---Nutrof - produkty

Oryginalna ulotka dla prOVag

suplement diety, kapsułki,

lactobacillus

,

lactobacillus fermentum

,

lactobacillus plantarum

,

lactobacillus gasseri

, Biomed Kraków

Opakowanie:

Koszyk:

Ulotki prOVag dla opakowania 20 kapsułek.

Wybrany dokument prOVag:
Dokument z 2021-10-04
PDF
dokument PDF dla prOVag

Podgląd dokumentu PDF prOVag

Źródło: Producent

Data ostatniej weryfikacji: 2021-10-04

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację
Wystawiasz recepty w gabinet.gov.pl? Zainstaluj nakładkę GdziePoLek dla Chrome, aby widzieć szczegóły produktu i jego dostępność.
Zobacz
w Chrome Web Store

Wersja tekstowa dokumentu

ulotkaDolekowaProvag_28102019_WWW.cdr INFORMACJE OGÓLNE

Naturalna flora bakteryjna pochwy składa się przede wszystkim z pałeczek kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Bakterie te w sposób naturalny przemieszczają się z dolnego odcinka przewodu pokarmowego w kierunku układu moczowo-płciowego. Dzięki swoim właściwościom wpływają na równowagę mikrobiologiczną i utrzymują odpowiednie pH pochwy. Tworzą barierę zapobiegającą migracji niekorzystnych drobnoustrojów.

Populacja pałeczek kwasu mlekowego w pochwie może ulec znacznej redukcji podczas stosowania antybiotyków czy środków antykoncepcyjnych. Do niekorzystnych zmian mikroflory pochwy przyczyniają się również: krwawienia miesiączkowe, stosowanie tamponów, ciąża, połóg, klimakterium, stres, częste korzystanie z basenów, częste podróże, intensywne kontakty seksualne oraz niewłaściwe zwyczaje higieniczne jak np. częste stosowanie irygacji dopochwowych.

  • WŁAŚCIWOŚCI SUPLEMENTU DIETY PROVAG
  • PROVAG zawiera 3 polskie szczepy żywych, liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego:

Lactobacillus gasseri 57C, Lactobacillus fermentum 57A i Lactobacillus plantarum 57B.

W badaniach in vitro potwierdzono ich następujące właściwości:

  • oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
  • adherencję (przyleganie) do komórek nabłonka jelita oraz do nabłonka pochwy,
  • wyjątkową zdolność do koagregacji trzech zastosowanych szczepów, co zwiększa skuteczność kolonizacji nabłonka pochwy,
  • aktywność wobec: Gardnerella vaginalis, Prevotella bivia, Streptococcus agalactiae,

Candida albicans, Escherichia coli,

  • oporność na antybiotyki typową dla pałeczek z rodzaju Lactobacillus.
    • PROVAG przeznaczony jest dla kobiet i dziewcząt w celu uzupełniania diety w pałeczki kwasu mlekowego, szczególnie w następujących sytuacjach:
  • w trakcie i po zakończeniu przyjmowania leków przeciwbakteryjnych (w tym w trakcie i po antybiotykoterapii ogólnej i miejscowej),
  • w trakcie i po zakończeniu przyjmowania leków przeciwrzęsistkowych i przeciw- grzybiczych,
  • w trakcie i po zakończeniu przyjmowania metronidazolu,
  • w niedyspozycjach kobiecych wywołanych obecnością w pochwie niepożądanych bakterii i grzybów,
  • w okresie okołomenopauzalnym (klimakterium),
  • w trakcie i po menstruacji,
  • w połogu,
  • przed i po ingerencjach medycznych w obrębie układu moczowo-płciowego,
  • w okresie częstych podróży,
  • przy częstym korzystaniu z basenu, jacuzzi i solarium.
    • Więcej informacji na temat PROVAG oraz zdrowia intymnego na stronie www.provag.pl.

Kapsułki doustne 697F SUPLEMENT DIETY DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA

Stosować doustnie 1 kapsułkę dziennie, popijając wodą. Preparat stosować co najmniej przez 20 dni.

W okresie ciąży i karmienia piersią stosowanie produktu należy skonsultować z lekarzem.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.

SKŁADNIKI

  • Jedna kapsułka preparatu PROVAG zawiera: laktozę, substancję wypełniającą - mannitol; składnik kapsułki - żelatynę; mleko (pochodzenia krowiego); sacharozę; 1 miliard bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus gasseri 57C, 25% Lactobacillus fermentum 57A, 25% Lactobacillus plantarum 57B; substancję przeciwzbrylającą - sole magnezowe kwasów tłuszczowych; barwnik kapsułki - dwutlenek tytanu.

Preparat zawiera cukry i substancję słodzącą. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

  • PROVAG zawiera w zalecanej dziennej porcji (1 kapsułka) 1 miliard pałeczek Lactobacillus gasseri 57C, Lactobacillus fermentum 57A i Lactobacillus plantarum 57B.

ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA

  • W sprzedaży dostępne są opakowania PROVAG zawierające: 10 kapsułek po 306 mg. Masa netto 3,06 g.

20 kapsułek po 306 mg. Masa netto 6,12 g.

40 kapsułek po 306 mg. Masa netto 12,24 g.

Nie wszystkie wielkości opakowań muszą znajdować się w obrocie.

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w lodówce (2°C - 8°C), w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

Uwaga! Jeżeli preparat przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25°C, należy go spożyć w ciągu 4 tygodni.

PRODUCENT Instytut Biotechnologii Surowic i Szczepionek BIOMED S.A.

Al. Sosnowa 8, 30-224 Kraków tel. +48 12 37 69 200 fax: +48 12 37 69 205 informacjanaukowa@biomed.pl www.biomed.pl DATA OPRACOWANIA:

Wrzesień 2019 r.