---Merz Spezial - pytania all

Dario (anonim, 79.184.114.) Warszawa 2 lata temu

Przestrzegam! Dobra-recepta.pl i Super-recepta.pl to oszuści. Bio...

Przestrzegam! Dobra-recepta.pl i Super-recepta.pl to oszuści. Biorą pieniądze i nie wystawiają recept. Nie podają do siebie telefonu. Tym podmiotem powinna się zająć Prokuratura.

457 odpowiedzi, 5 subskrybentów

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

redakcja Administrator

9 miesięcy temu

Dzień dobry,

w piątek 18 sierpnia 2023 otrzymaliśmy żądanie z prywatnego adresu email od osoby przedstawiającej się jako prezes spółki Emed Clinic usunięcia całego wątku z powodu danych we wpisie pacjenta podpisanym jako "Krzysztof" zawierających m.in. telefon i adres email tej spółki.

Według zgłoszenia dane te są prywatne i w szczególności wskazany numer telefonu miałby nie być przeznaczony do zgłaszania uwag i zastrzeżeń co do jakości wymienianych usług.

W wyniku sprawdzenia ustaliliśmy jednak, że wskazane dane są publicznie dostępne jako oficjalne dane spółki Emed Clinic w Rejestrze Podmiotów Wykonujących Działalność Leczniczą, dostępne pod adresem:

https://rpwdl.ezdrowie.gov.pl/RPM/DetailsConfirm?Id=249115

Screenshot w załączeniu. W związku z tym nie widzimy powodu do usunięcia danych spółki lub tym bardziej całego wątku.

Zgłaszający napisał jednak dalej (pisownia oryginalna):

"Opinie pisane są niezweryfikowane i nierzetelne. Jesteśmy pomawiani o oszustwa, a nie ma nic to wspólnego z prawdą. Proszę o informacje czy wpis zostanie umieszczony i polubownie rozwiążemy sytuację czy mamy kierować sprawę na drogę prawną."

Zgodnie z prośbą, niniejszy wpis został umieszczony.

Nie wskazano natomiast bliżej, które opinie miałyby być nierzetelne. Opinie na GdziePoLek zgodnie z prawem są oznaczone jako niezweryfikowane, chyba że mamy potwierdzenie zakupu, wtedy widoczna jest informacja o dacie płatności online lub rezerwacji:

"Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów."

Musimy jednak zauważyć, że kwestionowany wpis, który redakcja zweryfikowała po zgłoszeniu, okazał się w 100% zgodny z oficjalnymi źródłami. Natomiast otrzymane zgłoszenie mijało się z prawdą, więc brak jest podstaw, aby uznać pozostałe twierdzenia zgłaszającego za wiarygodne.

Dodatkowo, w dzisiejszym Dziennik Gazeta Prawna ukazał się obszerny artykuł na temat działalności podmiotów i osób, których dotyczą opinie pacjentów. Link:

https://serwisy.gazetaprawna.pl/orzeczenia/artykuly/9280534,pacjenci-nabici-w-e-recepty.html

Jak czytamy w artykule, w wyniku zgłoszeń pacjentów, którzy zorganizowali się m. in. na GdziePoLek, działalność szeregu spółek (Emed Clinic, Receptaonline) i stron (CentrumMarihuany.pl, Pewna-Recepta.pl, Dobra-recepta.pl, Lekarz-recepta.pl, Super-recepta.pl) jest przedmiotem zainteresowania policji, prokuratory, UOKIK, UODO i Rzecznika Praw Pacjenta.

Podjęcie działań przez organy jest dla nas dodatkowym potwierdzeniem, że nie ma powodu do traktowania opinii pacjentów jako niewiarygodne i usuwania wątku.

Jak ustaliliśmy już w lutym tego roku, wymienione strony posługiwały się takimi hasłami jak "E-recepty i L4 Online w 5 minut!" i podobne, co mogło generować u pacjentów oczekiwania co do oferowanych usług. Mają oni więc prawo do opinii na temat zgodności tych haseł z regulaminem oraz realizacji oczekiwań przez faktycznie dostarczane usługi.

Ewentualnych poszkodowanych kierujemy do kontaktu z wymienionymi organami.

Pozdrawiamy,

Zespół GdziePoLek

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

17 miesięcy temu

Oszustwo internetowe można zgłosić osobiście na policji lub w prokuraturze.

Udostępniono również możliwość zgłaszania oszustw internetowych on-line:

https://www.gov.pl/web/gov/zglos-przestepstwo

W przypadku braku recepty i trudności z konsultacją z lekarzem, zachęcam do korzystania ze sprawdzonych teleporad oferowanych m.in. przez portal Gdziepolek.pl:

https://www.gdziepolek.pl/telekonsultacja

Więcej o tym, jak telefonicznie uzyskać e-receptę, pisaliśmy w artykule:

https://www.gdziepolek.pl/blog/jak-telefoniczne-otrzymac-recepte-i-zwolnienie-lekarskie

Oszustwo dobra recepta (anonim, 5.173.95.) 12 dni temu

Potwierdzam

WALDI (anonim, 37.225.92.) 15 dni temu

Potwierdzam. Nie płacić im kasy ! Oszuści.

Mariolka (anonim, 85.221.133.) 23 dni temu

Tak samo strona tanie-recepty.pl Pani doktor napisała leku nie wypisze że mam pisać o zwrot kosztów maila

jeysec (anonim, 46.205.206.) 27 dni temu

MegaRecepta.pl to oszustwo, też dałem się nabrać.

Naale (anonim, 5.173.156.) 28 dni temu

Megarecepta tez!!!! Oszuści i złodzieje

Pacjent (anonim, 77.45.111.) 31 dni temu

Megarecepta- oszuści

UWAGA (anonim, 83.6.43.) 38 dni temu

Witam.
Przestrzegam przed nowarecepta.pl Oszuści, złodzieje. Mimo przesłania wyników badan nie otrzymałem recepty ani porady lekarskiej, pytając czy przecztała wyniki, nie otrzymałem nawet odpowiedzi.

Informacje w internecie Informujemy, że wg informacji na dzień 31.01.2024 r. zawartych w rejestrze Naczelnej Izby Lekarskiej, pani Żannie Pastuszak ograniczono prawo wykonywania zawodu. Z doniesień prasowych wynika, że ma to związek z masowym wystawianiem recept (320 tys. recept w rok).

Kasia (anonim, 140.248.34.) 40 dni temu

Ludzie. Nie dajcie się oszukać to zwykły paten na kasę ktoś sobie to dobrze wymyślił!!!! Biorą kasę i nie wystawiają recept. Mojarecepta.pl. Erecepta.pl
Uważucie szkoda waszych pieniędzy !!!

Moni (anonim, 178.213.137.) 47 dni temu

Prawda..

joanna (anonim, 87.205.214.) 55 dni temu

to fakt

Anna (anonim, 91.236.84.) 56 dni temu

Potwierdzam, kasa zgarnięta recepty nie ma. Mikonorzeslania dokumentacji

Anna (anonim, 78.30.103.) 2 miesiące temu

Potwierdzam. Dałam się nabrać na portal Dobra Recepta, kiedy potrzebowałam szybko antybiotyku po kleszczu. Kiedy wpłaciłam pieniądze, kontakt się urwał, a otrzymałam tylko mailem ogólne informacje o stosowaniu leku - bez kodu recepty. Pozdrawiam Anna

Wojtek (anonim, 31.179.4.) 2 miesiące temu

znanarecepta.pl robi to samo. Nawet po otrzymaniu wyjaśnień nie wystawiają jej. Po odmowie, kontakt się urywa

Odpowiedź usunięta, ponieważ: zawiera ataki osobiste.

Lli4mntk (anonim, 178.235.226.) 2 miesiące temu

Ja przestrzegam przed Doktorku i Instanydoctor

papu (anonim, 31.183.162.) 2 miesiące temu

najprawdziwsza prawda,to oszusci,mialem taki sam przypadek,skasowali 59zl-a mialo byc 35zl ,konsultacja zaczela sie o 16goz a laskawie pani odpisala o 20godz po 4 godzinach,!!!!!,zwracalem sie 4 krotnie o zwrot pieniedzy poniewaz zrezygnowalem z takiej szybciutkiej uslugi)) i nic,bez zadnego odzewu, to oszustwo,trwa to juz drugi tydzien,czekam do konca tygodnia i zglaszam sprawe do urzedu obrony konsumenta,ciekawe ilu takich jak my oszukali,pewnie multum,tylko nie pisza o ty,zlodzieje!!

Anie (anonim, 31.60.99.) 3 miesiące temu

Zgadzam się i nie polecam tych oszustów również. Płacimy za zamówione leki, wiec chyba wypada je wystawić!

Oszukany (anonim, 37.248.169.) 3 miesiące temu

Dobra-recepta.pl
Oszuści. Okradli mnie na 60zl Ani leku, ani teleporady.

Mirek (anonim, 178.43.116.) 3 miesiące temu

Megarecepta z satysfakcją Muszę sprostować mój wcześniejszy wpis. Po kontakcie e-mail poinformowano mnie że czekają na potwierdzenie przelewu. W końcu po konsultacji z lekarzem otrzymałem e-receptę.

Mirek (anonim, 178.43.134.) 3 miesiące temu

Megarecepta zamówiłem dziś ok 14.00 ze niby w 3 minuty. jest 19.50 recepty nie widać. Chyba dałem się oszukać

Niezadowolona (anonim, 5.173.66.) 3 miesiące temu

Potwierdzam, nie wystawiają recept. Przesłałam dokumentację medyczną, twierdzą, że jej nie dostali i recepty nie wystawią. Wysyłają maila, że recepty nie będzie i zwrot się nie należy.

Polp (anonim, 31.0.49.) 3 miesiące temu

Potwierdzam oszuści jutro zgłaszam sprawę na policje

Dawid (anonim, 104.28.131.) 3 miesiące temu

Megarecepta dobrarecepta
Centrummarihynay to miejsce gdzie pracuja przestępcy scammerzy i ludzie którzy wyłudzają gotówkę i przelewy Powinni odbywać karę pozbawienia wolności

Jan  (anonim, 77.65.12.) 3 miesiące temu

E recepty ,to totalna wyjeba ostrzeżenie dla wszystkich chętnych którzy chcą skorzystać z tej metody jak można płacić za coś czego się nie otrzymało zapłać za receptę której nie otrzymałem a zwrotu kasy i tak NIE będzie ,wydasz jak byś prezent robił

Gaga1410 (anonim, 94.254.184.) 3 miesiące temu

Nie polecam.

Kris

3 miesiące temu

Witam. Nie udzielam porad ani nie nawołuje do mojego komentarza. z Zawodu Architekt samouczek. Sprawdzałem z ciekawości te strony co opisywane są jako oszuści. Argumenty. Zapłaciłem i i owszem odmówili mi leku i kazali w realu iść do lekarza. po odp lekarza zrobiłem scrr rozmowy. I maila zanim zapłaciłem. I pisało jasno że wypisze. Playpal tam zgłosiłem i podesłalem scrr- pieniądze po tyg zostały zwrócone. Więc umysł otwarty i strategia. I trochę znać prawo. Pozdrawiam i zdrowia wszystkim.

bamaj (anonim, 37.109.167.) 3 miesiące temu

Dzień dobry odnoszę podobne wrażenie związane ze stronką twojarecepta. com. pl
Pomimo kilku wysłanych @ dotyczących korekty recepty na lek dostepny, żadnej odpowiedzi, zerowy kontakt. Odradzam

Paweł  (anonim, 172.226.64.) 3 miesiące temu

Zapłaciłem 99 zł za e zwolnienie choruje przewlekle za refluks po opłaceniu 99 zł za konsultacje lekarz odmówił bez podania przyczyny i konsultacji zero kontaktu

Kasia (anonim, 5.173.4.) 4 miesiące temu

Mega-recepta również oszuści biorą pieniądze i zero odezwu !

Aleksandra  (anonim, 104.28.116.) 4 miesiące temu

W dniu, w którym opuszczałam Polskę postanowiłam skorzystać z usług znanarecepta.pl. Czekałam kilka godzin na receptę, aż w końcu zrobiło się późno i napisałam do firmy. Odpisali mi, że mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy w związku z wydłużonym oczekiwaniem, tak więc zrobiłam. Później dostałam e-maila o tym, że lekarz odpisał(po tym jak chciałam zwrotu pieniędzy) na mój wniosek o receptę i konsultacja została rozpoczęta w związku z czym NIE ZWRÓCĄ MI PIENIĘDZY! do dziś dzień nie mam ani recepty, ani pieniędzy, która za nią zapłaciłam! OSZUŚCI!!!! To co jest na ich stronie to wszystko kłamstwa!!! Skorzystałam z innej strony, na której dostałam receptę w mniej niż 5 minut tak jak powinno być.

Marika (anonim, 46.204.12.) 4 miesiące temu

Zgadzam się. Złożyłam dziś rano zamówienie nadał nie otrzymałam recepty. Zawsze korzystałam z innego portalu zawsze było bez zarzutu, pomyliłam się weszłam na inną stronę.
Również czuję się oszukana. Nie korzystajcie z tej strony szkoda waszych nerwów

Agnieszka (anonim, 213.134.167.) 4 miesiące temu

Halo med - oszuści. Opłaciłam receptę express (recepta w ciągu godziny), bliskiej osobie skończył się lek przyjmowany na stałe, weekend, recepta potrzebna. dokumentacja dołączona. Zero kontaktu, po ponad 12 godzinach odmowa przepisania leku z uwagi na.... brak zaświadczenia od lekarza. Pieniądze oczywiście pobrali.

Motylek (anonim, 46.112.0.) 4 miesiące temu

PRZESTRZEGAM ! Strona Doktorku.pl, to oszustwo. WYŁUDZANIE PIENIĘDZY KOSZTEM CHORYCH OSÓB. Dwa dni temu zrobiony przelew w wysokości 49,00 zł, do tej pory brak konsultacji lekarskiej, brak recepty na wnioskowany lek. Brak jakiejkolwiek informacji. Po złożeniu reklamacji i żądaniu zwrotu gotówki również brak odpowiedzi. Ostatecznie, sprawa zgłoszona została na policję.

Maxi (anonim, 87.206.175.) 4 miesiące temu

Znanarecepta.pl to też oszuści dziś zamówione zero odzewu

Olosok (anonim, 37.47.115.) 4 miesiące temu

Ja również nie polecam. Reklamują się - że klient otrzyma receptę w 15 min. Mija wiele godzin … Ani kodu ani zwrotu pieniędzy. Dopiero po wysłaniu e-maila z prośbą o zwrot kosztów … powoduje -odzew … wystawienie recepty na lek … bez recepty… i skierowanie do specjalisty ….

Dddddd (anonim, 93.190.38.) 4 miesiące temu

Strony dobra recepta ja również nie polecam, dostałam zupełnie inny lek i w innej ilości niż prosiłam, lekarz nawet nie raczył powiadomić o tym fakcie.... Pieniądze i czas zmarnowane bo dostałam lek, którego nie mogę brać, jeszcze na dodatek zmarnowane paliwo bo dowiedziałam się dopiero w aptece....

Marika  (anonim, 37.109.164.) 4 miesiące temu

Nie polecam to naciąganie człowieka na pieniądze i nie wystawienie recepty. To prawda ze to oszustwo. Ja również przestrzegam przed stratą pieniędzy i brakiem recepty!!

Ania (anonim, 46.204.12.) 4 miesiące temu

Doktorek.pl to oszuści brak kontaktu zapłaciłam i nie dostałam recepty nie ma numeru telefonu

Ania (anonim, 46.204.12.) 4 miesiące temu

Oszuści opłaciłam receptę przez chwilę był widoczny nr telefonu i mam czekać na połączenie jutro nie dzwoni

Tamara (anonim, 5.173.184.) 4 miesiące temu

Potwierdzam, oszuści

Anna (anonim, 95.171.125.) 4 miesiące temu

Ja również potwierdzam. Nie wystawiają recepty nawet na kontynuację leczenia. Żadnej teleporady żadnej rozmowy telefonicznej wywiadu tylko jakiś SMS zwrotny., za 79 zł nawet nie usłyszałam głosu lekarza. Postrzegam każdego kto chciałby z tego skorzystać Nie zostawiajcie tam pieniędzy.

tola (anonim, 109.243.64.) 5 miesięcy temu

Doktorku.pl również nie polecam. Zapłaciłam 49zł i cisza. Po jednym czy dwóch dniach do nich napisałam i odpowiedzieli (czekałam kolejny dzień), że mają problemy techniczne. Kolejnego dnia w końcu skontaktował się ze mną lekarz (też mailowo) i prosił o dokumentację medyczną itd. Wysłałam wszystko i znowu cisza. Więc znowu napisałam, że żądam zwrotu pieniędzy albo wystawienia recepty. Ostatecznie zwrócili 29zł i nie wystawili recepty...
Nie dość, że trwało to strasznie długo (a przecież po to robię to przez internet, żeby było szybciej), to jeszcze biorą za to pieniądze. Oszustwo!

Torro (anonim, 5.184.227.) 5 miesięcy temu

To samo dotyczy ZnanaRecepta.pl. Płatność wysłana a telefonu od lekarza ani recepty jak nie było tak nie ma! OSZUSTWO!!

Tomek (anonim, 178.19.179.) 5 miesięcy temu

Potwierdzam, że to oszuści. Zgłaszam to gdzie mogę i róbmy tak wszyscy!

Zawiedziona  (anonim, 31.0.56.) 5 miesięcy temu

Również potwierdzam .Oszuści. Płatność zrobiona. Zero kontaktu. Nie wystawiają recept .Przestrzegam .

MISZA (anonim, 89.64.35.) 5 miesięcy temu

Racja, to oszuści. Ani recepty, ani konsultacji. Kasa przepadła.

MISZA (anonim, 89.64.35.) 5 miesięcy temu

Pewna recepta to oszustwo!!!! Ani konsultacji ani recepty, kasa przepadła

Moon (anonim, 80.94.17.) 6 miesięcy temu

znanarecepta również oszuści przestrzegam wszystkic nie dostałam receptę ponieważ nie zaznaczyłam płci, ale to śmieszne ponieważ takiego pytania nie było

Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację