Jak zwiększyć udział błonnika w diecie?
* pole wymagane
* pole wymagane
Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka
2 lata temu
Głównym źródłem błonnika w diecie są pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. Spożywając
Za źródło błonnika (włókna pokarmowego) uważa się produkt, który zawiera przynajmniej 3 g błonnika w 100 g lub przynajmniej 1,5 g błonnika na 100 kcal. W przypadku gotowych produktów spożywczych spełniających taki warunek producent może zastosować oświadczenie na opakowaniu w brzmieniu "źródło błonnika pokarmowego".
Szczególnie bogate w błonnik są kasze jęczmienna i gryczana, brązowy ryż, otręby pszenne, pieczywo z pełnego ziarna, nasiona roślin strączkowych (fasola, fasolka, bób, groch), orzechy, suszone owoce (np. suszone jabłka, śliwki, morele). Z owoców świeżych dużo błonnika jest w porzeczkach, malinach, czarnych jagodach i jeżynach.
Można również wspomagać się produktami aptecznymi (może je Pani zamawiać online po wybraniu konkretnego preparatu):
https://www.gdziepolek.pl/kategorie/preparaty-z-blonnikiem
Na przykład:
https://www.gdziepolek.pl/produkty/29714/fibraxine-proszek-do-wytworzenia-zawiesiny/apteki
https://www.gdziepolek.pl/produkty/12489/solgar-blonnik-kapsulki/apteki
Jeśli obecnie spożywa Pani mało błonnika pokarmowego, to jego ilość w diecie należy zwiększać stopniowo, dbając przy tym o dobre nawodnienie. Osoba dorosła powinna spożywać ok. 20–40 gramów błonnika dziennie. Spożycie nadmiernych ilości błonnika nie jest wskazane.
Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇