Agnieszka (anonim, 157.25.107.) Warszawa 3 miesiące temu
Czy armoLIPID zaburza krzepnięcie krwi?
* pole wymagane
* pole wymagane
Anna Tyrańska Farmaceuta, Redaktor
3 miesiące temu
Tak, czerwony ryż fermentowany (zawarty w suplemencie Armolipid) może mieć wpływ na krzepnięcie krwi, głównie poprzez zawartość substancji związanych z obniżaniem poziomu cholesterolu. Czerwony ryż fermentowany to produkt otrzymywany poprzez fermentację ryżu za pomocą specyficznych rodzajów grzybów z rodzaju Monascus. W wyniku tego procesu powstają związki z grupy monakolin, z których najbardziej znana to monakolina K. Monakolina K jest strukturalnie podobna do statyn, które są grupą leków stosowanych do obniżania poziomu cholesterolu.
Substancje obecne w czerwonym ryżu fermentowanym, w tym monakolina K, mogą działać na redukcję stężenia cholesterolu poprzez hamowanie enzymu odpowiedzialnego za produkcję cholesterolu w organizmie. Skutkuje to zmniejszeniem ilości cholesterolu LDL (tzw. "złego" cholesterolu) w krwi.
Jednakże, zmniejszenie poziomu cholesterolu może wpłynąć na krzepliwość krwi, ponieważ cholesterol jest niezbędny do produkcji pewnych składników biorących udział w procesach krzepnięcia. W wyniku obniżenia poziomu cholesterolu, te procesy mogą być zakłócone, co może prowadzić do wydłużenia czasu krzepnięcia krwi.
Pod poniższym linkiem można dokonać zakupu suplementu w aptece internetowej w opcji z dostawą do domu:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/7116/armolipid-tabletki/apteki
Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇