inny uznal podczas usg w piątym dniu tabletki ze również widzi pęcherzyk co świadczy że tabletki nie działają skoro owe pęcherzyki są

3

Katarzyna Domagała Farmaceuta

7 miesięcy temu

O tym, jakie krwawienia są normalne podczas stosowania leku Slinda, pisałam tutaj:
https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/72207/witam-czy-po-ponad-roku-przyjmowania-slindy-moga-od-czasu-do-c

Jeśli Pani krwawienia odbiegają od normy, powinno to skłonić Panią do konsultacji z ginekologiem.

Magda (anonim, 62.133.129.) 7 miesięcy temu

Od tygodnia biorę Slindę i cały czas mam mocne krwawienie, tak silne jakiego normalnie nie mam. Nawet w nocy muszę 2,3 x wymieniać podpaskę. Czy to jest normalne przy tych tabletkach? Czytałam, że krwawienie i plamienia są normalne ale chyba nie aż tak bardzo obfite i do tego bolesne.

1

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

7 miesięcy temu

Do @Jolas:

Nie są to typowe symptomy występujące podczas stosowania tabletek Slinda. Jeśli stosowała Pani tabletki nieregularnie, proszę wykonać kontrolnie test ciążowy.
Objawy należy przedyskutować z lekarzem ginekologiem.

1

Jolas (anonim, 37.248.161.) 7 miesięcy temu

Biorę slinde ponad miesiąc od kilku dni w porach wiecOrnyxh jest mi niedobrze źle sie Czuje szawroty glowy a w dodatku brak okresu czy to jest normalne przy tych tabletkach ? Pomozcie blagam

3

Justa (anonim, 31.11.131.) 7 miesięcy temu

Biorę Slindę już ósmy miesiąc i dopiero teraz organizm zaczął się przyzwyczajać. Trzeba uzbroić się w dużą cierpliwość. Wcześniej miałam do czynienia z częstymi plamieniami i krwawieniem (nawet po kilkanaście dni z rzędu). Chciałam odstawić, ale od niedawna jest znacznie lepiej.

1

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

8 miesięcy temu

Do @Pati:

Tak, wśród działań niepożądanych tabletek Slinda zaburzenia nastroju i trądzik zostały opisane jako częste skutki uboczne.
Zaobserwowane działania niepożądane należy zgłosić lekarzowi, o czym piszemy tutaj:

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-i-dlaczego-zglaszac-dzialania-niepozadane

Pati (anonim, 31.0.60.) 8 miesięcy temu

Dzień dobry mam pytanie co do tabletek Slinda . Biorę je od niedawna ale mam jakieś dziwne nastoje a co mnie zaniepokoiło to jakieś pryszcze czy trądzik na twarzy. Nie miałam nigdy tak . Czy to może być od tych tabletek?

1

Tertionia (anonim, 213.102.95.) 8 miesięcy temu

Po dwóch opakowaniach powiedziałam dość . Pierwszy tydzień okropne bóle głowy, później już tylko gorzej - libido poniżej zera, zmienne nastroje, ból piersi ( może to zbieg okoliczności ale w tym czasie wyczułam w piersi guzka po usg okazało się ze to gruczolakowłókniak).
Poprostu tabletki nie dla mnie.

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

9 miesięcy temu

Do @Ania: Niedogodnością, która może wystąpić w trakcie stosowania leku Slinda jest występowanie nieregularnych krwawień z dróg rodnych podczas jego przyjmowania. Krwawienia mogą także nie występować w ogóle. Jeśli jest Pani zaniepokojona obecnym profilem krwawień, to oczywiście można skonsultować się z ginekologiem

1

Ania (anonim, 89.228.141.) 9 miesięcy temu

3 miesiące było okej z tabletkami. 12 dni temu wystąpiło krwawienie, podczas brania białych tabletek. Krwawienie nie ustało, raz jest jak plamienie, a raz jak okres. Efektem ubocznym jest nieregularny cykl miesiączkowy, ale czy aż tak? Mam skontaktować się z lekarzem ? Odstawić tabletki ? No nie powiem jest to dość uciążliwe i martwiące, bo nigdy tak nie miałam.

1
Odpowiedź usunięta, ponieważ: jest duplikatem istniejącej treści.

Justyna (anonim, 83.11.66.) 9 miesięcy temu

Jestem po 4 opakowaniu.. Dla mnie te tabletki to dramat. Po 1 opakowaniu krwawienia nie było. Nie powiem, bardzo mnie to ucieszyło. Natomiast przy drugim miałam ok 6 dni krwawienia 4 dni przerwy.. przy trzecim podobnie, a przy czwartym właściwie jak nie krwawie to plamie. Jestem wykończona. Lekarka mówiła, że to może skutek uboczny operacji, którą przeszłam po 1 opakowaniu i żebym spróbowała wytrzymać jeszcze jedno opakowanie, które mam wykupione, bo wszystko powinno się unormować. Miałam kilka operacji przy różnych tabletkach i bez i nigdy takich cyrków nie było. Podbrzusze mnie boli codziennie jakbym miała okres, a do tego chodze opuchnięta. Odstawiam te tabletki, bo cierpliwość mi się skończyła. Jak funkcjonować kiedy cały czas ze mnie coś leci.. że o seksie już nie wspomnę.

Wera (anonim, 188.121.15.) 9 miesięcy temu

Czy którejś z Was pojawiły się plamy na dekolcie i szyi? Biorę Slindę od ponad roku. Pół roku temu zauważyłam brązowe plamy pomiędzy piersiami. Niedawno pojawiły mi się plamy tego samego koloru na szyi. Czy to możliwe działanie niepożądane tego leku? W jaki sposób pozbyć się plam?

3

Maria (anonim, 213.134.191.) 9 miesięcy temu

Hej,
Przeszłam na Slindę z Vibinu Mini, który poza spadkami nastroju nie powodował żadnych innych skutków ubocznych. Spadki te i wahania stały się jednak na tyle nie do wytrzymania, że postanowiłam zmienić tabletki. I powiem szczerze, przy Slindzie Vibin jawi się jak największy luksus. Jestem w trakcie brania trzeciego opakowania i czuję się naprawdę kiepsko, potrafię być płaczliwa, drażliwa, po to żeby zaraz śmiać się w głos. Miewam uczucie duszenia w klatce, przez pierwszy miesiąc bolały mnie stopy i łydki, a plamienie przypomina normalny okres, łącznie z normalnym bólem podbrzusza. Pierwszego krwawienia z odstawienia prawie nie było, drugie było prawie normalne, pomyślałam- normuje się. Jak widać, nie do końca. Czuję spadek libido oraz wzrost wagi. Słowem, dopadła mnie chyba cała paleta skutków ubocznych. Trzeba chyba jak najszybciej zrezygnować ze Slindy, bo mam wrażenie, że jest tylko gorzej. Pozdrowienia

5

Kategorie

od 32,99 zł

28 tabletek

Podobne pytania

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły

Ciasteczka

Nasza aplikacja korzysta z plików cookies ("ciasteczka") dla celów technicznych (np. logowanie) i dla statystyk oraz analizy UX (Google Analytics, Hotjar). Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w regulaminie. Preferencje co do obsługi cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.