Po co w preparacie Delicol (i Kolzym) cukier? W składzie jest maltoza, maltodeksteyna, sacharoza lub syrop glukozowo-fruktozowy. Dlaczego laktaza nie mogłaby być rozpuszczona w tłuszczu jak np. probiotyki? Czy te cukry nie zaszkodzą dziecku (rozwój cukrzycy, insulinooporności itp.)?
* pole wymagane
* pole wymagane
Sugerowane produkty
Krem barierowy na otarcia, uszkodzenia, czy pieluszkowe odparzenie skóry.
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
Katarzyna Kosińska Farmaceutka, Redaktorka
31 dni temu
Proces pozyskiwania enzymu w formie aktywnej nie pozwala na stworzenie produktu olejowego (laktaza jest aktywna w środowisku kwaśnym). Biorąc pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne substancji, musi zostać stworzony roztwór, którego stężenie będzie powtarzalne w każdym mililitrze (a tego nie da się uzyskać, jeżeli np. ciecze się nie mieszają). Z powodów przedstawionych powyżej, musi być to roztwór uzupełniony dodatkami smakowymi, w przeciwnym razie mógłby być nieakceptowany przez dzieci. Osobiście - nie sądzę, żeby taka ilość cukru mogła zaszkodzić dziecku.
Można znaleźć produkt, w którym nie będzie dodatku cukru, tylko glicerol np. Mamalac krople.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, zachęcam do skorzystania z teleporady u pediatry - usługa dostępna na naszej stronie w zakładce e-wizyta:
https://www.gdziepolek.pl/telekonsultacja/z-pediatra
Polecam artykuł:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/nietolerancja-laktozy-czy-da-sie-ja-wyleczyc
Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇