---

Emilia (anonim, 176.102.181.) Warszawa 6 miesięcy temu

Czy w proszkach recepturowych może być inny wypełniacz niż laktoza?

Mam pytanie: chodzi o to czy w recepcie recepturowej: Minoxidili 2,5 mg może być inny wypełniacz niż Laktoza (Lactosi ad 0,1 mg pulvis)? Biorę te tabletki od stycznia zeszłego roku i akurat na wiosnę poprzedniego roku zaczęłam źle się czuć: byłam bez sił i dużo posypiałam. Ostatnio miałam podwyższoną Insulinę i stwierdzono Insulinooporność. Myślę że codzienne zażywanie tego leku (wieczorem) też ma jakiś na to wpływ. Chciałabym aby w leku był jakiś inny wypełniacz, tylko czy to jest możliwe?

5 odpowiedzi

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

6 miesięcy temu

Do @Emilia:

Laktoza, skrobia, sacharoza i glukoza to wszystkie dostępne standardowe wypełnienia stosowane w recepturze aptecznej. Wszystkie z nich są uznawane za obojętne. Co więcej, jak zostało już wspomniane poniżej, jest mało prawdopodobne, aby niewielka ilość wypełniacza z proszków pogorszyła Pani stan zdrowia czy wywołała insulinooporność.

Emilia (anonim, 176.102.181.) 6 miesięcy temu

Sacharoza to dwucukier, glukoza to też cukier. Pytałam się o substancje OBOJĘTNE, które mogą być użyte w proszkach recepturowych.

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

6 miesięcy temu

Do innych substancji wypełniających wykorzystywanych w recepturze aptecznej zalicza się skrobię, sacharozę i glukozę.

Emilia (anonim, 176.102.181.) 6 miesięcy temu

Jeszcze mam pytanie: jak brzmi nazwa innej obojętnej substancji wypełniającej. Jest to potrzebne do wypisania recepty przez lekarza. Biorę sporo leków i w innych preparatach też jest laktoza, więc w sumie na każdy dzień uzbiera mi się jej sporo.

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

6 miesięcy temu

Wypełniaczem w proszkach recepturowych może być inna substancja obojętna, chociaż laktoza jest często i chętnie wykorzystywana.

Laktoza to po prostu cukier mleczny występujący powszechnie w mleku i jego przetworach - serach, jogurtach, śmietanie, maśle, kefirach czy maślankach. Mleko krowie w 100 gramach produktu zawiera około 4,7 grama laktozy. W powyższym proszku występuje zaledwie niecałe 100 miligramów (0,1 grama) laktozy. Uważa się, że nawet osoby z niedoborem laktazy (enzymu rozkładającego laktozę) i z nietolerancją laktozy tolerują do 11,8 g laktozy dziennie. Wydaje się więc mało prawdopodobne, aby niewielka ilość laktozy z proszków tak znacząco pogorszyła Pani stan zdrowia czy wywołała insulinooporność. Przyczyny należy poszukiwać w mojej ocenie gdzie indziej. Oczywiście może Pani poprosić lekarza o modyfikację przepisu.

Załączam dodatkowe informacje:

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/leki-recepturowe-robione-w-aptece

Podobne pytania

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły

Ciasteczka

Nasza aplikacja korzysta z plików cookies ("ciasteczka") dla celów technicznych (np. logowanie) i dla statystyk oraz analizy UX (Google Analytics, Hotjar). Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w regulaminie. Preferencje co do obsługi cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.