Laktoferyna (lactoferrin)

48 produktów zawierających Laktoferyna, w tym 0 na receptę.

28 produktów można aktualnie znaleźć w aptekach.

Nazwa laktoferyna wywodzi się od słów lacto – mleczny i ferrumżelazo. Laktoferyna bowiem wykazuje silne powinowactwo do jonów żelaza i tworzy z nim trwałe związki - chelaty, które odpowiadają za jej działanie przeciwbakteryjne i wzmacniające odporność. W aptekach można znaleźć suplementy diety zawierające laktoferynę bydlęcą w postaci kropli, kapsułek i proszku do sporządzenia zawiesiny, a także dermokosmetyki, np. kremy z laktoferyną.

Co to jest i gdzie występuje laktoferyna?

Laktoferyna (LF) jest białkiem naturalnie wytwarzanym przez ludzki organizm. Jest to glikoproteina, która występuje w ziarnistościach granulocytów obojętnochłonnych (komórkach układu odpornościowego), wydzielinach ustrojowych, jak np. mleko, ślina, łzy, woskowina uszna oraz w wielu narządach organizmu, m.in. nerkach, płucach, pęcherzyku żółciowym, trzustce czy jelicie.

Największą zawartość laktoferyny posiada siara (7 g/l), czyli wydzielina gruczołu mlekowego ssaków powstająca w ostatnim okresie przed porodem i do 72 godzin po nim, oraz ludzkie mleko (2-4 g/l). Mniejsze ilości laktoferyny obecne są w mleku krowim, skąd po raz pierwszy ją wyizolowano.

Ludzka laktoferyna oznaczana jest skrótem hLF, natomiast bydlęca - bLF. Oba białka wykazują bardzo duże podobieństwo w budowie chemicznej (77%).

Jak działa laktoferyna?

  • Przeciwbakteryjne działanie laktoferyny polega na łączeniu się z jonami żelaza, które są niezbędne do rozwoju i rozmnażania bakterii. Laktoferyna tworzy z żelazem silne, odwracalne połączenia, przechodząc w tzw. holo- laktoferynę. Związane w ten sposób żelazo staje się niedostępne dla bakterii, co powoduje ich śmierć i niezdolność do namnażania się.
  • Laktoferyna łączy się także ze ścianą komórkową bakterii, prowadząc do jej uszkodzenia i wycieku składników komórki, co w efekcie skutkuje śmiercią patogenu.
  • Zaburza metabolizm w komórce bakterii oraz tworzenie się bakteryjnych biofilmów, co utrudnia przyczepianie się drobnoustroju do komórki gospodarza.
  • Laktoferyna posiada zdolność do stymulacji procesów wychwytywania przez układ immunologiczny wirusów, bakterii, grzybów i pierwotniaków oraz pobudzania komórek układu odpornościowego do szybkiego dojrzewania i namnażania się.

Jakie właściwości ma laktoferyna i na jakie choroby można ją stosować?

  • Ma właściwości przeciwbakteryjne w stosunku do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpierwotniakowe w stosunku do Toxoplasma gondii oraz przeciwpasożytnicze, np. w stosunku do wywołującego malarię zarodźca ruchliwego Plasmodium vivax.
  • Uniemożliwia tworzenie biofilmu przez bakterie, np. pałeczkę ropy błękitnej Pseudomonas aeruginosa i gronkowca złocistego Staphylococcus aureus.
  • Chroni przed zakażeniem żołądka bakterią Helicobacter pylori.
  • Pobudza komórki układu odpornościowego do namnażania się, dzięki czemu wzmacnia odporność.
  • Działa przeciwzapalnie. Wspomaga regenerację skóry, leczenie przebarwień i stanów zapalnych.
  • Zapobiega niedoborom żelaza, gdyż łącząc się z nim, stanowi swoisty magazyn, regulując jego wchłanianie.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia sepsy u niemowląt oraz chroni przewód pokarmowy niemowląt przed zakażeniami oraz rozwojem martwiczego zapalenia jelit.
  • Wspiera rozwój flory jelitowej i pełni funkcję prebiotyku, czyli substancji umożliwiającej namnażanie się dobroczynnych bakterii w przewodzie pokarmowym. Skraca czas trwania biegunek.
  • Wzmacnia działanie leków przeciwgrzybiczych i przeciwwirusowych, chroni przed stresem oksydacyjnym, większa wchłanianie składników pokarmowych oraz wspiera leczenie niektórych nowotworów.

Kto powinien stosować laktoferynę?

Laktoferyna mogą stosować zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Należy jednak pamiętać, że stosowanie laktoferyny u dorosłych nie jest tak samo efektywne jak u dzieci, gdyż dojrzały organizm w dużej mierze trawi białka zanim dotrą one do jelit.

Dzięki temu, że układ pokarmowy noworodka jest niedojrzały, ma słabszą barierę jelitową i mniejszą kwaśność soku żołądkowego, niż osoba dorosła – laktoferyna nie ulega całkowitemu strawieniu i zdecydowanie większa jej ilość trafia do jelit i do krwiobiegu dziecka.

Jak przyjmować laktoferynę?

  • Laktoferyna w kroplach: zalecana dawka to 10 kropli raz na dobę. Produkt można podawać bezpośrednio do jamy ustnej lub po zmieszaniu z letnim płynem. Nie należy mieszać kropli z gorącymi płynami, gdyż laktoferyna ulega denaturacji w wysokiej temperaturze.
  • Laktoferyna w kapsułkach: zwykle stosuje się 1-2 kapsułki na dobę. Kapsułkę popija się letnią wodą, mlekiem, sokiem lub jogurtem. W przypadku problemów z połykaniem, kapsułkę można otworzyć i wysypać bezpośrednio do jamy ustnej lub rozpuścić w letnim płynie i wypić. Zawartości kapsułki należy rozpuszczać w gorących lub gazowanych płynach.
  • Saszetki z laktoferyną: dawka dla niemowląt to 1 saszetka na dobę, w przypadku osób dorosłych i dzieci są to zwykle 2 saszetki na dobę. Zawartość saszetki wystarczy rozpuścić w letniej wodzie lub innym chłodnym płynie. 

Jak długo stosować laktoferynę?

Suplementację laktoferyną należy prowadzić minimum 3 miesiące codziennie lub podzielić kurację na 2 etapy – pierwsze 2 tygodnie przyjmując ją codziennie, następnie robić 2 tygodnie przerwy. Kurację najlepiej rozpocząć w połowie sierpnia i kontynuować, aż do końca kwietnia. Jeśli w międzyczasie zdarzy się infekcja, terapii nie należy przerywać. Warto również wiedzieć, iż laktoferyna nie wchodzi w interakcje z innymi lekami.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania laktoferyny?

Laktoferyna może wywoływać objawy alergii u osób uczulonych na białko mleka krowiego, która nazywana jest skazą białkową, dlatego preparaty zawierające ten składnik nie powinny być przyjmowane w przypadku podejrzenia lub zdiagnozowania skazy białkowej.

Osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy, mogą wybrać preparaty z laktoferyną, które posiadają informację o braku cukru mlecznego (laktozy) w składzie. 

Jakie mogą być skutki uboczne stosowania laktoferyny?

  • Laktoferyna u osób, które nie wykazują na nią nadwrażliwości, nie wywołuje działań niepożądanych, dlatego jest bezpieczna od pierwszych dni życia.
  • U osób uczulonych na białko mleka krowiego po spożyciu laktoferyny mogą wystąpić: kaszel, duszności, ucisk w klatce piersiowej, świszczący oddech oraz wodnisty katar.
  • W przypadku preparatów z laktozą, pojawiają się objawy ze strony przewodu pokarmowego jak: nudności, wymioty, biegunka czy skurczowe bóle brzucha.

Lista produktów zawierających Laktoferyna (lactoferrin)

Kolejność według aktualnej dostępności w aptekach. Kliknij na odnośnik przy wybranym produkcie, żeby zobaczyć apteki, które w tej chwili mają go stanie.

2
2

Ciasteczka

Nasza aplikacja korzysta z plików cookies ("ciasteczka") dla celów technicznych (np. logowanie) i dla statystyk (Google Analytics). Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w regulaminie. Preferencje co do obsługi cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.