Zdzislaw (anonim, 37.47.19.)
około roku temu, Warszawa

Czy mogę kupić u weterynarza tabletki z iwermektyną i zażyć je na koronawirusa?

czy ivermectin co go używaja weterynarze mogę kupić dla psa na pasożyty i zażyć na koronawirusa? pies wabi się Fiodor

Powiadamiaj o każdej nowej odpowiedzi

@

Nie będą wysyłane inne maile. Polityka Prywatności.

Miki Miki (anonim, 95.115.38.)
około dnia temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: niezgodność z zasadami społeczności.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

normalny (anonim, 46.204.3.)
około 25 dni temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: jest spamem.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

edd (anonim, 185.234.91.)
około miesiąca temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera ataki osobiste.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Helena (anonim, 46.134.155.)
około miesiąca temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera ataki osobiste.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Ela (anonim, 89.64.101.)
około miesiąca temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: wnosi małą wartość do dyskusji.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Ira (anonim, 93.105.177.)
około miesiąca temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera informacje pseudonaukowe.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Jan Krongboon Bangkok (anonim, 171.97.99.)
około miesiąca temu

Tu metaanaliza 13 badań nad iwermektyna, opublikowana kilku dni temu - lek zmniejszył śmiertelność, a stosowany profilaktycznie w 86% zapobiegł zakażeniu.

"Ivermectin for prevention and treatment of COVID-19 infection: a systematic review and meta-analysis"

"Meta-analysis of 13 trials found ivermectin reduced risk of death compared with no ivermectin (average Risk Ratio 0.32, 95% confidence interval (CI) 0.14 to 0.72; n=1892; I2=57%; low to moderate-certainty evidence. Low certainty evidence found ivermectin prophylaxis reduced covid-19 infection by an average 86% (95% CI 79% to 91%). Secondary outcomes provided very-low or low certainty evidence. Low certainty evidence suggests that that there may be no benefit with ivermectin for ‘need for mechanical ventilation’, whereas effect estimates for ‘improvement’ and ‘deterioration’ favoured ivermectin use. Severe adverse events were rare and evidence of no difference was assessed as low to very low certainty. Evidence on other secondary outcomes was very low certainty.
Interpretation
Low to moderate-certainty evidence suggests reductions in covid-19 deaths and infections may be possible by using ivermectin. Employing ivermectin early on may reduce the number of people progressing to severe disease. The apparent safety and low cost suggest that ivermectin could have an impact on the SARS-CoV-2 pandemic globally."
link osf kropka io/k37ft/

nhyyjjjh (anonim, 31.1.21.)
około 2 miesięcy temu

„Iwermektyna i składniki protokołu I-Mask + mogą uratować setki tysięcy ludzi na całym świecie, którzy nie muszą umierać w oczekiwaniu na powszechną dystrybucję szczepionek” – powiedział komisji FLCCC Alliance zostało zablokowane w próbach rozpowszechniania informacji naukowych na temat Ivermectin na Facebooku i innych mediach społecznościowych, a strony FLCCC były wielokrotnie zamykane.
Co więcej, po konferencji prasowej grupy 4 grudnia 2020 r. w Houston, żadne Amerykańskie media nie informacji do publicznej wiadomośći o prośbę dr. Kory i FLCCC o pomoc ze strony rządu federalnego w celu zakończenia tej pandemii. Żaden przedstawiciel CDC, NIH ani Światowej Organizacji Zdrowia nie skontaktował się z nimi.

„Nie wiem, jak długo jeszcze to wytrzymam” – powiedział Kory. – Zwłaszcza wiedząc, że odtąd wszystko będzie niepotrzebną śmiercią, zważywszy, że istnieje łatwo dostępne rozwiązanie. Rozwiązanie, którego nie można odrzucić ani zignorować.dr Kory.

Jan Krongboon Bangkok (anonim, 115.87.13.)
około 2 miesięcy temu

Zentar Plus jest lekiem kombinowanym, składającym sie z iwermektyny 6mg i zentel albendazol 400mg. W tym składzie substancje działają synergicznie, nawzajem wzmacniają swoje działanie. Czyli można wziąć mniejszą dawkę iwermektyny, która jest droga i trudnodostępna. Jak ze wszystkimi pasożytami, ważne są powtórki. W przypadku świerzbu powtórki są co 2 tygodnie. Rozpad połowiczny iwermektyny jest krótki, tylko 18h, dlatego ekonomiczniej jest ją brać w mniejszych dawkach, ale rozłożonych w czasie. Podawanie iwermektyny przez 5 dni na świerzb nie jest celowe, wystarczy przez dwa dni. Natomiast jeśli są silne objawy choroby i chcemy przyspieszyć leczenie, to powtórki mogą być częściej, np co tydzień. Oczywiście, może być przypadek, że twój świerzb jest już odporny na iwermektynę.

Helos (anonim, 37.248.210.)
około 3 miesięcy temu

Czy.mige brać na swierzb iwermektyne 6mg zentar plus ..przez 5dni... Ktoś powiedział że tak lepiej bo pasożyty skórne mają się gorzej w stałej dawce... Na 65, kg niby jednarozowo 12mg niestety mi nie pomogło wcale a po 12h już w organizmie nie ma preparatu także jaka to skuteczność kiedy to nic nie zabije ani jak pasożytow ta ivermektyna. Każdy chwali i reklamuje a to wcale nie działa

RomanP (anonim, 89.151.35.)
około 3 miesięcy temu

Protokoły badawcze szczepionek 4 koncernów przejrzał Dr William A. Haseltine - wykształcił pokolenia lekarzy w Harvard Medical School i Harvard School of Public Health, opracował pierwszą strategię leczenia HIV / AIDS, znany z pionierskich prac nad rakiem, kierował zespołem, który jako pierwszy opracowywał nowe leki oparte na informacji z ludzkiego genomu. Założył kilkanaście firm biotechnologicznych, w tym Human Genome Sciences, zasiada w radach doradczych wielu międzynarodowych podmiotów, a magazyn TIME uznał go za jednego z 25 najbardziej wpływowych dyrektorów biznesu medycznego na świecie.

„Wygląda na to, że badania zostały opracowane tak, aby udowadniały, że szczepionki działają, nawet jeżeli zmierzone efekty są minimalne.”

"Wszyscy spodziewamy się skutecznej szczepionki, która zapobiegnie poważnej chorobie w przypadku zakażenia. Trzy z protokołów tych szczepionek — Moderna, Pfizer i AstraZeneca — nie wymagają, żeby ich szczepionka zapobiegała poważnej chorobie, a jedynie zapobiegnie umiarkowanym objawom, które mogą być tak łagodne jak kaszel czy ból głowy. Nigdzie w protokołach badań nie wymienia się śmiertelności jako istotnego punktu końcowego."

"Wszystkie te badania eksperymentalnych szczepionek wyraźnie koncentrują się na eliminowaniu objawów Covid-19, a nie samej infekcji. Bezobjawowa infekcja jest wymieniona jako cel drugorzędny tych badań, podczas gdy powinny one mieć decydujące znaczenie."

"Te protokoły nie koncentrują się na najważniejszych konsekwencjach Covid-19, odnośnie których zapobieganie interesuje ludzi najbardziej: łącznej liczby infekcji, hospitalizacji i zgonów.
To nie mieści się w głowie i przeczy zdrowemu rozsądkowi, że Narodowy Instytut Zdrowia (National Institute of Health), Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Center for Disease Control), Narodowy Instytut Alergii i Chorób Zakaźnych (National Institute of Allergy and Infectious Disease) i inne, biorą pod uwagę zatwierdzenie szczepionki, która miałaby być rozdystrybuowana do setek milionów ludzi, na tak wątłych przesłankach powodzenia."

RomanP (anonim, 89.151.35.)
około 3 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera ataki osobiste.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

RomanP (anonim, 89.151.35.)
około 3 miesięcy temu

Do kilku osób tu piszących: Iwermektyna osiągnęła znakomite rezultaty w kilku krajach świata: RPA, USA, Australia, Szwajcaria i inne oraz jest nawet zalecana w prestiżowym i oczywiście nieznanym politykom protokole prewencyjnym profesora Paula Marika z RPA.

Jest jeszcze kilka innych leków, które bez problemu zahamują infekcję, więc po co szczepionka?

RomanP (anonim, 89.151.35.)
około 3 miesięcy temu

Na poczatek Jennie Lavine ze znanego Emory University w Atlancie.
"Jest mało prawdopodobne, aby szczepionki wyeliminowały koronawirusa, przewiduje dr Lavine. Wirus stanie się stałym, choć łagodniejszym mieszkańcem naszego środowiska.

Shane Crotty, wirusolog z Instytutu Immunologii La Jolla w San Diego:
"Bardziej prawdopodobne jest, że szczepionki zapobiegną chorobom - ale niekoniecznie infekcjom i przenoszeniu. A to oznacza, że ​​koronawirus będzie nadal krążył."

Jennifer Gommerman, immunolog z Uniwersytetu w Toronto:
"Jest mało prawdopodobne, że szczepionki, które obecnie posiadamy, zapewnią sterylną odporność, która jest potrzebna do zapobiegania dalszym infekcjom".
Dodaje coś bardzo ważnego:
"Naturalne zakażenie koronawirusem wywołuje silną odpowiedź immunologiczną w nosie i gardle. Ale przy obecnych szczepionkach, nie otrzymujesz naturalnej odpowiedzi immunologicznej w rzeczywistych górnych drogach oddechowych, dostajesz zastrzyk w ramię. Zwiększa to prawdopodobieństwo, że infekcje będą nadal występować, nawet po szczepieniu."

Marc Lipsitch, epidemiolog z Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie podkreśla, że osoby w grupach ryzyka (wiek i choroby) zawsze będą zagrożone, bo:
"Wirus może przypominać grypę sezonową, która w niektórych latach jest łagodna, a w innych bardziej śmiertelna".
Zakończył jednak optymistycznie, czyli przychylił się do wniosków dr Lavine, że SarsCov2 stanie się podobny do zwykłego koronawirusa przeziębienia, ale nie można tego jeszcze zagwarantować.

Andre Veillette, immunolog z Montreal Clinical Research Institute w Kanadzie powiedziała, że koronawirus przeziębieniowy OC-43 mógł być powodem pandemii z 1890 roku, a dziś krąży po świecie w sposób dość pokojowy.

RomanP (anonim, 89.151.35.)
około 3 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera ataki osobiste.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Do @Marco: dziękujemy za podzielenie się swoją opinią. Ja własne zdanie na temat szczepionki przeciwko COVID-19 wyraziłam już poniżej. Zachęcam także do zapoznania się z opracowaniem:
https://www.gdziepolek.pl/blog/jak-zaszczepic-sie-na-covid-19

Marco (anonim, 89.64.56.)
około 4 miesięcy temu

Do Olga Sierpniowska. Szczepionka bedzie lepszym wyborem ?... Produkt inżynierii genetycznej bez fazy badań na zwierzętach bez zakończenia 3 fazy badań. Produkt, który według twórców oszukuje zabezpieczenia biologiczne komórki. Replikuje się w cytoplaźmie tworząc z organizmu biorcy wytwórnię specyficznych białek. Nigdy nie zbadano na szeroką skalę kontaktu zaszczepionych z prawdziwą infekcją. "Wykazano skutecznoścć" testem PCR. Nie ma żadnych danych skutków wieloletnich.
W Wuchan profesorowie medycyny ratunkowej polecili obywatelom prewencję, która jest wyśmiewana i pomijana przez papugujacych sie ekspertów rządowych USA i Europy /z wyjątkiem FLCCC Alliance/ . Prewencja polega na uzupełnieniu dramatycznych niedoborów w całych populacjach odpowiednich witamin > D3 i C. Immunizacja na drodze szczepień i opinie, że 70% ma być wyszczepione to dojdziemy do dobrostanu mija sie z z opiniamii naukowymi. Fakty nauki, które prezentuje setki inaczej myslących naukowców są skutecznie wycinane w mediach głównych i internetowych. Vide np. Dr Michael Yeadon były wiceprezes Pfizer >> nazywany bez Fakehuterów "byłym pracownikiem".

Beti (anonim, 5.146.199.)
około 4 miesięcy temu

Witam
Nie jestem specjalistka w dziedzinie medycyny i nie będę się marzyła co jest lepsze na kogoś, powiem tylko ,że w szwajcarskich szpitalach podawany jest lek o nazwie invermektyna osobom z objawami chorobowymi Kovid 19. Mam w najbliższej rodzinie taką osobę z chorobami współistniejącymi ,która jest leczona między innymi tym lekiem. Po podaniu go stan zdrowia uległ znaczącej poprawie(szczególnie trudności z oddychaniem). Wnioski proszę wyciągnąć samodzielnie ,pozdrawiam wszystkich .

rozznet (anonim, 91.238.58.)
około 4 miesięcy temu

Fiodor nie. Gdyby się wabił Burek to tak, ale nie Fiodor.

Do @Marco: Ja zamierzam się zaszczepić i do szczepień zachęcam - każdy ma prawo w tej kwestii wyrazić swoją opinię. Epidemia zakończy się, kiedy około 70% populacji będzie albo zaszczepionych, albo przechoruje COVID-19. Można sobie wybrać opcję - szczepienie przeciwko COVID-19 będzie nieobowiązkowe.

Marco (anonim, 89.64.56.)
około 4 miesięcy temu

Zachęcanie publicznie do szczepień ?? Uprzejmie proszę wpisać w wyszukiwarkę >> odszkodowania szczepionka świńska grypa 2009 << szczepionka Pandermix "była przebadana i miała być bezpieczna" NIE można szkodzić ludziom przemilczając wycięte FAKTY w głównych mediach !
Rozpowszechnia się też rzekomą niemoc medycyny co do leczenia Covid19. Tymczasem od MARCA 2020 w USA istnieje FLCCC Alliance. Doskonałe leczenie stosowane prze Profesorów medycyny ratunkowej w USA. Wycinane i blokowane w mediach i własny rząd protokoły leczenia. Profilaktyka i leczenie szpitalne. protokół MATH + oraz l-MASK + z iwermektyna.

Do @WET: wydaje się, że sytuacja z iwermektyną jest podobna do tej z amantadyną w Polsce. Są jakieś doniesienia, lek był podawany, zaobserwowano korzyści, sporządzane są doniesienia, ukazują się publikacje. W odniesieniu do tego rodzaju źródeł nie można powiedzieć ani "tak", ani "nie". Wypowiadać się można jednoznacznie o skuteczności leku wyłącznie na temat nadzrorowanych badań klinicznych na większą skalę kontrolowanych placebo. Nie ma innego sposobu, aby kompetentnie i wiarygodnie odpowiedzieć na pytanie, czy dany lek działa w konkretnej chorobie. W związku z faktem, że budowanie odporności stadnej jak Pan zauważył jest procesem, zasadne wydaje się badanie wszystkich potencjalnie rokujących preparatów.

WET. (anonim, 5.173.8.)
około 4 miesięcy temu

Szczepionki oczywiście że tak. Ale wielu może szczepionki nie doczekać, więc potrzebny jest skuteczny lek. Takim lekiem wg ostatnich doniesień jest iwermektyna. Stosowana może by tak w profilaktyce, jak i w leczeniu covid 19. Kilka tysięcy ludzi może umrzeć z powodu koronawirozy zanim doczekamy właściwego poziomu "odporności stadnej". Zastosowanie iwermektyny mogłoby radykalnie zmniejszyć ilość zgonów.
testimony-kory-2020-12-08.pdf tu można zapoznać się z wystąpieniem prof. Pierre Kory w Senacie USA.
Ciekaw jestem zdania szanownej redakcji na powyższe.

Do @MP: zapewne chodzi o iwermektynę, a nie o ivermycynę.

Szczepionka zawsze będzie lepszym wyborem niż leczenie, ponieważ chroni przed zachorowaniem, ostrym przebiegiem, późnymi powikłaniami i zgonem. Jedynym sposobem na zakończenie epidemii jest odporność około 70% społeczeństwa. Można to uzyskać poprzez szczepienie lub przechorowanie. Szczepionka nie będzie obowiązkowa.

Nie może mieć Pan/Pani pewności, czy nowa szczepionka będzie potrzebna co roku, ponieważ nikt jeszcze tego nie wie. Koronawirus nawet nie należy do tej samej rodziny wirusów, co grypa. Szczepionki na które czekamy to szczepionki pandemiczne - mają przerwać transmisję koronawirusa w społeczeństwie.

Co się jednak stanie, jeśli się nie zaszczepimy? W swoim stanowisku jasno tłumaczą to eksperci Polskiej Akademii Nauk: "Warto pamiętać, że brak szczepień oznacza, że przynajmniej 75% społeczeństwa się zarazi i większość z tych osób zachoruje. Będzie to związane z setkami tysięcy zgonów, oraz realnymi skutkami ubocznymi zachorowania, które u części z zakażonych zostawiają trwały ślad. To abstrakcyjne liczby. A jednak oznaczają coś bardzo konkretnego, a mianowicie, że COVID-19 dotknie niemal każdą rodzinę. Każdy będzie znał osobę, która zmarła z powodu COVID-19. Każdy odczuje skutki kryzysu. (...) Bilans korzyści osobistych i społecznych jednoznacznie przemawia za szczepieniem. Niewielkie indywidualne ryzyko szczepienia dotyczy przede wszystkim braku 100% gwarancji wytworzenia odporności. Ale jeśli wszyscy wokół są zaszczepieni, to ryzyko zakażenia się nawet dla osoby, która nie wytworzy odporności, lub ma przeciwwskazania do szczepienia również jest znikome".

Podsumowując, aby nie być zmuszonym do podawania komukolwiek na łożu śmierci leków, proponuję jednak wziąć pod uwagę powyższą alternatywę.

MP (anonim, 51.154.2.)
około 4 miesięcy temu

przez ostatnie miesiace udalo sie sie tysiacom znanych lekarzy - specjalistow uzyskac dodatkowe informacje w ponizszym temacie.
Okazuje sie ze ten lek nie powinein byc skreslany tylko dlatego ze jest stosowany dla chorob zwierzecych.
Oczywiscie dla firm produkujacych szczepionki jest to katastrofa (ale niegrozna - bo ludzie maja juz zakodowane ze szczepionka jest jedynym sposobem na covid:))
Oczywiscie pewno jest - tak jak szczepionki na grype. co roku sa potrzebne nowe. A zaszczepic sie mozna co najwyzej na szczep z poprzedniego roku. Znacie to Panstwo, prawda?

polecam obejrzec ten krotki film Dr Kory, przesluchanie przed Senatem USA.
https://www.youtube.com/watch?v=YgOAaLmoa68

Wiem ze niektorzy z Panstwa nie zastosowaliby Ivermycyny nawet gdyby Panstwu umierala matka - tylko dlatego ze to lekarstwo nie jest na oficjalnej liscie WHO do leczenia COVID19.
Coz - moge tylko pogratulowac Panstwa Mamie przed smiercia takich prawych dzieci...

DS (anonim, 31.60.38.)
około 4 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera informacje pseudonaukowe.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

niewierzyłemwcenzurę (anonim, 72.137.32.)
około 4 miesięcy temu

Algorytm cenzorski na YTubie kasuje wszystko o leczeniu , jeśli WHO JESZCZE tego nie poleciło.
Po angielsku podsumowanie dla laików vimeo. com /488696323
Prosimy lekarzy o zapoznanie się z tymi badaniami i niezwłoczne rozpoczęcie leczenia tym skutecznym środkiem.

Pozdro (anonim, 188.147.98.)
około 5 miesięcy temu

Dla wszystkich szukających badań na temat iwermektyny, tu przykładowe :
https:// /www .researchsquare. com/article /rs-100956/v1
Jeśli chce się znaleźć, to się je znajdzie.

Sprawdzam (anonim, 83.7.162.)
około 6 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: jest spamem.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Bardzo proszę podać linki do wyników owych badań - wówczas będzie możliwa dyskusja na ich temat. Na ten moment Zalecenia diagnostyki i terapii zakażeń SARS-CoV-2 Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych z dnia 13 października 2020 nie uwzględniają iwermektyny jako leku, który powinien być włączany do terapii pacjentów z objawami koronawirusa.

Gdzie to kupić do cholery. (anonim, 37.47.99.)
około 6 miesięcy temu

No i co. Są kolejne badania. Działa.

Doustny preparat iwermektyny nie jest zarejestrowany w Polsce, za wyjątkiem importu docelowego. Niemniej może być opcją terapeutyczną w świerzbie, także w połączeniu z terapią miejscową.

Ciekawy (anonim, 94.254.220.)
około 7 miesięcy temu

Witam, chciałem zapytać czy tabletki z iwermektyną pomagają w leczeniu Świerzbu?

Geronimo (anonim, 5.173.169.)
około 7 miesięcy temu

Jakas prawda musi byc z tym iwermektyna bo w wielu panstwach swiata sluzby zdrowia podaja ten lek z azytromicyna i paracetamol by zwalczyc covid19

stralia (anonim, 178.43.151.)
około 9 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: niezgodność z zasadami społeczności.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Rozsądna (anonim, 91.200.105.)
około 10 miesięcy temu

Do pana który opiera się na jakichś dziwnych niczym nie potwierdzonych badaniach proszę jakichś głupot nie wypisywać, ponieważ ludzie to czytają i wierzą, że jest jakiś cudowny lek na koronowirusa a to jest kompletna bzdura. Nie ma takiego leku. Słuchać ludzi którzy są bardziej kompetentni!!!!

Jan Krongboon Bangkok (anonim, 58.11.10.)
około 11 miesięcy temu

Kolejne duze badanie z Florydy, USA, ktore wykazalo znacznie zmniejszona smiertelnosc przy dawkowaniu Iwermektyny (smiertelnosc 15%) w porownaniu z grupa kontrolna (25%).

"Use of Ivermectin is Associated with Lower Mortality in Hospitalized Patients with COVID19

Results: Univariate analysis showed lower mortality in the ivermectin group (25.2% versus 15.0%, OR 0.52, 95% CI 0.29-0.96, P=.03). Mortality was also lower among 75 patients with severe pulmonary disease treated with ivermectin (38.8% vs 80.7%, OR 0.15, CI 0.05-0.47, P=.001), but there was no significant difference in successful extubation rates (36.1% vs 15.4%, OR 3.11 (0.88-11.00), p=.07). After adjustment for between-group differences and mortality risks, the mortality difference remained significant for the entire cohort (OR 0.27, CI 0.09-0.85, p=.03; HR 0.37, CI 0.19-0.71, p=.03). 

Conclusions and Relevance: Ivermectin was associated with lower mortality during treatment of COVID-19, especially in patients who required higher inspired oxygen or ventilatory support.  
medrxiv kropka org/content/10.1101/2020.06.06.20124461v1  

Jan Krongboon Bangkok (anonim, 171.97.100.)
około 11 miesięcy temu

Jest przelom z iwermektyna, podana podana razem z antybiotykiem doksycyklina (w innych panstwach na swiecie powszechnie podaje sie inny antybiotyk, azytromycyne, ktory jednak jest drozszy i trudniej dostepny).
Tekst po angielsku, wybralem najwazniejsze akapity, publikacja medyczna:

"We have got astounding results. Out of 60 COVID-19 patients, all recovered as the combination of the two drugs were applied, said Professor Dr Md Tarek Alam, the head of medicine department at private Bangladesh Medical College Hospital (BMCH). Alam, a reputed clinician in Bangladesh, said a frequently used antiprotozoal medicine called Ivermectin in a single dose with Doxycycline, an antibiotic, yielded virtually the near-miraculous result in curing the patients with COVID-19. ...
Claiming that the efficacy of the drug developed by them was such that patients recovered from the virus within 4 days, he said, adding that there were no side effects of it. ...
But all of them have shown remarkable recovery being (COVID-19) negative in four days and 50 per cent reduction of symptoms in 3 days, he said.
medicaldialogues kropka in/medicine/news/doxycycline-and-ivermectin-combo-may-be-new-effective-covid-19-treatment-65868?infinitescroll=1

Smok (anonim, 178.56.67.)
około 11 miesięcy temu

Dostałem się na to forum przypadkowo chcąc zasiegnąć jakiejś informacji o iwermektynie. Szokuje mnie że ludzie mogą być tak durni by chcieć to przyjmować z obawy przed covid-19, gdy nie ma żadnych poważnych badań by ten lek leczył a jedynie cos zasłyszeli o badaniach in vitro, choć pewnie nie wiedzą co to znaczy. Pewnie, każdy jest panem swojego życia.

Karolina (anonim, 79.185.226.)
około 12 miesięcy temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: zawiera ataki osobiste.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!

Przepix (anonim, 91.212.165.)
około roku temu

Szanowna Pani inżynier Olgo ;) Jestem farmaceutką. Dopuszczam jednocześnie różne alternatywne wizje rzeczywistości, jak np. istnienie skutecznych substancji leczniczych nieuznanych przez oficjalną naukę - czy to za sprawą niewystarczającej liczby dowodów na skuteczność, czy to ze względu na brak możliwości i opatentowania, co sprawia że nikomu nie opłaca się tych badań prowadzić, czy to z powodu działania ciemnych sił dążących do depopulacji - bo człowiek inteligentny żadnej opcji w 100% nie wyklucza. Jednak co innego poruszać tego typu tematy na piwie z kolegami, a co innego wypowiadać się pod nazwiskiem na ogólnopolskim merytorycznym portalu. Publikując odpowiedzi na takim portalu, można jedynie opierać się na faktach i EBM (evidence based medicine, czyli twierdzeniach popartych wystarczająco silnymi badaniami naukowymi). Na ten moment dysponujemy jako ludzkość dowodami na działanie iwermektyny w próbówce, nie mamy badań, jakoby sprawdzała się w żywym organizmie. Być może działa, być może nie - dlatego nikt poważny nie podpisze się na ten moment pod stwierdzeniem, że działa. Sugeruje Pan/Pani, że chętnie wypróbuje go na sobie bądź bliskich w razie zachorowania... Powiem tak. Od kiedy zaczęła się epidemia w Chinach, ja i moi koledzy zaczęliśmy przeszukiwać naukowy internet w poszukiwaniu leków, które zadziałały w podobnych infekcjach, więc hipotetycznie mogłyby zadziałać i w tej. Leków "potencjalnie działających" znaleźliśmy dość dużo, natomiast żaden z nich nie miał - i większość wciąż nie ma - potwierdzonego jednoznacznie działania na SARS-Cov-2, natomiast ich działania niepożądane są udokumentowane bardzo dobrze; często są dość poważne, a należy przypuszczać, że wyniszczony ciężkim przebiegiem organizm może być na nie jeszcze bardziej podatny. Więc nikt z nas fachowców nie jest pewien, czy faktycznie odważyłby się podać je rodzinie w razie czego. Reasumując: rozumiem, że nie pokłada Pan/Pani zaufania w systemowej służbie zdrowia. Jeśli ma Pan/Pani możliwość nabycia legalnie, z bezpiecznego źrodła leków "jakoby działających", to nic nie stoi na przeszkodzie, aby się w nie zaopatrzyć. Tylko proszę mieć na uwadze, że ich skuteczność nie jest na razie potwierdzona, a skutki uboczne owszem, więc nie wiadomo, czy taki lek nie zaszkodzi bardziej niż choroba. Więc to nie opaśli biurokraci powinni stać Pani/Panu na drodze, tylko krytyczne myślenie. A wyzwiska pod adresem redaktor Sierpniowskiej są poniżej godności inteligentnego człowieka. Pozdrawiam

Do osoby piszącej spod adresu IP 5.173.152 (@olga @inzynier prof chemii): Może Pan oczywiście postąpić tak, jak uważa Pan za stosowne. Jeśli pojawią się jakieś nowe informacje dotyczące iwermentyny i badań nad tą substancją w przypadku COVID-19 to będziemy je zamieszczać. Na ten moment nie mam nic do dodania, ponieważ media na razie w kółko podają informacje o tym jednym badaniu australijskim na komórkach.

olga (anonim, 5.173.152.)
około roku temu

Droga Pani - - - powinno sie dawac medal kazdemu kto chce ryzykujac zdrowie u zycie przeprowadzic na SOBIE SAmYM. eksperynent zazycia jakjiegos lekarstwa dla chocby orangutana czy krowy. Ja chce i zatem lek ten zazyje jesli bede widziala ze.... umieram. nic do stracenia. Dlatego wole sie zaopatrzyc niz bezczynnie i biernie czekac może 20 lat na jakieś... zarejestrowanie tego w tak zasciankowym kaczym kraiku jak Polska. To ze nie wiadomo dlaczego dziala na civud. to mnie mało obchodzi. wazne ze działa. A dociekanie czemu dziala pozistawiam naukowcom na kolejne 50 lat badań a i tak moze nue ustalą tego.

inzynier prof chemii (anonim, 5.173.152.)
około roku temu

jak czytam te. tak skrajnie sorry ale SZTUBACKIE bo UCZNICKIE. - wyuczone na studiach formulki Pani Olgi Sierpniowskiej dezewuujace kqzdego kto mysli choc troche nie po bożemu to jako inzynier i chemik po prostu wstydze sie. Jesli by mi umierala zona czy moje dziecko NIE wahalbym sie uzyc lekarstwa ktore NIE jest zarejestrowane w Polsce przez jakas bande biurokratow nadgorliwych w robieniu NIC - do podawania doustnie. serio mialbym to w nosie i kupilbym chocby od weterynarza. A dawke przeliczylbym w proporcjach na mase ciala mojego psa lub swini w tuczarni i mase żony lu dzuecka. procedury dopuszczenia czegos w Polsce co juz jest dopuszczone w krajach bardziej rozwinietych są skrajnie absurdalne. To gory Himalaje BIUROKRACJI I ABSURDOW informatyczno papirkowych. Niedlugo bedzie Pani miala odgornie narzucane Pani procedury i certyfikaty na.... dopuszczony do obrotu zestaw kolorow na.... majtkach. . Niestety hordy biurokratow nudzacych sie opaskych panienek i wylysialych przetluszczobych grubasow i zzartych nikotyną chudzielcow w Minidtetsrwie zdrowia jak i w instutucjach decydujacych o tym co nam wolno a co nie to koszmar XXI wieku Polski . i na pewno kupie chocby od weterynarza chocby dla niby mego pieska to lekarstwo by miec je na wszelki wypadek. Lepiej umrzec od eksperymentu niz od ZANIECHANIA i udusic sie w wyniku wiary w zachoeawczych farmaceutow ktorzy potrafia radzic tylko telefon do jakis bezproduktywnych biurojratow np infolinni . Po za tym skoro cos gdzies jest dopuszczone to chyba nie zakladamy ze tam nie banda ANALFABETÓW IMBECYLI I DEBILI wydała zgode na to lekarstwo i nie byla ta banda w jakiejs wiosce w buszu tylko w USA ????!!!!! Nie.????? Natomiast na pewno wtedy mozeny powiedziec ze to tamci byli bardziej sprawni a u nas albo nikomu sie nie oplacalo przeprowafzac procedur dopuszczenia bo sa za bardzo kosztowne i pewbie to literalnie jedyna przyczyna czemu jakies ewidentne lekarstwo....albo komus zalezalo by.nie bylo tak latwo i prosto ludziom w Polsce NIE jest lekarstwem w kaczym grajdole zwanym podobno Pilską. . Co nadal nie dyskwalifikuje leku. Cala branza farnacji to biurokratyczny niestety syf niemoznosci i tumiwisiznu i przeristu formy nad trescią. Czuje obrzydzenie do swiata wlasnie urzednictwa w farmacji. Dawno to przestalo sluzyc ludziom a jest po prostu metodą na siedzenie na stolku i pierdzenie z nudow na konferencjach. z kazdym rokiem farmacja polska staje sie bardziej kabaretem i niedlugo bardziej skuteczne okaza sie metody... z Anielki.

Do @Jurand: Infolinia oczywiście nie leczy, natomiast można zasięgnąć informacji, jak postępować w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem. Jeśli chodzi o iwermektynę, to od czasu wspomnianej publikacji nie ma dalszych doniesień, w związku z czym brak potwierdzenia, że lek działa w przypadku COVID-19. Usuwane są natomiast wpisy z ofertami kupna i sprzedaży, ponieważ oferowanie leków w ten sposób jest nielegalne. Więcej na ten temat:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/dlaczego-warto-kupowac-leki-tylko-w-aptece

Jurand. (anonim, 31.0.36.)
około roku temu

Od kiedy to infolinia cokolwiek leczy. Jeżeli to działa to widzę że zrobicie wszystko żeby tylko nie dać.

Dziękujemy za podzielenie się tą informacją. Niemniej nie potwierdza ona możliwości zastosowania leku w przypadku COVID-19.

Józef Stalin przeprasza Polaków (anonim, 83.28.245.)
około roku temu

Iwermektynę testowano na ludziach zakażonych pasożytami. Jak się okazało, iwermektyna skutecznie uśmiercała żyjące w ich tkankach pasożytnicze larwy zwane mikrofilariami. Dzięki badaniom Omury i Campbella lekarze dysponują dziś nową klasą leków, wyjątkowo skutecznych w leczeniu chorób pasożytniczych, np. ślepoty rzecznej i słoniowacizny.

Lek okazał się skuteczny również w przypadku szeregu innych chorób pasożytniczych.

Eksperci oceniają, że opracowanie i udostępnienie tego leku wpłynęło na zdrowie i ogólną sytuację życiową milionów ludzi. W Ekwadorze chorobę uznano za już nieobecną. Dzięki możliwości leczenia w wielu miejscach na świecie ludzie mogli wrócić w doliny rzek, gdzie żyją groźne meszki, ale gdzie również znajdują się najżyźniejsze gleby.

W 2002 r. Campbell został członkiem Amerykańskiej Akademii Nauk (US National Academy of Sciences). Obecnie jest związany z Drew University w Madison (USA). (PAP)

Basia (anonim, 51.89.114.)
około roku temu

Odpowiedź została usunięta. Powód: niezgodność z zasadami społeczności.

Zasady społeczności znajdziesz tutaj. Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedź została usunięta przez pomyłkę, skontaktuj się z nami. Dziękujemy!