---CeraVe - ZF

Madzia_84 (anonim, 188.223.74.) Warszawa 4 lata temu

Czy brak poprawy po dwóch dniach podawania antybiotyku może świadczyć o tym, że został on źle dobrany?

Witam, pisałam już z pytaniem powiększonych migdałków u sześcioletniej córeczki, które bardzo mnie niepokoiły, były czerwone bez białego nalotu, i pojawił się kolejny problem zapalenie dziąsła czy to mogło być przyczyna powiększenia migdałków? wspomnę jeszcze ze córeczka kaszlala wcześniej przez 6 tyg, pytam z ciekawości, gdyż stan migdałków na chwile obecna się poprawia córcia lepiej oddycha, ale martwi mnie ten stan zapalny dziąsła, ja pomagam szczotkować ząbki rano, mąż wieczorem może któreś z nas nie robiło to dokładnie stad ten stan zapalny sama nie wiem w każdym bądź razie córcia przez 2 doby zażywa antybiotyk amoxicillin sugar free suspension, zażywać ma go do 5 dni 3 razy na dobę,ale póki co nie widzę poprawy, czyżby antybiotyk zły ? Czy trzeba dłużej poczekać ?

1 odpowiedź

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Sugerowane produkty

Krem barierowy na otarcia, uszkodzenia, czy pieluszkowe odparzenie skóry.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.

Olga Sierpniowska Farmaceutka, Redaktorka

4 lata temu

Ogólne zalecenia są dla antybiotyków takie, iż należy zażyć całą zaleconą przez lekarza ilość do końca, a przynajmniej takie rekomendacje stosuje się w Polsce. Nie do końca rozumiem, co oznacza "do pięciu dni"? Czy lekarz dopuścił możliwość, że będziecie Państwo podawać lek np. tylko jeden dzień, jeśli nastąpi poprawa? We wcześniejszym Pani wpisie (w starym wątku) napisała Pani, iż od dentysty córka dostała "antybiotyk amoxicillin sugar free suspension, który ma zażywać przez 5 dni". Z farmaceutycznego punktu widzenia robi to różnicę, ponieważ przedwczesne przerwanie kuracji, może powodować narastanie oporności bakterii i brak skuteczności leków w późniejszym czasie.

Dziękuję za zaufanie i ponowne zwrócenie się do nas ze swoim problemem zdrowotnym, jednak znów muszę zauważyć, że nie mam możliwości, aby ocenić czy decyzja lekarza co do wyboru antybiotyku była dobra i słuszna czy też zła i nietrafiona na tym etapie leczenia i na podstawie samej informacji o tym, że córeczka ma stan zapalny dziąsła. Być może dodatkowo pomocne byłyby jakieś środki odkażające do płukania jamy ustnej dla dzieci, o ile córka potrafi już bezpiecznie wykonać taki zabieg pielęgnacyjny bez ryzyka, że połknie płyn lub ewentualnie odpowiednie do wieku tabletki do ssania?

Brak jakiejkolwiek zauważalnej poprawy na trzeci dzień (powiedzmy po 48-72 godzinach) od rozpoczęcia antybiotykoterapii, może być przesłanką, aby ponownie skonsultować się z lekarzem, przy czym nie należy przerywać podawania antybiotyku.

Nie można całkowicie wykluczyć związku pomiędzy chorobą bakteryjną dziąsła, a powiększeniem się migdałków. Sam stan zapalny dziąseł może być spowodowany niestarannym oczyszczaniem zębów i języka, ale również zbyt mocnym szczotkowaniem szczoteczką o zbyt twardym włosiu.

Dla przypomnienia załączam poprzedni wątek, gdzie znajdzie Pani dodatkowe informacje oraz przydatne linki:
https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/13186/czy-u-mojej-corki-infekcja-na-pewno-przeminie-tak-jak-powiedzial-lekarz

Doceń odpowiadającego i wyróżnij pytanie na stronie głównej
Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

    Specjaliści

    Telekonsultacje
    E-wizyta
    Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
    Umów telekonsultację

    Artykuły