Produkty spożywcze a zażywanie Oroesu
Witam ! Nie od dziś wiadomo , że przy spożywaniu leków ssri nie powinno spożywać się grapefruita , ale wyczytałam tez , że nalezy również unikać serów pleśniowych, bananów, fig, awokado, tłustego mięsa, wędzonych ryb, wątróbki. Ich spożycie w połączeniu z antydepresantami może spowodować zaburzenia krążenia.
Czy to prawda ? Czy te produkty mogą zaszkodzić przy stosowaniu Oroesu ?
Z góry dziękuje za odpowiedz
* pole wymagane
* pole wymagane
Angelika Talar-Śpionek Farmaceutka, Redaktorka
1 rok temu
Nie, łączenie leku Oroes z produktami bogatymi w tyraminę nie wpływa na skuteczność terapii i nie prowadzi do zaburzenia pracy układu krążenia.
Jeśli chodzi o produkty bogate w tyraminę - awokado, sery pleśniowe itd. - tutaj nie ma interakcji z lekiem Oroes. Interakcja, zwana "efektem serowym" dotyczy leków z innej grupy - inhibitorów monoaminooksydazy (IMAO), do których Oroes nie należy.
Prawdą jest, iż błonnik pokarmowy wchodzi w reakcje z trójpierścieniowymi lekami przeciwdepresyjnymi, powodując zmniejszenie stężenia leku we krwi, co w konsekwencji powoduje osłabienie efektu terapii.
Bogatotłuszczowe posiłki reagują, np. z trójpierścieniowymi lekami przeciwdepresyjnymi, powodując wzrost stężenia leku i jego metabolitów we krwi, co prowadzi m. in. do tachykardii, zaburzenia świadomości lub spadku ciśnienia. Nie oznacza to, aby w ogóle usunąć tłuszcze z codziennej diety. Wystarczy ograniczyć (nie całkowicie wyeliminować) tłuszcze zwierzęce i zwiększyć podaż tłuszczu roślinnego w diecie.
Załączam link do pomocnego wpisu:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-laczyc-leki-z-jedzeniem
Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇