---

Renka (anonim, 31.42.10.) Warszawa 2 lata temu

Którą stroną na zewnątrz nosimy maseczkę - białą czy niebieską?

Witam,
którą stroną na zewnątrz nosimy maseczkę białą, czy niebieską?

84
37 odpowiedzi, 2 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

2 miesiące temu

Poprawnie maseczkę chirurgiczną należy zakładać stroną wewnętrzną do środka. Maseczka trójwarstwowa składa się z trzech warstw. Pierwsza jest kolorowa (zazwyczaj niebieska, ale może też być np. szara). Warstwa kolorowa jest hydrofobowa i ma za zadanie odpychać cząsteczki wody płynów ustrojowych, w których są patogeny. Kolejną warstwę stanowi filtr zapewniający filtrację bakteryjną. Ostatnią warstwę (warstwę wewnętrzną) stanowi strona biała. Absorbuje ona wilgoć z wydychanego powietrza.

Prawidłowe zastosowanie maski umożliwia jej optymalne działanie. Górną część maski stanowi część z usztywniaczem. Usztywniacz umożliwia dopasowanie maski do krzywizny nosa.

W przypadku, gdy obie strony maski są jednakowego koloru należy sugerować się obecnością szwów i usztywniacza. Szew maski i usztywniacz zawsze znajduje się na stronie wewnętrznej maski.

W aptekach internetowych i stacjonarnych dostępne są m.in. maski chirurgiczne, a także maski ochronne z filtrem KN95 (FFP2). Wybór apteki internetowej umożliwia porównanie cen oraz zamówienie masek z dostawą do domu lub odbiorem osobistym w aptece:

https://www.gdziepolek.pl/produkty/101250/maska-ochronna-z-filtrem-kn-95-ffp2-odziez-medyczna/apteki

https://www.gdziepolek.pl/produkty/101175/maseczka-ochronna-chirurgiczna-3-warstwowa-odziez-medyczna/apteki

Maski 2-warstwowe nie zawierają dodatkowej warstwy filtracyjnej, jak np.:

https://www.gdziepolek.pl/produkty/101100/maseczka-ochronna-chirurgiczna-2-warstwowa-odziez-medyczna/apteki

Zgodnie z obowiązującymi Rozporządzeniami Ministra Zdrowia wymagane jest zakrywanie ust i nosa poprzez zastosowanie maseczki ochronnej w placówkach ochrony zdrowia (np. przychodnie, szpitale, punkty pobrań) oraz w aptekach.

Nakaz zakrywania ust i nosa obowiązuje do dnia 31.12.2022 r.

Zachęcam do zapoznania się z materiałami dodatkowymi, które mogą okazać się przydatne:

https://www.gdziepolek.pl/kategorie/maski-ochronne-chirurgiczne-i-medyczne

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/koronawirus-jak-nie-zachorowac

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

1 rok temu

Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. - od 15 maja nie będzie obowiązywał nakaz zakrywania nosa i ust maseczką ochronną na otwartym powietrzu. Rozporządzenie ma obowiązywać do 5 czerwca, z możliwością przedłużenia, co podyktowane będzie statystykami związanymi z dzienną liczbą zakażeń SARS-CoV-2.

Zgodnie z pkt 2 § 25 Rozporządzenia, z obowiązku noszenia maseczek zostaniemy zwolnieni w przypadkach zawartych w pkt 1, jak: drogi, promenady, bulwary, tereny cmentarzy, miejsca postoju pojazdów (na zewnątrz), parkingi leśne. Wszystko pod warunkiem zachowania dystansu między osobami min. 1,5 metra.

W pozostałych miejscach ogólnodostępnych - w przestrzeni zamkniętej, jak np. sklepy, banki, restauracje itp. nakaz zakrywania ust i nosa maseczką ochronną obowiązuje jak dotychczas.

3
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera wulgaryzmy.
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera ataki osobiste.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

1 rok temu

Od czwartku 11 marca 2021 roku maseczki nie muszą nosić osoby obciążone zaawansowanymi schorzeniami neurologicznymi, układu oddechowego lub krążenia, przebiegającymi z niewydolnością oddechową lub krążenia.

Przepis ten dotyczy osób posiadających zaświadczenie lekarskie potwierdzające któreś z powyższych schorzeń.

Rzecznik prasowy Ministerstwa Zdrowia - Wojciech Andrusiewicz - podkreślił, że jeśli nakaz będzie lekceważony i pojawi się coraz więcej tłumaczeń o niepełnosprawności przez nieuprawnione do tego osoby, to zostanie on zniesiony.

2

Katarzyna Domagała Farmaceuta

1 rok temu

Na temat prawidłowego sposobu noszenia maseczki udzieliłam odpowiedzi w pierwszym wpisie w tym wątku.

Proszę pamiętać, że każdą maseczkę - zarówno chirurgiczną jak i bawełnianą - powinno się nosić do momentu jej zawilgocenia. Później maseczkę taką trzeba wyrzucić, jeżeli jest to produkt jednorazowego użytku lub wymienić na nową. Kiedy nie ma możliwości, aby maskę wymienić na nową "sztukę", to zarówno maski, jak filtry czy przyłbice można zdezynfekować za pomocą płynu wirusobójczego:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/105057/plyn-wirusobojczy-do-dezynfekcji-maseczek-mysterill-plyn/apteki/w-polsce

Preparat usuwa i minimalizuje przemieszczanie się zarazków. Produktem spryskuje się przednią jak i tylną część np. maski, która wymaga dezynfekcji i pozostawia do wyschnięcia.

Zgodnie z informacją podaną dziś przez Ministra Zdrowia Adama Niedzielskiego na konferencji prasowej, od 27 lutego wchodzi w życie obowiązek używania masek do zasłaniania ust i nosa. Nadal można będzie używać wszystkich dostępnych na rynku maseczek, ale rekomendowane są maseczki chirurgiczne oraz produkty z filtrem FFP2 i FFP3.

Os 27 lutego zabronione będzie używanie szalików, kominów, chust i bandan do zasłaniania ust, a przyłbice mogą być stosowane jedynie jako dodatek do noszonej maseczki, celem zabezpieczenia twarzy.

Dostępność maseczek w aptekach można sprawdzić tutaj: https://www.gdziepolek.pl/kategorie/maski-ochronne-chirurgiczne-i-medyczne

2

edyta (anonim, 81.161.113.) 2 lata temu

niebieską na zewnątrz jeśli nie chcemy kogoś zarazić, dlatego lekarze podczas operacji tak noszą, a białą na zewnątrz jeśli to my nie chcemy być zarażeni i kropka

9

PRAVDA (anonim, 89.64.87.) 2 lata temu

MASKĘ można nosić i tak i tak w zależności od tego jaki cel chcemy osiągnąć - jeżeli to my nie chcemy zakażać innych to niebieską stroną na zewnątrz, jeżeli to my nie chcemy być zakażeni przez innych - to niebieską stroną od wewnątrz. Ma to wszystko związek z kierunkiem filtrowania powietrza.

12

yossarian (anonim, 109.95.150.) 2 lata temu

O tym decyduje sposób składania plis maseczki. Opisowo, to od strony twarzy powinny być kieszonki jakby na wyłapywanie smarków. :). Oczywiście trzeba jeszcze wiedzieć że drutem do góry.

2

Logika (anonim, 95.160.159.) 2 lata temu

Są przecież porady lekarzy w necie. Na logikę - delikatna biała strona do twarzy, niebieska śliska, odpychająca wodę na zewnątrz!

5

Rafał (anonim, 91.238.60.) 2 lata temu

Oczywiście, że stroną kolorową maseczkę nosimy za zewnątrz, a białą do twarzy.

4

Natka (anonim, 31.0.47.) 2 lata temu

Właśnie miałam ten temat na zajęciach że sterylizacji medycznej. Maskę nosimy niebieską strona przy twarzy a białą na zewnątrz. Zdarza się że nawet lekarze nasza te maski nieprawidłowo, ale lekarz to też człowiek i myślić się może 😆 nie znaczy że skoro skończył studia wie wszystko bezbłędnie. Pozdrawiam :)

31

zorientowany (anonim, 83.27.94.) 2 lata temu

białą stroną do twarzy, kolorowa na zewnątrz, kto twierdzi inaczej jest ignorantem i nie ma pojęcia o czym mówi.

8

Janek (anonim, 109.173.135.) 2 lata temu

Biała. Niebieska od srodka

20

coquuu (anonim, 85.221.154.) 2 lata temu

białą

6

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Tak, zdecydowanie więcej niż jednego ;)

6

RazeMari (anonim, 188.146.35.) 2 lata temu

Do tych co napisali że trzeba nosić niebieską stroną na zewnątrz (a szczególnie do pani farmaceutki) - czy widzieliście chociaż jednego lekarza w szpitalu który nosi maseczkę kolorem na zewnątrz?

17

norek (anonim, 185.108.70.) 2 lata temu

nie wiem, dlatego pytam nie?

1

:)  (anonim, 185.93.94.) 2 lata temu

Jeśli chcesz chronić siebie to biała na zewnątrz, jeśli masz covida i nie chcesz zarazić innej osoby to niebieska

32

kas (anonim, 80.55.8.) 2 lata temu

niebieską

2

babcia (anonim, 83.13.157.) 2 lata temu

Można sie udusić od samego czytania o tym. dwutlenek wegla w kólko, w tę i we w tę stronę, aż mi tlenu brak. A musicie wiedzieć, że w czasie klimakterium i bez maseczki niełatwo sie oddycha...

21

Piotr (anonim, 5.173.49.) 2 lata temu

Bialy

12
Odpowiedź usunięta, ponieważ: wnosi małą wartość do dyskusji.

Zick (anonim, 46.134.45.) 2 lata temu

@Radoslaw - rozumiem że zdajesz sobie sprawę że jedna strona takich maseczek jest hydrofobowa a druga hydrofilowa i że jest tak skonstruowana nie bez przyczyny? Zapewniam że twoja "wygoda noszenia" nie ma z tym nic wspólnego.
PS: Niebieska strona na zewnątrz.

17

Nelavx (anonim, 5.173.160.) 2 lata temu

Niebieską

7
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera informacje pseudonaukowe.
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera ataki osobiste.

Stachu (anonim, 109.95.201.) 2 lata temu

Po ludziach komentujących ten problem widzę, że maseczkę należy nosić w kieszeni.

97
Odpowiedź usunięta, ponieważ: jest spamem.

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

2 lata temu

Informacja, że maseczka powinna być inaczej o osób chorych, a inaczej u zdrowych jest najprawdopodobniej fake-newsem (nieprawdziwą i niesprawdzoną informacją). Wpis opisujący, że chorzy powinni nosić maseczkę "normalnie", a zdrowi w celu "lepszej ochrony" - odwrotnie ukazał się na portalu Facebook. Pomimo, że został usunięty, informacja "krąży w sieci".

7

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

2 lata temu

Przesyłam link do naszego filmiku, w którym farmaceutka szczegółowo wyjaśnia, jak nosić maseczkę ochronną:

57

be (anonim, 83.22.176.) 2 lata temu

to jak w końcu biała na zewnątrz czy do wewnątrz lekarz chirurg powiedział że biała na zewnątrz bo bardziej chroni osobę w masce a poniżej farmaeuci mówią że do wewnątrz kogo posłuchać

18

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Swoje stanowisko odnośnie prawidłowego noszenia maseczek przedstawiliśmy poniżej.

39

ELKA (anonim, 5.60.214.) 2 lata temu

Na zewnątrz biała a do wewnątrz niebieska, po to aby się nie zarazić . Czyli odwrotnie niż chirurg w trakcie zabiegu, aby chronić przed bakteriami pole operacyjne

40

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Najważniejsze jest to, że mimo świadomości o położeniu szwów i koloru, wie Pan, jak ją prawidłowo nosić 😉

Dodaję także zdjęcie niebieskiej od zewnątrz maseczki, o której wspominałam w poniższych postach. Strona, która została pokazana na zdjęciu powinna przylegać do twarzy.

13

Przemysław (anonim, 37.30.55.) 2 lata temu

P. Katarzyno. Dziękuję za porade. Najpierw a napisała Pani "maskę nosimy na zewnątrz stroną niebieską" potem"maski chirurgicznej, podobnie jak ubrań, nie nosimy "lewą" stroną (szwami) na zewnątrz". Moja maska jest medyczna i ma szwy i stronę niebieska po tej samej stronie.

9

Tedi609 (anonim, 37.47.52.) 2 lata temu

Mam maskę bialo niebieska ktora strona do twarzy

51

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Moja też, ale jest bawełniana ;)

7

Przemysław (anonim, 89.79.0.) 2 lata temu

P. Katarzyno dziękuję za poradę - moja maska ma szwy i stronę niebieską po tej samej stronie.

4

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Polecam zapoznanie się z następującymi wpisami, w których opisujemy, jak prawidłowo nosić maseczkę, aby właściwie spełniała swoją rolę:
- https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/19269/dlaczego-niebieska-strona-maseczki-powinna-byc-na-zewnatrz - https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/19785/maseczka-w-jaki-sposob-nalezy-nosic-maseczke

Jeśli chodzi o wychodzenie gumek z maseczki z zewnętrznej strony - można tutaj znaleźć pewną analogię z ubraniami - maski chirurgicznej, podobnie jak ubrań, nie nosimy "lewą" stroną (szwami) na zewnątrz.

12

Radosław (anonim, 188.252.2.) 2 lata temu

Bzdura. Niebieska strona do twarzy, biała na zewnątrz. Wtedy gumki wychodzą z zewnętrznej strony maski, maska lepiej przylega i lepiej spełnia swoją rolę...

54

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Maseczkę nosimy na zewnątrz stroną niebieską. Biała strona powinna szczelnie przylegać do twarzy z zakryciem całkowitym nosa, ust i brody.

Załączam link do naszych pytań i odpowiedzi na temat maseczek, które mogą okazać się przydatne:
https://www.gdziepolek.pl/tematy/maski-ochronne-chirurgiczne-i-medyczne/opinie-i-pytania

22

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Podobne pytania

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły

Ciasteczka

Nasza aplikacja korzysta z plików cookies ("ciasteczka") dla celów technicznych (np. logowanie) i dla statystyk oraz analizy UX (Google Analytics, Hotjar). Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w regulaminie. Preferencje co do obsługi cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.