---Wolt Drive - zapytaj farmaceutę - pytania

Wiki (anonim, 195.117.211.) Warszawa 4 lata temu

Czy lek Trulicity powoduje spadek masy ciała?

Czy po tym leku sie chudnie i ile można zjechać w ciągu miesiąca ..trulicyty..

96 odpowiedzi, 4 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

2 lata temu

Preparat Trulicity jest wskazany u pacjentów z niedostatecznie kontrolowaną cukrzycą typu 2 jako uzupełnienie odpowiedniej diety i ćwiczeń. Może być stosowany w monoterapii (gdy stosowanie metforminy jest niewskazane) lub w politerapii (łącznie z innymi preparatami stosowanymi w cukrzycy). Nie powinien być stosowany jako preparat odchudzający.

Rozpoczęcie terapii lekiem Trulicity stwarza ryzyko odwodnienia, zwłaszcza u pacjentów, u których wystąpią działania niepożądane ze strony przewodu pokarmowego (jak np. wymioty, biegunka). Zaleca się podjęcie środków ostrożności zmniejszających ryzyko odwodnienia. W tym celu można stosować dostępne bez recepty preparaty elektrolitowe.

Załączam linki do stron, gdzie można porównać ceny elektrolitów w aptekach internetowych i zamówić je z odbiorem w aptece lub dostawą do domu:

https://www.gdziepolek.pl/produkty/85164/zdrovit-litorsal-tabletki-musujace/apteki

https://www.gdziepolek.pl/produkty/32013/gastrolit-proszek-do-wytworzenia-plynu/apteki

https://www.gdziepolek.pl/produkty/57956/orsalit-dla-doroslych-o-smaku-malinowo-cytrynowym-proszek-do-wytworzenia-zawiesi/apteki

Działania niepożądane leku Trulicity ze strony przewodu pokarmowego zazwyczaj mają największe nasilenie w ciągu pierwszych 2 tygodni stosowania leku. Przez kolejne 4 tygodnie ich liczba szybko się zmniejsza. Zgłaszano również osłabienie apetytu w trakcie kuracji lekiem Trulicity.

Dulaglutyd, zawarty w leku Trulicity, poprawia kontrolę glikemii dzięki długotrwałemu zmniejszeniu poziomu cukru we krwi na czczo. Wpływa na obniżenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c) oraz istotnie zmniejsza poziom glukozy we krwi po posiłkach.

W trakcie badań klinicznych wykazano, że stosowanie leku Trulicity powoduje trwałe zmiany masy ciała. W przypadku stosowania leku w dawce 0,75 mg jest to zmiana w zakresie od +0,86 kg do -2,63 kg, natomiast dla dawki 1,5 mg odpowiednio zmiana zawiera się między -0,35 kg do -2,90 kg. Zaobserwowano, że u pacjentów odczuwających nudności liczba utraconych kilogramów była większa.

W przypadku, gdy stosowanie leku Trulicity wywołuje opisywane przez Państwa objawy, jak np. osłabienie, biegunki, zmniejszenie apetytu, zachęcam do zgłoszenia wystąpienia działań niepożądanych. Zgłaszanie działań niepożądanych umożliwia zwiększenie kontroli nad lekami dostępnymi w obrocie. O tym, jak i dlaczego zgłaszać działania niepożądane pisaliśmy w artykule:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-i-dlaczego-zglaszac-dzialania-niepozadane

Ocena skuteczności farmakoterapii lekiem Trulicity opiera się m.in. na pomiarach poziomu hemoglobiny glikowanej we krwi.

Zachęcam do zapoznania się z materiałami dodatkowymi, które mogą okazać się przydatne: https://www.gdziepolek.pl/produkty/87306/trulicity-iniekcja/ulotka/230087

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/czy-bac-sie-dzialan-niepozadanych-lekow

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/fakty-i-mity-o-odchudzaniu

W miastach takich jak Warszawa, Wrocław, Łódź czy Białystok produkty można zamówić z dostawą błyskawiczną nawet w 1h dzięki usłudze Wolt Drive - sprawdź czy w Twojej lokalizacji usługa jest dostępna:

https://www.gdziepolek.pl/koszyk/szybka-dostawa?src=zf

gigi  (anonim, 185.186.104.) 13 godzin temu

Ważyłam 160 kg, schudłam 54 kg w 12 miesięcy dzięki lekowi Trulicity, poprawiła się moja cukrzyca, nie byłam już hospitalizowana. Hemoglobina glikowana spadła z 23 do 7. Nic mi nie jest, jem wszystko, ale mało dzięki trulicity

Iris (anonim, 213.211.233.) 48 dni temu

Witam!
Mam cukrzycę i biorę leki od 1 roku. Poziom cukru we krwi jest bardzo kontrolowany. Nie mają prawie żadnych skutków ubocznych. Przez pierwsze 2 dni po wstrzyknięciu lekkie nudności po jedzeniu. Nie schudłam.

Odpowiedź usunięta, ponieważ: niezgodność z zasadami społeczności.
Odpowiedź usunięta, ponieważ: niezgodność z zasadami społeczności.

Kasiulka (anonim, 46.204.12.) 9 miesięcy temu

W pierwszym tygodniu był znaczny spadek wagi Po 3 miesiącach waga się zatrzymała Schudłam 9 ,5 kg jednak nie zwiększyłam dawki
Lekarz stwierdził że skoro wolno ale nadal tracę wagę to zostawimy 1.5 Jestem bardzo zadowolona Przed ostatnim dniem w którym mam zrobić zastrzyk mam wilczy apetyt Boję się że jak odstawie ''zajem się '':)

Gabryska (anonim, 212.87.242.) 12 miesięcy temu

Witam Lekarz przepisał mi dawkę 0.75 ale nie mogłam dostać tylko dawkę 1.5 Mam pytanie czy mogę ta dawkę podzielić na 2 części?to znaczy czy mogę z jednej strzykawki przyjąć 2 razy po pół

Ivaaaaa (anonim, 91.199.250.) 12 miesięcy temu

od 6 stycznia przyjmuję lek. Najpierw przez miesiąc dawka 0,75 mg. Zero skutków ubocznych ale też niski spadek wagi, prawie wcale. Po miesiącu do dziś dawka 1,5 mg i nadal skutków ubocznych ani spadku wagi ciała nie widać. Czuje się dobrze ale czemu nie chudnę?

Elka (anonim, 5.172.234.) 13 miesięcy temu

Mam cukrzycę typ 2 . Brałem trulicity przez 5 mcy. Schudlam tylko 3kg. Cukry obniżyły się dopiero trulicity 3mg ( obecnie brak w aptekach). Skutki uboczne ciągle odbijanie i dyskomfort w układzie pokarmowym. Zrezygnowałam i czuję się lepiej.

Ivaaaaa (anonim, 77.92.55.) 14 miesięcy temu

Po miesiącu przyjmowania dawki 0,75 mg spadek masy ciała 2 kg. Brak skutków ubocznych. Teraz już druga dawka 1,5 mg i narazie również skutków ubocznych brak.

Aga.xyz (anonim, 46.204.45.) 15 miesięcy temu

biorę trulicity 0,75mg od 2 miesięcy, pierwszy miesiąc to była tragedia, wymioty po 4 razy dziennie nawet po wypiciu wody, wmuszanie jakiegokolwiek posiłku, utrzymywały się przez 3 tygodnie, teraz jest lepiej, apetyt jest taki jak powinien być, wymioty pojawiają się tylko po alkoholu.
u mnie spadek masy ciała jest myślę okej, nie za szybki, powiedziałabym ,,zdrowy'' do tej pory -4kg i -15cm w obwodach

Małgorzata Bekier Farmaceutka

15 miesięcy temu

Utraty wagi nie będzie, jeśli nie występuje deficyt kaloryczny (czyli zjadanie nieco mniejszej ilości kalorii, niż potrzeba organizmowi do utrzymania obecnej sytuacji). Zachęcam do konsultacji z dietetykiem, który podpowie co może Pani zmienić w swoich nawykach żywieniowych.

Na konsultację online można umówić się za pomocą GdziePoLek, pod tym linkiem: https://www.gdziepolek.pl/telekonsultacja

Agaa (anonim, 109.196.55.) 15 miesięcy temu

Wnioski po miesiącu.
Efekty uboczne pojawiły się na 2 dzień, trwały tydzień. Faktycznie niechęć do jedzenia, mniejsze porcje, nudności, ale nie wymioty. cukry super. sytuacja taka trwała tydzień. Wraz z następnym zastrzykiem. Jeden dzień nudności, później ok. Nawet nie czułam niechęci do jedzenia. Aczkolwiek staram się nie jeść dużo. Zaczęłam zastanawiać się czy lek działa. Cukry nadal ok. I to mega ważne Oprócz cukrów zależy mi też na utracie wagi. Nie widzę jakiegoś spadku wagi. Czy ktoś tak też miał? Czy jest na to sposób? Czy są osoby u których lek nie miał wpływu na wagę? Zastanawiam się co mogę poprawić. Chętnie przyjme porady. Zaznaczę

Ivaaaaa (anonim, 77.92.55.) 15 miesięcy temu

Dziś pierwsza dawka 0,75. Mam nadzieje, że będzie ok.

Agnieszka 75 (anonim, 37.225.26.) 15 miesięcy temu

Dziś to jest 31.12.22 przyjęła pierwszą dawkę 0,75. Od wstrzykniecie minęło około 8 h. Na chwilę obecną nie czuję żadnych skutków ubocznych.

Asia (anonim, 31.60.227.) 15 miesięcy temu

Witam drugi tydzień na Trulicity staruje z cukrzycą typ 2 do tej pory na glupahse 1000 i waga 97kg przy wzroście 172cm. W pierwszym tygodniu śilny ból brzucha i nudności. Cukry o niebo lepsze na czczo do 90 a po posiłkach do 120. Sapdek apetytu na maksa i budzę się z nudnościami. Oprócz tego zgagi, odbijanie się i zaleganie w żołądku. Muszę jeść kolację do 18tej żeby jako tako w nocy móc spać. Dodatkowo wszystko mi śmierdzi płyn do szyb w aucie nie do zniesienia i jajecznica. W połowie obiadu kończę bo nie daję rady wcisnąć w siebie. Zaczynam mieć zaparcia. W obwodzie brzucha leci w dół, a wagę sprawadze w sobotę bo baterioa się wyczerpała. Spadek energii i senność, ale to miałam przed braniem leku. W kwietniu kontrola u diabetologa i mam zamiar do tego czasu zrobić wszystko tj. Ćwiczenia i zdrowa dieta, żeby branie leku nie poszło na marne, a jak już uda mi się osiągnąć swoją wagę to tylko podtrzymywać efekty, żeby nie było jojo. Niestety my diabetycy juz do końca życia trzeba nawyki żywieniowe trzymać. Pozdrawiam i czekam na moment bez nudności😉

Beata (anonim, 178.218.226.) 16 miesięcy temu

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia.
Pozdrawiam

Małgorzata Bekier Farmaceutka

16 miesięcy temu

Niestety nie jestem w stanie na podstawie tego zdjęcia ocenić czy prawidłowo podała Pani lek, natomiast widoczny szary element w okienku wskazuje, że prawdopodobnie lek został prawidłowo podany.

Podanie powinno wyglądać w ten sposób, że jeszcze zabezpieczony wstrzykiwacz przykładamy mocno do miejsca podania. Następnie przekręcamy pierścień blokady na zieloną kłódkę i dopiero wciskamy i przytrzymujemy zielony przycisk. Wstrzyknięcie jest zakończone, gdy w komorze widoczny jest szary element - tak też jest na Pani zdjęciu, więc teoretycznie, jeśli wszystkie czynności zrobiła Pani prawidłowo - dawka powinna być prawidłowo podana. Nie ma konieczności przytrzymywania przez cały czas zielonego przycisku (można, bo to ułatwia przytrzymanie wstrzykiwacza przy skórze, ale nie trzeba), więc bardzo prawdopodobne, że lek został prawidłowo podany.

Przytrzymanie wstrzykiwacza przy skórze powinno trwać do momentu usłyszenia kliknięcia. Kliknięcie słychać w ciągu około 5-10 sekund, gdy igła zacznie się chować. Dopiero wtedy można odsunąć wstrzykiwacz od skóry. Wstrzykiwacz oczywiście jest jednorazowy, więc nie są zalecane ponowne próby jego użycia.

Beata (anonim, 178.218.226.) 16 miesięcy temu

Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem czy podałam pełną dawkę leku. Ten zielony przycisk przez przypadek chyba za wcześnie puściłam. Proszę doświadczoną osobę o zerknięcie na zdjęcie.

Pinki (anonim, 83.4.130.) 17 miesięcy temu

Tak u mnie spadek wagi to 23 kg od lipca 2022 do teraz listopad dużo ale to niestety przez to że brak apetytu wymioty (niestety się utrzymują ale mniej i lekarz mówi że to zależy od organizmu dawka 1,5 mg jest brana)ogólnie za dużo w krótkim czasie bo teraz trzeba chodzić na siłownię 👍glukoza unormowana nie wiem jak insulina bo to z nią mam problem ale kontrola w marcu więc się okaże z niczego wyszło że jestem wegeterianinem wstręt do mięsa nawet lekarz nie wie dlatego a najchętniej to bym jadła owoce i warzywa i piła smoothi energii mam dużo jestem jak nakręcona i wszyscy się dziwią ze na warzywach można być takim energicznym a do tego jem co tylko chce tylko ze nie mam ochoty na nic oczywiście słodycze to może nie istnieć jak dla mnie

Basia (anonim, 46.171.23.) 17 miesięcy temu

Panie Antoni niestety ale z samopoczuciem jest tragedia ... mam stany depresyjne ,brak checi do życia , wstawania rano z łóżka (ponieważ tylko bym spała) na szczeście mam leki od doktora rodzinnego , które chociaż troche poprawiaja mi samopoczucie bo bez nich myśle że nie wstałabym z łóżka ani nie chodziłabym do pracy

Antoni (anonim, 188.147.0.) 17 miesięcy temu

Zapomniałem dodać,ze (bez tru)samopoczucie bardzo dobre,chęć do życia i pracy, nie rozumiem konieczności odchudzania tymi glutami. Ludzie mż ,( mniej żreć)spacer i wystarczy. Dla mnie tydzień z truli KOSZMAR. Fakt dobry cukier,ale,zero życia,nic na p.... Od niedzieli ( bohaterskie sepuku w brzuch) do piątku (później chyba przestało działać) klasztorne umartwianie. Szanowni Państwo piękna Polska jesień, spacery,mż,taniec, nie trujemy się, pozdrawiam z okazji Święta Niepodległości. Fakt,ze dzisiaj przegiąłem z żarciem,ale będę się pilnował.Żona śpi zadowolona...

Antoni (anonim, 188.147.0.) 17 miesięcy temu

Pni Agato dziękuje za odpowiedz,ale widzę na opakowaniu 2024,zobaczymy jak trulicyty nie polegnie ,jak wiele leków wcześniej ... Dzisiaj z okazji długiego weekendu po powrocie z pracy zastałem pyszne gołąbki,domowe tiramisu,przegryzlem jeszcze trochę czekolady,i jakaś drobnica. Napakowalem się na maxa .Po drzemce cukier 330. Wieczorny metformax 1000 i po następnym przebudzeniu (czyli teraz) jest 120. Pozdrawiam serdecznie,może nie jest tak zle,ale patrzę w lodowce , to trulicyty w bocznej półce psuje humor.

Basia (anonim, 46.171.23.) 17 miesięcy temu

Brałam zastrzyk Ozempic 4 miesiące i niestety pod koniec juz nic nie odczuwałam i głód powrócił lecz diabetolog przepisał mi Trulicity 4,5 i od razu poczułam jego działanie (ból w miejscu ukłucia,nudności,wymioty,biegunka,wstręt nawet do zapachu jedzenia)... kompletny brak apetytu dosłowne zmuszanie sie do jakiegokolwiek posiłku gdzie nie potrafiłam 1 dziennie zjeść... waga poszła w dół bardzo dużo ponieważ przyszłam do diabetologa z waha 89kg a wróciłam po 6-7 miesiącach z waga 71kg lecz po przerwaniu zastrzyków na 4 miesiące waga zaczeła rosnąć do 79 jak i apetyt zarazem... niestety dolegliwości są męczące ,ponieważ codziennie nudności od rana oraz wymioty sa po praktycznie kazdym posiłku ... mam nadzieje że to moja ostatnia dawka z zastrzykami i waga sie unormuje ponieważ wczesniej potrafiałam w ciągu miesiaca schudnąc 10kg a w nastepnych przytyc 10kg...

Łuki (anonim, 79.191.106.) 17 miesięcy temu

Hej, ja przeszedłem od Saxendy po Ozempic i skończyłem na Trulicity. Saxenda i Ozempic bez wpływu na moja wagę. 112kg przy 175cm tak zaczynałem na Trulicity. Aktualnie po 3-4 miesiącach leczenia mam około 96kg. Ja na początku nie miałem żadnych działań niepożądanych. Ale od jakiegoś tygodnia może dwóch (lek podaje w niedziele) budzi mnie w nocy potworna zgaga, a w kolejnym dniu odbija mi się jajem. Odczuwam zmęczenie i nie mam energii, ale kłuje się dalej bo jeszcze 12kg w dół i osiągnę oczekiwana wagę. Ostatnie 2 tygodnie są straszne, jedzenie smakuje okropnie ale nie poddam się. Jestem jeszcze na diecie pudełkowej o niskim indeksie glikemicznym. Dla tych co nie maja efektów - pamiętajcie ze lek lekiem, uprawiajcie sport. Mi dużo pomógł rower, wtedy waga leciała z tygodnia na tydzień. Teraz trochę stagnacji, bo zaprzestałem ćwiczyć. Ale wrócę do sportu i wierzę, że "scierwo brzuszne” będzie dalej niszczone. Powodzenia!

Agata Sikora Farmaceuta

17 miesięcy temu

@Antoni - warto sprawdzić, która z pobliskich aptek przyjmuje leki przeterminowane i do utylizacji. Nie należy niewykorzystanych ampułek wyrzucać do śmieci komunalnych, apteka nie może tez przyjąć ich z powrotem na swój stan i sprzedać innemu pacjentowi.

Polecam wpis:

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-i-gdzie-wyrzucac-leki

Antoni (anonim, 188.147.12.) 17 miesięcy temu

Zrezygnowałem po tygodniu,przecież to jest chore ,organizm się buntuje ,cukry faktycznie dobre ale u mnie pojawił się szybki puls i arytmia. Mam jeszcze 3 ampułki tego g. może apteka przyjmie z powrotem. Dieta,ruch i metformina. Czy nie łatwiej niż zatruwać wątrobę?

Anna (anonim, 62.122.112.) 17 miesięcy temu

Tydzień temu wzięłam pierwsza dawkę leku Triulicyty 1,5 mg. Ogólnie czułam się nieźle. Jutro mam wziąć drugą. Mam cukrzycę 2 , faktycznie cukier znacznie spadl, na czczo z rana 105, natomiast po posiłkach nawet czasami poniżej 100. Gdzie od dłuższego czasu nie potrafiłam zbić cukru szczególnie z rana (ostatnio nawet do 140). Zobaczę co będzie dalej.

Pacjentka  (anonim, 178.235.181.) 18 miesięcy temu

Tydzień temu wzięłam pierwsza dawkę jutro biorę druga 😊 po pierwszej nie miałam skutków ubocznych jak większość z Was ,ale miałam trochę podwyższony puls ale się unormował. Plusem jest to ,że nie czuje głodu jak dotychczas. Lek został mi przepisany na otyłość jak i insulinooporność.

LoLa (anonim, 178.235.181.) 18 miesięcy temu

W poniedziałek o godzinie 19 wzięłam 1 dawkę po dwóch godzinach od wzięcia przypływ energii ,która potem zamieniła się w ból głowy ,ale do zniesienia. W nocy doszły mrowienie w nogach więc jak na razie nie ma aż takiej tragedii. Jest wtorek godzina 12 mniejszy apetyt co działa na plus bo wiecznie głodna chodziłam lekkie od czasu do czasu mrowienie nóg . Na razie nie narzekam śniadanie zjedzone i jest wszystko ok. Oby było tak dalej z następnymi dawkami . Pozdrawiam

T1000 (anonim, 62.182.98.) 19 miesięcy temu

W moim przypadku preparat Trulicity został przepisany jako lek na odchudzanie, bo jako diabetyk wyniki badań mam jak osoba zdrowa (HbA1c na poziomie 5.5), problemem jest tylko nadwaga mimo intensywnego uprawiania sportu.

Odpowiedź usunięta, ponieważ: niezgodność z zasadami społeczności.

Marlena (anonim, 77.254.207.) 20 miesięcy temu

Hej od 2 maja biorę trulicity 1.5
To będzie jakoś 17 zastrzyk Waga początkowo 84 dziś 73.6kg Schudłam 10 kg . Brak efektów ubocznych po 5 dawce .Znajomi mówią że schudłam i to bardziej mnie motywuje . Z moich wyliczeń wchodzi na to że średnia tygodnia to 0.6 kg w dół Oczywiście jem wszystko bez wyrzutów

Małgorzata Bekier Farmaceutka

1 rok temu

Wynik insuliny nie musi iść w parze z wynikiem hemoglobiny glikowanej lub innych parametrów oceniających poziom cukru we krwi.

Ogólnie przyjęta norma insuliny na czczo to: 3–17 mIU/l (18–102 pmol/l)

Wynik hemoglobiny glikowanej poprawił się, ponieważ tak działa lek. Dulaglutyd hamuje wydzielanie glukagonu, którego stężenie jest nadmiernie wysokie u pacjentów
z cukrzycą typu 2. Niższe stężenie glukagonu przyczynia się do zmniejszenia produkcji glukozy w wątrobie i lepszego wyniku hemoglobiny glikowanej.

Lek wpływa też na wydzielanie insuliny w odpowiedzi na wzrost glikemii, czyli gdy po jedzeniu zaczyna rosnąć stężenie glukozy we krwi - lek pobudza wydzielanie insuliny, aby nie dopuścić do zbyt wysokiego cukru. Metformina z kolei przez różne mechanizmy uwrażliwia tkanki na wydzielaną insulinę.

Proszę jednak pamiętać że leczenie nie może trwać bez zmiany nawyków żywieniowych, które doprowadziły do cukrzycy typu 2 lub nadwagi / otyłości / insulinooporności tkanek oraz bez aktywności fizycznej. Poziom insuliny może być wyższy m.in. z powodu braku zmian w stylu życia oraz np. w wyniku działania leku (jak wspomniałam - leki takie jak Trulicity zwiększają wydzielanie insuliny w odpowiedzi na posiłek).

Leki to tylko element terapii, której podstawą musi być zmiana stylu życia i wprowadzenie nowych nawyków na stałe.

Madzia (anonim, 46.204.64.) 1 rok temu

Przyjmuje Trulicity od 2 miesięcy dawka 3mg i metformina 3x100 mg dziennie ,brak spadku masy ciała ale poprawa wyników hemoglobiny glikolowanej
Zastanawia mnie jedno cukry w normie ale wynik insuliny na czczo wynosi 17 przed wprowadzeniem Trulicity 8 ,czy ktoś ma podobną sytuację ?

Natalia (anonim, 37.248.169.) 1 rok temu

Jak można brać trulicity bo chce się schudnąć. Ja tego nie kapuje. Dostałam dzisiaj receptę od lekarza Diabetologa. Jestem załamana fakt nie jestem szczupła ale dla mnie choroba to jak wyrok. A ludzie tutaj szukają kogoś kto wypisze im receptę. Mam nadzieję że po podaniu leki spadnie mi insulina, poczuje się lepiej i będę zdrowa. Pozdrawiam. Wszystkich którzy wytrwali i są zdrowi 😍

Małgorzata Bekier Farmaceutka

1 rok temu

Tak, każdy półautomatyczny pen zawiera jedną dawkę leku, którą podaje się raz w tygodniu. 1 pen wystarcza na 1 tydzień terapii (1 podanie).

GOSIA M (anonim, 91.90.178.) 1 rok temu

OPAKOWANIE POSIADA 2 PENY CZYLI JEDNO OPAKOWANIE TO DAWKA NA 2 TYGODNIE?

M.O. (anonim, 213.134.178.) 1 rok temu

4mc przyjmowania w dawce 1,5
spadek masy ciała 17 kg przy: wzrost 174 waga wyjściowa 107, glikemia prawidłowa, insulina też. OGTT liniowe na wyjściu. Bez chorób współistniejących, endokrynologicznie zdrowa. Poza otyłością spowodowaną nadmierną podażą kalorii. Nadmienię, że pracuje na takim oddziale wiec zaplecze diagnostyczne pod nosem. Samopoczucie..... za każdym razem po wstrzyknięciu obiecuję sobie że już nigdy więcej ale przy siódmym dniu - następna iniekcja w nadziei, że tym razem będzie lepiej. Cóż Nie jest lekko. Pomijam że po pierwszej dawce 1 dzień: straszna zgaga, refluks i wymioty. 2 dzień: zawroty głowy... jak pijany zając. 3 dzień: sen.... musiałam wziąć na żądanie w pracy bo nie rozumiałam co się do mnie mówi. To był piątek. poszłam spać i wstałam w niedziele. Każde kolejne wstrzyknięcie podobny scenariusz z tym, że dolegliwości zmniejszone, pal sześć zgagę i nudności ale pracować na "bujaniu"jest męczące, senność pozostaje. Męczące bardzo. ale najbardziej dokuczliwy jest brak mocy... jak przekłuty balonik. Pozostaje problem ze wzrokiem - sprawdzone u okulisty - nic się nie dzieje a problemy z ostrością przez trzy dni od podania leku są. Efekt, który mnie zaskoczył to spadek masy tłuszczowej trzewi potwierdzony badaniami obrazowymi: densytometria skład masy ciała, MR jamy brzusznej. Co do apetytu.... kochałam jeść. Obecnie zmuszam się do zjedzenia :( wszystko inaczej smakuje... jest nie dobre. Nie zależnie czy to są warzywa, nabiał, mięso. Napoje, to samo: kawa, herbata, soki: fu! Dla smakoszy piwa - masakra.... Polecam rozważyć dzień iniekcji względem wydajności w pracy. Reasumując - nie zrezygnuję. :))

Mariusz (anonim, 188.146.36.) 1 rok temu

Nie jesteś jedyną. U niektórych przebieg objawów jest lekki u innych jest gorzej. Ja stosuje trulicity od 14 tygodni, na początku było źle. Kiepskie samopoczucie, nie było wymiotów ani biegunki, ale odbijanie, suchość w ustach zaparcia, i ogólne rozbicie plus zawroty. Trwało u mnie 8 tygodni. Też już chciałem zrezygnować, ale przetrwałem cukry są ok, waga wprawdzie stoi w miejscu, ale nie to jest pryjotytem. A wracając do działań niepożądanych, wczoraj przyjąłem 14 dawkę i i dziś samopoczucie jest średnie, ale znośne. Generalnie sprobój przetrwać i się nie poddawaj. Jeżeli jesteś diabetykiem, jeżeli chcesz zgubić kilka kilogramów to decyzja należy do Ciebie.

Ruda

1 rok temu

Przyjęłam trulicyty 1.5 dawka za silna okazała się dla mnie.wymiotuje nie dam radę jeść. Wszystko śmierdzi jak kobiecie w ciąży.mam suchość w buzi pije bardzo dużo ale jeść nie dam radę.spadej wagi będzie ale jakim kosztem? Przecież ja zaraz nie będę miała siły.
Powiedz proszę czy to przejdzie? 2 dzień a ja naprawdę źle się czuje. Wstrzyknięcie działa tydzień później boje się ryzykować.pisza w ulotce że 14 dni i będzie lepiej ustąpi ale kto da radę tyle czasu się męczyć? Czy tylko ja mam takie objawy?

Izzz (anonim, 87.239.222.) 1 rok temu

Po dwóch dawkach 0.75, zero skutków ubocznych. Na wadze 4.6kg w dół po 10dniach od 1 dawki. Apetyt zerowy..jem na siłę.

Julia (anonim, 5.173.18.) 1 rok temu

Przyjęłam 4 dawkę (2 dawki 0,75 i 2 x 1,5 mg), czuje się normalnie , czasami ból brzucha , po jedzeniu . Apetyt normalny, nawet powiedziałam by wyrósł, ciagle odczuwam głód i pełno śliny . Waga prawie na miejscu , wacha się o 1 kg. Przede mną badania bo na razie nie wiem o co chodzi u was z tą wagą :)

Madzena (anonim, 94.172.161.) 1 rok temu

Dziś przyjęłam 11 dawkę Trulicity 0,75 mg. Początkowo (pierwsze 2 tygodnie) to chwilowa zgaga, odbijanie się i zmęczenie. Potem wszystko uspokoiło się i czuję się dobrze. Jedynie co to miewam czasem chwile, że chce mi się bardzo spać.Po 2 tygodniach waga spadła mi 2 kg, a obecnie wacha się między 3-4 kg. Na wadze tak nie widać, ale znajomi mówią, że wyrażnie schudłam. Nareszcie weszłam w starsze spódnice i sukienki. Nie mam dużej nadwagi, ale w wieku 55 lat ciężko jest zgubić nawet kilogram. Lek spowodował, że nie mogę jeść tłustych potraw, jem mniej i nie muszę podjadać między posiłkami, bo mi się nie chce. To jest sukces leku. Chcę pociągnąć kurację do pół roku i przerwać. Jeszcze 3-4 kg nadwagi chciałabym zgubić!

Mariusz (anonim, 46.204.8.) 1 rok temu

Witam. Jutro biorę 12 dawkę, jeżeli chodzi o objawy niepożądane? Cóż mogę powiedzieć, od dwóch tygodni jest nie najgorzej, tzn dyskomfort wciąż się utrzymuje plus odbijanie. Po tym co było po rozpoczęciu stosowania to jest dobrze. Cukry ok, waga niestety stoi w miejscu, zatrzymało się na 109 kg i ani drgnie pomimo ćwiczeń na bieżni i diety. Chyba nie na wszystkich działa trulicity tak samo. Szczerze mówiąc liczyłem na 95 kg, ale jak się nie ma co się lubi...... A na poważnie, lek ma leczyć cukrzycę, a nie otyłość. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych lekiem trulicity.

Monika (anonim, 188.33.232.) 1 rok temu

Wzięłam 1 dawkę Czuje się okropnie Brak apetytu, po każdym posiłku ból brzucha. Biegunka 5 dzień, chodzę senna Mam nadzieję że to.minie

Sylwia (anonim, 185.56.211.) 1 rok temu

Lek biorę od 3 m-cy, czuję się raz lepiej raz gorzej. Cukry prawie idealne, apetyt niewielki, 25 kilo w dół. Jestem bardzo zadowolona i planuję brać nadal. Odrzuciło mnie od kilku potraw, żywię się głównie owocami i mięsem.

Wuem (anonim, 94.254.236.) 1 rok temu

Czy ktokolwiek z Was stosunkowo zdrowy, nie chorujący na cukrzycę brał ten lek? Bez konsultacji z lekarzem?

Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera ataki osobiste.

Bogusia  (anonim, 5.173.232.) 1 rok temu

A skąd macie receptę na Trulicity, mi lekarz pierwszego kontaktu nie chciał wypisać recepty.

2
Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły