---

Marianna (anonim, 176.221.122.) Warszawa 2 lata temu

Czy podczas stosowania leków Tetralysal i Orlifique powinnam się dodatkowo zabezpieczać?

Interakcja tabletek Orlifique a Tetrarysal 300mg - ryzyko zapłodnienia

Witam,
od ponad 6 miesięcy przyjmuję prawidłowo tabletki antykoncepcyjne Orlifique i regularnie współżyję bez prezerwatyw. Dziś dermatolog przypisał mi lek Tetrarysal w dawce 300mg, do stosowania przez 16 dni w związku z delikatnym zapaleniem okołoustnym. Z tego co wiem antybiotyki mogą obniżać skuteczność antykoncepcji doustnej, jednak na ulotce Orlifique nie widzę dokładnie nakreślonej interakcji z moim lekiem na trądzik. Czy powinnam stosować dodatkową antykoncepcję mechaniczną zgodnie ze wskazówkami w internecie czy w związku z brakiem wskazań ulotki nie muszę się martwić ewentualnym ryzykiem ciąży?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

5 odpowiedzi

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Stosując leki Orlifique i Tetralysal powinna Pani zastosować dodatkowe zabezpieczenie, w związku z ogólnymi wskazaniami do dodatkowego zabezpieczenia się podczas każdej antybiotykoterapii.

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Tak, pełniejsze piersi mogą być efektem połączenia opakowań leku Orlifique.

Nie bardzo rozumiem, w jakim celu chciałaby Pani badać śluz i szyjkę macicy i, w jaki sposób chciałaby Pani to zrobić. Dla mnie nie ma to sensu.

Marianna (anonim, 176.221.122.) 2 lata temu

Dziękuję- zastosuję dodatkową antykoncepcję. Mam jeszcze jedno pytanie. Przyjmuję 3 opakowanie Orlifique bez przerwy (pominęłam paski placebo dwa razy, gdyż musiałam uniknąć krwawienia), jednak oprócz tego tabletki aktywne brałam z dokładnością co do godziny, nie występowały żadne wymioty czy okoliczności osłabiające działanie, a pełne współżycie owszem. Jednak mimo braku realnego powodu do obaw, to i tak się martwię. Czy pełniejsze piersi mogą być wynikiem niemal 8 tygodni hormonów aktywnych? Oraz czy jest sens badać w takim wypadku śluz i szyjkę macicy (która niezmiennie jest twarda i otwarta)? Za 3 dni planuję zrobić w końcu przerwę i poczekać na krwawienie z odstawienia, ale jeśli nie wystąpi to czy istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że jest to spowodowane ciążą czy może po prostu „nagromadzeniem” hormonów?

Katarzyna Domagała Farmaceuta

2 lata temu

Decyzja należy do Pani. Proszę zapoznać się także z filmem, który zmieściłam poniżej.

Marianna (anonim, 176.221.122.) 2 lata temu

Dziękuję za odpowiedź. Skontaktowałam się również z ginekolog, która przypisała mi antykoncepcję i jej zdaniem limacyklina (a nie klasyczna tetracyklina) nie ma wpływu na skuteczność Orlifique. Nie wiem już komu wierzyć.

Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Podobne pytania

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły

)