---Wolt Drive - zapytaj farmaceutę - pytania

K211 (anonim, 79.185.163.) Warszawa 2 lata temu

Jakie są opinie o tabletkach Drovelis?

Jakie opinie są o tabletkach Drovelis?

To będą moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne, wiec jest to dla mnie nieco stresujące aby wybrać właściwie.
Nie znalazłam zbyt wielu opinii na temat tego leku stad moje obawy

86 odpowiedzi, 3 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

2 lata temu

Drovelis jest złożonym preparatem antykoncepcyjnym zawierającym estetrol i drospirenon. Prawidłowo stosowane charakteryzują się wysoką skutecznością antykoncepcyjną. Lek Drovelis zawiera 24 tabletki aktywne oraz 4 tabletki placebo. Podczas stosowania tabletek placebo powinno wystąpić tzw. krwawienie z odstawienia.

W ciągu pierwszych kilku miesięcy stosowania leku (zazwyczaj 3 - 6) mogą występować nieregularne krwawienia i plamienia co związane jest z tzw. okresem adaptacyjnym do stosowania leku:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/111326/drovelis-tabletki-powlekane/ulotka

Każdy stosowany lek może spowodować wystąpienia działań niepożądanych, jednakże nie oznacza to, że u każdego pacjenta one wystąpią. Do najczęściej zgłaszanych działań niepożądanych leku Drovelis należą m.in. zaburzenia nastroju i zaburzenia libido, bóle głowy, bóle brzucha, nudności, trądzik, ból piersi, bolesne miesiączki, wahania masy ciała.

W przypadku zaobserwowania wystąpienia działań niepożądanych leku, zachęcam do ich zgłoszenia. Zgłaszanie działań niepożądanych umożliwia zwiększenie kontroli nad lekami dostępnymi w obrocie. O tym, jak i dlaczego zgłaszać działania niepożądane, pisaliśmy w artykule: https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-i-dlaczego-zglaszac-dzialania-niepozadane

Zachęcam do zapoznania się z materiałami dodatkowymi, które mogą okazać się przydatne:

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/antykoncepcja-hormonalna

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-prawidlowo-stosowac-antykoncepcje

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jakie-leki-oslabiaja-skutecznosc-antykoncepcji

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

1 dzień temu

Do @Santapunk:

Wzdęcia brzucha to niezbyt częste działanie niepożądane tabletek Drovelis, które występuje nie częściej niż u 1 na 100 pacjentek. Jeśli w ciągu 4 miesięcy stosowania leku wzdęcia nie ustąpiły, to warto skontaktować się z lekarzem.

Santapunk (anonim, 213.108.113.) 1 dzień temu

Biorę drovelis 4 miesiąc i zauważam coraz większy problem z jelitami. Po prawie każdym jedzeniu robię się wzdęta, puszczam takie wstrętny bąki, że aż wstyd. Dietę mam zdrową, znam się na tym,jestem dietetykiem. Czy ten objaw minie czy lepiej porozmawiać z lekarzem o zmianie leku?

Wika Wika (anonim, 5.172.232.) 2 dni temu

Witam. Biorę drowelis od 3 tygodni i wyczułam guzy w piersi nie wiem co to jest i się boję

Anna Lewandowska Farmaceuta, Redaktor

5 dni temu

Do @Anastasia:

Tak, opisane przez Panią plamienie po 23. dniu cyklu jest normalne i można się go spodziewać podczas stosowania leku Drovelis, przynajmniej przez kilka pierwszych miesięcy stosowania. Jest to związane z fazą adaptacji organizmu do nowych hormonów.

Jednak rzadko zdarza się, aby po 5 miesiącach nadal występowało takie krwawienie. Zwykle plamienie powinno ustabilizować się po około 3-4 miesiącach regularnego stosowania.

Jeśli plamienie jest dla Pani bardzo uciążliwe, zachęcam do skonsultowania się ponownie ze swoim ginekologiem, aby wyjaśnić przyczynę utrzymującego się krwawienia. Sensowne może być przejście na inną pigułkę zawierającą inną kombinację hormonów. Ostateczna decyzja należy do Pani i Pani lekarza. Wskazane jest jednak przeprowadzenie badania lekarskiego, gdyż należy wyjaśnić utrzymujące się plamienie.

Jeśli ta sytuacja wzbudza u Pani wątpliwości, zawsze warto skonsultować się z lekarzem, który może udzielić bardziej spersonalizowanych porad. Jeśli nie ma Pani możliwości skorzystania z wizyty stacjonarnej, załączam link do teleporady online:
https://www.gdziepolek.pl/telekonsultacja/z-ginekologiem

Anastasia (anonim, 31.10.161.) 7 dni temu

Biorę Drovelis od 5 miesięcy i za każdym razem po 23 dniu cyklu dostaję plamienia, które trwało do przerwy w pigułce, czy to normalne i czy mogę coś z tym zrobić? I proszę, nie mów mi, że przyzwyczajenie się do tego może potrwać do 6 miesięcy...

Grazie  (anonim, 82.57.108.) 36 dni temu

Witam czytałem negatywne komentarze na temat drovelis, trochę się boję i tydzień, że go używam i mam plamy na twarzy nigdy nie miałem, czy to z tego powodu? Bo zawsze używałam briladonny i nigdy nie sprawiała mi problemów z tymi plamami, pryszczami porady

Zoib (anonim, 31.0.77.) 39 dni temu

Pierwsze 8mies zażywania super. Zauważyłam jedynie więcej włosów na podłodze ale biorę też ozempic więc mogło się nałożyć z obu stron. 9ego miesiąca okropny ból podbrzusza, plamienia ciągłe od 2 tygodni. Czy to normalne po takim czasie zażywania tabletek?

Angela (anonim, 101.56.107.) 55 dni temu

Biorę lutiz od 10 lat na policystyczne jajniki, a następnie trądzik. Czułam się dobrze, idealna twarz i włosy. Za radą ginekologa zmieniłam go na DROVELIS, ponieważ jest najnowszej generacji, ale zauważyłam pogorszenie wypadania skóry i włosów. Zauważyłem jednak zmniejszenie masy ciała. Częste bóle głowy, zerowy popęd seksualny. Wracając do lutiza.

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

59 dni temu

Do @Fede:
Warto kontrolnie wykonać test ciążowy, który kupi Pani w aptece. Za pośrednictwem naszej strony, również można zamówić taki test z dostawą - w Polsce lub za granicą.

Załączam linki do stron, gdzie można porównać ceny przykładowych testów ciążowych w aptekach internetowych i zamówić je z odbiorem w aptece lub dostawą do domu:

https://www.gdziepolek.pl/produkty/97388/domowe-laboratorium-pink-test-ciazowy-strumieniowy-super-czuly-test/apteki

https://www.gdziepolek.pl/produkty/91349/pink-test-ciazowy-plytkowy-super-czuly-domowe-laboratorium-test/apteki

https://www.gdziepolek.pl/produkty/94711/baby-boom-test-ciazowy-kasetowy-test/apteki

W miastach takich jak Warszawa, Wrocław, Łódź, Kraków, Katowice, Lublin, Poznań czy Białystok produkty można zamówić z dostawą błyskawiczną nawet w 1h dzięki usłudze Wolt Drive - sprawdź czy w Twojej lokalizacji usługa jest dostępna: https://www.gdziepolek.pl/koszyk/szybka-dostawa?src=zf

Fede (anonim, 151.57.163.) 59 dni temu

Przełączyłem się z pigułki yaz na drovelis na dwa miesiące, cykl wrócił w ciągu następnych dwóch miesięcy, bez okresu, przestałem brać go na 20 dni, ale nadal nic, co powinienem zrobić? Wiara

Anna Lewandowska Farmaceuta, Redaktor

2 miesiące temu

Do @Anna:

Tak, można łączyć tabletki Drovelis i Asertin z Liporedium 40+. Leki te nie wchodzą między sobą w istotne klinicznie interakcje, które wykluczałyby ich łączne stosowanie.

Zachęcam do informowania lekarza prowadzącego o wszystkich stosowanych lekach i suplementach diety, co pozwoli na dobranie bezpiecznej i skutecznej farmakoterapii. Tylko lekarz może ocenić, czy kombinacja tych leków jest bezpieczna i odpowiednia do Pani aktualnego stanu klinicznego.

Jeśli ta sytuacja wzbudza u Pani wątpliwości, zawsze warto skonsultować się z lekarzem, który może udzielić bardziej spersonalizowanych porad. Jeśli nie ma Pani możliwości skorzystania z porady, załączam link do teleporady online:
https://www.gdziepolek.pl/telekonsultacja/

Anna  (anonim, 37.247.57.) 2 miesiące temu

Czy Drovelis I Asertin mozna laczyc z Liporedium 40+ ?

Adrianna (anonim, 94.40.91.) 3 miesiące temu

Tabletki biorę pół roku na początku bóle brzucha nudności, waga +7kg, obrzmiale piersi i bolące, wachania nastroju, całkowity brak ochoty na seks, bolesne miesiączki. Mój lekarz stwierdził, że to na pewno nie od tabletek 😅 dodam, że nie mam wzmożonego apetytu cały czas jem tak samo a nawet mniej bo od 2mc próbuje zrzucić co nabrałam w pierwszym miesiącu brania tabletek. Kończę opakowanie i dziękuję już za ten produkt.

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

3 miesiące temu

Do @Kaśka:

Jest to kwestia indywidualna - zazwyczaj działania niepożądane ustępują w ciągu 1-2 tygodni od odstawienia leku.

Kaśka  (anonim, 85.193.229.) 3 miesiące temu

Witam, mam straszne bóle głowy i zmiany nastroju. Którego dnia po odstawieniu Drovelis miną skutki uboczne ?

laur (anonim, 46.109.67.) 3 miesiące temu

Czy produkt Drovelis jest skuteczny po otwarciu nowego opakowania na drugiej różowej tabletce i po 3 miesiącach stosowania

Anna Lewandowska Farmaceuta, Redaktor

3 miesiące temu

Do @Anna:

Jeśli zapomniała Pani wziąć tabletkę o stałej godzinie, to nie ma konieczności zmiany godziny przyjmowania następnej dawki.

Anna  (anonim, 37.247.57.) 3 miesiące temu

Biorę Drovelis trzecie opakowanie. Zapomniałam wziąść tabletkę rano o 7:30 Wzielam o 14:00 czy następnego dnia mogę wziąść o tej godzinie co cały czas brałam o 7:30 ?

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

4 miesiące temu

Do @Anna:

Krwawienia śródcykliczne zazwyczaj występują w pierwszych miesiącach stosowania i ustają z czasem.

Anna  (anonim, 37.248.213.) 4 miesiące temu

Biorę Drovelis w styczniu drugie opakowanie. Po 16 tabletce dostałam krwawienie.Po każdym opakowaniu tak może być?

Matylda (anonim, 37.109.147.) 4 miesiące temu

Witam. Brałam tabletki Drovelis 11 miesięcy. Libido nie spadło. Pojawiło się wiele innych skutków ubocznych, z czego najgorszym było wypadanie włosów:(((

Iris (anonim, 151.18.43.) 4 miesiące temu

Straszny! Straciłam wszystkie włosy przez Drovelis! Zawsze się nimi opiekowałam, a teraz jest ich bardzo mało i nie da się ich oglądać!

Edyta (anonim, 79.236.183.) 5 miesięcy temu

Czy od tabletek Drovelis mogą wypadać włosy? Czy ktoś się spotkał z takim skutkiem ubocznym?

anonim27 (anonim, 77.65.170.) 5 miesięcy temu

Ja te tableki biore od 2 msc, waga spadla, libido bez zmian czyli dalej wysokie :) dobrze sie czuje, przeszlam na drovelis po tym jak mnie wysypalo na twarzy po Aktywia Daily.. na mnie dzialaja super

Gość (anonim, 84.107.12.) 5 miesięcy temu

Tych tabletek lekarze nie powinni przypisywać !!! Skutki uboczne przewyższają dziesięciokrotnie korzyści. Czytam o stanach lękowych, gdy przyjmujesz tabletki placebo uczucie jakbyś miał głęboką depresje. Niestety potwierdza się wszystko w moim przypadku. Libio zerowe. Bóle piersi, wzdęcia, plamienia, brak krwawień. Czekam żeby skończyć drugie opakowanie I wpisać je na czarną listę.

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

6 miesięcy temu

Do @ilari:

Zachęcam do lektury artykułu "Czy bać się działań niepożądanych leków?": https://www.gdziepolek.pl/artykuly/czy-bac-sie-dzialan-niepozadanych-lekow

ilari (anonim, 195.32.112.) 6 miesięcy temu

To ma być mój pierwszy środek antykoncepcyjny, zaczynam pierwsze pudełko pod koniec miesiąca i mam pewne obawy co do skutków ubocznych, mimo że wiem, że są one subiektywne. Zalecenia?

Anna Lewandowska Farmaceuta, Redaktor

6 miesięcy temu

Do @Mama:

Jeśli ma Pani obawy dotyczące tabletki antykoncepcyjnej i jej potencjalnego wpływu na krzepliwość krwi, zdecydowanie zalecam skonsultowanie się z lekarzem.

Warto również zastanowić się nad alternatywnymi metodami antykoncepcyjnymi, które mogą być bardziej odpowiednie dla twojego stanu zdrowia.

Jeśli nie ma Pani możliwości skorzystania z porady, załączam link do teleporady onlinenp. za pośrednictwem portalu Gdziepolek.pl:
https://www.gdziepolek.pl/telekonsultacja/z-ginekologiem

Mama (anonim, 84.150.179.) 6 miesięcy temu

Witam. Biorę pigułkę od 4 dni. Po moim drugim porodzie. Wcześniej miałam wkładkę domaciczną. teraz czytam, że mogą być problemy z krzepliwością krwi?! Mój ginekolog wie o moich płytkach krwi, które są zbyt niskie. Myślę o tym teraz. Od dzisiaj mam okres od 5 dni. Od czasu do czasu muszę walczyć z krwotokami z nosa. Od najmłodszych lat. I dzisiaj było znowu. Teraz nie jestem pewna co do pigułki? Czy ktoś ma pojęcie.

Julia (anonim, 94.136.152.) 8 miesięcy temu

Jestem na Drovelis przez 12 dni, ale nie będę ich dalej przyjmował. Miałam straszne nietypowe skutki uboczne, już po czwartej tabletce miałam ból w klatce piersiowej, czułam ucisk. Zatrzymał się po kilku dniach, ale potem zaczęły mnie boleć nogi. Mam skurcze łydek, wczoraj zaczęła mnie boleć prawa kostka i stopa, moja skóra jest bardzo sucha, co nigdy nie było problemem, zawsze miałem tłustą skórę przez cały rok. Mój lekarz nie sądzi, że te objawy są spowodowane przez pigułki. Nie biorę żadnych innych leków i zacząłem brać Drovelis z powodu torbieli jajników i bólu podczas owulacji. Jestem teraz w fazie owulacji i ból jest gorszy niż kiedykolwiek wcześniej. Miałem kilka ataków lękowych w ciągu tych 12 dni, a mój nastrój się pogarsza. Naprawdę myślałem, że te tabletki pomogą mi w moim problemie zdrowotnym, ale wygląda na to, że wyrządziły więcej szkód i mam nadzieję, że wszystko wróci do normy, kiedy przestanę je brać.

Odpowiedź usunięta, ponieważ: niezgodność z zasadami społeczności.

Iwona (anonim, 37.248.166.) 8 miesięcy temu

Tabletki okropne, najgorsze jakie do tej pory brałam.
Biorę 2 miesiąc i chcę jak najszybciej odstawić. Bezsenność, zespół niespokojnych nóg wieczorami,bolące piersi,plamienia ,masakra.Nigdy więcej

Antonina  (anonim, 188.146.126.) 9 miesięcy temu

Dzień dobry , mam 44 lata , antykoncepcji nie stosowałam 15 lat , pierwsze 3 dni zmęczenie lekkie zawroty głowy , po 3 dniach wszystko dobrze , piersi są większe i tkliwe ale nie jest silne , schudłam 2 kg , mam mniejszy apetyt , okres 4 dni , zaczynam kolejne opakowanie , ma prwno czuje się inaczej - ale przecież to hormony … coś musi się zmienić . Zobaczę po 3 , organizm musi mieć czas aby się przystosować . Po 1 jest dobrze

Magda (anonim, 195.116.23.) 9 miesięcy temu

najgorsze pigułki antykoncepcyjne jakie w życie miałam; przyrost wagi, zatrzymanie wody, cellulit, pękające naczynka na nogach, migreny, trądzik, bolące piersi, wzdęcia to tylko niektóre z efektów ubocznych, które jak czytam komentarze, dotyczą większości kobiet, które stosują ten rzekomy cud techniki. Do tego cena zwala z nóg - ponad 50zł za JEDNO OPAKOWANIE; nic dziwnego, że są tak chętnie przepisywane przez tych wszystkich pazerniaków...

Marta (anonim, 85.221.246.) 9 miesięcy temu

ja wytrzymałam 3 miesiące, okres przez cały okres brania tabletek, obolałe piersi, obecnie mam po tych tabletkach masę popekanych naczynek na nogach

Magda (anonim, 5.173.196.) 9 miesięcy temu

Napisalam dwa miesiace temu opinie: „ Magda (anonim, 178.16.114.) 54 dni temu

Biore drovelis od marca (mamy czerwiec) i pierwsze dwa miesiace byly ciezkie, zmiany nastrojów, okropne migreny. Potem juz z górki, naprawde czuje sie na nich dobrze i moge polecić bez wyrzutow sumienia. Okres od 3 do 7dniu max. Nic mnie nie boli, nie przytyłam, zero problemów.”

Jednak w polowie czerwca sie zaczelo wszystko to o czym czytalam na forum. Codzienne krwawienie, bardzo mocny „okres”, bole macicy, nudnosci, bole glowy, wzdecia. Wizyta u ginekologa - zmiana tabletek. Codzienne krwawienia trwaly blisko 3 tygodnie bo trzeba bylo skonczyc blister zeby zmienic tabletki. Cos okropnego, nie polecam

Ula  (anonim, 79.185.207.) 9 miesięcy temu

Biorę tabletki od pół roku, są to moje pierwsze w życiu tabletki antykoncepcyjne. Od początku brania leków zauważyłam duży ból piersi, który ustał z czasem ale uczucie spuchniętych piersi został, stany depresyjne, rozdrażnienie, w miesiąc po stosowaniu przytyłam 10 kg! Libido całkowicie spadło, na początku plamienia, lekkie krwawienie podczas miesiączek, obecnie brak krwawienia czy plamienia od 2 miesięcy. Opuchnięte nogi oraz bóle menstruacyjne mimo braku miesiączki oraz nieskończona się infekcja intymna. Zgłaszałam to mojej pani ginekolog usłyszałam 'coś za coś'. Jednak chyba będę przerywać stosowanie tego leku.

Weronika (anonim, 195.136.19.) 9 miesięcy temu

Jestem na 22 dniu, mam zamiar odstawić po skończeniu. Od wczoraj stale mam nudności, a przez cały cykl wyrównany stan emocjonalny, tylko że niestety raczej negatywny, prawie depresyjny. Do tego mam wrażenie, że cera na twarzy jest o wiele bardziej czerwona. Oprócz tego nie miałam innych skutków ubocznych, ale słaby stan psychiczny to dla mnie wystarczająco.

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

10 miesięcy temu

Do @Kasiek:

Tak, szczególnie w pierwszych miesiącach stosowania tabletek mogą wystąpić zaburzenia krwawienia, jak np. nieregularne czy bardziej obfite krwawienia.

Karo (anonim, 37.47.92.) 10 miesięcy temu

Nigdy w życiu tych tabletek po 3 dniach dramat bóle łydek, zawroty głowy, ból głowy, ból żołądka. Bezsenność. Plus duszności i na san koniec doszły stany depresyjne. Odstawiłam je natychmiast . I leczę się teraz antydepresantami przez to . Nie polecam .

Kasiek (anonim, 37.30.0.) 10 miesięcy temu

Witam, zaczęłam brać Drovelis w pierwszym dniu miesiączki. Dziś jest 5 dzień i mam strasznie obfite krwawienie łącznie ze skrzepami (wcześniej tego nie było). Czy jest to normalne przy zaczęciu terapii?

Kasia (anonim, 5.184.208.) 10 miesięcy temu

Właśnie odstawiam, wytrzymałam 2 miesiące. Te cudownie nowoczesne tabletki wywołały u mnie takie działania niepożądane ze nie było sensu je dłużej przyjmować. Od pierwszego dnia bóle mięśni w łydkach, przyspieszona akcją serca, zawroty głowy, nudności i do tego nieustające obfite plamienie oraz miesiączka o bolesnym jak nigdy przebiegu. Tabletki były przepisane ze względu na niedokrwistość . Nigdy więcej.

Ania (anonim, 156.17.159.) 10 miesięcy temu

Brałam od 7 mieś. Pierwsze 3 - całkiem ok, dalej miesiączki były strasznie bolesne, po 5 mieś. zdiagnozowano powiększenie mięśniaków i bardzo obfite krwawienia. Po odstawieniu - zaburzenie cyklu oraz długie krwawienia (od 15 dni)

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

11 miesięcy temu

Do @Paula:

Tak, taki ból podbrzusza może towarzyszyć stosowaniu tabletek placebo (białych) i krwawieniu z odstawienia. Nie należy robić przerwy między kolejnymi opakowaniami Drovelis.

Paula (anonim, 164.127.225.) 11 miesięcy temu

Witam, zażywam tabletki Drovelis pierwsze opakowanie, wzielam różowe tabelki od dwóch dni biore biale strasznie mnie dół brzucha boli, ciągnie niesamowicie czy to normalne? Biore je bo mam torbielą na lewym jajniku. Zaczęłam krwawić jak tylko wzielam pierwsza biała tabletkę. Czy mam zrobic jakas przerwę między jednym a drugim opakowanie czy nie?

Koko (anonim, 178.135.8.) 11 miesięcy temu

Brałam drovelis przez 11 miesięcy. Na początku wszystko było Ok, samopoczucie, „okresy” jak w zegarku, brak plamien.
Po 7 miesiącach od stosowania zaczęły się bóle, zawroty glowy, czasem bóle brzucha, miałam tez wrażenie ze moje piersi są non stop nabrzmiałe. Po tych wszystkich objawach zdecydowałam się Rezygnować z tej formy antykoncepcji… Po rezygnacji z tabletek miesiączka wróciła mi równo miesiąc po ostatniej tabletce i teraz wszystkie miesiączki mam bardzo regularne.

Magda (anonim, 178.16.114.) 11 miesięcy temu

Biore drovelis od marca (mamy czerwiec) i pierwsze dwa miesiace byly ciezkie, zmiany nastrojów, okropne migreny. Potem juz z górki, naprawde czuje sie na nich dobrze i moge polecić bez wyrzutow sumienia. Okres od 3 do 7dniu max. Nic mnie nie boli, nie przytyłam, zero problemów.

2
Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Podobne pytania

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły