---Wolt Drive - zapytaj farmaceutę - pytania

Tamara (anonim, 188.29.164.) Warszawa 4 lata temu

Czy muszę mieć zaświadczenie, jeśli nie mogę nosić maski z powodu astmy?

Czy jeśli nie mogę nosić maski z powodu astmy, muszę mieć zaświadczenie od lekarza?

169 odpowiedzi, 15 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Sugerowane produkty

Ekspresowa dostawa z apteki - otrzymaj produkty nawet w godzinę

Bezpłatna dostawa obowiązuje dla zamówień powyżej 99 zł. Dostawy są możliwe tylko dla produktów bez recepty, w wybranych miastach.

Lekarz (anonim, 89.67.60.) 3 lata temu

Przyłbica to jakiś dziwny fenomen karzą nosić ale ona nawet nie chroni ani w ogóle nic nie daje jeśli chodzi o wirusy ;) to jest jakaś bzdura - powietrze wdychane jak i wydychane swobodnie wychodzi poza kawałek plastikowej szybki która nawet nie przylega do twarzy w żaden sposób - mówimy tu o wirusie który przenosi się drogami oddechowymi tu nie chodzi o to ze może nas ktoś ochlapać ślina kaszląc ;) ludzie nie maja rozumów już

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Obowiązek zasłanianiu nosa i ust w przestrzeni publicznej – w sklepie, autobusie, ale także na ulicy obowiązuje w całym kraju.
Zwolnione z tego obowiązku są jedynie osoby, które mają zaświadczenie lekarskie lub dokument, który potwierdza niepełnosprawność, dzieci do 4. roku życia. Maseczki nie obowiązują w przestrzeni leśnej, parkach, zieleńcach. Niebawem na ten temat ma powstać wpis do Ustawy, o którym będziemy informować na forum.

Ewa (anonim, 176.118.138.) 3 lata temu

Noszenie przyłbicy męczy mnie

Ewa (anonim, 176.118.138.) 3 lata temu

Witam serdecznie, jestem chora na astmę od prawie 10 lat pracuję w sklepie i maseczkę muszę nosić 9 godzin Pytanie mam jak to się odnosi do dzisiejszych obostrzeń.

Gość (anonim, 212.51.198.) 3 lata temu

Mam Zaświadczenie od Lekarza i Policja Je toleruje :) bo nie ma wyjścia. Lekarz Ma prawo wystawić Zaświadczenie jeśli maseczka może pogorszyć stan Zdrowia !!!!
Opinii przez Lekarza, który prowadzi osobę od dłuższego czasu z przed Pandemii nikt nie może podważyć !!!!!

Lek. (anonim, 89.64.39.) 3 lata temu

Osoba z astmą musi zabezpieczyć się w postaci przyłbicy.
Pozdrawiam

Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera informacje pseudonaukowe.

Seba (anonim, 83.8.193.) 3 lata temu

Niedorzeczność jestem astmatykiem i na testach wywołuje się w specjalnych maskach ataki oporem w oddychaniu celem sprawdzenia stopnia zaawansowania astmy Jak lekarz może powiedzieć że to nieprawda, pulmonologia jest dość mało znana zwykłym lekarzom rodzinnym na to wygląda

Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera informacje pseudonaukowe.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

3 lata temu

Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Zdrowia:
https://www.gov.pl/web/zdrowie/zaostrzenie-zasad-epidemicznych-i-powolanie-16-szpitali-koordynacyjnych "(...) w przypadku zwolnienia z obowiązku zakrywania ust i nosa z powodów związanych ze zdrowiem będzie wymagane przedstawienie, na żądanie policji lub staży gminnej, zaświadczenia lekarskiego lub innego dokumentu potwierdzającego całościowe zaburzenia rozwoju, zaburzenia psychiczne, niepełnosprawność intelektualną w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim lub trudności w samodzielnym zakryciu lub odkryciu ust lub nosa".

Pseudonim (anonim, 46.59.154.) 3 lata temu

Witam
Jestem bardzo chora, mam ciężka epilepsie, cierpię na zaburzenia psychiczne,, dusze się, czy muszę nosić maskę, Pozdrawiam

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Nie ma na ten moment wyłączeń w związku z przechorowaniem COVID-19. Był pomysł wprowadzenia "paszportów" dla ozdrowieńców - zobaczymy, być może taka opcja zostanie w przyszłości wprowadzona.

adam (anonim, 37.248.177.) 3 lata temu

czy po przebyciu coronavirusa trzeba nosic maske,skoro nabylo sie immunitet?

Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera ataki osobiste.

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Na naszym forum każdy się może wypowiedzieć.

J. C  (anonim, 176.109.162.) 3 lata temu

A Pani to nie lekarz żeby się wypowiadać na ten temat. Farmaceuta to inna dziedzina

Mojzesz (anonim, 5.173.148.) 3 lata temu

Przecierz to przejdzie kazdy wiec o co chodzi

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Zdrowia:
https://www.gov.pl/web/zdrowie/zaostrzenie-zasad-epidemicznych-i-powolanie-16-szpitali-koordynacyjnych "(...) w przypadku zwolnienia z obowiązku zakrywania ust i nosa z powodów związanych ze zdrowiem będzie wymagane przedstawienie, na żądanie policji lub staży gminnej, zaświadczenia lekarskiego lub innego dokumentu potwierdzającego całościowe zaburzenia rozwoju, zaburzenia psychiczne, niepełnosprawność intelektualną w stopniu umiarkowanym, znacznym albo głębokim lub trudności w samodzielnym zakryciu lub odkryciu ust lub nosa".

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Niestety, nie ma możliwości, aby lekarz wystawił zaświadczenie na podstawie objawów, które Pani opisuje. W takiej sytuacji można skorzystać z przyłbicy ochronnej.

Odpowiedź usunięta, ponieważ: jest spamem.

Marta (anonim, 37.248.155.) 3 lata temu

Czy mając duszności, zadyszki muszę nosić maseczkę? Jeżeli poruszając się, słychać świszcacy oddech, gdzie brakuje mi powietrza, jestem zobowiazana do noszenia maseczki? Jak mam udowodnić, że noszenie maseczki, utrudnia mi oddychanie, jezeli lekarze nie wystawiają zaświadczeń?

Marta Janocha Farmaceutka

3 lata temu

Fragment wywiadu z dr. Michałem Sutkowskim z Kolegium Lekarzy Rodzinnych:

"A co z osobami z astmą czy przewlekłą obturacyjną chorobą płuc? 

One tym bardziej powinny zasłaniać usta i nos. Nie ma podstaw prawnych, ani uzasadnienia medycznego by np. osobie z astmą maseczka szkodziła i należałoby wystawić jej zaświadczenie. Osoby z chorobami płuc, które częściej kaszlą, a np. przechodzą koronawirusa bezobjawowo - mogą stanowić zagrożenie.
Masz astmę? Noś maseczkę! To jest próba zdjęcia z siebie odpowiedzialności, niechęć do podporządkowania się, czysta anarchia"

Marta Janocha Farmaceutka

3 lata temu

Do @Jems: zaburzenia psychiczne zwalniają z obowiązku zasłaniania ust i nosa.

Wojak (anonim, 217.171.61.) 3 lata temu

Ci co nie mają przeciw wskazań niech nie bredzą. Banda gamoni

Jems (anonim, 217.234.95.) 3 lata temu

Jestem chory psychicznie czy misze nosic maske

Marta Janocha Farmaceutka

3 lata temu

W takim przypadku proszę nie nosić maski. W razie potrzeby zasłaniać usta przy pomocy przyłbicy. Proszę także skonsultować się z lekarzem, w kwestii krwotoków z nosa. Proszę także ograniczyć do minimum przebywanie w miejscach publicznych, które wymagają stosowania osłon na nos i usta.

Czarna (anonim, 188.146.234.) 3 lata temu

Mam guza tarczycy i duszności jak noszę maskę a do tego krew mi się z nosa puszcza przy jej noszeniu

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Do @Aga: trudno coś Państwu doradzić, mama powinna być pod opieką zarówno lekarza, jak i rodziny. Jeśli jest taka możliwość, to proszę rozważyć zabranie mamy do siebie, co pozwoli zarówno na uważną obserwację objawów, jak i ułatwi wyegzekwowanie wizyty u lekarza. Pewnym rozwiązaniem może być także zorganizowanie dochodzącej opiekunki lub poproszenie o pomoc sąsiadów - zdaję sobie natomiast sprawę, że to może nie być łatwe.

Aga (anonim, 5.173.20.) 3 lata temu

Witam, mam sporo problem z Mamą, posiada objawy schizofremi, od kiedy jest pandemia nie stosuje się do zasad zasłaniania usta i nosa, od kiedy policja może nałożyć mandat dostała juz 10 szt wszystkie sumiennie zapłaciła nic nam nie mówiąc, w osiedlowym sklepie mamę znają informują ją, że musi założyć maskę inaczej nie otrzyma towaru, wtedy stosuje sie do poleceń. Nie wiem co mam zrobić jest na tyle zdrowa by sama dbała o siebie, ale cały czas nasilają się objawy choroby, rozmawia z kimś, zależy od napadów.
Jestem jek córką, 2 msc temu zmarł mi tata, który kontrolował zachowanie mamy. Od kilku lat prosimy o to by poszła na umówioną wizytę do lekarza, jednak ona uważa, że jest w pełni zdrowa i sobie poradzi.

Janek (anonim, 31.0.81.) 3 lata temu

@kamil czym się objawiała chorobą covid?

Marta Janocha Farmaceutka

3 lata temu

Proszę porozmawiać z lekarzem na temat swojego zdrowia. Utrata przytomności, czy omdlenie jest powodem do niepokoju. Po przejściu choroby COVID-19 należy często kontrolować swój stan zdrowia. Sugeruje także w miarę możliwości unikać wychodzenia z domu w godzinach największego upału.
Co do obowiązku noszenia maseczki, to przepisy mówią o zasłanianiu ust i nosa. Może Pan stosować inne metody niż maseczki, np. część odzieży, przyłbicę.

Kamil (anonim, 5.173.120.) 3 lata temu

Witam jestem po chorobie covid i ciężko mi jest oddychać bez maseczki tym bardziej gdy jest ciepło wczoraj szedłem do sklepu w maseczce po 10 minutach podnoszono mnie z chodnika nie dałem rady oddychać czy muszę nosić maseczkę ??? Pozdrawiam

Marta Janocha Farmaceutka

3 lata temu

"Z uwagi na fakt, że obserwujemy coraz częstsze lekceważenie obowiązku zasłaniania nosa i ust, co może skutkować nowymi zakażeniami, oraz biorąc pod uwagę opinie lekarzy, którzy nie widzą istotnych przeciwwskazań do noszenia masek, zdecydowaliśmy się, że od soboty z obowiązku zakrywania nosa i ust w sklepach, urzędach czy transporcie zwalniają ściśle określone w rozporządzeniu wskazania. Poza nimi obowiązek zasłaniania twarzy jest powszechny" – powiedział PAP wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński.

W związku z nowym rozporządzeniem, astma nie zwalnia z obowiązku noszenia osłony ust lub nosa.

Hermann Stockl (anonim, 93.176.241.) 3 lata temu

Czy płaskostopie zwalnia z obowiązku noszenia maski? Gdy mam maskę to trudności w oddychaniu powodują, że stopy mi puchną i uciskają mnie w ortopedycznych butach... Powoduje to dodatkowy stres i wzrasta mi ciśnienie krwi i częstotliwość bicia serca... To znowu powoduje podwyższenie temperatury ciała i nadmierną potliwość. Przemoczone ubrania powodują zagrożenie podczas podmuchu wiatru (przeziębienie) - jedyny plus, że w niskich temperaturach opuchlizna stopy się cofa... Przeziębienie znów spowoduje kaszel i duszności... i koło się znów zamyka...

Herod Antypis (anonim, 93.176.241.) 3 lata temu

Ciekawe kiedy wreszcie ministerstwo zdrowia udostępni podpisany przez lekarzy dokument, że nie ma przeciwwskazań medycznych dot. noszenia maseczek... Dodatkowo powinno być dołączone oświadczenie dotyczące przejęcia odpowiedzialności prawnej i finansowej w przypadku wystąpienia skutków ubocznych noszenia maseczek. Bez tego nakaz jest z punktu widzenia prawa nieważny. Każdy medyczny produkt, usługa lub nakaz musi wskazywać podmiot odpowiedzialny...

wieloletnia kasjerka  (anonim, 94.254.185.) 3 lata temu

Pracujac w,handlu co druga osoba ma astme. Najwiekszym szczytem glupoty jest ja dopiero jestem po operacji wiec nie moge nosic maseczki. Czy nie widzicie niebepieczenstwa ze tymbardziej jestescie podatni na zachorowanie. Wymagacie aby sprzedawca byl w maseczce ktory pracuje 8-10h a wy nie mozecie wytrzymac 10min. I wchodzicie jeden na drugiego

Marta Janocha Farmaceutka

3 lata temu

Janusz Cieszyński, wiceminister zdrowia poinformował podczas wspólnej konferencji z ministrem Łukaszem Szumowskim, że od 1 września każda osoba, która nie będzie zakrywała twarzy w miejscach, gdzie obecnie obowiązuje taki nakaz, będzie musiała mieć przy sobie zaświadczenie lekarskie potwierdzające przeciwwskazania do zasłaniania ust i nosa.

Informacja o planowanym wprowadzeniu takiego przepisu została podana już dzisiaj, aby każda osoba faktycznie posiadająca takie przeciwwskazania, miała czas na załatwienie odpowiedniego zaświadczenia.

Jednocześnie, informując o planowanych zmianach, wiceminister zdrowia zaznaczył, że eksperci ministerstwa są przekonani, że nie ma zbyt wielu przeciwwskazań medycznych, a zatem niewiele osób powinno w rzeczywistości otrzymać takie zaświadczenie.

Minister zdrowia, w wywiadzie udzielonym w telewizji Polsat, powiedział:
"Trzeba wyraźnie podkreślić, że nie ma czegoś takiego, jak przeciwwskazania medyczne do zasłaniania ust i nosa".

Anty_bezprawie (anonim, 31.60.7.) 3 lata temu

Ludzie. Rozporządzenie Rady Ministrów nie ma mocy prawnej. Tylko ustawa. Rozporządzenie ma moc prawną w czasie stanu wojennego wydane przez prezydenta. A jak wiemy takiego stanu nie wprowadzono. Poza tym łamane są liczne prawa w tym konstytucji.

Mycha  (anonim, 37.47.114.) 3 lata temu

Nie moge nosić maseczki bo mam skrzywiony piersiowy kregoslup uciska na serce jak mam maskę kreci mi się w glowie i robi mi się nie dobrze na wymioty ciagnie i nie dam rady

Dora (anonim, 5.184.76.) 3 lata temu

Oprócz astmy mam też klaustrofobie i w przylbicy mam atak paniki a co za tym idzie od razu się duszę

krzysztof z wilkolaza (anonim, 79.185.185.) 3 lata temu

mam chorobe zaawansowana POCHP nie moge oddychac poniewaz mam zmniejszona pojemnosc pluc kiedys mialem taka sytuacje ze zostalem calkowicie zatrzymany wdech i wydech do tego stopnia ze na stojaco umieralem gdyby nie natychmiastowa interwencja karetki pogotowia i w niej lekarza to bym umarl na stojaco a dzis nie moge nosic maseczki bo mnie zatyka i bardzo sie mecze nosze ze soba maly inchalator

-Edzia (anonim, 188.147.105.) 3 lata temu

Przeczytaj -ze zrozumieniem- a będziesz wiedzieć Dz.U. z 15 .04.2020 poz. 673 przepisy o obowiązku zakrywania. ..
Paragraf 18

Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera ataki osobiste.

Marta Janocha Farmaceutka

3 lata temu

W odpowiedzi na pismo Rzecznika Praw Obywatelskich, Ministerstwo Zdrowia przyznaje, że zdarzają się nadużycia i osoby, które mogą nosić maseczkę twierdzą, iż zdrowie im na to nie pozwala. Resort informuje także nakaz dokumentowania, dlaczego nie zasłania się ust i nosa naruszałby konstytucję.
Do biura Rzecznika Praw Obywatelskich wpływają skargi od klientów, którzy spotykają się z odmową lub utrudnieniami, gdy ze względów zdrowotnych nie mogą nosić maseczki, a także od sprzedawców, którzy wskazują, że znaczna część klientów wchodzi do sklepu bez zakrywania twarzy, co budzi obawy pracowników, a także innych klientów.

Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C691172%2Cmz-nakaz-dokumentowania-dlaczego-nie-zaslania-sie-ust-i-nosa-naruszalby

Andrus (anonim, 89.65.180.) 3 lata temu

Musi pan nosić w sklepie i w komunikacji z tego co wiem . Można uzyskać może jakieś zaświadczenie od lekarza Kwarantanna też musi być 14 dni jednak jak miał pan styczność z osobą chorą. dopiero teraz zobaczyłem przepisy . Po prostu można nie przyjąć mandatu i w sądzie udowodnić lub zaświadczenie od lekarza.

Andrus (anonim, 89.65.180.) 3 lata temu

Nie musi pan nosić nic proszę nie przyjmować mandatu , nie można komuś nakazać zdrowemu noszenia maseczki bez udowodnienia że jest chory podobnie jest z kwarantanną nie ma podstawy aby zdrowemu potencjalnie człowiekowi zabronić wyjść jeśli nie ma potwierdzenia choroby czyli testu . Lekarzy pan tak nie słucha niektórych bo wypowiadają się ci co mają dodatki za pracę w Covid a pacjentów na oddziale wcale prawie więc im wygodnie.

Joanna (anonim, 188.33.129.) 3 lata temu

Dzień dobry
Epidemii nie ma to jedna wielka ściema. Natomiast jest epidemia zakazów i panoszącej się władzy odbierającej wolność obywatelską społeczeństwu. Przeraża mnie głupota ludzka w tych kagańcach narażają się na różnego rodzaju choroby ale m=noszą bo tak powiedzieli, No w tym roku ile tysięcy ludzi zmarło na nowotwory grypę etc. etc. Wirus jest ale mniej groźny niż grypy. Ta cała sytuacja pokazuje infantylność społeczeństwa i nieograniczoną głupotę.

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Post zostaje usunięty, m.in. gdy jest niezgodny z zasadami społeczności lub zawiera ataki osobiste. Uwagi i obelgi rzucane w kierunku konkretnych instytucji lub firm nie będą na naszym forum akceptowane.
Ze swoimi uwagami najlepiej udać się do odpowiednich instytucji. Niestety farmaceuta nie ma wpływu na sposób traktowania pracowników firmy, która ponadto nie jest związana z branżą farmaceutyczną.

Xaooo (anonim, 5.173.66.) 3 lata temu

Dlaczego komentarz na temat firmy Or*en, o tym jak traktują swoich chorych pracowników został usunięty? To żadna pomoc! Tysiące ludzi ma podobny problem, chorują a pseudo pandemia doprawdza do jeszcze większych powikłań. Pięknie, po prostu pięknie. Takim sposobem ten ciemnogród da sobie wmówić wszystko a maseczki zostaną z nami na zawsze 😂

gość (anonim, 83.10.88.) 3 lata temu

Dlaczego usuwacie komentarze które mówią prawdę o tej pseudo pandemi której po porostu niema ?

Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły