krystyna  (anonim, 31.178.116.) Warszawa 37 dni temu

Czy podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych może dojść do zapłodnienia?
9,99 zł

przyjmuję tabletki dionelle. 10 dni temu wystąpił ryzykowny stosunek, który mnie niepokoi. 3 dni po nim odstawiłam tabletki, na planowaną 7 dniową przerwę.
Krwawienie wystąpiło jednak było znacznie krótsze niż zawsze. wyczytałam ze nawet jeśli doszło do zaplodnienia to i tak krwawienie z odstawienia wystąpi bo to reakcja na spadek hormonów. Obawiam się bo odczuwam parcie na pęcherz i boję się ze mimo krwawienia mogło dojść do ciąży. przyjmowałam antybiotyk więc myślę że działanie tabletek mogło być nieco osłabione, do tego zużyłam pół tubki maści ichtiolowej na ranę więc czy maść mogła mieć wpływ na osłabienie tabletek? Czy jeśli krwawienie wystąpiło to znaczy ze nie doszło do zapłodnienia? Z drugiej strony to było po 3 dniach od stosunku więc może krwawienie wystąpiło a jednak zapłodnienie jest możliwe ? Liczę na szybką odpowiedź bo naprawdę się niepokoje…

14 odpowiedzi, 1 subskrybent

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

krystyna  (anonim, 37.225.88.) 32 dni temu

Bardzo proszę o odpowiedź/ poradę

Krystyna  (anonim, 31.178.116.) 32 dni temu

Proszę o pomoc. czy jeśli na teście z porannego moczu wyszła mi kreska, blada jednak widoczna,
a test z krwi nie wykazał niczego to co mam robić. Nic z tego nie rozumiem, już odchodzę od zmysłów Który test jest wiarygodny, dlaczego ten w moczu wskazuje 2 kreski… Bardzo proszę o komentarz

krysia  (anonim, 31.178.116.) 34 dni temu

Bardzo dziękuję :))

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

34 dni temu

Nie ma konieczności powtarzania testu ciążowego.

krysia  (anonim, 31.178.116.) 34 dni temu

czy test należy powtórzyć czy jest on juz wiarygodny ?

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

34 dni temu

Do @Krystyna:

Wszystko wskazuje na to, iż nie jest Pani w ciąży.

Być może są to objawy zapalenia pęcherza moczowego.
Wstępem do dalszej diagnostyki może być domowy test na infekcje intymne, który kupi Pani w aptece.

Tutaj można porównać ceny tego typu produktów w aptekach internetowych i dokonać zamówienia z dostawą do domu lub odbiorem w aptece:

https://www.gdziepolek.pl/produkty/24317/test-na-infekcje-drog-moczowych-domowe-laboratrium-test-paskowy/apteki

https://www.gdziepolek.pl/produkty/106025/test-na-infekcje-ukladu-moczowego-paskowy-diather-test/apteki

W miastach takich jak Warszawa, Wrocław, Katowice, Kraków, Lublin, Gdańsk, Łódź, Szczecin, Białystok, Poznań oraz Chorzów produkty można zamówić z dostawą błyskawiczną nawet w 1h dzięki usłudze Wolt Drive.

Przez cały czerwiec dostawa z Wolt Drive jest darmowa przy zamówieniach od 99 zł

- sprawdź czy w Twojej lokalizacji usługa jest dostępna: https://www.gdziepolek.pl/koszyk/szybka-dostawa?src=zf

Załączam link do pomocnego wpisu:

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/zakazenie-drog-moczowych

Krystyna  (anonim, 31.178.116.) 34 dni temu

Dzień dobry
Zrobiłam test z porannego moczu po 11/12 dniach od stosunku. Wyszedł negatywny, lecz ciągle odczuwam wzmożone parcie na pęcherz. Sama już nie wiem co o tym myśleć. Czy mogę być już spokojna skoro test i krwawienie wystąpiło, czy to jednak zbyt krótki czas by test wykrył i należy go powtórzyć … Bardzo proszę jeszcze o poradę

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

36 dni temu

Do @krystyna:
Wystąpienie krwawienia z odstawienia oznacza, iż nie jest Pani w ciąży. Niemniej, w Pani wypadku krwawienie miało mniejsze nasilenie niż zwykle, trwało krócej - dlatego profilaktycznie można wykonać test ciążowy.

Więcej tutaj:

https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/24161/czy-jest-mozliwe-aby-w-przypadku-ciazy-doszlo-do-krwawienia-z-odstawienia

krystyna  (anonim, 31.178.116.) 36 dni temu

Przepraszam ze tak dopytuje, ale bardzo sie denerwuje. Czy moge wykluczyć ciąże po 1 krwawieniu z odstawania, czy dopiero dwukrotne krwawienie z odstawienia daje taką pewność?

Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka

36 dni temu

Do @krystyna:
Jeśli stosunek miał miejsce w trakcie przyjmowania antybiotyku lub w czasie do 7 dni po zakończeniu jego stosowania - ochrona mogła być zmniejszona. Dlatego w tym okresie wskazana jest dodatkowa forma antykoncepcji. Stosowanie maści ichtiolowej, czy innych środków na skórę (nawet w dużych ilościach) nie wpływa na skuteczność tabletek.

W Pani wypadku najprawdopodobniej nie doszło do zapłodnienia, gdyż wystąpiło krwawienie z odstawienia.

Niemniej, jeśli w trakcie stosowania antybiotyku lub w czasie do 7 dni od zakończenia jego stosowania doszło do stosunku bez dodatkowego zabezpieczenia, warto kontrolnie wykonać test ciążowy, który kupi Pani w aptece. Po ok. 10 dniach od stosunku wynik będzie już wiarygodny.

krystyna  (anonim, 31.178.116.) 36 dni temu

Bardzo Pani dziękuję za tak szybką odpowiedź. pobolewają mnie również piersi a nie miałam z tym wcześniej problemów. Czy to normalne po zakończonym krwawieniu z odstawienia?
Prosiłyśmy jeszcze o tę odpowiedź na moje pytanie. Czy nawet jeśli leki wymienione przeze mnie były stosowane w bardzo duzych dawkach to nie zaburzają one pracy tabletek ?

Aleksandra Kowalczyk Farmaceutka, Redaktorka

37 dni temu

Nie, takie preparaty nie mają wpływu na działanie antykoncepcji hormonalnej.

krystyna  (anonim, 31.178.116.) 37 dni temu

stosowałam jeszcze dużo octenisept spray i maść SutriHeal. Czy mają one działanie,
które może osłabić anrykocnepcje ?

Aleksandra Kowalczyk Farmaceutka, Redaktorka

37 dni temu

Krwawienie występujące w przerwie pomiędzy stosowaniem kolejnych opakowań środków antykoncepcyjnych jest sygnałem, że kobieta nie jest w ciąży. Złuszczanie się nabłonka macicy sprawia, że zarodek nie powinien się w nim zagnieździć.

Na obfitość i długość miesiączki, nawet podczas stosowania środków antykoncepcyjnych, może wpłynąć wiele czynników, m.in. stres, przewlekłe zmęczenie czy infekcje. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że podczas stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych zmniejsza się przyrost błony śluzowej macicy, co w efekcie może skutkować krótszym i mniej obfitym krwawieniem.

Stosowanie niektórych antybiotyków może mieć wpływ na osłabienie działania antykoncepcyjnego, dlatego zaleca się, aby w trakcie ich przyjmowania, a także przez okres około siedmiu dni po zakończeniu kuracji tymi lekami stosować dodatkowe formy antykoncepcji, np. prezerwatywy. Więcej na temat leków, w tym antybiotyków wpływających na skuteczność antykoncepcji piszemy tutaj:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jakie-leki-oslabiaja-skutecznosc-antykoncepcji

Maść ichtiolowa nie ma wpływu na działanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych.

Dla wykluczenia lub potwierdzenia ciąży można wykonać test ciążowy - na rynku dostępne są produkty, które mogą wykryć ciążę już po około 10 dniach od stosunku. Podsyłam link do kategorii, w której znajdzie Pani tego typu produkty - można tutaj sprawdzić ich dostępność oraz zamówić do apteki lub z dostawą do domu: https://www.gdziepolek.pl/kategorie/test-ciazowy#kiedy-zrobic-test-ciazowy

Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Podobne pytania

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły