---Cicalfate+ - pytania

Joana (anonim, 31.0.65.) Warszawa 4 lata temu

Czy po wypłynięciu nasienia wraz z moczem można zajść w ciążę?

Czy można zajść w ciążę po wysikaniu spermy?

40 odpowiedzi, 5 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Sugerowane produkty

Test ciążowy strumieniowy z dokładnością siegającą 99,9%:

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

4 lata temu

U kobiet układ moczowy i płciowy są oddzielone, więc nie mogło dojść do przedostania się nasienia z pochwy do pęcherza moczowego (narządy te są osobne, nie mają wspólnego połączenia, każdy z nich ma swoją "ścianę") i wydalenie go wraz z moczem. Nie ma możliwości, aby nasienie znalazło się w pęcherzu moczowym.

Najprawdopodobniej, podczas oddawania moczu, doszło u Pani do wycieku nasienia z pochwy, co mogło sprawić wrażenie wypłynięcia go wraz z oddawanym moczem, natomiast te dwa mechanizmy nie mają "wspólnej drogi". Nasienie wydobyło się z pochwy, mocz - z pęcherza moczowego przez cewkę.

Jeśli podczas stosunku płciowego nie stosowaliście Państwo żadnego zabezpieczenia (rozumiem, że skoro doszło do wytrysku nasienia w pochwie, partner nie używał prezerwatywy lub uległa ona uszkodzeniu), istnieje prawdopodobieństwo, że może zajść Pani w ciążę. Wyciek nasienia z pochwy nie oznacza, że jego część nie pozostała w pochwie i nie przemieściła się do macicy, a następnie do jajowodów - miejsca zapłodnienia komórki jajowej. W związku z tym zachęcam do wykonania testu ciążowego:

https://www.gdziepolek.pl/produkty/91349/domowe-laboratorium-pink-test-ciazowy-plytkowy-super-czuly-test/apteki

Załączam pomocny opis budowy układu moczowego i płciowego kobiety:

Układ moczowy jest odpowiedzialny za wytwarzanie, gromadzenie oraz wydalanie moczu. Tworzą go nerki, moczowody, pęcherz moczowy i cewka moczowa. Nerki znajdują się w tylnej części jamy brzusznej. Ich zadaniem jest produkcja moczu i oczyszczanie krwi ze zbędnych substancji. Wytworzony przez nerki mocz płynie w dół moczowodami do pęcherza moczowego, gdzie jest gromadzony, a następnie wydalany przez cewkę moczową na zewnątrz.

Żeński układ płciowy tworzą jajniki, jajowody, macica, pochwa i wargi sromowe.
Macica jest narządem, w którym uwolniona z jajników komórka jajowa może zostać zapłodniona nasieniem i wtedy rozwija się płód. Pochwa to odcinek o długości 5 cm do nawet 14 cm, będący połączeniem między macicą a przedsionkiem pochwy. Pochwa stanowi miejsce wprowadzenia nasienia (spermy). Górny koniec pochwy obejmuje część pochwową szyjki macicy. Znajduje się tam tzw. sklepienie pochwy, które dzieli się na sklepienie przednie, tylne i sklepienia boczne prawe i lewe. Sklepienie tylne, które jest najgłębsze, podczas stosunku płciowego pełni funkcję "zbiorniczka" nasienia. Z niego plemniki wędrują do macicy, a kolejno do jajowodów, gdzie dochodzi do ewentualnego zapłodnienia.

Podczas wspomnianego wyżej stosunku płciowego (seksualnego) mężczyzna wprowadza penis do pochwy kobiety, a następnie w wyników ruchów mężczyzny, dochodzi do mechanicznej stymulacji receptorów na prąciu, co prowadzi do osiągnięcia orgazmu i wytrysku nasienia.

Załączam także artykuły, które mogą Panią zainteresować:

https://www.gdziepolek.pl/tematy/jak-prawidlowo-stosowac-antykoncepcje

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/test-ciazowy-jaki-wybrac-i-kiedy-zrobic

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

14 miesięcy temu

Do @Miki:

Oddanie moczu po stosunku nie wpływa na prawdopodobieństwo zajścia w ciążę.

Miki (anonim, 79.191.127.) 14 miesięcy temu

Witam stary się z mężem o dziecko , po Prostu się nie zabezpieczamy po stosunku poszłam się wysikac Czy jest teraz mniejsza szansa na ciąże ? Czy nie ma to nic do rzeczy

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Jeśli nasienie wypływa z partnerki, to nie zmienia w żaden sposób ryzyka zajścia w ciążę.

Przemek (anonim, 90.244.139.) 2 lata temu

Jaka jest szansa na zajście w ciążę gdy żona po stosunku wylewa z siebie nasienie?

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Nie, w tym wypadku jest Pani zabezpieczona przed zajściem w ciążę.

Anonim  (anonim, 83.31.196.) 2 lata temu

Witam, zażywam antykoncepcję atywia daily od trzech miesięcy. W pierwszy dzień czwartego opakowania uprawialiśmy stosunek przerywany, nie miałam kontaktu ze spermą. Czy jest szansa że zajdę w ciąże? Dodam, że rano zażyłam tabletkę, a wieczorem doszło do zbliżenia.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

W mojej ocenie, nie jest to pytanie do farmaceuty. Można zadać je ginekologowi, lekarzowi rodzinnemu bądź seksuologowi.

Jesteśmy w stanie pomóc w dziedzinie leków.

Qwerty (anonim, 46.175.236.) 2 lata temu

Mój partner chce zacząć bawić się w pissing, tzn sikanie do buzi, pochwy. Czy jest to bezpieczne?

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Poniżej napisała Pani: "jak biorę tabletki anty koncepcyjne i pękła gumką i wyleciało zemnie to mogę zajść w ciążę". Proszę zatem zdecydować, czy stosuje Pani tabletki antykoncepcyjne, czy nie.

Ciąży (anonim, 5.173.22.) 2 lata temu

Nie nie biore tabletki

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

2 lata temu

Do @Mamuśka:
Jeśli tabletki antykoncepcyjne stosuje Pani prawidłowo, ochrona antykoncepcyjna jest zapewniona - ryzyko ciąży jest znikome; nie ma również potrzeby stosowania dodatkowej antykoncepcji w postaci prezerwatywy.

Mamuśka (anonim, 37.131.164.) 2 lata temu

Witam czy jak biorę tabletki anty koncepcyjne i pękła gumką i wyleciało zemnie to mogę zajść w ciążę

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Nie, podczas oddania moczu do pochwy nie może dojść do zapłodnienia, gdyż mocz nie zawiera plemników.

Eopsin (anonim, 83.23.225.) 3 lata temu

Czy podczas pissingu do cipki może dojść do zapłodnienia?

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Do @Kasia: Jak Pani przeczyta poniżej, sperma - czy ewentualnie preejakulat, jeśli do wytrysku nie doszło - nie wypływa z cewki moczowej, ale jest deponowana (składana) do pochwy. Oddanie moczu (lub nie) po stosunku nie wpływa na możliwość zajścia w ciążę.

Oddanie moczu po stosunku może uchronić przed infekcjami cewki moczowej i z tego powodu bywa rekomendowane, podobnie jak podmywanie się. Natomiast nie ma żadnego wpływu na wypłukanie znajdujących się w pochwie plemników.

Jeśli uprawiała Pani tak zwany "stosunek przerywany", który jednak nie był zabezpieczony antykoncepcją, to ryzyko ciąży istnieje.

W każdym przypadku współżycia bez zabezpieczenia należy się liczyć z jakimś (małym lub dużym) ryzykiem ciąży. Stosunek przerywany nie jest uważany za skuteczną metodę antykoncepcji, ze względu na wydzielanie się preejakulatu jeszcze przed wytryskiem zawierającego plemniki zdolne do zapłodnienia. Ryzyko w porównaniu do stosunku z wytryskiem w pochwie jest jednak zmniejszone. Więcej na ten temat:
https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/35804/czy-jest-szansa-abym-byla-w-ciazy-jesli-uprawialam-seks-bez-zabezpieczenia

Kasia (anonim, 31.60.243.) 3 lata temu

Witam uprawialiśmy seks bez zabezpieczenia, chłopak się we mnie nie spuścił, ale nie wysikałam się po stosunku. Czy mogę być w ciąży?

Odpowiedź usunięta, ponieważ: jest spamem.
Odpowiedź usunięta, ponieważ: jest duplikatem istniejącej treści.
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera wulgaryzmy.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

To zależy, jak się Państwo zabezpieczają.

Madzia  (anonim, 83.22.254.) 3 lata temu

Hej mam tylko śluz po stosunku a tak to nie oczywiście się nie zabezpieczamy czy dojdzie do zapłodnienia?

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Dziękujemy za podzielenie się z nami tą informacją.

Kola (anonim, 37.225.54.) 3 lata temu

Dostałam okresu ale przed planowanym dniem było najpierw różne plamienie a potem obfity okres z barwą bordowa ale mam ciągle napady ciągotek czyli chęć wymiotowania ale nie mam jak na dodatek brak snu w nocy i brak jedzenia nadmierna chęć wypróżniania się

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Oczywiście, jak najbardziej możliwe jest, że miesiączka może wystąpić 3 dni przed spodziewanym terminem i może mieć nieco inną barwę.

Ola (anonim, 37.225.24.) 3 lata temu

Czy jest to możliwe że dostałam okres trzy dni przed planowanym dniem okresu ? Znaczy niby jest ten okres ale go nie ma kolor jest różowy bądź brązowy a zawsze był czerwony lub bordowy

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Każdy stosunek bez zabezpieczenia związany jest z możliwością ciąży. Prawdopodobieństwo jest małe lub duże w zależności od szeregu czynników (ogólna płodność, wiek, faza cyklu). Stosunki seksualne przypadające w okresie okołoowulacyjnym (bezpośrednio przed owulacją i w jej trakcie) wiążą się z największym możliwym prawdopodobieństwem zaistnienia ciąży. Testy owulacyjne są pomocne przy nieregularnych cyklach. Jednak nie każdy stosunek, nawet w czasie największej płodności skutkuje ciążą. Trudno mi powiedzieć, jakie są szanse na uzyskania ciąży w Pani indywidualnym przypadku już w tym cyklu. Około jednej trzeciej zdrowych par udaje się począć dziecko w pierwszym miesiącu starań. Niekiedy może trwać to nawet do roku.

W przypadku wątpliwości dotyczących płodności należy kontaktować się z ginekologiem, podobnie jak w sprawie "uregulowania okresu".

Ze względu na przeżywalność plemników (nawet do 3-5 dni) w drogach rodnych kobiety istnieje możliwość zapłodnienia komórki jajowej, która została uwolniona z jajnika np. dzień po stosunku. Nie mogła być zatem Pani zapłodniona dzień przed owulacją, ale istnieje możliwość, że stosunek dzień przed owulacją doprowadzi do zapłodnienia.

Ania (anonim, 80.48.99.) 3 lata temu

Czy jedt mozliwe ze zostalam zaplodniona dzien przed owulacja?

Aga (anonim, 80.48.99.) 3 lata temu

To znaczy juz nie pamietam albo w czwartek albo w piatek zrobilam test owulacyjny i wyszedl pozytywny w piatek rano kochalam sie z chlopakiem tylko tak jak pisalam zaraz po tym poszlam do lazienki a staramy sie ogolnie o dziecko a okres mam nie regularny w styczniu i w lutym mialam normalnie wtedy kiedy powinnam miec . Albo czy jest jakis sposob zeby uregulowac okres? Bo mam tak ze jak przebywam u chlopaka i wroce do siebie to nie mam okresu a jak jestem u siebiento wszystko jest w normie. Zalezynam zeby jednak sie udalo z ta ciaza ale czy jest wogole opcja ciazy w tym wszystkim? Pierwszy raz zrobilismy to tak naprawde blisko dni plodnych

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Do @AGA: Jeśli współżyła Pani w okresie płodnym bez żadnych zabezpieczeń to jest duże prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Oddanie moczu po stosunku w żaden sposób nie zabezpiecza przed zapłodnieniem.

Odpowiedź usunięta, ponieważ: jest duplikatem istniejącej treści.

AGA (anonim, 80.48.99.) 3 lata temu

Witam. Kochalam sie z chlopakiem dzien przed owulacja i jakos tak wyszlo ze zaraz po stosunku poszlam sie wysikac i chcialam sie zapytac czy jezt mozliwosc zaplodnienia czy nie koniecznie? Nie uzywalismy zadnych zabezpieczeń.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Śluz jest naturalną metodą samooczyszczania i nawilżania się pochwy, dlatego może występować na różnych etapach cyklu, niezależnie od owulacji.

Owulacji nie muszą towarzyszyć objawy takie jak ból w podbrzuszu.

Każdy niezabezpieczony stosunek wiąże się z ryzykiem ciąży, jednak nie każdy się nią kończy. Największe ryzyko występuje w czasie dni płodnych.

Największe ryzyko na zajście w ciąże mogą mieć kobiety, u których występują nieregularne cykle.
Okres jajeczkowania zwykle ma miejsce w połowie cyklu. Należy jednak pamiętać, że sama owulacja to tylko moment uwolnienia komórki jajowej, ale dni płodne rozpoczynają się kilka dni wcześniej i mogą trwać jeszcze przez kilka dni po owulacji.

Jak wspomniałam wcześniej - dni płodne, jak i sama owulacja, mogą się jednak przesunąć. Należy mieć na uwadze, że owulacja zwykle pojawia się około 14 dnia cyklu, a dni płodne wcześniej. Biorąc pod uwagę, że żywotność plemników wynosi do 5 dni do zapłodnienia może dojść nawet na cyklu - kiedy owulacja przesunie się - jest szansa na ciążę.

Podczas stosunku z penisa partnera wydobywa się preejakulat, który zawiera mniejszą ilość plemników jak sperma, ale są one tak samo zdolne do zapłodnienia i należy się z tym liczyć decydując się na stosunek przerywany, który nie jest skuteczną metodą zapobiegania ciąży.

Odpowiadając już konkretnie na Pani pytanie - tak, jest szansa na ciążę.

Patrycja  (anonim, 5.173.48.) 3 lata temu

Witam cykle mam 27-30 dni przed planowana owulacja bolały mnie jajniki było sucho, na drugi dzień też miałam sucho ale wspolzylam 2 razy partner nie kończył we mnie ale za 3 razem twierdzi że mógł coś puścić jaka szansa że jest ciąża? Czy śluz zawsze musi oznaczać dni płodne czy same objawy wystarczającza

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Proszę zapoznać się z moją odpowiedzią na samym dole. Wyjaśniłam tam kwestie związane z "wysikaniem spermy".

Karolina  (anonim, 83.23.231.) 3 lata temu

Dzisiaj kochałam się z mężem mam dni płodne 2 dni do owulacji i poszłam siusiu i zauważyłam że wypływa mi sperma podczas oddawania moczu. Czy to normalne, dodam że staramy się o dziecko. Czy mogło dojść do zapłodnienia?

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Tak, rozumiem Panią, ale nadal nie zadała nam Pani pytania i nie wiem, w czym możemy pomóc.

Kasia (anonim, 5.173.154.) 3 lata temu

Malam czerwone sutki i mnie swiedzialy

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Rozumiem. A co chciała Pani zapytać?

Kasia (anonim, 37.225.25.) 3 lata temu

Chcalam się, zapytac dziś mam dni płodne tylko dzis i bardzo mi swiedzi jednym sutki i mam teraz czerwone sutki

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Gdzie jest sperma? Proszę napisać zrozumiale.

kasia (anonim, 5.173.137.) 3 lata temu

Czy po stosunku wylatuje sperma jak po tym 10 minutach poszłam do łazienki i zrobiłam siku to coś spermy zostało się podmylam czy jest tam sperma posze odp

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Tak, po stosunku nasienie może wypływać z pochwy.

Kasia (anonim, 5.173.137.) 3 lata temu

Czy po stosunku wylatuje sperma jak po tym 10 minutach poszłam do łazienki i zrobiłam siku to coś spermy zostało się podmylam

Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Podobne pytania

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły