Jak działa STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę?
Jest swoistym testem immunologicznym do wykrywania paciorkowca grupy A (Streptococcu pyogenes) w infekcji gardła. Test warto wykonać w przypadku bólu gardła, powiększonych węzłów chłonnych, nalotu na migdałkach i gorączce.
Nie używaj STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę, jeśli:
- upłynął termin ważności oraz w przypadku, gdy opakowanie jest uszkodzone,
- chcesz wykonać go dziecku poniżej 2 roku życia.
Na co zwrócić uwagę przed użyciem STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę?
Należy sprawdzić, czy elementy zawarte w opakowaniu są zamknięte i nieużywane. Test jest jednokrotnego użytku.
Jak stosować STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę?
1) Umieść zawartość opakowania na czystej, suchej powierzchni. Umyj ręce. Umieść probówkę ekstrakcyjną w jednym z otworów piankowych statywu.
2) Pobierz wymaz z gardła za pomocą wymazówki oraz szpatułki. W tym celu otwórz opakowanie zawierające wymazówkę i wyjmij ją - chwytając za plastikowy uchwyt. Unikaj dotykania rękoma bawełnianej końcówki chłonnej. Stań przed lustrem, odchyl głowę do tyłu i otwórz usta, tak szeroko jak to możliwe. Używając jedną ręką szpatułki, naciśnij w dół język. Aby pobrać próbkę drugą ręką szczotkuj miękkim, bawełnianym wacikiem po tylnej ścianie gardła, wokół migdałków i nad bolącymi obszarami (języczek, podniebienie miękkie). Możesz również poprosić drugą osobę o pomoc w pobraniu próbki.
3) Po pobraniu próbki z gardła, włóż bawełnianą końcówkę chłonną wymazówki do probówki ekstrakcyjnej stojącej w piankowym statywie. Następnie otwórz wieczko zakraplacza (butelka z niebieską nakrętką, butelkę zostaw zamkniętą) zawierającą płyn ekstrakcyjny 1, dodaj 6 kropli do probówki i zamknij wieczko.
4) Następnie otwórz butelkę z zakraplaczem z białą nakrętką i odkręć ją (płyn ekstrakcyjny 2). Dodaj 6 kropli do probówki i zamknij butelkę.
5) Przytrzymaj wymazówkę za plastikowy uchwyt i obracaj nią wokół ścianek probówki (około 10 razy), aby wymieszać dokładnie roztwór. Pozostaw wymazówkę do inkubacji w środowisku probówki na co najmniej 2 minuty, lecz nie dłużej niż 5 minut.
6) Pod koniec inkubacji wyjmij wymazówkę z probówki i wyrzuć do kosza.
7) Umieść pasek testowy (trzymając za niebieski koniec) w probówce z ekstraktem. Pozostaw pasek w środku probówki na 5-10 minut w celu zajścia reakcji.
8) Odczytaj wynik testu po 5-10 minutach. Nie interpretuj wyniku testu po upływie 10 minut. Wynik interpretuj na podstawie instrukcji.
Na co zwrócić uwagę podczas stosowania STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę?
Postępuj według instrukcji użytkowania. Wynik testu jest wiarygodny tylko wówczas, gdy instrukcja jest ściśle przestrzegana. Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi czasu odczytu wyniku testu oraz pobierania i ekstrakcji próbki wymazu.
Czy mogę łączyć STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę z innymi lekami?
Nie należy przyjmować leków donosowych ani preparatów na ból gardła na minimum 2 godziny przed wykonaniem testu.
Czy mogę łączyć STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę z alkoholem?
Nie należy spożywać alkoholu bezpośrednio przed wykonaniem testu.
Czy po zastosowaniu STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę mogę prowadzić pojazdy?
Po wykonaniu testu można prowadzić pojazdy.
Czy mogę stosować STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę będąc w ciąży?
Test może być wykonywany u kobiety w ciąży.
Czy po zastosowaniu STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę mogę karmić piersią?
Nie ma przeciwskazań do wykonywania testu podczas karmienia piersią.
Jakie działania niepożądane mogą wystąpić po zastosowaniu STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę?
Po pobraniu wymazu może pojawić się krótkotrwały ból gardła.
Skład STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę
- pasek testowy,
- sterylna wymazówka,
- sterylna drewniana szpatułka,
- butelka z płynem ekstrakcyjnym 1 (1ml),
- butelka z płynem ekstrakcyjnym 2 (1ml),
- pusta probówka ekstrakcyjna,
- statyw piankowy,
- ulotka z instrukcją użytkowania.
Jak przechowywać STREP A'LERT test na anginę i szkarlatynę?
Test przechowywać w temperaturze od 4°C do 30°C. Nie zamrażać.