Załóżmy że pieczywo czy owoce sezonowe zostały skażone koronawirusem nieświadomie przez nosiciela. Czy umycie owoców pod bieżącą wodą wystarczy aby usunąć zakażenie? Czy takie produkty do bezpośredniego spożycia lub przedmioty (naczynia w restauracji)stanowią zagrożenie?
* pole wymagane
* pole wymagane
Katarzyna Domagała Farmaceuta
4 lata temu
Odpowiedzi na bardzo podobne pytania zostały u dzielone w powyższych wpisach:
- https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/19490/czy-musze-myc-zakupy-po-przyjsciu-z-nimi-do-domu-aby-sie-nie-zarazic-koronawirus
- https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/21537/jak-dezynfekowac-warzywa-i-owoce-ktore-kupujemy-bez-opakowan
Jeśli chodzi o przedmioty, np. stoliki w restauracji, są one na bieżąco dezynfekowane, a naczynia myte, najczęściej w zmywarce, gdzie wysoka temperatura zmywarki oraz środki myjące niszczą koronawirusa.