---Vitapil - pytania

Mama (anonim, 89.204.153.) Warszawa 5 lat temu

Czy wkładka Kyleena może powodować tycie oraz zbieranie się wody w organizmie?

Czy wkladka kyleena powoduje tycie.Mam ja pol roku i od tego czasu ciagle jestem glodna i przytylam 3 kilo .Czuje sie napompowana chocby woda sie zbierala.Jest to normalne?

55 odpowiedzi, 6 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

2 lata temu

Do działań niepożądanych wkładki Kyleena należą m.in. zwiększenie masy ciała, zaburzenia miesiączkowania, bóle głowy i brzucha. Pełen opis działań niepożądanych wkładki wraz z częstotliwością ich występowania znajduje się w ulotce dołączonej do opakowania przyrządu:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/95362/kyleena-przyrzad/ulotka/238361

W przypadku wystąpienia działań niepożądanych po wkładce Kyleena zachęcam do ich zgłoszenia. Zgłaszanie działań niepożądanych umożliwia zwiększenie kontroli nad lekami dostępnymi w obrocie. Więcej o tym, jak i dlaczego zgłaszać działania niepożądane, pisaliśmy w artykule: https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-i-dlaczego-zglaszac-dzialania-niepozadane

Mery (anonim, 91.145.161.) 14 dni temu

Jestem po dwóch porodach. Założyłam Kyleen w 10.2020. Utyłam 15 kg, byłam opuchnięta i co najgorsze, zaczełam miec zawroty głowy na tyle silne, że prze 4 do w miesiącu leżałam bez ruchu i wymiotowałam. Wkładkę wyjęłam w 08.2022. Do stycznia 2023 spadło tylko 5 kg. Zawroty głowy nie minęły. Diagnozowałam je 2,5 roku: laryngolog, neurolog, audiolog, choroby zakaźne, rezonanse, neurochirurg i wiele innych. Jestem zdrowa, ale zawroty zostały. Muszę codziennie brać betaserc bo inaczej chodzić nie dam rady. Także "polecam" Kyleen.

Agnika (anonim, 46.227.240.) 31 dni temu

Mam wkładkę Kyleena od dwóch lat i najpierw cieszyłam się z powodu braku miesiączek i bezproblemowej antykoncepcji, ale z każdym miesiącem jest coraz gorzej. Lekarz polecił mi ją ze względu na małą ilość hormonów, ale skutki uboczne niestety ciągle zaburzają moje codzienne funkcjonowanie. Po pierwsze przytyłam ponad 10 kg mimo zdrowego odżywiania, czuję się opuchnięta - nie mieszczę się w swoje ubrania :( jestem cały czas zmęczona, nie mam siły na nic. Robiłam komplet badań - wszystko w normie, także winna zdaje się być Kyleena z którą pożegnam się jeszcze w tym roku. Mam nadzieję że wszystko wróci do normy

Gocha (anonim, 88.156.126.) 44 dni temu

Jestem przed założeniem Wkładki, i czytam te komentarze i trochę nie wierzę. Panie komentują TYLKO wkładkę kyleena czy macie na myśli inna ale piszecie pod tym postem ? Piszą panie które rodziły, więc nie możecie pisać o kyleenie bo ja zakłada się kobietom nie rodzącym! Jeśli rodziłyście to powinnyście mieć mirene. Albo zmieńcie ginekologów. Prosimy
o wypowiedzi tylko od kobiet które NIE rodziły i mają założona Kylenne ! Ponieważ wprowadzacie panie w błąd potencjalne użytkowniczki Wkładki.

z28millerk@gmail.com (anonim, 178.212.147.) 50 dni temu

Witajcie,
Czy któraś z Was może opisać jak się czuje po wyjęciu wkładki ? Waga spadła ? czy wasze dolegliwości ustąpiły? Dziś jadę wyjąć ... Wkładka od 15 mies. Na wadze +7/8 kg (cały czas się waha ale bardziej w górę niż w dół)

Madga (anonim, 37.225.90.) 4 miesiące temu

Mam wkładkę od 2 lat. Pierwsze 7 miesięcy non stop krwawiłam i plamiłam. Bez przerwy. Teraz okres mam skąpy ale trwa minimum 11 dni… pierwsze pół roku to był koszmar, skurcze, migreny, zmęczenie. Cerę miałam w bolesnych cystach i musiałam brać antybiotyki. Libido spadło mi do 0. Od około 5 miesięcy doszła bezsenność, tycie, wielkie piersi i brzuch, zmęczenie na poziomie nie do opisania. Ciągle bóle głowy. Ginekolog twierdzi, że to niemożliwe ale ja mam dość i idę wyjąć to badziewie. To jest eksperyment który u jakiegoś małego % kobiet się sprawdza a u reszty skutki uboczne zabierają normalne życie. Nigdy więcej

Agnieszka (anonim, 178.37.47.) 4 miesiące temu

Ja od ponad roku mam wkładkę keleena ....masakra. przez 9 miesięcy mialam plamienia a od 10 miesiąca mialam takie miesiączki i plamienia, że musiałam używać tampony. Pomimo że jestem osobą aktywną i trenuje 3 razy w tygodniu to pojawił mi się taki cellulit głównie na brzuchu jakiego świat nie widział no i przytyłam póki co około 3 kilo. Nie wspomnę o moich dziwnych nastrojach i płaczliwości, zawrotach glowy....doszły mega problemy skórne ale póki co czekam na konsultację alergologiczną za 4 miesiące. Ale po przeczytaniu Waszych komentarzy wiem, że w lutym wyciągam wkładkę!

Natalia (anonim, 188.146.152.) 5 miesięcy temu

Wkładkę kyleen nosiłam przez 4,5 roku, wczoraj zdecydowałam się na wyciągnięcie jej i założenie nowej bez hormonów ze srebrem. Bardzo żałuję, że zrobiłam to dopiero teraz… ponieważ nie byłam świadoma, że to ona spowodowała w moim organizmie takie spustoszenie m. in 9 kg na plusie, wieczna opuchlizna, mimo ćwiczeń i deficytu kalorycznego waga stała w miejscu, stany drpresyjne i lękowe (leczone u psychiatry) teraz już wiem, że ona za tym stała, a 4,5 roku temu mało co można było przeczytać na jej temat… wierzę, że teraz będzie tylko lepiej…

Urszula (anonim, 188.33.225.) 5 miesięcy temu

Mam wkładkę Kyleena od prawie dwóch lat, przytyłam 7 kg (nigdy nie miałam tendencji do tycia), mam kłopoty z cerą (tłusta skóra i twardy trądzik odporny na wszelkie kosmetyki). Najgorszym objawem jest PRZEWLEKŁE zmęczenie, które również jest odporne na wielogodzinny sen i odpoczynek w ciągu dnia. Podjęłam decyzje o wyjęciu z nadzieja, ze wszystko wróci do normy.

Zoria (anonim, 95.160.157.) 7 miesięcy temu

Witam.
Założyłam kyllena 7 miesięcy po porodzie. Pierwsze dwa dni zawroty głowy i nudności, brak siły. Minęło dwa miesiąca. W tym czasie ciagle jak nie okres dwotygodniowy, to gluty z krwią wychodzą. Ciagle coś. Po miesiącu zauważyłam ze spuchnięta strasznie się zrobiłam, przytyłam trochę, zaczęłam pic dużo herbaty z pokrzywy i jest dużo lepiej(ale więcej sikam). Również od czasu do czasu bóle brzucha, które minęły po poltoraj miesiąca. Narazie czekam jeszcze kilka miesięcy, jak nie mina te wydzieliny to wtedy zdecyduje czy zostawić czy wyjąc.

Leona (anonim, 83.22.165.) 9 miesięcy temu

Ja również zastanawiałam się co się ze mną dzieje.. . Mam wkładkę od 5 m-cy przytyłam 6 kg, mam migreny trwające kilka dni, problemy z cerą, dziwne bule brzucha, cellulit, wszystko smakuje mi potrójnie. Próbuję ograniczyć dietę (mniej węglowodanów) i więcej się ruszać (ćwiczyć, jeździć na rowerze, chodzić). Nic nie pomaga, niedługo będę musiała zmienić całą garderobę, a moja ginekolog wysłała mnie do endokrynologa. Miałam nadzieję, że będzie dobrze...
Widać nie wszystkim służy to samo, tak samo. Jeszcze chwila i decyzja będzie prosta. Tylko kasy szkoda :(.

Ania (anonim, 178.16.114.) 11 miesięcy temu

Nie wierzę w to co czytam, myślałam że to ze mną jest coś nie tak. Kyleena od dwóch lat (już wyciągniętą) + 10 kg, okropny trądzik , zawroty głowy. Wyniki badań idealne.
Teraz widzę że wszystko to była wina wkładki. A jak ją zakładałam to w necie były tylko dobre opinie.

Smutna  (anonim, 164.127.247.) 13 miesięcy temu

Niestety ja również mam ogromny problem schudnąć od założenia wkładki . Wkładkę mam już rok czasu i chyba się zdecyduje ją wyjąć . Ciągły ból piersi i podbrzusza plus ta waga ... Od kiedy mam wkładkę wydaje mi się że nawet nabierając powietrza tyje 😐 największy błąd jaki zrobiłam !

Andzia  (anonim, 185.209.70.) 16 miesięcy temu

Witam was drogie Panie ja znowu mam założona wkładkę Kynella i czułam się przez 5 lat super nic się nie działo waga w normie itp tylko teraz właśnie minol okres tych 5 lat i zaczynam tyc czuje się nabrzmiała i robię się poprostu pyza czy któraś tak miała ?

Izabela (anonim, 212.75.116.) 16 miesięcy temu

Mam kyleena od prawie roku. Patrząc na wszystkie komentarze - mam to czego szukałam już parę miesięcy. Zrobiłam wszystkie możliwe badania (wszelkie z krwi, moczu, kału, prześwietlenia, ekg, dopplery analizy skłądu ciała itp), byłam u kilku lekarzy różnych specjalizacji. Wszędzie wyniki piękne, okaz zdrowia, aleeeee zawroty głowy tak silne, że muszę przysiąść, opuchlizna, cellulit, przytyłam 2 kg mimo że jestem non stop na redukcji i intensywnie ćwiczę kilka razy w tygodniu, wypadają mi włosy garściami (musiałam zrobić doczepy!) i mam problemy z cerą pierwszy raz od kilkunastu lat! Przed wkładką 2 razy rodziłam i brałam tabletki antykoncepcyjne. Było super. Myślę nad pozbyciem się tej wkładki. Drogie g****. Jedyny plus to brak miesiączek.

nieszczęśliwa (anonim, 89.64.7.) 17 miesięcy temu

Cześć, mam wkładkę od roku, od założenia przytyłam 11 kg, nie zmieniając nawyków żywieniowych (za to zwiększając aktywność fizyczną), jestem spuchnięta, nie mogę przez dłuższy czas mieć zgiętych nóg (ból przez opuchliznę), mam problemy z cerą, wypadające włosy (biorę suplementy). Libido zerowe, stany depresyjne, brak chęci do życia. Nigdy nie było ze mną tak źle.

Dagmara (anonim, 62.122.233.) 17 miesięcy temu

Wkładkę mam od pół roku. Przytyłam 10kg, pełno wyprysków na dekolcie, plecach, stany depresyjne, stan psychiczny kiepski - czuję się cały czas nabrzmiała, brzuch wydęty maskara dzisiaj umawiam się na wyjęcie wkładki

Gruba (anonim, 164.127.247.) 17 miesięcy temu

Nie polecam tej wkładki!
Jakbym przed założeniem przeczytała sobie opinię niegdy bym się na nią nie zdecydowała! Mam ja od maja 2022 przytyłam w tym czasie 6 kg głównie w brzuchu , włosy siano , cellulit na udach taki że szok ... Brak miesiączek , ciągły ból piersi i brzucha ... Wszystko mnie irytuje i nie mogę się na niczym skupić... Czuję się ciężka i ciągle jestem zmęczona ... Porażka !!!!

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

1 rok temu

W celu redukcji masy ciała i zmniejszenia zatrzymania wody w organizmie stosować można środki dostępne bez recepty.
Złączam linki do stron, gdzie można porównać ceny tego typu środków w aptekach internetowych oraz zamówić produkt z dostawą do domu lub odbiorem w aptece:

np.

https://www.gdziepolek.pl/produkty/36835/hydrominum-tabletki/apteki

https://www.gdziepolek.pl/produkty/110666/hydrominumdetox-tabletki/apteki

https://www.gdziepolek.pl/produkty/85840/zielnik-apteczny-pokrzywa-fix-liscie/apteki

Anonimka (anonim, 159.205.47.) 1 rok temu

Witam Panie, jakie były wasze pierwsze dni po założeniu wkładki? Założyłam tydzień temu, od tamtej pory mam okropne nudności, brak apetytu i czuje ciągle zmęczenie. Jak długo to może trwać? Mimo krótkiego czasu od założenia już zastanawiam się nad wyjęciem :(

Olioki (anonim, 2.58.216.) 2 lata temu

2 miesiące i niepochamowany apetyc, ciągle jestem glodna jakbym caly dzien nie jadla. Jestem opuchnieta . Tragedia odradzam.

Załamana  (anonim, 88.199.172.) 2 lata temu

Witam dziewczyny, ja też mam podobny problem, po 3 ciąży postanowiłam założyć wkładkę na 5 lat. Minęło 1,5 i nie jest dobrze, mąż mówi że tragedia. Ogólnie po ciążach wracałam do wagi ale teraz odkąd mam wkładkę jest problem z wagą gdzie zawsze umiałam to kontrolować, tyle bez jedzenia a nawet przy jedzeniu warzyw i owoców. A najgorsze są moje wachania nastroju, często płaczę, jestem ciągle niezadowolona, robię histerie o bzdury, ciągłe zmęczenie, zły nastrój, powoli stany depresyjne, nigdy nie miałam, nie śpię za bardzo itd. mąż ma mnie dość ja też zresztą nie mam już ochoty tak funkcjonować. To tylko, pozdrawiam

Ilona (anonim, 188.146.32.) 2 lata temu

Mam pytanie do pań, które przytyły przy wkładce. Ile czasu zajęło wam wrócenie do formy ?

Anonim  (anonim, 78.10.61.) 2 lata temu

Hej, ja właśnie zastanawiam się nad wyjęciem wkładki i trafiłam tutaj. Mam ją rok, od tego czasu mam okropne problemy ze skórą, włosy mi wypadają i oczywiście problemy z wagą. Również zdarzają się Stany depresyjne, których wcześniej nie miałam, płaczliwość, dopóki nie przeczytałam tutaj postów nie wiedziałam, że to może być powiązane. W przyszłym tygodniu myślę o wyjęciu :(

Nina (anonim, 5.173.138.) 2 lata temu

Również mam taki problem. Wkładka od lekko ponad roku. Przytyłam przez ten czas ponad 10kg. Czuje się jak balonik, który ma zaraz pęknąć. Problemy z cerą oraz skórą. Dodatkowo mam stany depresyjne, wiecznie niezadowolona jestem i użalam się nad sobą. Wcześniej tak nie było. Zastanawiam się nad wyjęciem wkładki.
Panie, które zdecydowały się usunąć wkładkę - jak długo wracałyście do formy ?

Bibi (anonim, 83.28.244.) 2 lata temu

Ja od założenia przytyłam 13 kg i również czuje się opuchnięta. :(

Aneta (anonim, 5.173.241.) 2 lata temu

Wkładkę Kyleena mam dokładnie od roku.W tym czasie przytyłam 8 kg nie zmieniając absolutnie nawyków żywieniowych. Przed tą wkladka miałam zwykła miedzianą i przez 1,5 roku schudłam 30 kg.Lekarz mnie namówił na te właśnie niskohormonalna twierdząc że nie ma ona wpływu na tycie.Najgorszy wybór,nie polecam!!!W przyszłym tygodniu Idę wyciągnąć ją i nigdy więcej się na nią nie zdecyduje.Woda się zbiera,wyglądam jak wieloryb,nie mam miesiączki,do tego niesamowite migreny,stany depresyjne,lękowe, zdążały się nawet myśli samobójcze....Nigdy wcześniej tak źle się nie czułam !

Olioli (anonim, 5.173.137.) 2 lata temu

Nie polecam szczerze wkładki keyleena. Urodziłam dziecko we wrześniu i ładnie chudłam przez 3 miesiące po porodzie. W grudniu założyłam wkładkę keyleena i zaczęłam nagle tyć . Po 4 latach wazę 100 kg , startując z wagi 83 kg. Jedzenie pochłaniałam a nie jadłam . Naprawdę odradzam. Teraz wyjęłam wkładkę i biorę się za odchudzanie, bo do tej pory z każda dieta chudłam tylko 5 kg i był stop .

Balbina (anonim, 37.248.222.) 2 lata temu

Witam!
Już 10 lat mam wkładkę zwykłą. W zeszłym tygodniu byłam ponownie założyć już trzecią wkładkę, tym razem 10'letnią. Nic się nie dzieje..... żadnych skoków nastroju, żadnych dolegliwości, żadnego przybierania na wadze! Polecam!! O hormonalnej trochę się naczytalam negatywów.... nawet mój ginekolog namawiał mnie na ten rodzaj i zwykłej spirali nie chciał mi założyć. Dlatego takie rzeczy załatwiam w Niemczech. Tam się znają na rzeczy i cena atrakcyjna.

Katarzyna (anonim, 31.0.90.) 2 lata temu

Mam tą wkładkę 1,5 roku przytyłam 8 kg, jestem taka spuchnięta, stany depresyjne, hydrominum nie pomaga, po porodzie ważyłam 52kg, teraz wazę prawie 60 przy wzroście 158 cm, wazę więcej niż przed zajściem w ciąże i w trakcie ciąży. Odżywiając się zdrowo i pijąc 3 litry wody dziennie. Dieta zrównoważona lepsza niż przed ciąża …

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

2 lata temu

Do @Lala:

Odpowiedź organizmu na wyjęcie wkładki Kyleena jest uwarunkowana indywidualnie. W Pani przypadku na zwiększenie masy ciała może wpływać również depresja i zbieranie się wody.

Lala

2 lata temu

Chciałam zapytać czy jest szansa że po wyjęciu kyleeny wrócę do formy? Przez 2 lata +15kg, depresja, zbieranie się wody. Dodam, że nie zmienił się sposób odżywiania, 4 dni w tygodniu na siłowni, a mimo to nie mogę sobie poradzić.

Hana (anonim, 213.108.152.) 2 lata temu

Właśnie tez miałam zapytać jk szybko po wyjęciu wkładki wraca się do formy i czy w ogóle się wraca? Czy spada waga i uczucie nabrzmienia. Ja mam w ogóle wrażenie, ze łatwiej łapie wszelkie infekcje i po stosunku często plamię

AnastazjaAnna (anonim, 176.103.72.) 2 lata temu

Cześć Dziewczyny:-) po trzecim dziecku założyłam wkładkę z tym samym hormonem. Po dwóch ciążach miałam minimalny cellulit (waga 47-48kg- u mnie to norma, tylko trenując siłowo waga wzrosła do 51). Po trzeciej ciąży skóra była również w super stanie. Po 8miesiącach zdecydowałam się na wkładkę- Levosert. I co? Mimo, że waga od tamtego momentu -3kg w dol, to mam wrażenie, że jestem nabrzmiała, a uda składają się z samego cellulitu i wody! Wczoraj dopiero zaczęłam analizować skąd takie zjawisko… i trafiłam tutaj, do Was. Będę chciała wyciągnąć wkładkę po wakacjach. Któraś z Was już to zrobiła? Czy szybko wraca skóra do jakości „sprzed”? Jakie są Wasze plany na dalsza antykoncepcję? Przed córeczką miałam wkładkę miedzianą, wówczas też intensywnie dość trenowałam, ale bez hormonów miałam super skore, choć cellulit był, ale praktycznie niewidoczny.
Ściskam Was :-) Anastazja

Justyna (anonim, 178.235.186.) 2 lata temu

Niby wg producenta wkładka nie powoduje tycia, ale z mojego doświadczenia i odpowiedzi poniżej wynika, że jednak to bardzo częsty skutek uboczny. W ciągu roku +6kg, jestem bardzo aktywna i fit, pracuję jako instruktor fitness. Od 4 miesięcy zwiększyłam jeszcze aktywność, przejechałam 700 km na rowerze, dbam o dietę, masaże, balsamy i schudłam 1 kilogram plus cellulit na udach masakra. Nigdy nie miałam takiego procentu tłuszczu w analizie składu ciała. I nigdy nie miałam problemu ze schudnięciem jak chciałam. Mam pomału dosyć i myślę o zmianie na wkładkę miedzianą.

Hana (anonim, 213.108.152.) 2 lata temu

U mnie bardzo podobnie mam system Kyleena od niespełna 3 lat. Od tej pory zaostrzyły się duszności, alergolog wdrożyła sterydy ale nie pomagały nic a nic, dodatkowo doszły bóle podbrzusza i piersi od połowy cyklu do końca krwawień, które jednak występują. Zawroty głowy są na porządku dziennym i kreślarska się ze swiatlowstretem i bólem głowy. Marze o jej wyjęciu i stresuje się jednocześnie bo zniknęły mi sznurki od wkładki :/ już raczej nie podejmę się założenia tego tylu ochrony powtórnie

J (anonim, 213.76.56.) 3 lata temu

Ja mam wkładkę Kyylena 2,5 roku , ale zamierzam ja usunąć . Miesiączka ok dosyć często ale skapa, natomiast pojawiły się zmiany nastrojów, stany depresyjne i lękowe co jest nie do wytrzymania.

Jaydess (anonim, 45.11.60.) 3 lata temu

Drogie Panie, czy po usunięciu wkładki waga wrocila do normy? Czy pojawiły się jakieś dodatkowe skutki uboczne odstawienia? Mam ten sam problem z wkładką Jaydess, wręcz się nie poznaję w lustrze, a nie zmieniłam diety, z aktywnością wręcz przeciwnie- wzięłam psa i mam jej więcej. Proszę o odpowiedzi, bo nie wiem czy usuwać czy co robić..

R (anonim, 188.146.233.) 3 lata temu

Tak, myślałam, że tak się nie stanie, a jednak. W 3 lata 7kg.

Bbb (anonim, 89.228.43.) 3 lata temu

Mam wkładkę już 10 miesięcy nie przytyłam a opuchnięcie czuje tylko przed okresem który teraz jest dużo mniej obfity, zgadzam się z opinią że po 40 tce to przez wiek bardziej tyjemy niż przez antykoncepcję

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Do @zuzia: dziękujemy za podzielenie się swoim przypadkiem. Zgodnie z dokumentacją leku działanie antykoncepcyjne systemu Kyleena jest głównie miejscowe w macicy. Między innymi z tego powodu owulacja (uwalnianie komórki jajowej) zazwyczaj nadal ma miejsce u kobiet stosujących system Kyleena. Natomiast nie oznacza to, że substancja nie wchłania się do krwi - ponad 90% uwolnionego z wkładki lewonorgestrelu jest dostępne ogólnoustrojowo.

Zachęcam do zgłoszenia działań niepożądanych:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-i-dlaczego-zglaszac-dzialania-niepozadane

Zuzia  (anonim, 185.234.233.) 3 lata temu

Witam, jestem po usunieciu wkladki Keleena Pod względem miesiączki, bylam bardzo zadowolona, prawie jej nie było... Natomiast zaczęła mi się zbierać woda w organizmie, przytylam 6kg w ciągu 2 miesiący Nie potrafiłam ubierać pierścionków, miałam problem ze schylaniem, cala czulam sie opuchnięta Brzuch tak ogromny, jak 4 miesiąc ciąży Do tego zadyszka Pewnie nie każdej z pacjentek organizm zareaguje w ten sposób, ale niestety w moim przypadku tak było Nie zgadzam się również z opinią, że hormony "działają " jedynie miejscowo, że uwalniają się w narządach rodnych, skoro na ulotce wyraźnie napisane jest : ból głowy, zawroty, zmiany skórne, a nawet stany depresyjne

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

3 lata temu

Dziękujemy za podzielenie się swoimi obserwacjami. Zwiększenie masy ciała może wystąpić u mniej niż 1 na 10 kobiet z wkładką Kyleena. Z taką samą częstotliwością mogą wystąpić upławy.

Wspomniany obrzęk czy też powiększenie się okolic brzucha i ud, może mieć oczywiście także inne niż wkładka przyczyny. Niemniej statystycznie jest możliwe, że właśnie u Pani wystąpiły takie działania niepożądane systemu. Załączam dodatkową informację:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-i-dlaczego-zglaszac-dzialania-niepozadane

Kassie (anonim, 89.230.212.) 3 lata temu

Mam 41 lat i 1.5 roku przed zalozeniem spirali mialam straszne obfite miesiaczki i kwawienia w polowie cyklu . Nigdy nie rodzilam i przed spirala nie uzywalam pare lat zadnych srodkow hormonalnych. Ginekolog w Amsterdamie doradzil mi Kyleen. Podobno spirala jest super rozwiazaniem dla pan, ktore zaczynaja sie wykrwawiac w wieku premenopauzpremenopauzasknym . Pierwsze 3 miesiace po zalozeniu wszystko sie normowalo, mialam ciale plamienia . Z kazdym kolejnym okresem, bylo mniej krwawien. Pod tym wzgledem spirala mi pomogla. Jesli chodzi o wage to tez mam uczucie, ze moje podbrzusze i uda sa spuchniete.... zastanawiam sie czy taka mini ilosc hormonow moze cos takiego powodowac? Czy to po prostu wiek? Wydzielina z pochwy tez mi sie zmienila. Poza tym czuje sie o.k.

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

4 lata temu

Rzeczywiście zmiany skórne takie jak, m.in. trądzik czy tłusta skóra, wstępują często (średnio u 1 na 10 pacjentek) w trakcie terapii z wykorzystaniem systemu Kyleena.
Jednak zanim zdecyduje się Pani na wyciągnięcie wkładki warto zadziałać objawowo, np. stosując dermokosmetyki do cery wrażliwej lub trądzikowej (np. Cetaphil) lub maści i kremy przeciwbakteryjne (np. z kwasem azelainowym) dostępne w aptece bez recepty. Więcej na temat dermokosmetyków i pomysłów na radzenie sobie z cerą trądzikową można znaleźć tutaj: https://www.gdziepolek.pl/kategorie/dermokosmetyki https://www.gdziepolek.pl/kategorie/dermokosmetyki-do-skory-tradzikowej https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-pozbyc-sie-tradziku-u-doroslych

Jeśli natomiast, mimo właściwego dbania o skórę problem będzie się utrzymywał lub nawracał, warto przedyskutować decyzję odnośnie wyjęcia wkładki ze swoim lekarzem.

Iza93 (anonim, 95.222.26.) 4 lata temu

Witam ja mam wkładkę już 8 miesięcy i mam straszne problemy ze skórą. Wyjechałam z Polski na stałe do Niemiec i nie wiem jak sobie z tym radzić czy jechać wyciągać wkładkę czy jeszcze się ratować jakimiś lekami?! Macie może jakieś złote rady? Pomocy..

Madox (anonim, 5.173.9.) 4 lata temu

Mam tą wkładkę od 10 miesięcy. Przytyłam 8 kg. Czuję się spuchnięta. Nie zmieniałam odżywiania ani sposobu życia. Miesiączka całkowicie się zatrzymała.

Kaja (anonim, 5.173.178.) 4 lata temu

Ja tez mam od roku,nie zmienilam sposobu odzywiania a +10kg.

Gośka  (anonim, 213.216.74.) 4 lata temu

Mam ta wkładkę od roku, założona jako druga wkładka hormonalna po wkładce jyadess ... przez rok waga w górę około 7kg, problem z notorycznym zatrzymywaniem się wody i ‚puchnięciem’.
Przy jyadess nie było takich problemów ... niestety mimo zapewniam producenta etc, za kilka dni mam umówiona wizytę na wyjście spirali - moim zdaniem nie trafiona

A. (anonim, 37.47.30.) 4 lata temu

Tak

2
Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Podobne pytania

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły