Tamara (anonim, 188.29.164.) Warszawa 2 lata temu

Czy muszę mieć zaświadczenie, jeśli nie mogę nosić maski z powodu astmy?

Czy jeśli nie mogę nosić maski z powodu astmy, muszę mieć zaświadczenie od lekarza?

28
167 odpowiedzi, 15 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Dawid (anonim, 188.33.249.) 3 miesiące temu

Ja chodzę wszędzie bez maski , do sklepów galerii , kiedyś mi często zwracali ludzie uwagę , teraz juz jakoś nikt się nie czepia .

Ale jak ktoś mi zwrócił uwagę to mówiłem , ze albo jest to nie zgodne z prawem , albo , że mam problemy zdrowotne i nie mogę jej nosić . To drugie zazwyczaj działało bez problemu.

Dziwię się osoba co pisza , że mają problem z oddychaniem w rpacy i nosza maskę ja bym wprost powiedział , że nie mogę oddychac i nie założę albo będe trzymać na brodzie i żeby się odwalili.

Rozumiem ten stres , że wszyscy dookoła w maskach a ja jedyny bez , ale warto walczyć o swoje i nie przejmować się , ile ja kłótni miałem w sowim życiu , a gdzie maska hehe

Raz nawet klienci mnie zaczeli atakować a ja na luzie nie zgodne z prawem nie ma takiego obowiązku , rozporzadzenie jest nie legalne . Trzeba być twardym.

Warto pomyśleć sobie , ze dla nie których ludzi problemem jest maska a mozna sobie wyobrazić co ludzie przechodzili np. podczas II wojny światowej wtedy to dopiero była dyskryminacja i ludzie jakoś to przetrwali.

Trzeba być twardym a nie takim tęczowym dzieckiem z czasów gdy było łatwo i przyjemnie.

2

Milka (anonim, 83.23.43.) 3 miesiące temu

Jednak musze mieć maskę bo dzwoniłam do Sanepidu i powiedzieli mi,ze przyłbice mogą nosić tylko osoby z chorobami płuc,astmą itd. :/

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

4 miesiące temu

Do @Milka:
Konieczne będzie zaświadczenie od specjalisty.

Milka (anonim, 83.23.43.) 4 miesiące temu

Dzień dobry,mam takie pytanko. Choruję na Hashimoto i pracuję w sklepie jako kasjer,gdzie muszę nosić maseczkę 7 godzin, i się duszę w niej. Jestem oddzielona od klientów pleksą,czy mogę w takim razie nosić przyłbicę czy muszę mieć zaświadczenie od endokrynologa?

Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera wulgaryzmy.

Maciuśś (anonim, 31.128.21.) 5 miesięcy temu

Jak to ja że szwagrem się śmieje każdy śmiał się z Chińczyków że wszystko podrabiają jak wymyślili coś oryginalnego to każdy się nagle boi i sra gównem pod siebie a tak naprawdę dowiedli to nawet naukowcy że covid 19 to tylko brednie i w żeczywistości nie istnieje weźmy przykład gdy człowiek zmarł w mojej rodzinie śmierć naturalna przeżył wkońcu 93 lata a do tego miał raka a ta banda złodziei chciała podać że zmarł na covida mam siostre pielęgniarkę to mówiła że jak lekaż wystawi zaświadczenie że zmarł na covida to odrazu dostaje 1000 zł premii z jednej osoby niektórzy muszą sporo zapierdalać by to zarobić ten kraj wkrótce zniszczą jak nie zmądrzeją banda oszóstow i złodzieji wiadomo już na co idą nasze podatki a potem emerytura z której ciężko jest wyżyć

7

Filip (anonim, 185.153.39.) 5 miesięcy temu

Mam astmę a lekarz odmówil wystawienia zwolnienia z noszenia maseczki. Kto w takim razie może takie zaświadczenie wystawić ? Bardzo proszę o pomoc

7

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

6 miesięcy temu

Do @Dorka:
Z obowiązku zakrywania ust i nosa zwolnione są, m.in. osoby z zaawansowanymi schorzeniami układu oddechowego, przebiegającymi z niewydolnością oddechową - zaostrzenie astmy może powodować niewydolność oddechową, zatem jeśli jest Pani w fazie zaostrzenia choroby - powinna być Pani zwolniona z obowiązku zakrywania ust i nosa.

2

Dorka (anonim, 89.64.121.) 6 miesięcy temu

Czy jeżeli osoba chora ma stwierdzenie od lekarza od 5 lat przyjmuje leki ma astmę musi nosić maskę ma alergie na pleśnie i roztocza. Przez maskę się dusi i ma infekcje bo są tam roztocza, czy zaświadczenie jest potrzebne? Bo tak szczerze każda wizyta to są koszta a niestety na NFZ nie miałabym takich wyników jakich prywatnie

1
Odpowiedź usunięta, ponieważ: wchodzi w obszary polityki, religii lub ideologii.

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

12 miesięcy temu

Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. - od 15 maja nie będzie obowiązywał nakaz zakrywania nosa i ust maseczką ochronną na otwartym powietrzu. Rozporządzenie ma obowiązywać do 5 czerwca, z możliwością przedłużenia, co podyktowane będzie statystykami związanymi z dzienną liczbą zakażeń SARS-CoV-2.

Zgodnie z pkt 2 § 25 Rozporządzenia, z obowiązku noszenia maseczek zostaniemy zwolnieni w przypadkach zawartych w pkt 1, jak: drogi, promenady, bulwary, tereny cmentarzy, miejsca postoju pojazdów (na zewnątrz), parkingi leśne. Wszystko pod warunkiem zachowania dystansu między osobami min. 1,5 metra.

W pozostałych miejscach ogólnodostępnych - w przestrzeni zamkniętej, jak np. sklepy, banki, restauracje itp. nakaz zakrywania ust i nosa maseczką ochronną obowiązuje jak dotychczas.

2

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

12 miesięcy temu

Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. - od 15 maja nie będzie obowiązywał nakaz zakrywania nosa i ust maseczką ochronną na otwartym powietrzu. Rozporządzenie ma obowiązywać do 5 czerwca, z możliwością przedłużenia, co podyktowane będzie statystykami związanymi z dzienną liczbą zakażeń SARS-CoV-2.

Zgodnie z pkt 2 § 25 Rozporządzenia, z obowiązku noszenia maseczek zostaniemy zwolnieni w przypadkach zawartych w pkt 1, jak: drogi, promenady, bulwary, tereny cmentarzy, miejsca postoju pojazdów (na zewnątrz), parkingi leśne. Wszystko pod warunkiem zachowania dystansu między osobami min. 1,5 metra.

W pozostałych miejscach ogólnodostępnych - w przestrzeni zamkniętej, jak np. sklepy, banki, restauracje itp. nakaz zakrywania ust i nosa maseczką ochronną obowiązuje jak dotychczas.

1
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera informacje pseudonaukowe.

Marta Janocha Farmaceuta

13 miesięcy temu

"Stosujący leki alergicy są mniej podatni na zakażenie COVID-19 i jego ciężki przebieg".
"Maseczki mogą być pomocne dla alergików i ograniczyć kontakt z pyłkami". Całość wypowiedzi dr. Dąbrowieckiego: https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C850080%2Cprzyjmujacy-leki-alergicy-sa-mniej-podatni-na-zakazenie-covid-19-i-jego

Odpowiedź usunięta, ponieważ: nie jest związane z tematem.

Xyz (anonim, 83.11.118.) 14 miesięcy temu

Widzę. Tu dużo specjalistów od astmy i pulmologii. Każdy z nich jeszcze nie dawno osoba ze schorzeniami zalecali by spacery na świeżym powierzyć oddychać głęboko etc, a teraz popierają nosze masek chorym. Niech mi ktoś to wytłumaczy?

61
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera informacje pseudonaukowe.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

14 miesięcy temu

Od czwartku 11 marca 2021 roku maseczki nie muszą nosić osoby obciążone zaawansowanymi schorzeniami neurologicznymi, układu oddechowego lub krążenia, przebiegającymi z niewydolnością oddechową lub krążenia.

Przepis ten dotyczy chorych posiadających zaświadczenie lekarskie potwierdzające któreś z powyższych schorzeń.

Rzecznik prasowy Ministerstwa Zdrowia - Wojciech Andrusiewicz - podkreślił, że jeśli nakaz będzie lekceważony i pojawi się coraz więcej tłumaczeń o niepełnosprawności przez nieuprawnione do tego osoby, to zostanie on zniesiony.

6

Real (anonim, 37.248.174.) 14 miesięcy temu

Grzegorzu maseczki nie pomagają a nawet szkodzą posłuchaj lekarzy a nie lapowkarzy i obudź się póki czas.

58
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera ataki osobiste.

Grzegorz. (anonim, 83.23.253.) 14 miesięcy temu

Mieszkam w Grudziądzu na osiedlu Lotnisko.Ludzie młodzi w większości nie noszą maseczek.Zakładają tylko jak wchodzą do sklepu.Nie ma kontroli ani policji ani straży miejskiej.Nigdy nie wyjdziemy z pandemi.

13

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

14 miesięcy temu

Do @Tomasz:
niestety aktualnie w Polsce stosowanie samej przyłbicy jest zabronione, o czym piszemy tutaj: https://www.gdziepolek.pl/kategorie/maski-ochronne-chirurgiczne-i-medyczne

Janek  (anonim, 31.0.41.) 14 miesięcy temu

Ludzie proszę was nie kompromitujące się. Chodzenie w masce, szczepienia, przecież to zwykle przeziębienie . Kowidek zabija gospodarkę i naszą wolność. Zacznijcie myśleć i nie bójcie się bo żal na was patrzeć

174

Tomasz  (anonim, 217.173.4.) 14 miesięcy temu

Witam. Mam dychawicę oskrzelową czyli astmę. Mam na to dokument od lekarza stwierdzający chorobę. Mam trudności z oddychaniem a w masce wytrzymam z 10 minut. Czy mogę chodzić w przylbicy?

17

TOJA (anonim, 87.206.77.) 14 miesięcy temu

A ja mam wewnętrzną nienawisć do tych co zniewalają nas maskami. Czy jesteśmy wszyscy chirurgami? Słyszałam, ze każdy Polak to lekarz i polityk, ale , że chirurg to nie słyszałam. A cop komu do chorób psychicznych? Komu mamy się do tego przyznawać? Toż nawet do lekarza psychiatry można iść bez skierowania i potajemnie, a tu mamy się okazywac komuś? Paranoja

57

Marta Janocha Farmaceuta

15 miesięcy temu

Proszę zatem zgłosić się do lekarza i spróbować zdiagnozować przyczynę tych dolegliwości.

1

Zdzichu (anonim, 109.231.63.) 15 miesięcy temu

Cokolwiek wloze za uszy powoduje natychmiastowy silny bol glowy (nawet okulary). Jedyno co toleruje to tzw komin. Czy dostane cos na papierze od lekarza?

10

Katarzyna Domagała Farmaceuta

15 miesięcy temu

Zgodnie z obowiązującym aktualnie komunikatem Ministerstwa Zdrowia:
https://www.gov.pl/web/zdrowie/zaostrzenie-zasad-epidemicznych-i-powolanie-16-szpitali-koordynacyjnych "(...) w przypadku zwolnienia z obowiązku zakrywania ust i nosa z powodów związanych ze zdrowiem będzie wymagane przedstawienie, na żądanie policji lub staży gminnej, zaświadczenia lekarskiego lub innego dokumentu potwierdzającego całościowe zaburzenia rozwoju, zaburzenia psychiczne, niepełnosprawność intelektualną w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim lub trudności w samodzielnym zakryciu lub odkryciu ust lub nosa".

W Pana sytuacji więc zasadna jest rozmowa z lekarzem na temat możliwości wystawienia takiego zaświadczenia.

Na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze obowiązku noszenia maseczek chirurgicznych, czyli takich, które nosi fachowy personel w szpitalu, np. podczas operacji. Nowe przepisy dotyczące noszenia maseczek mają pojawić się w tym tygodniu. Główny doradca premiera do spraw COVID-19 profesor Andrzej Horban informował w ubiegłym tygodniu, że Minister Zdrowia ma wydać rozporządzenie, na mocy którego zostanie wprowadzony obowiązek noszenia maseczek chirurgicznych. W tym tygodniu doniesienia są jednak nieco inne - mają zostać ogłoszone zalecenia (nie rozporządzenie) dotyczące tego, że najlepszą formą ochrony są maseczki chirurgiczne, maseczki FFP2 lub FFP3, nie produkty bawełniane czy przyłbice. Najprawdopodobniej twarzy nie będzie można już zasłaniać przyłbicą, bowiem nie zapewnia one takiego bezpieczeństwa jak maseczka chirurgiczna - tutaj może paść konkretne rozporządzenie.

Maseczki chirurgiczne można kupić w aptekach. Ich przykłady wraz z dokładnym opisem znajdą Państwo tutaj: https://www.gdziepolek.pl/kategorie/maski-ochronne-chirurgiczne-i-medyczne

Proszę pamiętać, że wszystkie formy ochrony twarzy (np. szalik, maseczka) należy wymieniać, gdy już zawilgotnieją. Maseczki czy przyłbice można także dezynfekować przy pomocy odpowiednich płynów, np. https://www.gdziepolek.pl/produkty/105057/plyn-wirusobojczy-do-dezynfekcji-maseczek-mysterill-plyn/apteki/w-polsce

do czasu ich zmiany.

bruder (anonim, 46.77.156.) 15 miesięcy temu

Niedługo zakażą noszenia przyłbic a ja mam uczulenie na maseczki więc co mam robić? jak mam pracować w masce skoro nosząc ją doprowadzi mnie do choroby a być może nawet do śmierci?

29

Wybudzony (anonim, 178.235.146.) 15 miesięcy temu

A ja dodam tylko tyle,ze zarazacie sie drogą kropelkową,czyli usta,nos i oczy,wiec sama maska,i tak nic nie da.W laboratorium tez nosimy kombinezon,zeby nie bylo dostępu,a co da taka maska?!

16

Katarzyna Domagała Farmaceuta

15 miesięcy temu

Proszę zapoznać się z poniższymi wpisami, udzielaliśmy tam wszelkich stosowanych informacji na ten temat.

2

Mala  (anonim, 89.74.73.) 15 miesięcy temu

Mam astme i po 3 udarach dusze sie w masce gdzie mam isc musze miec zaswiatczenie

10
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera informacje pseudonaukowe.

Mojaopiniatwojazlosc (anonim, 188.146.225.) 17 miesięcy temu

@pkorol a czy Ty odpowiadasz mi??
Tak sie sklada ze byc moze wiem i wiecej niz ty.. Znajac osoby ktore pracuja w laboratoriach zakladach opieki , osoby ktore pracuja przy WYMAZACH wiem na czym polega " koronawirus". Poznalam procedury - wymazow , loteri kto bedzie mial korone a kto nie. Wiem na czym polega ten " swiat prawdy" jednak za malo ludzi chcialoby w to uwierzyc. Jednak by isc do psychiatry po swistek o zwolnieniu z obowiazku? Lekka paranoja. Osoba ktora juz " byla " zakazona nie moze zarazac ani sie nie zarazi - opinia lekarzy ktorzy wystawiaja opinie o ozdrowieniu. wiec na co jejw takim razie ta maseczka ??? :)Kazdy rowniez posiada swoja teorie z ktora ktos sie nie zgodzi. Ciezkie czasy , ciezki kraj.

27

pkorol (anonim, 37.109.33.) 17 miesięcy temu

O tym się mówi, tylko byłaś ślepa, może najwyższy czas poznać inny świat, świat prawdy:) poszukaj tematu : Coronawirus na cheops4

4

Mojaopiniatwojazlosc (anonim, 139.28.42.) 17 miesięcy temu

Czytam wypowiedzi i wiem ze Ci co nosza maseczki sa niewolnilami panstwa polskiego!
Nosilam maseczke- bylam niewolnikiem jednak maseczka doprowadzila mnie do stanu , gdzie bede musiala sie poddac operacji ratujacej zycie. Przewlekle ropne zapalenie zatok szczekowych nosowych to nie 2-dniowy katarek a lekarz potwierdzil , ze SKONCZYLA MNIE MASECZKA... kawalek szmaty a tym bardziej jakiegos smiesznego plastiku ktory nie jest szczelny NIE URATUJE CI ZYCIA!! ZYCIE URARUJE CI RACJONALNE MYSLENIE !!!! jakos dziwne , ze ludzie przestali chorowac na grype,angine , raka, niewydolnosci organizmu.. o tym sie nie mowi. Istnieje tylko koronapier*dolec .

50

pkorol (anonim, 37.109.33.) 17 miesięcy temu

Zarejestrowałem się do psychiatry by mieć papierek że się leczę:). Podobno mandat można unieważnić tuż w trakcie jego wypisywania, na razie nie znalazłem dokładnej procedury jak powinno się nakładać mandat. Można napisać [zażalenie czy petycję, że potrzebujesz prawnika, bo nie rozumiesz co się dzieje. Powinni przenieść proces ukarania do jednostki. Jakoś tak jest w prawie rosyjskim, w polskim powinno być to samo bo to jedna kolonia.

Kacper b (anonim, 94.254.144.) 17 miesięcy temu

Nie musisz nosić zaświadczenia ponieważ mamy RODO a policjant nie ma prawa zażądać od ciebie takich zaświadczeń. Nie ma prawa nawet cie wylegitymować za przemieszczanie się w czasie kwarantanny powieważ jest to sprzeczne z konstytucją. Jeżeli dostaniesz jakikolwiek mandat za brak maseczki to go nie przyjmuj, natomiast kare/grzywnę od sanepidu musisz zapłacić w przeciwnym wypadku nalicza się odsetki po opłaceniu grzywny sądzisz sanepid a państwo jest zmuszone zwrócić ci pieniądze

9

pkorol (anonim, 37.109.33.) 17 miesięcy temu

Jak maski trują po 10 sekundach od ich załozenia nagrałem kilka filmików na jutuberze, link nie mogę zmieścić, jego nazwa: maski ratujące życie (przyłbica) -1

1

pkorol (anonim, 37.109.33.) 17 miesięcy temu

ja maski nie noszę i nie mam takiego zamiaru:)

20

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

17 miesięcy temu

Do @XYZ: dziękujemy za tę opinię. Należy zgodzić się, że przyłbica, a w szczególności półprzyłbica nie jest szczelną osłoną twarzy i nosa. Jest jednak dozwoloną prawnie formą, podobnie jak zabezpieczenie się nawet fragmentem odzieży. Jeśli ktoś zdecydowanie nie może lub nie chce nosić maseczki, ale ma przyłbicę, a my mamy na twarzy maseczkę, to jest to na pewno lepsza ochrona niż brak jakiejkolwiek osłony.

1

XYZ (anonim, 2.28.153.) 17 miesięcy temu

Osoby,ktore podposijansie jako lekarz, i suegeruja noszenie przylbicy osoba z problemamy oddechowymi powinny wrocic na studia lub sie doedukowac! Wogole noszenie tych szmatek na twarzy ma zerowa skutecznosc w obronie przeciw wirusom! Wystarczy troche wiedzy na temat biologii!
Jedyne od czego te maski i przylbice chronia to MANDAT!!!

17
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera informacje pseudonaukowe.

UM (anonim, 178.43.216.) 18 miesięcy temu

We Wrocławiu lekarze pierwszego kontaktu i pulmunolodzy umówili się że nie wystawiają ŻADNYCH zaświadczeń. Są wyjątki : trzeba mieć ciocię lekarza jak się dowiedziałam od młodej astmatyczki, w całkiem dobrej formie. Tak więc ledwo dyszę, popołudnie spędzam pod tlenem ale mało to pomaga. UM

Odpowiedź usunięta, ponieważ: niezgodność z zasadami społeczności.

Deb*l (anonim, 178.235.181.) 19 miesięcy temu

Sama nie wiem dlatego wyszukuję.

Anonim (anonim, 94.254.167.) 19 miesięcy temu

Ludzie coraz bardziej się dzielą. Pytanie do osób piszących w przedziale trzech dni. Mam zaświadczenie w masce się duszę czy naprawdę to wystarczy żeby jej nie nosić? Chcę być pewna bo mnie już nastawienie ludzi dobija skoro ich maseczki "działają i chronią" to czemu tak plują jadem gdy ktoś nie nosi i do tego ma papier od lekarza?

8

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

19 miesięcy temu

Do @Lekarz: mimo wszystko uważam, że taka ochrona jest lepsza niż żadna. Pamiętajmy o tym, że osłanianie nosa i ust powinno towarzyszyć dystansowaniu społecznemu.

1

Lekarz (anonim, 89.67.60.) 19 miesięcy temu

Przyłbica to jakiś dziwny fenomen karzą nosić ale ona nawet nie chroni ani w ogóle nic nie daje jeśli chodzi o wirusy ;) to jest jakaś bzdura - powietrze wdychane jak i wydychane swobodnie wychodzi poza kawałek plastikowej szybki która nawet nie przylega do twarzy w żaden sposób - mówimy tu o wirusie który przenosi się drogami oddechowymi tu nie chodzi o to ze może nas ktoś ochlapać ślina kaszląc ;) ludzie nie maja rozumów już

1

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

19 miesięcy temu

Obowiązek zasłanianiu nosa i ust w przestrzeni publicznej – w sklepie, autobusie, ale także na ulicy obowiązuje w całym kraju.
Zwolnione z tego obowiązku są jedynie osoby, które mają zaświadczenie lekarskie lub dokument, który potwierdza niepełnosprawność, dzieci do 4. roku życia. Maseczki nie obowiązują w przestrzeni leśnej, parkach, zieleńcach. Niebawem na ten temat ma powstać wpis do Ustawy, o którym będziemy informować na forum.

1

Podobne pytania

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły

Ciasteczka

Nasza aplikacja korzysta z plików cookies ("ciasteczka") dla celów technicznych (np. logowanie) i dla statystyk oraz analizy UX (Google Analytics, Hotjar). Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w regulaminie. Preferencje co do obsługi cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.