---Wolt Drive - zapytaj farmaceutę - pytania

Tamara (anonim, 188.29.164.) Warszawa 4 lata temu

Czy muszę mieć zaświadczenie, jeśli nie mogę nosić maski z powodu astmy?

Czy jeśli nie mogę nosić maski z powodu astmy, muszę mieć zaświadczenie od lekarza?

169 odpowiedzi, 15 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Sugerowane produkty

Ekspresowa dostawa z apteki - otrzymaj produkty nawet w godzinę

Bezpłatna dostawa obowiązuje dla zamówień powyżej 99 zł. Dostawy są możliwe tylko dla produktów bez recepty, w wybranych miastach.

jolka  (anonim, 89.64.67.) 4 lata temu

A co z osobami chorujacymi na serce bo też słyszałam ze nie koniecznie maseczki im służą

Marta Janocha Farmaceutka

4 lata temu

Jeżeli astma jest dobrze kontrolowana, a Pan nie ma duszności, nie widzę przeciwwskazań. Polecam zapoznać się z poniższymi wypowiedziami.

Oliwier  (anonim, 91.218.217.) 4 lata temu

Czy jak mam astmę muszę nosić maseczkę.

Marta Janocha Farmaceutka

4 lata temu

Proszę zwrócić się z tym pytaniem do Inspektora BHP, który nadzoruje przestrzeganie przepisów w Pani zakładzie pracy.
Artykuł 207 § 2 Kodeksu pracy nakłada na pracodawcę obowiązek ochrony zdrowia i życia pracowników poprzez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy.

Tita (anonim, 81.190.145.) 4 lata temu

Czy pracując w sklepie muszę nosić maseczkę gdy mam zaświadczenie że mam niedoczynność tarczycy i ma trudności z oddychaniem

Brt (anonim, 89.64.27.) 4 lata temu

Nie. Rozporządzenie mówi jasno, że orzeczenie nie jest wymagane. Do tego dochodzi tajemnica lekarka między pania i pani lekarzem. Milicjant nawet nie może zapytać o stan zdrowia. A i jeszcze rodo - sprawy wrażliwe są tajne. Pozdrawiam

Dexter (anonim, 89.64.80.) 4 lata temu

A czy "specjalista" choć to słowo to może nadużycie w tym przypadku weźmie odpowiedzialność za zachwalanie wręcz natarczywie noszenia maseczek za szkody jakie naprawdę one wyrządzają późniejsze zakażenia bakteryjne i brak odporności na kolejne choroby wirusowe przed którymi nie poradzi sobie nasz osłabiony układ immunologiczny. Wirusy które są w powietrzu działają jako szczepionka naturalna i wzmacniają nasz układ odpornościowy.

Zygmunt (anonim, 5.173.112.) 4 lata temu

Nie mogę już wytrzymać tej głupoty w Polsce. Moja żona jest alergikiem, kiedy zakłada maskę jej twasz po kilku minutach robi się czerwona, i co wtedy. Nawet polski rząd sprowadził masku bez atestu, a co tu dopiero mówić o zwykłych handlarzach. Chęć szybkiego zysku przesłania ludziom oczy.

Marta Janocha Farmaceutka

4 lata temu

Polecam wypowiedź dr. Piotra Dąbrowieckiego, specjalisty alergologii i chorób wewnętrznych Wojskowego Instytutu Medycznego, przewodniczącego Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP.

"Mam astmę, więc nie noszę maski" - to nie jest argument.
https://www.rynekzdrowia.pl/Uslugi-medyczne/Dr-Dabrowiecki-Mam-astme-wiec-nie-nosze-maski-to-nie-jest-argument,207366,8.html

Odpowiedź usunięta, ponieważ: wnosi małą wartość do dyskusji.

Wiedzatosiła (anonim, 5.173.112.) 4 lata temu

Nie potrzeba zaświadczenia. Polecam natomiast zapoznanie się z Dziennikiem Ustaw z dnia 19.04.2020
Paragraf 18 punkt 2 podpunkt 3 mówi to wyraźnie.

Marta Janocha Farmaceutka

4 lata temu

Proszę pamiętać o przyłbicach. Można je także nosić zamiast maseczki.

Ryszard (anonim, 5.173.41.) 4 lata temu

Maseczka nie powoduje duszności. Pacjenci z astmą i z POChP powinni stosować takie same zasady ochrony przed zakażeniem koronawirusem jak inni – mówi prof. Waldemar Roszkowski-Śliż z Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc.
Wypowiedz człowieka który jest profesorem wprowadza ludzi w błąd a tak naprawdę kłamie jak z nut. Sam mam astmę i wiem że zakładając maseczkę mam duszności a jakiś niedouczony człowiek mówi że nie. Tu apel do lekarzy i znawców tematu jak się wypowiadasz a nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz to zapytaj mądrzejszych to na pewno Tobie pomogą.

Dany  (anonim, 89.64.23.) 4 lata temu

Odpowiedź jest prosta: paragraf 18 punkt 3 ustawy z 15 kwietnia 2020 (ustawa dotyczy sytuacji związanej z pandemią covid-19) mówi wprost że nie ma przymusu okazywania jakich kolwiek zaświadczeń o stanie zdrowia!!! Zachęcam do czytania daję nam to odporność na dezinformację!!!

Stanislaw (anonim, 46.169.59.) 4 lata temu

Pytałem mam 78lat mam duszności czy muszę nosić kaganiec bo jak nie nałożenie to policjant zrobi mandat 3tysionce na diety dla zondzoncych

Stanislaw (anonim, 46.169.59.) 4 lata temu

Po zapaleniu oskrzeli muszę używać kaganca jak go włożeniu to duszę sie

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

4 lata temu

Do @cozrobić? Pana pytanie dotyczy zagadnienia z zakresu prawa pracy w oparciu o szczególne regulacje wynikające z tak zwanej specustawy koronawirusowej. Proszę się zatem zwrócić z nim do inspektora ds. pracowniczych lub bezpośrednio do Inspekcji Pracy.

Według mojego rozeznania nie na każdym stanowisku pracy pracownik musi mieć maseczkę - wynika to ze specyfiki wykonywanych zadań, rodzaju i miejsca pracy.

Co zrobić? (anonim, 5.173.250.) 4 lata temu

Czy zgodny z prawem jest nakaz noszenia jednej maseczki przez 8 godzin pracy na produkcji? Pracodawca nakazal jej noszenie wszystkim pracownikom a za jej brak groza kary dyscyplinarne. Nie ma mozliwosci nie noszenia maseczki! Osobom które maja problemy z oddychaniem w maseczce maja siedziec cicho bo oficjalnie jest powiedziane że bez maseczki nie ma dla nich miejsca w firmie!!!

Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera ataki osobiste.
Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera ataki osobiste.

.  (anonim, 37.7.66.) 4 lata temu

Nie

Odpowiedź usunięta, ponieważ: jest spamem.
Odpowiedź usunięta, ponieważ: wchodzi w obszary polityki, religii lub ideologii.

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

4 lata temu

Uczucie zalegania w drogach oddechowych po długotrwałym noszeniu maseczki związane jest z utrudnioną wentylacją układu oddechowego.

Jest to normalny objaw i jeśli nie towarzyszą mu zmiany takie, jak duszności, omdlenia czy zwroty głowy, nie powinien Pana niepokoić.

Jeśli dolegliwość ta jest dla Pana uciążliwa i utrudnia codzienne funkcjonowanie, po konsultacji z lekarzem, może Pan uzyskać specjalne zaświadczenie, zwalniające Pana z obowiązku noszenia maseczki w miejscach publicznych.
O tym, kto i kiedy nie musi zakładać maseczki, mówimy w jednym z naszych krótkich filmów:

Jacek (anonim, 188.146.97.) 4 lata temu

Po długim noszeniu maseczki zaczyna coś zalegać w płucach. Po kilku godzinach, przy normalnym oddychaniu przechodzi i znów wraca po kolejnym noszeniu maseczki. Co to może być?

Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera wulgaryzmy.

Marta Janocha Farmaceutka

4 lata temu

Zachęcam do zapoznania się z publikacją na temat "Rola farmaceuty w polskim systemie ochrony zdrowia w kontekście ochrony zdrowia publicznego":
https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2018/01/1-1.pdf

I zachęcam do zapoznania się z tematem opieki farmaceutycznej, której znaczenie zostało przedstawione w powyższej publikacji. Cytując fragment: "Efektywność kliniczna (ang. efficacy/effectiveness) opieki farmaceutycznej, a w szerszym kontekście usług farmaceutycznych realizowanych przez farmaceutów, została udowodniona w szeregu badań i analiz. Warte przytoczenia są m.in. te dotyczące, przewlekłych chorób układu oddechowego (takich jak astma, czy przewlekła obturacyjna choroba płuc), jak również chorób układu sercowo-naczyniowego. Jak pokazują cytowane wyniki, usługi te w istotny sposób mogą przekładać się na poprawę stanu zdrowia, przyczyniając się do uzyskania bardziej satysfakcjonujących wyników terapii, a w konsekwencji wpływać na zmniejszenie śmiertelności i poprawę oczekiwanej długości życia".

W kwestii stosowania maseczek przytaczam także opinie specjalistów z dziedziny chorób płuc, alergologii i pulmonologii.

Proszę pamiętać, że farmaceuta jest pracownikiem ochrony zdrowia. Ukończył 5,5-letnie studia medyczne na kierunku farmacja. Ma obowiązek ciągłego dokształcania i rozwijania swoich umiejętności. Kilka tysięcy godzin dydaktycznych i setki zdanych egzaminów m.in. z chemii, biologii, anatomii czy fizjologii zapewniają rzetelną, specjalistyczną wiedzę. Farmaceuta to zawód zaufania publicznego. Według danych z zeszłego roku, farmaceuci każdego dnia udzielają 2 mln porad zdrowotnych. Ponad 90% Polaków ufa farmaceutom.

Malutka (anonim, 37.47.36.) 4 lata temu

Lenin, jak uważasz, że się nie zna, to następnym razem po leki na astmę albo kaszel idź do warzywnego, pozdrawiam.

Lenin (anonim, 31.0.21.) 4 lata temu

Ze zdumieniem czytam wywody farmaceuty na temat chorób układu oddechowego. A jakieś osoba ma kompetencje, by się wypowiadać na taki temat? To tak, jakby inżynier sanitarny wypowiadał się na temat operacji wątroby. Kupa bzdur i obciach!

Marta Janocha Farmaceutka

4 lata temu

Powtórzę tylko, że powszechne stosowanie maseczek ma za zadanie ochronę innych osób na wypadek zakażenia, którego nie jesteśmy świadomi.
Maseczki należy używać zgodnie z instrukcją producenta. Maseczki materiałowe należy regularnie zmieniać, nie dopuszczać do ich zawilgocenia, a także prać po każdym użyciu.

Stosowanie maseczek nie zwalnia nas ze stosowania innych metod zapobiegania zakażeniu koronawirusem, tj. zachowywanie dystansu, częste mycie i dezynfekcja rąk, unikanie skupisk ludzkich.

Profan  (anonim, 37.248.213.) 4 lata temu

Czytam tutaj i nie mogę uwierzyć, ze tak mogą pisać lekarze o maskach. Jak wiadomo, juz po 30 minutach chirurdzy muszą zmieniać maski podczas operacji i to sa profesjonalne, a wy mówicie, ze jakieś szyte szmatki przed czymś chronią? Powiem więcej one spowoduja rozwój wielu chorób płuc itp na wilgotnej szmatce roi się od różnych bakterii i patogenów, które później ciągle wdychamy ps jeżeli chodzi o same statystyki zachorowań to kolejna dezinformacja podaje się 11300 przypadków, a w istocie jest 8500 aktywnych, czyli naprawdę chorych, bo 2200 wyzdrowiało, a 500 zgonów. Ponadto z tych 8500 zaledwie jest 160 poważnie lub krytycznie chorych.

józef (anonim, 37.248.159.) 4 lata temu

jeżeli wystarczy mieć "problemy z oddychaniem" bez udokumentowania/zaświadczenia tego, tzn., że nikt nie musi nosić maseczek, bo problemy może mieć każdy

Marta Janocha Farmaceutka

4 lata temu

Jeżeli ze względów zdrowotnych ktoś nie może nosić maseczki, nie musi tego robić. Jeżeli maseczka, w którą się zaopatrzył powoduje problemy z oddychaniem, duszność, zawroty głowy, to oczywiste jest, że nie ma potrzeby jej nosić, a nawet nie wolno. Należy poszukać innej metody osłony. Proszę pamiętać, że usta i nos można zasłaniać także szalikiem, apaszką, czy inną częścią garderoby. Warto zainteresować się maseczkami dedykowanymi alergikom lub astmatykom. W ostateczności wybrać maseczkę chirurgiczną i pamiętać o jej regularnym zmienianiu.

Cytując słowa pani Profesor Ewy Czarnobilskiej ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie dla TVN 24 - "astmatycy, którzy leczą chorobę, nie powinni odczuwać dodatkowych utrudnień w związku z noszeniem maseczki. Natomiast w przypadku ciężkiej astmy takie osoby mogą odczuwać ograniczenia. Alergicy szczególnie powinni nosić maseczki, natomiast, żeby czuli się komfortowo, wiadomo, że maseczka nie stanowi dla nikogo komfortu w oddychaniu, powinni stosować swoje leki, tak aby nie mieli objawów alergii. To wszystko powoduje, że mamy odruch przecierania oczu, nosa, przez to możemy zainfekować i przenieść różne zabrudzenia z dłoni na śluzówki. Dla alergików wskazane są cieńsze maseczki, najlepiej jednorazowe."

Zatem proszę nie rezygnować od razu z tej metody ochrony innych, tylko poszukać odpowiedniej osłony dla siebie. Wielu astmatyków stosuje się do tych zasad, ponieważ wie także, że w okresie wiosennym narażeni są dodatkowo na działanie alergenów, które mogą nasilać objawy astmy.

W dniu wczorajszym rzecznik Ministerstwa Zdrowia powiedział - "Jeżeli jest utrudnione oddychanie i osoba ma schorzenia, które mogą powodować, że maseczka ogranicza możliwość swobodnego oddychania, to na pewno jest to wskazanie, żeby maseczki nie nosić".

Załączam także przygotowaną przez Polskie Towarzystwo Alergologiczne krótką ilustrowaną broszurę z podstawowymi informacjami jak radzić sobie w czasie pandemii COVID-19.

ChoraNaAstme (anonim, 37.47.113.) 4 lata temu

Drodzy Państwo,
Ludzie nieznający z doświadczenia terminu "problemy z oddychaniem" nigdy nie zdadzą sobie sprawy z tego, że osoba na nie cierpiąca bez maseczki (często szkodliwej), już czuje się jakby coś blokowało oddech. Zgodnie z Ministerstwem Zdrowia maseczki nie muszą używać astmatycy i osoby z alergią wziewną, nie potrzebują także zaświadczenia. W dzieciństwie miałam m.in. alergię wziewną. Mimo, że to tylko sezonowe - było utrapieniem. Na kilka lat zniknęła. W ubiegłym roku (późną jesienią) doszło u mnie do obturacji. Podawano mi inhalatory w przychodni. Kiedy pojawiały się pierwsze przypadki koronawirusa w Polsce, udało mi się załapać na umówioną kilka miesięcy wcześniej wizytę u alergologa / pulmonologa. Testy skorne - kilka czynników uczulających, spirometria - niedobra, szmery w oskrzelach. Kolejny inhalator do codziennych inhalacji. Był lekarz, który, zgodnie z jednym z podanych tu artykułów, uważał maseczki za dobre dla chorych na astmę, itd. Drogi Panie, Państwo to publikujący, otóż po 5-10 minutach zakrycia nosa i ust maseczką, musiałam wziąć dwie dawki inhalatora doraźnego (ventolin), bo... coraz ciężej mi było oddychać. Zanim Państwo coś takiego opublikujecie, proszę skonsultujcie to bezpośrednio z chorymi. Pozdrawiam

Anonim (anonim, 178.219.129.) 4 lata temu

Nie trzeba nosić , wystarczy powiedzieć , że ma Pan bądź Pani problem i się Pani dusi, panikuje itd . Nie trzeba żadnych zaświadczeń okazywać.

Marta Janocha Farmaceutka

4 lata temu

Załączam komunikat Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia:
https://www.porozumieniepoz.pl/userfiles/file/Komunikat_PPOZ_15_04_2020.pdf Jego treść pozostawiam do samodzielnej oceny.

Zalecenia zakrywania twarzy "czymkolwiek" pochodzą z rządowego serwisu gov.pl: https://www.gov.pl/web/koronawirus/zaslon-usta-i-nos

Powtórzę, że nasze wypowiedzi opieramy na sprawdzonych źródłach. Proszę dbać o swoje zdrowie. W razie duszności należy skontaktować się z lekarzem i sprawdzić, czy astma jest należycie kontrolowana.

Informacyjnie, przypomnę, że stosując maskę należy stosować się do zaleceń producenta. Maski bawełniane należy regularnie prać i prasować. Nie wolno dopuszczać do zawilgocenia maseczki. Czas używania maseczki zależy od jej rodzaju.

ABC (anonim, 88.156.137.) 4 lata temu

Pytanie brzmiało, czy muszę mieć zaświadczenie, a nie , czy Pani magister farmacji uważa, że astma jest wystarczającą chorobą by maskę nosić, bądź też nie. Wystarczyło zacytować treść ustawy, tak, jak to Pani zrobiła w odpowiedzi. Zamiast tego namawia Pani by zakrywac usta i nos czymkolwiek, jaki to ma sens? Dlaczego namawia Pani ludzi, by szkodzili własnemu zdrowiu? Nie wspomniałem o lekarzach. Skrytykowałem obydwie Panie - farmaceutki. Poza tym, brak maseczki nie oznacza, że nie mam zamiaru przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa. Myślę też, że bez chorób wspolistniejacych powód do obaw jest raczej niewielki. Jak to dobrze, że macie na uwadze dobro ludzi.

Marta Janocha Farmaceutka

4 lata temu

Proszę pamiętać, że zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów nos i usta można zasłaniać przy użyciu maski lub części odzieży. Można w tym celu zastosować przyłbicę. Taka metoda nie będzie utrudniała oddychania, podobnie jak dobrze dobrana maseczka.
Co więcej, jeszcze przed pandemią koronawirusa, wiele osób z alergią i astmą stosowało specjalne maseczki ochronne, które minimalizowały ekspozycję na alergeny. Chroniły przed atakiem astmy. Wybór odpowiedniej metody należy do nas samych.

Obowiązku zakrywania ust i nosa, cytując Rozporządzenie, "nie stosuje się w przypadku osoby, która nie może zakrywać ust lub nosa z powodu stanu zdrowia, całościowych zaburzeń rozwoju, niepełnosprawności intelektualnej w stopniu umiarkowanym albo głębokim lub niesamodzielności; okazanie orzeczenia lub zaświadczenia w tym zakresie nie jest wymagane".

Jeżeli uważa Pan/Pani, że ten przepis Pana/Panią dotyczy, proszę się do tego stosować. Jeśli nie ufa Pan/Pani opinii lekarzy, farmaceutów, proszę postępować według własnego uznania, pamiętając, że może Pan/Pani stanowić dodatkowe zagrożenie dla innych. Infekcja koronawirusem może przebiegać bezobjawowo.

Oczywiście nie musi się Pan/Pani zgadzać z naszymi opiniami. Jako farmaceuci jesteśmy zobowiązani udzielać porad, opierając swoje wypowiedzi na wiedzy, doświadczeniu, a także wiarygodnych źródłach.

ABC (anonim, 88.156.137.) 4 lata temu

Brzydko powiem, ale gówno warta ta pani opinia. To jak ciężko chorym trzeba być według pani żeby nie nosić maski? Tyle to warte, co filmik na dole drugiej znawczyni, która sugeruje, by maski jednorazowe nosić od 2 do 4 godzin. Żenada. Dobrze wiecie, że więcej szkód można sobie narobić przez to, tym bardziej nosząc to tyle czasu. Przy operacji też noszą jedną przez 4h, czy może zmieniają max po pół godziny?

kar (anonim, 185.151.75.) 4 lata temu

Witam,
od wielu lat jestem astmatykiem i alergikiem. Nikt kto jest zdrowy nigdy nie zrozumie chorego na astmę. My często bez noszenia maseczki czujemy się jakbyśmy ją i tak nosili. Nie podoba mi się też to, że zmieniła się retoryka w sprawie noszenia maseczki. Ministerstwo jasno się określiło co do kwestii kto musi a kto nie. Pojawiają się akcje społeczne, które swoimi hasłami są bardzo szkodliwe dla Nas - osób nie noszących maseczek. Zaczynam spotykać się z sytuacjami, że jestem traktowana jak trędowata, bo mam szalik zamiast maski, np.w komunikacji miejskiej odsuwają się ode mnie inni pasażerowie itp. Nadmieniam, że mimo astmy mam założony szalik. Widać to za mało. Jeśli chodzi o opinie Lekarzy to są one na całym ŚWIECIE podzielone. Nie każdy Lekarz mówi "tak" maseczce, wystarczy poczytać artykuły z różnych części świata. Nie dość, że człowiek całe życie boryka się z chorobą, która narzuca wiele ograniczeń, to teraz będę jeszcze ograniczona społecznie.

Htfu (anonim, 89.64.24.) 4 lata temu

Za przeproszeniem.. Niech szanowni lekarze którzy nie mają astmy, i w dodatku niee noszą okularów nie dotykają maseczek i ich nie "zawilgocają". Będę nosić maseczkę, ale się niech przychodnia spodziewa za jakiś tydzień wizyty bo znów będę dyszeć jak lokomotywa.

Marta Janocha Farmaceutka

4 lata temu

Zgodnie z rozporządzeniem, które od dnia 16 kwietnia 2020 r. nakłada obowiązek zakrywania ust i nosa przy pomocy odzieży lub jej części, maski albo maseczki, osoby, które nie mogą tego robić z powodu stanu zdrowia, nie muszą okazywać zaświadczenia w tym zakresie.

Proszę pamiętać, że rozporządzenie daje możliwość zasłaniania ust i nosa za pomocą części odzieży, np. szalika lub przy użyciu przyłbicy.

Co więcej, cytując wypowiedź prof. Waldemara Roszkowskiego-Śliż z Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc - "Maseczka nie powoduje duszności. Pacjenci z astmą i z POChP powinni stosować takie same zasady ochrony przed zakażeniem koronawirusem jak inni".

Natomiast Polskie Towarzystwo Alergologiczne przypomina, że infekcje wirusowe dróg oddechowych u chorych na astmę występują częściej i są przyczyną groźnych zaostrzeń choroby.

Reasumując, w mojej opinii, astma nie zwalnia z przepisów dotyczących obowiązku noszenia maski. Chyba, że w trakcie choroby doszło do niewydolności oddychania. Oczywiście należy przestrzegać zasad prawidłowego noszenia i zdejmowania. Pamiętać proszę także o częstym praniu, prasowaniu i dezynfekcji maski. Nie należy jej dotykać w trakcie noszenia, ani nie wolno dopuścić do jej zawilgocenia.

W razie wątpliwości, warto skonsultować się ze swoim pulmonologiem.

Załączam informację na temat maseczek:
https://www.gdziepolek.pl/kategorie/maski-ochronne-chirurgiczne-i-medyczne A także na temat prawidłowego ich noszenia i dezynfekcji:

Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły