157 produktów zawierających Aloes zwyczajny, w tym 3 na receptę.
73 produkty można aktualnie znaleźć w aptekach.
Aloes zwyczajny (Aloe vera) to roślina należąca do sukulentów liściowych, mogąca przybierać formy liściaste lub drzewiaste. Dzięki zawartości cennych substancji, aloes znajduje zastosowanie między innymi w leczeniu trudno gojących się ran, owrzodzeń czy oparzeń. Ponadto poprawia odporność organizmu, funkcjonowanie układu pokarmowego oraz obniża poziom cukru we krwi. Zasięg występowania rośliny obejmuje kraje śródziemnomorskie, Madagaskar, półwysep Arabski oraz wschodnie tereny Afryki. W Polsce stosuje się przetwory z liści aloesu uprawianego w szklarniach lub w doniczkach – w warunkach domowych.
Cechą charakterystyczną aloesu są mięsiste, grube liście zakończone kolcami na brzegach. Ich wnętrze kryje miąższ o konsystencji gęstego żelu.
Miąższ liści aloesu w ok. 96% składa się z wody. W pozostałych ok. 4% stwierdzono obecność całej rzeszy składników odżywczych, m.in.:
Mleczko aloesowego (które po wysuszeniu nosi nazwę alona) poprzez dużą zawartość związków antranoidowych o silnych właściwościach przeczyszczających znajduje zastosowanie w leczeniu zaparć.
Z miąższu pozyskuje się sok aloesowy (do spożywania doustnego) oraz żel (do stosowania zewnętrznego).
Sok aloesowy
Żel aloesowy
Sok z aloesu nie powinien być spożywany przez matki karmiące, gdyż niewielkie ilości substancji czynnych mogą przenikać do mleka i wywołać efekt przeczyszczający u niemowlaka.
Długotrwałe picie soku z aloesu może doprowadzić do atonii jelita grubego i biegunek przebiegających z nadmierną utratą wody.
Aloes mimo swojego dobroczynnego działania może powodować alergie, dlatego przed użyciem kosmetyków z aloesem lub samego żelu aloesowego warto wykonać próbę na niewielkim fragmencie skóry.
Zalecane jest spożycie ok. 50 ml soku z aloesu dziennie, w dawce jednorazowej lub podzielonej na 2-3 porcje. Sok można pić bez rozcieńczania lub zmieszać z sokiem owocowym. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki produktu. Przed użyciem (zwłaszcza jeśli sok zawiera miąższ) należy wstrząsnąć.
Zbieranie liści aloesu na żel lub sok nie jest procesem skomplikowanym. Sekret tkwi w wyborze rośliny - powinien być to dojrzały, przynajmniej kilkuletni okaz. Im starsza roślina, tym wyższe stężenie składników czynnych. Należy upewnić się również, czy liście których chcemy używać są zdrowe, mięsiste i wolne od wszelkich uszkodzeń czy pleśni. Liść ucinamy blisko łodygi, a pozyskany z jego wnętrza żel możemy pokroić w kostki i stosować w postaci okładów.
Ciasteczka
Nasza aplikacja korzysta z plików cookies ("ciasteczka") dla celów technicznych (np. logowanie) i dla statystyk oraz analizy UX (Google Analytics, Hotjar). Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w regulaminie. Preferencje co do obsługi cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.