Renka (anonim, 31.42.10.)
około roku temu, Warszawa

Którą stroną na zewnątrz nosimy maseczkę - białą czy niebieską?

Witam,
którą stroną na zewnątrz nosimy maseczkę białą, czy niebieską?

Powiadamiaj o każdej nowej odpowiedzi

@

Nie będą wysyłane inne maile. Polityka Prywatności.

Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. - od 15 maja nie będzie obowiązywał nakaz zakrywania nosa i ust maseczką ochronną na otwartym powietrzu. Rozporządzenie ma obowiązywać do 5 czerwca, z możliwością przedłużenia, co podyktowane będzie statystykami związanymi z dzienną liczbą zakażeń SARS-CoV-2.

Zgodnie z pkt 2 § 25 Rozporządzenia, z obowiązku noszenia maseczek zostaniemy zwolnieni w przypadkach zawartych w pkt 1, jak: drogi, promenady, bulwary, tereny cmentarzy, miejsca postoju pojazdów (na zewnątrz), parkingi leśne. Wszystko pod warunkiem zachowania dystansu między osobami min. 1,5 metra.

W pozostałych miejscach ogólnodostępnych - w przestrzeni zamkniętej, jak np. sklepy, banki, restauracje itp. nakaz zakrywania ust i nosa maseczką ochronną obowiązuje jak dotychczas.

Tqojatart (anonim, 5.173.233.)
około 2 dni temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera wulgaryzmy.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Anonim (anonim, 5.173.48.)
około 13 dni temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera ataki osobiste.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Od czwartku 11 marca 2021 roku maseczki nie muszą nosić osoby obciążone zaawansowanymi schorzeniami neurologicznymi, układu oddechowego lub krążenia, przebiegającymi z niewydolnością oddechową lub krążenia.

Przepis ten dotyczy osób posiadających zaświadczenie lekarskie potwierdzające któreś z powyższych schorzeń.

Rzecznik prasowy Ministerstwa Zdrowia - Wojciech Andrusiewicz - podkreślił, że jeśli nakaz będzie lekceważony i pojawi się coraz więcej tłumaczeń o niepełnosprawności przez nieuprawnione do tego osoby, to zostanie on zniesiony.

Na temat prawidłowego sposobu noszenia maseczki udzieliłam odpowiedzi w pierwszym wpisie w tym wątku.

Proszę pamiętać, że każdą maseczkę - zarówno chirurgiczną jak i bawełnianą - powinno się nosić do momentu jej zawilgocenia. Później maseczkę taką trzeba wyrzucić, jeżeli jest to produkt jednorazowego użytku lub wymienić na nową. Kiedy nie ma możliwości, aby maskę wymienić na nową "sztukę", to zarówno maski, jak filtry czy przyłbice można zdezynfekować za pomocą płynu wirusobójczego:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/105057/plyn-wirusobojczy-do-dezynfekcji-maseczek-mysterill-plyn/apteki/w-polsce

Preparat usuwa i minimalizuje przemieszczanie się zarazków. Produktem spryskuje się przednią jak i tylną część np. maski, która wymaga dezynfekcji i pozostawia do wyschnięcia.

Zgodnie z informacją podaną dziś przez Ministra Zdrowia Adama Niedzielskiego na konferencji prasowej, od 27 lutego wchodzi w życie obowiązek używania masek do zasłaniania ust i nosa. Nadal można będzie używać wszystkich dostępnych na rynku maseczek, ale rekomendowane są maseczki chirurgiczne oraz produkty z filtrem FFP2 i FFP3.

Os 27 lutego zabronione będzie używanie szalików, kominów, chust i bandan do zasłaniania ust, a przyłbice mogą być stosowane jedynie jako dodatek do noszonej maseczki, celem zabezpieczenia twarzy.

Dostępność maseczek w aptekach można sprawdzić tutaj:
https://www.gdziepolek.pl/kategorie/maski-ochronne-chirurgiczne-i-medyczne

edyta (anonim, 81.161.113.)
około 3 miesięcy temu

niebieską na zewnątrz jeśli nie chcemy kogoś zarazić, dlatego lekarze podczas operacji tak noszą, a białą na zewnątrz jeśli to my nie chcemy być zarażeni i kropka

PRAVDA (anonim, 89.64.87.)
około 4 miesięcy temu

MASKĘ można nosić i tak i tak w zależności od tego jaki cel chcemy osiągnąć - jeżeli to my nie chcemy zakażać innych to niebieską stroną na zewnątrz, jeżeli to my nie chcemy być zakażeni przez innych - to niebieską stroną od wewnątrz. Ma to wszystko związek z kierunkiem filtrowania powietrza.

yossarian (anonim, 109.95.150.)
około 5 miesięcy temu

O tym decyduje sposób składania plis maseczki. Opisowo, to od strony twarzy powinny być kieszonki jakby na wyłapywanie smarków. :). Oczywiście trzeba jeszcze wiedzieć że drutem do góry.

Logika (anonim, 95.160.159.)
około 6 miesięcy temu

Są przecież porady lekarzy w necie. Na logikę - delikatna biała strona do twarzy, niebieska śliska, odpychająca wodę na zewnątrz!

Rafał (anonim, 91.238.60.)
około 6 miesięcy temu

Oczywiście, że stroną kolorową maseczkę nosimy za zewnątrz, a białą do twarzy.

Natka (anonim, 31.0.47.)
około 6 miesięcy temu

Właśnie miałam ten temat na zajęciach że sterylizacji medycznej. Maskę nosimy niebieską strona przy twarzy a białą na zewnątrz. Zdarza się że nawet lekarze nasza te maski nieprawidłowo, ale lekarz to też człowiek i myślić się może 😆 nie znaczy że skoro skończył studia wie wszystko bezbłędnie. Pozdrawiam :)

zorientowany (anonim, 83.27.94.)
około 7 miesięcy temu

białą stroną do twarzy, kolorowa na zewnątrz, kto twierdzi inaczej jest ignorantem i nie ma pojęcia o czym mówi.

Janek (anonim, 109.173.135.)
około 7 miesięcy temu

Biała. Niebieska od srodka

coquuu (anonim, 85.221.154.)
około 7 miesięcy temu

białą

Tak, zdecydowanie więcej niż jednego ;)

RazeMari (anonim, 188.146.35.)
około 7 miesięcy temu

Do tych co napisali że trzeba nosić niebieską stroną na zewnątrz (a szczególnie do pani farmaceutki) - czy widzieliście chociaż jednego lekarza w szpitalu który nosi maseczkę kolorem na zewnątrz?

Niebieską.

norek (anonim, 185.108.70.)
około 7 miesięcy temu

nie wiem, dlatego pytam nie?

:) (anonim, 185.93.94.)
około 8 miesięcy temu

Jeśli chcesz chronić siebie to biała na zewnątrz, jeśli masz covida i nie chcesz zarazić innej osoby to niebieska

kas (anonim, 80.55.8.)
około 8 miesięcy temu

niebieską

babcia (anonim, 83.13.157.)
około 9 miesięcy temu

Można sie udusić od samego czytania o tym. dwutlenek wegla w kólko, w tę i we w tę stronę, aż mi tlenu brak. A musicie wiedzieć, że w czasie klimakterium i bez maseczki niełatwo sie oddycha...

Piotr (anonim, 5.173.49.)
około 9 miesięcy temu

Bialy

Nestor (anonim, 89.64.76.)
około 9 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: wnosi małą wartość do dyskusji.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Zick (anonim, 46.134.45.)
około 10 miesięcy temu

@Radoslaw - rozumiem że zdajesz sobie sprawę że jedna strona takich maseczek jest hydrofobowa a druga hydrofilowa i że jest tak skonstruowana nie bez przyczyny? Zapewniam że twoja "wygoda noszenia" nie ma z tym nic wspólnego.
PS: Niebieska strona na zewnątrz.

Nelavx (anonim, 5.173.160.)
około 10 miesięcy temu

Niebieską

Gość. (anonim, 5.173.248.)
około 11 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera informacje pseudonaukowe.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Fajny (anonim, 5.184.126.)
około 11 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera ataki osobiste.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Stachu (anonim, 109.95.201.)
około 11 miesięcy temu

Po ludziach komentujących ten problem widzę, że maseczkę należy nosić w kieszeni.

Hshchdhchgb vyjnfy (anonim, 31.0.47.)
około 12 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: jest spamem.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Informacja, że maseczka powinna być inaczej o osób chorych, a inaczej u zdrowych jest najprawdopodobniej fake-newsem (nieprawdziwą i niesprawdzoną informacją). Wpis opisujący, że chorzy powinni nosić maseczkę "normalnie", a zdrowi w celu "lepszej ochrony" - odwrotnie ukazał się na portalu Facebook. Pomimo, że został usunięty, informacja "krąży w sieci".

Przesyłam link do naszego filmiku, w którym farmaceutka szczegółowo wyjaśnia, jak nosić maseczkę ochronną:

be (anonim, 83.22.176.)
około roku temu

to jak w końcu biała na zewnątrz czy do wewnątrz lekarz chirurg powiedział że biała na zewnątrz bo bardziej chroni osobę w masce a poniżej farmaeuci mówią że do wewnątrz kogo posłuchać

Swoje stanowisko odnośnie prawidłowego noszenia maseczek przedstawiliśmy poniżej.

ELKA (anonim, 5.60.214.)
około roku temu

Na zewnątrz biała a do wewnątrz niebieska, po to aby się nie zarazić . Czyli odwrotnie niż chirurg w trakcie zabiegu, aby chronić przed bakteriami pole operacyjne

Najważniejsze jest to, że mimo świadomości o położeniu szwów i koloru, wie Pan, jak ją prawidłowo nosić 😉

Dodaję także zdjęcie niebieskiej od zewnątrz maseczki, o której wspominałam w poniższych postach. Strona, która została pokazana na zdjęciu powinna przylegać do twarzy.

Przemysław (anonim, 37.30.55.)
około roku temu

P. Katarzyno. Dziękuję za porade. Najpierw a napisała Pani "maskę nosimy na zewnątrz stroną niebieską" potem"maski chirurgicznej, podobnie jak ubrań, nie nosimy "lewą" stroną (szwami) na zewnątrz". Moja maska jest medyczna i ma szwy i stronę niebieska po tej samej stronie.

Tedi609 (anonim, 37.47.52.)
około roku temu

Mam maskę bialo niebieska ktora strona do twarzy

Moja też, ale jest bawełniana ;)

Przemysław (anonim, 89.79.0.)
około roku temu

P. Katarzyno dziękuję za poradę - moja maska ma szwy i stronę niebieską po tej samej stronie.

Polecam zapoznanie się z następującymi wpisami, w których opisujemy, jak prawidłowo nosić maseczkę, aby właściwie spełniała swoją rolę:
- https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/19269/dlaczego-niebieska-strona-maseczki-powinna-byc-na-zewnatrz
- https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/19785/maseczka-w-jaki-sposob-nalezy-nosic-maseczke

Jeśli chodzi o wychodzenie gumek z maseczki z zewnętrznej strony - można tutaj znaleźć pewną analogię z ubraniami - maski chirurgicznej, podobnie jak ubrań, nie nosimy "lewą" stroną (szwami) na zewnątrz.

Radosław (anonim, 188.252.2.)
około roku temu

Bzdura. Niebieska strona do twarzy, biała na zewnątrz. Wtedy gumki wychodzą z zewnętrznej strony maski, maska lepiej przylega i lepiej spełnia swoją rolę...

Maseczkę nosimy na zewnątrz stroną niebieską. Biała strona powinna szczelnie przylegać do twarzy z zakryciem całkowitym nosa, ust i brody.

Załączam link do naszych pytań i odpowiedzi na temat maseczek, które mogą okazać się przydatne:
https://www.gdziepolek.pl/tematy/maski-ochronne-chirurgiczne-i-medyczne/opinie-i-pytania