Patka (anonim, 93.159.136.)
około 10 miesięcy temu, Warszawa

Jakie są opinie o leku Slinda?

Hej wszystkim!

To będą moje pierwsze tabletki i oczywiście mam dużo wątpliwości, szczególnie dlatego ze Slinda praktycznie nie ma zadnych opini.

Jak zareagowałyscie na tabletki? Czy ciagłe plamienie dotyczy wielu z Was? Nie ukrywam, ze jest to dla mnie trochę niepokojące.

Za jakiekolwiek informacje/opinie będę bardzo wdzięczna!
Dzięki!

Powiadamiaj o każdej nowej odpowiedzi

@

Nie będą wysyłane inne maile. Polityka Prywatności.

Monika (anonim, 91.215.44.)
około dnia temu

Dzień dobry,
proszę o informację jakie skutki wywołuje lek na cerę i włosy. Po miesiącu przyjmowania tabletek odstawiłam je ponieważ miałam straszny wysyp na twarzy i nasilenie w wypadaniu włosów, lekarz uznał, ze powinnam je przyjmować min. 3 miesiące, żeby mówić o ewentualnej poprawie.

Do @Wioleta: Niedogodnością, która może wystąpić w trakcie stosowania leku Slinda jest występowanie nieregularnych krwawień z dróg rodnych podczas jego przyjmowania. Krwawienia mogą także nie występować w ogóle.

Wioleta (anonim, 89.64.110.)
około 4 dni temu

Witam mam pytanie,zaczęłam wczoraj 1 opakowanie slindy,mam nieregularne miesiaczki wczoraj pojawiło sie lekkie krwawienie,a dzisiaj nie mam jyz nic,czy tak może być przy tych tabketkacg?zaznaczę obrazu,że w ciąży nie jestem mam to potwierdzone przez test,badanie beta HTC.

Może Pani pominąć tabletki placebo maksymalnie 3 razy z rzędu. Pomijanie pustych pigułek prowadzi do nadmiernej stymulacji błony śluzowej macicy przez hormon zawarty w pigułce aktywnej, co może przyczyniać się do plamień śródcylicznych, dlatego taka praktyka może przynieść odwrotny do zamierzonego skutek.

Ewa (anonim, 188.146.243.)
około 4 dni temu

Dzień dobry. Jestem na 11 opakowaniu dzis koniec powinnam wziac placebo, ale czy mozna wziac tabletkę z kolejnego opakowania? Pominac placebo i rozpoczac kolejne? Nie mam WRESZCIE plamien ani krwawien i chcialabyn to utrzymac a na placebo zawsze mam 😭prosze o odpowiedz

Aska (anonim, 31.0.123.)
około 6 dni temu

Teraz to już trochę po czasie. Wzięłam placebo.

Do @Aska:
W takiej sytuacji należy kontynuować już tabletki z nowego opakowania, pominąć 4 zielone tabletki z poprzedniego blistra.

Aska (anonim, 5.172.238.)
około 8 dni temu

Dzień dobry. Wczoraj o 16 wzięłam ostatnia tabletkę z substancja czynna, dzisiaj powinnam wziac pierwsza placebo. O 18 wystąpiła u mnie biegunka, wiec wzięłam tabletkę czynna z następnego opakowania. Zakładając ze jakaś cześć pierwszej tabletki tez się wchłonęła powinnam dzisiaj normalnie wziac placebo czy zastosować jakoś inny manewr?

Do @Kasia:

W przypadku stosowania tabletek Slinda mogą występować nieregularne krwawienia i plamienia. Najbardziej prawdopodobne jest występowanie nieregularnych krwawień w ciągu pierwszych kilku miesięcy stosowania leku, ze względu na okres adaptacji do leków hormonalnych. Slinda może powodować również, że krwawienia nie będą występowały wcale. U niektórych pacjentek krwawienie występuje podczas stosowania tabletek placebo, u niektórych nie występuje wcale, a u niektórych są one nieregularne. Trudno jest określić jak będzie u Pani, ze względu na to, że dopiero rozpoczyna Pani stosowanie leku.

Jednorazowo może Pani pominąć tabletki placebo i rozpocząć stosowanie tabletek aktywnych z kolejnego opakowania. Istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że nie wystąpi krwawienie z odstawienia.

Zachęcam do zapoznania się z podobnymi wątkami, które mogą Panią zainteresować:
https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/21826/slinda-czy-moge-pominac-tabletki-placebo-leku-slinda-i-rozpoczac-nowe-opakowani

https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/23396/slinda-czy-to-normalne-ze-plamie-podczas-przyjmowania-leku-slinda

Kasia (anonim, 89.228.147.)
około 10 dni temu

Jestem na pierwszym opakowaniu tabletek Slinda. Zależy mi na zahamowaniu miesiączki z powodu waznego wydarzenia. Czy jeśli zrezygnuję z zarzywania zielonych tabletek i od razu przejdę do nowego opakowania uniknę miesiączki? Czy tak to działa, że podczas tych 4 dni brania placebo występuje krwawienie?

Do @Anna:
Tak, można brać tabletki tylko przez miesiąc, jednak jeśli w tygodniu poprzedzającym zakończenie terapii dojdzie do stosunku bez zabezpieczenia istnieje ryzyko ciąży.
Po zakończeniu terapii poziom hormonów powinien wrócić do stanu wyjściowego w ciągu jednego cyklu.

Anna (anonim, 83.5.216.)
około 12 dni temu

Czy można stosować te tabletki tylko przez miesiąc?
Czy organizm bedzie długo wracał do siebie? pozniej nie bede juz miala potrzeby ich brac (zwiazek na odleglosc)

Do @Ewa:
Tabletki należy przyjmować zgodnie z zaleceniem lekarza. Przyjęcie dwóch tabletek nie stanowi zagrożenia dla zdrowia - dawka dobowa substancji czynnej nie zostanie przekroczona.

Ewa (anonim, 188.146.225.)
około 15 dni temu

Dzien dobry chcialam zapytac czy jest niebezpieczne wziac 2x slinde w ciagu dnia?

Do @Natka:

W przypadku, gdy objawy nie ustąpią, zachęcam do konsultacji z lekarzem.

Do @Asia:

Lek Zolmiles nie powinien wpływać na występowanie ewentualnych krwawień przy leku Slinda. Nieregularne krwawienia i plamienia są normalne w trakcie stosowania preparatu Slinda.
O tym, jakie leki osłabiają skuteczność antykoncepcji pisaliśmy w artykule:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jakie-leki-oslabiaja-skutecznosc-antykoncepcji

Asia (anonim, 188.146.225.)
około 16 dni temu

Dzien dobry chcialam zapytac czy ZOLMILES - lek na migrene wzięlam 5 tabletek przez 3 dni- moze wplywac na krwawienie przy SLINDA? Nie wymaga uzycia wkladki ale przy podcieraniu jest krew ;(przepraszam za doslownosc.

Natka (anonim, 37.248.200.)
około 17 dni temu

Wzięłam 6 tabletek. Na początku było wszystko dobrze, trochę gorszy humorek, ale mam tendencje depresyjne, jestem na lekach od dwóch lat, więc tego się spodziewałam i na spokojnie chciałam przeczekać, aż się organizm przyzwyczai.
Ale po tej 6 zrobiło się bardzo, bardzo źle.
Z rana ciężkie nogi, po paru godzinach zaczęły mocno boleć żyły, jak nigdy.
Mam rodzinne tendencje do problemów z żyłami, więc natychmiast odstawiłam. Drugi dzień czekam aż minie, bo mocno mnie to niepokoi.
Dodatkowo bóle głowy, ciężki umysł i nierówne bicie serca, ale te rzeczy mi się zdarzają z innych powodów, nie jestem w stanie po tak krótkim czasie stwierdzić czy ma to związek.
Brałam Novynette dwa lata temu przez trzy miesiące (dla uregulowania cyklu) i wszystko było super, więc ewidentnie to ten lek nie dla mnie.

Asia (anonim, 188.146.233.)
około 20 dni temu

Dziękuje. Zadzwonilam do lekarza i powiedział, ze niestety, ale stres ma wplyw na hormony i moze tak sie zdarzyc. Krwawie, plamie przy Slinda bardzo czesto. Raz jeszcze dziekuje i pozdrwiam.

Jeśli cykl sterowany jest tabletką Slinda, to stres nie powinien mieć wpływu na występowanie krwawień.

Asia (anonim, 188.146.233.)
około 21 dni temu

Chcialam zapytac czy w przyplywie bardzo silnego stresu mozna zaczac krwawic? Dowiedzialam sie o smierci bliskiej osoby. Poczzulam bol i krew jest ;(

Do @ Kasia:
Odpowiedź na podobne pytanie została udzielona na naszym forum i można ją znaleźć tutaj:
https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/26845/slinda-kiedy-po-odstawieniu-tabletek-slinda-powinno-wystapic-krwawienie

Kasia (anonim, 89.228.151.)
około 22 dni temu

Cześć wszystkim!
Wlasnie dostalam te tabletki od ginekologa. W lipcu mam zaplanowaną podróż poslubną i ostatnią rzeczą o jakiej marze w trakcie to plamienia czy krwawienia. 🙄 Jeśli bedą u mnie występowac to pewnie z nich zrezygnuję. Jak to jest jak sie je odstawia? Czy wszystko wraca do normy w krótkim czasie? Czy po odstawieniu dostaje się normalny okres? Pozniej niema już plamień czy organizm potrzebuje czasu żeby znów sie unormować?

Do @Kari:
Zmiany nastroju oraz nieregularne plamienia i krwawienia są częstym działaniem niepożądanym leku Slinda.
W takiej sytuacji zaobserwowane u siebie działania niepożądane leku należy zgłosić lekarzowi, który jeśli uzna za zasadne, zdecyduje o zmianie środka antykoncepcyjnego.

Kari (anonim, 46.204.6.)
około 26 dni temu

Witam, kończę 4 opakowanie tabletek Sinda przy pierwszym krwawienie miałam 22dni później zmniejszyło sie do plamien, które trwają do teraz. Zdarzaja sie plamienia jednorazowe w ciagu dnia w kolorze czarnym albo jasna krew lub dwa dni zrzedu leje sie caly czas tez czarne albo jasna krew po czym ustepuje do plamien, ciezko mi okreslic kiedy mam miesiaczke bo ciagle cos leci. Dodatkowo zrobilam sie strasznie nerwowa i albo jestem rozdrazniona albo zdolowana, czy powinnam zmienic tabletki ? Lekarz przepisal mi je bo karmilam piersia od 3 tygoni juz nie karmie

Iza (anonim, 188.146.233.)
około 26 dni temu

Pani Ewu dziękuję :*

Do @Zaniepokojona:
Jednym z działań niepożądanych preparatu jest występowanie zakrzepicy żył głębokich. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów zaleca się konsultację z lekarzem prowadzącym.

Do @Patka:
Slinda może wywoływać zaburzenia nastroju, depresję oraz lęk. Takie objawy zgłasza nie więcej niż 1 na 100 pacjentek. Zachęcam do zgłoszenia wystąpienia działania niepożądanego leku, ponieważ przyczynia się to do zwiększenia kontroli nad lekami pozostającymi w obrocie:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-i-dlaczego-zglaszac-dzialania-niepozadane

Do @Iza, @Mati91:
Niedogodnością stosowania leku Slinda są nieregularne krwawienia i plamienia. Lek może wywoływać zmiany w krwawieniu miesiączkowym - może dojść do nasilenia lub osłabienia krwawień.

Mati 91 (anonim, 37.248.159.)
około 26 dni temu

Iza no właśnie ty masz inny przypadek a mi lekarz przepisał aby zmniejszyć krwawienie a się ze mnie "leje"wolę swój okres i chyba zuce te tabletki ehh ☹️

Iza (anonim, 188.146.233.)
około 27 dni temu

Mati91 od czerwca. Jestem 2 dzien ma 11 opakowaniu i "leje" sie ze mnie. Sa miesiace czyate spokojne a jest tak, ze os polowy blisterka plamienie lekkie a nastepnie krwawienie. Ale nie ma takich boli jak mialam ;( to bez porownania. Mialo.nie byc jrwawiwn a sa ;(

Mati 91 (anonim, 31.0.126.)
około 27 dni temu

Iza a ile już bierzesz te tabletki i nic się nie poprawia dalej tak krwawisz ?? Ja mam właśnie żeby zachamowac te krwawienie obfite ale widzę że chyba lepiej było jak ich nie brałam 😭

Iza (anonim, 188.146.233.)
około 27 dni temu

Mati91 tak. Ja tak mam. Biore caly czas poniewaz nie mam takich boli ale krew jak byla obfita tak jest jeszcze bardziej i ciagle plamienia...rzadko mam "czyste" dni... ale ja mam endometrioze ;(

Mati 91 (anonim, 31.0.126.)
około 27 dni temu

Witam zaczęłam stosować Slinde gdyż miałam obfite miesiączki jest to możliwe że po wzięciu 2 tabletki jeszcze mam obfitszy okres miał ktoś tak ???

Zaniepokojona (anonim, 31.0.176.)
około 28 dni temu

Biorę Slinde od kilku dni, od początku towarzyszy mi ból nóg, przede wszystkim łydek. Lek jest bez estrogenu i podobno nie wywołuje zakrzepicy. Ból jest średni, czasem towarzyszy mu mrowienie. Czy może to być przejściowe w okresie przyzwyczajania się organizmu czy raczej tabletki są nie dla mnie? Konsultacje mam za kilka dni i nie wiem czy odstawić już teraz czy może się okazać ze to standardowe na początku i minie z czasem

Patka (anonim, 89.64.57.)
około miesiąca temu

Nie, nie poprawił się. Najgorzej było przed nadchodząca miesiączką.

Katiaa (anonim, 89.151.42.)
około miesiąca temu

Ok ,będę czekać:)
A nadal, mimo odstawienia leków twój nastrój się nie poprawil, dobrze rozumiem??

Patka (anonim, 89.64.57.)
około miesiąca temu

Czekam jeszcze jeden cykl przed zrobieniem badania prolaktyny. W sumie to muszę się upewnić czy lacznie dwa cykle wystarcza, bo nie chciałabym zeby wynik był zaburzony.
Dam znac, ale trochę z tym zejdzie.

Katiaa (anonim, 89.151.42.)
około miesiąca temu

Patka, daj znać koniecznie, czy to problem leży w zaburzeniach prolaktyny.
Po badaniu masz zamiar wrócić do brania slindy ?

Patka (anonim, 89.64.57.)
około miesiąca temu

Katiaa, ja tez brałam slinde i wszystko było ok, oprócz właśnie bycia non stop jak tykająca bomba. Brałam ja od lipca.
Dla testu zdecydowałam się ja odstawić, ale niestety nic się nie poprawiło. Przed miesiączka byłam strasznie zestresowana i zdenerwowana. Będę sprawdzać prolaktynę, może to w tym leży problem.

Patka (anonim, 89.64.57.)
około miesiąca temu

Marcia, zobacz sobie inne watki na temat Slindy - kilkanaście razy już było to napisane, ze możesz, ale nie musisz dostać plamienia.
W trakcie brania antykoncepcji masz krwawienia, a nie okres.

Katiaa (anonim, 89.151.42.)
około miesiąca temu

Dziewczyny czy to normalne, że po slindzie (juz rok będzie jak stosuje) jestem non stop jak tykająca bomba, zdenerwowana, z małego problemu robie innym katastrofę. Nie umiem nad tym panować, kiedys tak nie było. Bardzo mnie to martwi, inni zaczeli zwracać mi uwagę co się ze mna dzieje..
oprocz tego moje libido po nich jest -100000...
Nie mogę ich odstawić ze względu na enometrioze- pomagają mi w bolach. Sa to jedyne tabletki po których nie plamię i nie boli mnie brzuch. Juz zmieniałam sporo razy , wole juz zostać przy nich , lecz bardzo są dla mnie uciążliwe te 2 skutki uboczne..

Marcia (anonim, 85.221.129.)
około miesiąca temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: jest spamem.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Esmaralda (anonim, 37.47.232.)
około miesiąca temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: jest spamem.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Marcia (anonim, 85.221.129.)
około miesiąca temu

Dzień dobry. Biorę pierwsze opakowanie tabletek Slinda. Żadnych skutków ubocznych (odpukać). Ale dzisiaj będę brała 3 tabletkę zielona placebo a okresu brak. Boli mnie trochę brzuch ale nic poza tym. Zastanawiam się czy dostanę okres czy tylko plamienie? Czy w ogóle nie będę miała 😁

Izabela (anonim, 188.146.227.)
około miesiąca temu

Dzien dobry mam pytanie. Jestem na 10 opakowaniu od polowy 9 mialam plamienie( nie wymagajace podpaski) a teraz od paru dni przed koncem 10 opakowania mam lekkie krwawienie caly czas. Czy tak moze byc? Chodzi mi o dlugosc. Mam endometrioze.

około miesiąca temu

Do @Ania:

Niedogodnością w stosowaniu preparatu Slinda są nieregularne krwawienia i plamienia. Taka sytuacja może występować i została przewidziana przez producenta preparatu. W przypadku, gdy krwawienie jest wyjątkowo długie lub intensywne, zaleca się konsultację z lekarzem ginekologiem.

Ania (anonim, 46.215.43.)
około miesiąca temu

Ja kończę drugie opakowanie, w trakcie brania połowy dostałam okres, dziś mam 8 dzień miesiączki 😪 nie wiem czy to normalne wizyta u lekarza dopiero 8 kwietnia.. :(

Do @Olga:
Objawy te mogą być związane ze zmianami hormonalnymi zachodzącymi w organizmie. Aby jednoznacznie wykluczyć ciążę należy wykonać test ciążowy, który kupi Pani w aptece bez recepty:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/test-ciazowy-jaki-wybrac-i-kiedy-zrobic

Olga (anonim, 37.248.159.)
około miesiąca temu

Witam, ja zaczęłam brać te tabletki karmiąc jeszcze dziecko , skończyłam brać pierwszy blister, a w międzyczasie odstawilam dziecko od piersi, a teraz odczuwam silny ból brzucha i pleców w odcinku krzyżowym, czy to może oznaczać ciążę pomimo, że tabletki przyjmowałam regularnie bez żadnego pominięcia?

Do @Martina:
Odpowiedź na podobne pytanie została już udzielona na naszym forum i można ją znaleźć tutaj:
https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/21826/slinda-czy-moge-pominac-tabletki-placebo-leku-slinda-i-rozpoczac-nowe-opakowani