Ja (anonim, 91.222.225.) Warszawa 4 lata temu

Czy to normalne, że plamię podczas przyjmowania leku Slinda?

Mam pytanie dotyczące plamień przy stosowaniu tabletek slinda. Czy plamienia występują często Czy tylko na początku. Moja ginekolog powiedziała że to się wyreguluje lecz ja się obawiam że nie. Zaczęłam drugie opakowanie i przy pierwszym opakowaniu przy 12 tabletce zaczęły się plamienia potem krwawienia jak na miesiączke które trwają 8 dni i zaczęły się szybciej niż przy zielonej tabletce dokładnie tydzień. Czy to normalne ?

42 odpowiedzi, 4 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

4 lata temu

Plamienia podczas przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych są problemem, które towarzyszą szerokiej rzeszy pacjentek. Zwykle obejmują one pierwsze 3-4 miesiące stosowania leku, a przy tabletkach o niskiej zawartości składników utrzymywać się mogą nawet do pół roku. Po tym czasie najczęściej ustępują. Jeśli jednak są obfite, bolesne lub długotrwałe zalecamy wizytę kontrolną u specjalisty celem wykluczenia innej przyczyny.

Zgodnie z informacją deklarowaną przez producenta leku Slinda:
"Podczas stosowania leku Slinda mogą występować nieregularnie krwawienia z dróg rodnych. Mogą one mieć charakter delikatnego plamienia, które nie będzie nawet wymagało stosowania podpasek, bądź intensywniejszego krwawienia, które będzie przypominać skąpe krwawienie miesiączkowe i wymagać będzie stosowania środków higienicznych (...) Nieregularne krwawienia nie są objawem zmniejszenia skuteczności antykoncepcyjnej leku Slinda. Na ogół nie ma konieczności podejmowania żadnych działań, należy dalej stosować lek Slinda. Jeśli jednak krwawienie jest nasilone lub długotrwałe, należy skonsultować się z lekarzem."

Wygląda więc na to, że nie powinna mieć Pani powodów do obaw, i że lekarz ma rację.

Przesyłam materiały, które mogą Panią zainteresować:

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jakie-leki-oslabiaja-skutecznosc-antykoncepcji

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-prawidlowo-stosowac-antykoncepcje

https://www.gdziepolek.pl/blog/historia-antykoncepcji-metody-zapobiegania-ciazy-kiedys-i-dzis

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

48 dni temu

Do @Julia:

Jeśli nieregularne i częste plamienia/krwawienia są dla Pani uciążliwe, to warto skonsultować się z ginekologiem i rozważyć zmianę rodzaju antykoncepcji.

Julia (anonim, 85.221.155.) 48 dni temu

Biorę 5 opakowanie tabletek i boję się że mogę nie być zabezpieczona. Krwawienie (ktore nie jest intensywne lecz skąpe) zazwyczaj trwa od 3-7dni w okresie drugiego tygodnia opakowania tabletek zdarza się to w różnym momencie na początku lub na końcu. Podczas 4 opakowania krwawienie zaczeło sie 14 dnia tabletki co trwało tydzień. Jest to lekkie krwawienie ale czasem zdaza się bol jak podczas miesiączki lub przed duży stres w jednym miesiąc podczas brania tabletek miałam 2 razy silne krwawienie i ból niż za zwyczaj podczas brania leku. Czy powinnam przerwać stosowanie leku i przejść na inne tabletki antykoncepcyjne?

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

13 miesięcy temu

Do @Karolina:

Tak, może tak być. Zazwyczaj nie stanowi to powodu do niepokoju.

Karolina (anonim, 78.154.94.) 13 miesięcy temu

Dzień dobry, od roku biorę tabletki Slinda, na poczatku bylo okej, plamienia minely... przez 3 msc bylo różnie... Potem miesiaczki sie skonczyly i teraz po 9 msc bez miesiączki/plamień, dostałam krwawienia, na poczatku bylo brazowe/czarne, teraz widzę, że już normalnie jest to czerwone, czy mam się martwić? czy może tak być?

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

16 miesięcy temu

Do @Oliwa:

Tak jak napisałam poniżej: "Nieregularne krwawienia i plamienia podczas stosowania jednoskładnikowych tabletek antykoncepcyjnych, takich jak Slinda, mogą utrzymywać się przez cały okres stosowania leku i jest to normalne. Nie ma powodu do obaw. Jeśli krwawienie jest nasilone lub długotrwałe, warto skonsultować to z lekarzem."

Oliwia  (anonim, 31.0.124.) 16 miesięcy temu

Witam biorę lek Slinda od pół roku i przez ten czas miałam krwawienie, które trwały max 7 dni a miesiąc temu znów zaczęłam mieć krwawienia, które mam do tej pory czy powinnam udać się do lekarza dodam jeszcze ze nie są one bardzo obfite.

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

1 rok temu

Do @Joanna:

Nieregularne krwawienia i plamienia podczas stosowania jednoskładnikowych tabletek antykoncepcyjnych, takich jak Slinda, mogą utrzymywać się przez cały okres stosowania leku i jest to normalne. Nie ma powodu do obaw. Jeśli krwawienie jest nasilone lub długotrwałe, warto skonsultować to z lekarzem.

Joanna (anonim, 83.30.108.) 1 rok temu

Witam, biorę od 7 miesięcy slinde, i nadal krawie planie a brzuch mnie nie boli, czy coś jest nie tak?

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

2 lata temu

Do @Kasia:

Plamienie to częste działanie niepożądane tabletek Slinda i zwykle nie stanowi powodu do niepokoju. Może być wywołane, np. sytuacją stresową czy przeziębieniem. W razie gdyby powtarzało się również w najbliższych cyklach i było bardzo uciążliwe, warto zgłosić to do ginekologa.

Więcej o tym dlaczego podczas stosowania leku Slinda nie występują krwawienia pisałam tutaj: https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/76294/slinda-czy-brak-miesiaczki-zwiekszony-apetyt-i-nerwowosc-to-normalne-objawy-po

Kasia (anonim, 89.151.41.) 2 lata temu

Witam od półtorej roku biorę tabletki Slinda od Roku nie mam okresu i po półtorej roku czasu wystąpiło małe plmienje czy to jest normalne? Czy mam się martwić? Uczucie ogólnie mam takie jakbym miała dostać miesiączkę.

Asia (anonim, 5.173.3.) 2 lata temu

Biorę slindę od ponad roku i regularnie co miesiąc przy 11-12 tabletce zaczynam mieć plamienia, raz mocniej raz słabiej przez około 5 dni.i tak Regularnie co miesiąc od ponad roku nic się nie zmienia.

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

2 lata temu

Do @Natalia:
Jeśli są to Pani pierwsze miesiące (3-4 miesiące) stosowania Slinda - plamienie może się zdarzać i nie powinno niepokoić. Plamienie może być spowodowane np. osłabieniem organizmu, infekcją itp. Jeśli nie stosowała Pani ostatnio leków mogących osłabić skuteczność tabletek Slinda, tabletki stosowała Pani prawidłowo - takie plamienie nie powinno niepokoić. Jeśli będzie powtarzało się w kolejnych cyklach lub aktualnemu plamieniu towarzyszą inne objawy np. ból brzucha, osłabienie - należy udać się do ginekologa.

Natalia (anonim, 85.221.136.) 2 lata temu

Biorę tabletki Slinda. W połowie brania tabletek zaczęłam plamić. Po 10 dniach przestało i po 2 dniach przerwy znowu plamienie. Udać się z tym do lekarza czy nie? Pierwszy raz mam taką sytuację i nie wiem co robić.

Kocurka (anonim, 78.11.212.) 2 lata temu

Biore 4 opakowanie i mam to samo. Miedzy 10-12 tabl plamienie w sumie wieksze niz w momencie kiedy zazywania placebo. Pozniej tydz spokoju i przed zielononymi znow.
Robilam usg, bylam u 2 lekarzy i twierdza, ze tak jest przy slinda. Niepokoilam sie, bo nigdy nie mialam tak przy anty. Nie wiem co robic, bo nie moge anty dwuskladnikowych. Ale te plamienia sa meczace i sie stresuje.

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

2 lata temu

Do @Nasti:

Kolejne opakowanie leku Slinda należy rozpocząć bezpośrednio po zakończeniu wcześniejszego, niezależnie od tego czy krwawienie wystąpi czy też nie:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/101505/slinda-tabletki-powlekane/ulotka/251344

Nasti (anonim, 37.248.86.) 2 lata temu

Ja dopiero zaczynam opakowanie i mam pytanie czy jak skończę te zielone tabletki to od razu mam zaczynać nowe opakowanie czy czekać na plamienie i wtedy wziąć znowu w 1 dzień okresu

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Proszę spojrzeć na wyjaśnienie poniżej Pani pytania.

Bez nazwy  (anonim, 31.0.94.) 3 lata temu

Witam, jestem przy pierwszym opakowaniu Slindy już od kilku dni mam krwawienie jest ono raz mocniejsze raz lżejsze.. Nie wiem czy to normalne czy się zacząć przejmować?

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Podczas stosowania leku Slinda mogą występować nieregularnie krwawienia z dróg rodnych. Mogą one mieć charakter delikatnego plamienia, które nie będzie nawet wymagało stosowania podpasek,
bądź intensywniejszego krwawienia, które będzie przypominać skąpe krwawienie miesiączkowe i wymagać będzie stosowania środków higienicznych. Krwawienia mogą także w ogóle nie występować.

Nieregularne krwawienia nie są objawem zmniejszenia skuteczności antykoncepcyjnej leku Slinda. Nie ma konieczności podejmowania żadnych działań, należy dalej stosować lek Slinda.

Podsumowując, krwawienie, które u Pani występuje jest normalne, natomiast normalne nie jest, że przy krwawieniach, gdy Pani coś zje, boli Panią brzuch i ma Pani lekkie nudności. Tę kwestię należy skonsultować z lekarzem.

Wiki21 (anonim, 217.96.237.) 3 lata temu

Witam mam pytanie.
Kończę trzecie opakowanie leku slinda jestem przy zielonych tabletkach. Przez trzy miesiące miałam normalnie okres. W grudniu dostałam 12 do 17 i było to lekkie krwawienie (nie potrzebowałam podpaski) , natomiast zaczęłam krwawić 27 grudnia i trwało to 12 dni do 7 stycznia (krwawienie było mocniejsze niż to poprzednie) . Po trzech dniach czyli 10 stycznia znowu zaczęłam lekko krwawić. Przy tych krwawieniach gdy coś zjem mam bóle brzuch i lekkie nudności. Czy jest powód do zmartwień czy to normalne ? Dziękuję za odpowiedz.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

W przypadku niektórych pacjentek faktycznie bywa tak, że im dłużej się bierze lek Slinda tym rzadziej występuje plamienie - jednak podjerzewam, że być może chodzi tu o plamienia, które nie są związane stricte z przyjmowaniem leku, a z adaptacją organizmu do podawanej dawki hormonów? Takie plamienia zwykle zanikają po 6 miesiącach przyjmowania leku.

Długotrwałe plamienia to takie, które trwają około 2 tygodni.

W mojej ocenie nie ma Pani powodu do zmartwień.

Marta (anonim, 89.64.118.) 3 lata temu

Dziękuję a odpowiedź. Czyli nie powinnam się martwić? A czy to prawda że im dłużej się bierze tabletki tym mniejszą szansa że plamienie/krwawienie będzie występować? I co to znaczy długotrwałe? Powyżej 10 dni?

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Podczas stosowania leku Slinda mogą występować nieregularnie krwawienia z dróg rodnych. Mogą one mieć charakter delikatnego plamienia, które nie będzie nawet wymagało stosowania podpasek,
bądź intensywniejszego krwawienia, które będzie przypominać skąpe krwawienie miesiączkowe i wymagać będzie stosowania środków higienicznych. Krwawienia mogą także w ogóle nie występować.

Nieregularne krwawienia nie są objawem zmniejszenia skuteczności antykoncepcyjnej leku Slinda. Na ogół nie ma konieczności podejmowania żadnych działań, należy dalej stosować lek Slinda.

Jeśli jednak krwawienie jest nasilone lub długotrwałe, należy skonsultować się z lekarzem.

Marta (anonim, 89.64.118.) 3 lata temu

Biorę Slinde już 4 miesiące. Wcześniej brałam cerazette ale ciągle krwawiłam i lekarz zaproponował zmianę. Do dziś nie miałam po Slindzie w ogóle krwawień. Dodam że nie doszłam jeszcze w tym opakowaniu do zielonych tabletek. Trochę mnie to zmartwiło. Czy nadal mój organizm się przyzwyczaja do leku? Bo do tej pory nie krwawiłam nawet po zielonych tabletkach. Bede wdzięczna, za odpowiedz

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Nie ma za co, w razie pytań, służymy pomocą ;)

Izabela (anonim, 37.30.19.) 3 lata temu

Pani mgr bardzo dziekuje czuje sie spokojniejsza

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Proszę o zapoznanie się z moim pierwszym wpisem na dole tego wątku. Znajdzie tam Pani odpowiedź na swoje pytanie.

Izabela (anonim, 37.30.19.) 3 lata temu

Dzień dobry. Na 9 tabletce przed zielonymi z 3 blistra SLINDA zaczęłam krwawić T eraz jestem na 5 tabletce przed zielonymi i nadal krwawie jak na okres czuję również ból podbrzusza. Czy to normalne czy takie coś moze się zdarzyć? Nie ma mojego lekarza do konca września i nie mam sìę kogo poradzić. Bardzo PROSZĘ o odpowiedz. Pozdrawiam

Nadzieja (anonim, 5.173.106.) 3 lata temu

Iza ja też bym dała sobie czas,wiem że to męczące ale organizm musi się przystosować i miejmy nadzieję że u Ciebie tak będzie.

Paula (anonim, 93.159.136.) 3 lata temu

Zobacz jak będzie na początku trzeciego blistra. Jeśli bez zmian, to bym się nie męczyła

Iza (anonim, 37.30.55.) 3 lata temu

Dajecie Panie nadzieje bo jestem zalamana.

Paula (anonim, 93.159.136.) 3 lata temu

To ja przy pierwszym blistrze od 12 tabletki - plamienie non stop. Od początku drugiego bistra - nic a nic. Aż zaczęłam się zastanawiać czy wszystko jest ok, bo każdy narzekał na plamienia. Oczywiście zaczęłam podejrzewać ciąże, ale no bez przesady. Uważam, ze trzeba sobie dać czas.

Iza (anonim, 37.30.55.) 3 lata temu

Nadzieja to jabym bardzo tak chciala...dzien w dzien plamienie...dramat.

Nadzieja (anonim, 5.173.106.) 3 lata temu

No to ja jakiś wyjątek zero plamień,nawet krwawienia przy placebo nie było,czekam co będzie po drugim blistrze.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Dziękujemy za tę informację :)

Iza (anonim, 37.30.55.) 3 lata temu

Zgodnie z Pani sugestią zadzwoniłam do lekarza. Powiedział, zeby dać sobie czas ponieważ organizm musi się przyzwyczaić do tabletek. To wszystko ustąpi z czasemi Proszę się nie martwić. Pozdrawiam

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Wszystkie Panie, które są zaniepokojone swoim stanem zdrowia bądź przedłużającymi się krwawieniami, zachęcam do konsultacji z ginekologiem. W mojej ocenie wystarczająca może okazać się rozmowa telefoniczna, która chociażby dostarczy Paniom informacji, które mogą Panie uspokoić. Lekarz, w razie potrzeby, na pewno zaproponuje badanie ginekologiczne lub USG i rozwieje wszystkie wątpliwości:
https://www.gdziepolek.pl/blog/jak-telefoniczne-otrzymac-recepte-i-zwolnienie-lekarskie

Azi (anonim, 37.30.55.) 3 lata temu

Przy pierwszym opakowaniu bylo czysto. Przy zielonych tabletkach dostalam okres,trwal 5 dni a teraz od 2 opakowania (14 tabletka) plamię i pobolewa mnie jak lewy jajnik. Lekarz mowil,ze moga w ogóle zniknąć krwawienia..a ja mam jakiegos pecha chyba...

Magda (anonim, 31.0.120.) 3 lata temu

Ja też mam lekkie krwawienie od dwóch tygodni. Mój lekarz twierdzi że to normalne i się ureguluje.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Jeśli plami Pani już drugi miesiąc, powinno to skłonić Panią do kontaktu z ginekologiem.

Iza (anonim, 37.30.55.) 3 lata temu

Mam dokladnie tak samo jak Pani. Teraz zazywam drugie opakowanie i caly czas jest plamienie...brak sil juz ;(

Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Kategorie

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły