---OMNi-BiOTiC Panda - pytania

Izabella

Warszawa 47 dni temu

Czy objawy takie jak ból jajników, zawroty głowy, omdlenie i brązowe plamienie mogą być spowodowane przyjmowaniem antybiotyku Klacid Uno, skróceniem przerwy na krwawienie z odstawienia o jeden dzień lub ciążą?
9,99 zł

Dzień dobry, mam następujące pytanie. W 4 dniu przerwy na krwawienie z odstawieni zaczęłam przyjmować antybiotyk Klacid uno. W 4 dniu przyjmowani antybiotyku który był równocześnie pierwszym dniem nowego blistra tabletek Yasminelle współżyłam z chłopakiem z prezerwatywą. Dodam że skróciłam krwawienie z odstawienia o jeden dzień. Od tego czasu nie współżyłam. Po około 3-4 dni od skończenia antybiotyku pojawił się tępy ból w okolicy jajników promineujacy do nogi oraz w okolicy podbrzusza, trwa on już od 3 dni. W dniu wczorajszym miałam omdlenie oraz zawroty głowy i ciągły ból w podbrzuszu. W dniu dzisiejszym zauważyłam na bieliźnie większą brązową plamę.
Czy te objawy mogę być spowodowane atybitykoterapią, skróceniem krwawienia z odstawienia o jeden dzień czy może ciąża? Bardzo proszę o odpowiedź

5 odpowiedzi, 1 subskrybent

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Sugerowane produkty

Asekuracja w trakcie i po antybiotykoterapii

Anna Lewandowska Farmaceuta, Redaktor

45 dni temu

Tak, jeśli towarzyszące plamienie miało być oznaką plamienia implantacyjnego, to w takim przypadku test ciążowy wykonany 10-11 dni po stosunku powinien już wykazać pozytywny wynik.

Jeśli test ciążowy dał wynik negatywny, a plamienie nadal trwa, warto powtórzyć test za kilka dni, najlepiej z pierwszej porannej moczu, gdyż wtedy stężenie hCG jest najwyższe. Jeżeli kolejny test również będzie negatywny, a plamienie się nasili lub pojawią się inne niepokojące objawy, należy skonsultować się z lekarzem w celu wykluczenia innych przyczyn krwawienia.

Izabella (anonim, 37.47.106.) 46 dni temu

Wykonałam test wczoraj oraz dzisiaj co prawda nie z porannego moczu ( czyli 10 i 11 dni od stosunku) czy jeśli towarzyszce mi od dwóch dni plamienie byłoby plamieniem implantacyjnym to czy jest wyszedł by już pozytywny?

Izabella (anonim, 37.47.106.) 47 dni temu

Wykonałam test ciążowy i jest on negatywny. Czy po 10 dniach od stosunku można go uznać na wiarygodny??

Anna Lewandowska Farmaceuta, Redaktor

47 dni temu

Pani objawy mogą być wynikiem różnych czynników. Jako osoba postronna nie jestem w stanie udzielić Pani indywidualnych porad medycznych jedynie na podstawie krótkiego opisu. Mogę udzielić jedynie ogólnych informacji:

Klacid Uno (klarytromycyna) jest antybiotykiem, który rzadko wpływa na działanie doustnych środków antykoncepcyjnych takich jak Yasminelle, ale nie można tego całkowicie wykluczyć. Niektóre antybiotyki mogą zmniejszać skuteczność antykoncepcji, jednak klarytromycyna zwykle nie należy do tej grupy. Objawy takie jak ból podbrzusza, omdlenia i zawroty głowy mogą być jednak skutkiem ubocznym samego antybiotyku lub reakcji organizmu na infekcję, która była leczona.

Skrócenie przerwy na krwawienie z odstawienia może wpływać na Pani cykl hormonalny. Hormony zawarte w tabletkach antykoncepcyjnych regulują cykl menstruacyjny, a zmiana w ich przyjmowaniu może prowadzić do nieregularnych krwawień lub plamienia. Brązowa plama na bieliźnie może być starą krwią, która jest typowa przy nieregularnych krwawieniach.

Jeśli stosowaliście Państwo prezerwatywę poprawnie, ryzyko ciąży jest niewielkie, ale nie można go całkowicie wykluczyć. Objawy, które Pani opisuje, nie są typowe dla wczesnej ciąży, ale mogą być wynikiem wielu innych czynników. Jeśli ma Pani wątpliwości, warto wykonać test ciążowy, aby mieć pewność. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj:
https://www.gdziepolek.pl/artykuly/test-ciazowy-jaki-wybrac-i-kiedy-zrobic

Pani objawy mogą być również spowodowane innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak infekcja układu moczowego, zapalenie przydatków (jajników i jajowodów) lub inne problemy ginekologiczne.

Rekomenduję skonsultowanie się ze swoim lekarzem w celu dokładnej diagnozy. Lekarz może zlecić badania, aby wykluczyć ciążę, infekcję lub inne potencjalne przyczyny Twoich objawów. Ważne jest, aby nie ignorować takich symptomów, zwłaszcza jeśli są one nasilone lub utrzymują się przez dłuższy czas. Jeśli nie ma Pani możliwości skorzystania z wizyty stacjonarnej, załączam link do teleporady online:

https://www.gdzi epolek.pl/telekonsultacja/z-ginekologiem

Izabella

47 dni temu

Dodam że antykoncepcje przyjmowałam regularnie z 6 godzinnym odstępem pomiędzy antybiotykiem

Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły