Tamara (anonim, 188.29.164.)
około roku temu, Warszawa

Czy muszę mieć zaświadczenie, jeśli nie mogę nosić maski z powodu astmy?

Czy jeśli nie mogę nosić maski z powodu astmy, muszę mieć zaświadczenie od lekarza?

Powiadamiaj o każdej nowej odpowiedzi

@

Nie będą wysyłane inne maile. Polityka Prywatności.

Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. - od 15 maja nie będzie obowiązywał nakaz zakrywania nosa i ust maseczką ochronną na otwartym powietrzu. Rozporządzenie ma obowiązywać do 5 czerwca, z możliwością przedłużenia, co podyktowane będzie statystykami związanymi z dzienną liczbą zakażeń SARS-CoV-2.

Zgodnie z pkt 2 § 25 Rozporządzenia, z obowiązku noszenia maseczek zostaniemy zwolnieni w przypadkach zawartych w pkt 1, jak: drogi, promenady, bulwary, tereny cmentarzy, miejsca postoju pojazdów (na zewnątrz), parkingi leśne. Wszystko pod warunkiem zachowania dystansu między osobami min. 1,5 metra.

W pozostałych miejscach ogólnodostępnych - w przestrzeni zamkniętej, jak np. sklepy, banki, restauracje itp. nakaz zakrywania ust i nosa maseczką ochronną obowiązuje jak dotychczas.

Zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. - od 15 maja nie będzie obowiązywał nakaz zakrywania nosa i ust maseczką ochronną na otwartym powietrzu. Rozporządzenie ma obowiązywać do 5 czerwca, z możliwością przedłużenia, co podyktowane będzie statystykami związanymi z dzienną liczbą zakażeń SARS-CoV-2.

Zgodnie z pkt 2 § 25 Rozporządzenia, z obowiązku noszenia maseczek zostaniemy zwolnieni w przypadkach zawartych w pkt 1, jak: drogi, promenady, bulwary, tereny cmentarzy, miejsca postoju pojazdów (na zewnątrz), parkingi leśne. Wszystko pod warunkiem zachowania dystansu między osobami min. 1,5 metra.

W pozostałych miejscach ogólnodostępnych - w przestrzeni zamkniętej, jak np. sklepy, banki, restauracje itp. nakaz zakrywania ust i nosa maseczką ochronną obowiązuje jak dotychczas.

gdzie? (anonim, 89.64.99.)
około 25 dni temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera informacje pseudonaukowe.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

"Stosujący leki alergicy są mniej podatni na zakażenie COVID-19 i jego ciężki przebieg".
"Maseczki mogą być pomocne dla alergików i ograniczyć kontakt z pyłkami".
Całość wypowiedzi dr. Dąbrowieckiego:
https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C850080%2Cprzyjmujacy-leki-alergicy-sa-mniej-podatni-na-zakazenie-covid-19-i-jego

TAK JEST (anonim, 83.11.135.)
około miesiąca temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: nie jest związane z tematem.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Xyz (anonim, 83.11.118.)
około miesiąca temu

Widzę. Tu dużo specjalistów od astmy i pulmologii. Każdy z nich jeszcze nie dawno osoba ze schorzeniami zalecali by spacery na świeżym powierzyć oddychać głęboko etc, a teraz popierają nosze masek chorym. Niech mi ktoś to wytłumaczy?

XYZ (anonim, 83.11.118.)
około miesiąca temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera informacje pseudonaukowe.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Od czwartku 11 marca 2021 roku maseczki nie muszą nosić osoby obciążone zaawansowanymi schorzeniami neurologicznymi, układu oddechowego lub krążenia, przebiegającymi z niewydolnością oddechową lub krążenia.

Przepis ten dotyczy chorych posiadających zaświadczenie lekarskie potwierdzające któreś z powyższych schorzeń.

Rzecznik prasowy Ministerstwa Zdrowia - Wojciech Andrusiewicz - podkreślił, że jeśli nakaz będzie lekceważony i pojawi się coraz więcej tłumaczeń o niepełnosprawności przez nieuprawnione do tego osoby, to zostanie on zniesiony.

Real (anonim, 37.248.174.)
około 2 miesięcy temu

Grzegorzu maseczki nie pomagają a nawet szkodzą posłuchaj lekarzy a nie lapowkarzy i obudź się póki czas.

Sarek (anonim, 37.30.16.)
około 2 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera ataki osobiste.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Grzegorz. (anonim, 83.23.253.)
około 2 miesięcy temu

Mieszkam w Grudziądzu na osiedlu Lotnisko.Ludzie młodzi w większości nie noszą maseczek.Zakładają tylko jak wchodzą do sklepu.Nie ma kontroli ani policji ani straży miejskiej.Nigdy nie wyjdziemy z pandemi.

Do @Tomasz:
niestety aktualnie w Polsce stosowanie samej przyłbicy jest zabronione, o czym piszemy tutaj:
https://www.gdziepolek.pl/kategorie/maski-ochronne-chirurgiczne-i-medyczne

Janek (anonim, 31.0.41.)
około 2 miesięcy temu

Ludzie proszę was nie kompromitujące się. Chodzenie w masce, szczepienia, przecież to zwykle przeziębienie . Kowidek zabija gospodarkę i naszą wolność. Zacznijcie myśleć i nie bójcie się bo żal na was patrzeć

Tomasz (anonim, 217.173.4.)
około 2 miesięcy temu

Witam. Mam dychawicę oskrzelową czyli astmę. Mam na to dokument od lekarza stwierdzający chorobę. Mam trudności z oddychaniem a w masce wytrzymam z 10 minut. Czy mogę chodzić w przylbicy?

TOJA (anonim, 87.206.77.)
około 2 miesięcy temu

A ja mam wewnętrzną nienawisć do tych co zniewalają nas maskami. Czy jesteśmy wszyscy chirurgami? Słyszałam, ze każdy Polak to lekarz i polityk, ale , że chirurg to nie słyszałam. A cop komu do chorób psychicznych? Komu mamy się do tego przyznawać? Toż nawet do lekarza psychiatry można iść bez skierowania i potajemnie, a tu mamy się okazywac komuś? Paranoja

około 2 miesięcy temu

Proszę zatem zgłosić się do lekarza i spróbować zdiagnozować przyczynę tych dolegliwości.

Zdzichu (anonim, 109.231.63.)
około 2 miesięcy temu

Cokolwiek wloze za uszy powoduje natychmiastowy silny bol glowy (nawet okulary). Jedyno co toleruje to tzw komin. Czy dostane cos na papierze od lekarza?

Zgodnie z obowiązującym aktualnie komunikatem Ministerstwa Zdrowia:
https://www.gov.pl/web/zdrowie/zaostrzenie-zasad-epidemicznych-i-powolanie-16-szpitali-koordynacyjnych
"(...) w przypadku zwolnienia z obowiązku zakrywania ust i nosa z powodów związanych ze zdrowiem będzie wymagane przedstawienie, na żądanie policji lub staży gminnej, zaświadczenia lekarskiego lub innego dokumentu potwierdzającego całościowe zaburzenia rozwoju, zaburzenia psychiczne, niepełnosprawność intelektualną w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim lub trudności w samodzielnym zakryciu lub odkryciu ust lub nosa".

W Pana sytuacji więc zasadna jest rozmowa z lekarzem na temat możliwości wystawienia takiego zaświadczenia.

Na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze obowiązku noszenia maseczek chirurgicznych, czyli takich, które nosi fachowy personel w szpitalu, np. podczas operacji. Nowe przepisy dotyczące noszenia maseczek mają pojawić się w tym tygodniu.
Główny doradca premiera do spraw COVID-19 profesor Andrzej Horban informował w ubiegłym tygodniu, że Minister Zdrowia ma wydać rozporządzenie, na mocy którego zostanie wprowadzony obowiązek noszenia maseczek chirurgicznych.
W tym tygodniu doniesienia są jednak nieco inne - mają zostać ogłoszone zalecenia (nie rozporządzenie) dotyczące tego, że najlepszą formą ochrony są maseczki chirurgiczne, maseczki FFP2 lub FFP3, nie produkty bawełniane czy przyłbice.
Najprawdopodobniej twarzy nie będzie można już zasłaniać przyłbicą, bowiem nie zapewnia one takiego bezpieczeństwa jak maseczka chirurgiczna - tutaj może paść konkretne rozporządzenie.

Maseczki chirurgiczne można kupić w aptekach. Ich przykłady wraz z dokładnym opisem znajdą Państwo tutaj:
https://www.gdziepolek.pl/kategorie/maski-ochronne-chirurgiczne-i-medyczne

Proszę pamiętać, że wszystkie formy ochrony twarzy (np. szalik, maseczka) należy wymieniać, gdy już zawilgotnieją. Maseczki czy przyłbice można także dezynfekować przy pomocy odpowiednich płynów, np.
https://www.gdziepolek.pl/produkty/105057/plyn-wirusobojczy-do-dezynfekcji-maseczek-mysterill-plyn/apteki/w-polsce

do czasu ich zmiany.

bruder (anonim, 46.77.156.)
około 2 miesięcy temu

Niedługo zakażą noszenia przyłbic a ja mam uczulenie na maseczki więc co mam robić? jak mam pracować w masce skoro nosząc ją doprowadzi mnie do choroby a być może nawet do śmierci?

Wybudzony (anonim, 178.235.146.)
około 2 miesięcy temu

A ja dodam tylko tyle,ze zarazacie sie drogą kropelkową,czyli usta,nos i oczy,wiec sama maska,i tak nic nie da.W laboratorium tez nosimy kombinezon,zeby nie bylo dostępu,a co da taka maska?!

Proszę zapoznać się z poniższymi wpisami, udzielaliśmy tam wszelkich stosowanych informacji na ten temat.

Mala (anonim, 89.74.73.)
około 2 miesięcy temu

Mam astme i po 3 udarach dusze sie w masce gdzie mam isc musze miec zaswiatczenie

aa (anonim, 87.116.247.)
około 3 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera informacje pseudonaukowe.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Mojaopiniatwojazlosc (anonim, 188.146.225.)
około 4 miesięcy temu

@pkorol a czy Ty odpowiadasz mi??
Tak sie sklada ze byc moze wiem i wiecej niz ty..
Znajac osoby ktore pracuja w laboratoriach zakladach opieki , osoby ktore pracuja przy WYMAZACH wiem na czym polega " koronawirus". Poznalam procedury - wymazow , loteri kto bedzie mial korone a kto nie. Wiem na czym polega ten " swiat prawdy" jednak za malo ludzi chcialoby w to uwierzyc.
Jednak by isc do psychiatry po swistek o zwolnieniu z obowiazku? Lekka paranoja.
Osoba ktora juz " byla " zakazona nie moze zarazac ani sie nie zarazi - opinia lekarzy ktorzy wystawiaja opinie o ozdrowieniu. wiec na co jejw takim razie ta maseczka ??? :)Kazdy rowniez posiada swoja teorie z ktora ktos sie nie zgodzi. Ciezkie czasy , ciezki kraj.

pkorol (anonim, 37.109.33.)
około 4 miesięcy temu

O tym się mówi, tylko byłaś ślepa, może najwyższy czas poznać inny świat, świat prawdy:) poszukaj tematu : Coronawirus na cheops4

Mojaopiniatwojazlosc (anonim, 139.28.42.)
około 4 miesięcy temu

Czytam wypowiedzi i wiem ze Ci co nosza maseczki sa niewolnilami panstwa polskiego!
Nosilam maseczke- bylam niewolnikiem jednak maseczka doprowadzila mnie do stanu , gdzie bede musiala sie poddac operacji ratujacej zycie. Przewlekle ropne zapalenie zatok szczekowych nosowych to nie 2-dniowy katarek a lekarz potwierdzil , ze SKONCZYLA MNIE MASECZKA... kawalek szmaty a tym bardziej jakiegos smiesznego plastiku ktory nie jest szczelny NIE URATUJE CI ZYCIA!! ZYCIE URARUJE CI RACJONALNE MYSLENIE !!!! jakos dziwne , ze ludzie przestali chorowac na grype,angine , raka, niewydolnosci organizmu.. o tym sie nie mowi. Istnieje tylko koronapier*dolec .

pkorol (anonim, 37.109.33.)
około 4 miesięcy temu

Zarejestrowałem się do psychiatry by mieć papierek że się leczę:). Podobno mandat można unieważnić tuż w trakcie jego wypisywania, na razie nie znalazłem dokładnej procedury jak powinno się nakładać mandat. Można napisać [zażalenie czy petycję, że potrzebujesz prawnika, bo nie rozumiesz co się dzieje. Powinni przenieść proces ukarania do jednostki. Jakoś tak jest w prawie rosyjskim, w polskim powinno być to samo bo to jedna kolonia.

Kacper b (anonim, 94.254.144.)
około 4 miesięcy temu

Nie musisz nosić zaświadczenia ponieważ mamy RODO a policjant nie ma prawa zażądać od ciebie takich zaświadczeń. Nie ma prawa nawet cie wylegitymować za przemieszczanie się w czasie kwarantanny powieważ jest to sprzeczne z konstytucją. Jeżeli dostaniesz jakikolwiek mandat za brak maseczki to go nie przyjmuj, natomiast kare/grzywnę od sanepidu musisz zapłacić w przeciwnym wypadku nalicza się odsetki po opłaceniu grzywny sądzisz sanepid a państwo jest zmuszone zwrócić ci pieniądze

pkorol (anonim, 37.109.33.)
około 5 miesięcy temu

Jak maski trują po 10 sekundach od ich załozenia nagrałem kilka filmików na jutuberze, link nie mogę zmieścić, jego nazwa: maski ratujące życie (przyłbica) -1

pkorol (anonim, 37.109.33.)
około 5 miesięcy temu

ja maski nie noszę i nie mam takiego zamiaru:)

Do @XYZ: dziękujemy za tę opinię. Należy zgodzić się, że przyłbica, a w szczególności półprzyłbica nie jest szczelną osłoną twarzy i nosa. Jest jednak dozwoloną prawnie formą, podobnie jak zabezpieczenie się nawet fragmentem odzieży. Jeśli ktoś zdecydowanie nie może lub nie chce nosić maseczki, ale ma przyłbicę, a my mamy na twarzy maseczkę, to jest to na pewno lepsza ochrona niż brak jakiejkolwiek osłony.

XYZ (anonim, 2.28.153.)
około 5 miesięcy temu

Osoby,ktore podposijansie jako lekarz, i suegeruja noszenie przylbicy osoba z problemamy oddechowymi powinny wrocic na studia lub sie doedukowac! Wogole noszenie tych szmatek na twarzy ma zerowa skutecznosc w obronie przeciw wirusom! Wystarczy troche wiedzy na temat biologii!
Jedyne od czego te maski i przylbice chronia to MANDAT!!!

Wektor (anonim, 89.75.106.)
około 5 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera informacje pseudonaukowe.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

UM (anonim, 178.43.216.)
około 6 miesięcy temu

We Wrocławiu lekarze pierwszego kontaktu i pulmunolodzy umówili się że nie wystawiają ŻADNYCH zaświadczeń. Są wyjątki : trzeba mieć ciocię lekarza jak się dowiedziałam od młodej astmatyczki, w całkiem dobrej formie. Tak więc ledwo dyszę, popołudnie spędzam pod tlenem ale mało to pomaga. UM

Nex (anonim, 5.173.58.)
około 6 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: niezgodność z zasadami społeczności.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Deb*l (anonim, 178.235.181.)
około 6 miesięcy temu

Sama nie wiem dlatego wyszukuję.

Anonim (anonim, 94.254.167.)
około 6 miesięcy temu

Ludzie coraz bardziej się dzielą. Pytanie do osób piszących w przedziale trzech dni. Mam zaświadczenie w masce się duszę czy naprawdę to wystarczy żeby jej nie nosić? Chcę być pewna bo mnie już nastawienie ludzi dobija skoro ich maseczki "działają i chronią" to czemu tak plują jadem gdy ktoś nie nosi i do tego ma papier od lekarza?

Do @Lekarz: mimo wszystko uważam, że taka ochrona jest lepsza niż żadna. Pamiętajmy o tym, że osłanianie nosa i ust powinno towarzyszyć dystansowaniu społecznemu.

Lekarz (anonim, 89.67.60.)
około 6 miesięcy temu

Przyłbica to jakiś dziwny fenomen karzą nosić ale ona nawet nie chroni ani w ogóle nic nie daje jeśli chodzi o wirusy ;) to jest jakaś bzdura - powietrze wdychane jak i wydychane swobodnie wychodzi poza kawałek plastikowej szybki która nawet nie przylega do twarzy w żaden sposób - mówimy tu o wirusie który przenosi się drogami oddechowymi tu nie chodzi o to ze może nas ktoś ochlapać ślina kaszląc ;) ludzie nie maja rozumów już

Obowiązek zasłanianiu nosa i ust w przestrzeni publicznej – w sklepie, autobusie, ale także na ulicy obowiązuje w całym kraju.
Zwolnione z tego obowiązku są jedynie osoby, które mają zaświadczenie lekarskie lub dokument, który potwierdza niepełnosprawność, dzieci do 4. roku życia.
Maseczki nie obowiązują w przestrzeni leśnej, parkach, zieleńcach.
Niebawem na ten temat ma powstać wpis do Ustawy, o którym będziemy informować na forum.

Ewa (anonim, 176.118.138.)
około 6 miesięcy temu

Noszenie przyłbicy męczy mnie

Ewa (anonim, 176.118.138.)
około 6 miesięcy temu

Witam serdecznie, jestem chora na astmę od prawie 10 lat pracuję w sklepie i maseczkę muszę nosić 9 godzin Pytanie mam jak to się odnosi do dzisiejszych obostrzeń.

Gość (anonim, 212.51.198.)
około 6 miesięcy temu

Mam Zaświadczenie od Lekarza i Policja Je toleruje :) bo nie ma wyjścia. Lekarz Ma prawo wystawić Zaświadczenie jeśli maseczka może pogorszyć stan Zdrowia !!!!
Opinii przez Lekarza, który prowadzi osobę od dłuższego czasu z przed Pandemii nikt nie może podważyć !!!!!

Lek. (anonim, 89.64.39.)
około 6 miesięcy temu

Osoba z astmą musi zabezpieczyć się w postaci przyłbicy.
Pozdrawiam

Seba (anonim, 83.8.193.)
około 7 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera informacje pseudonaukowe.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Seba (anonim, 83.8.193.)
około 7 miesięcy temu

Niedorzeczność jestem astmatykiem i na testach wywołuje się w specjalnych maskach ataki oporem w oddychaniu celem sprawdzenia stopnia zaawansowania astmy Jak lekarz może powiedzieć że to nieprawda, pulmonologia jest dość mało znana zwykłym lekarzom rodzinnym na to wygląda

MM (anonim, 91.230.117.)
około 7 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera informacje pseudonaukowe.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Zdrowia:
https://www.gov.pl/web/zdrowie/zaostrzenie-zasad-epidemicznych-i-powolanie-16-szpitali-koordynacyjnych
"(...) w przypadku zwolnienia z obowiązku zakrywania ust i nosa z powodów związanych ze zdrowiem będzie wymagane przedstawienie, na żądanie policji lub staży gminnej, zaświadczenia lekarskiego lub innego dokumentu potwierdzającego całościowe zaburzenia rozwoju, zaburzenia psychiczne, niepełnosprawność intelektualną w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim lub trudności w samodzielnym zakryciu lub odkryciu ust lub nosa".

Pseudonim (anonim, 46.59.154.)
około 7 miesięcy temu

Witam
Jestem bardzo chora, mam ciężka epilepsie, cierpię na zaburzenia psychiczne,, dusze się, czy muszę nosić maskę,
Pozdrawiam

Nie ma na ten moment wyłączeń w związku z przechorowaniem COVID-19. Był pomysł wprowadzenia "paszportów" dla ozdrowieńców - zobaczymy, być może taka opcja zostanie w przyszłości wprowadzona.