Źródło: Rejestr Produktów Leczniczych
Data ostatniej weryfikacji: 2024-03-24
Charakterystyki produktu Gastrolit dla opakowania 14 torebek 4,15 grama.
Źródło: Rejestr Produktów Leczniczych
Data ostatniej weryfikacji: 2024-03-24
CHARKATERYSTYKA PRODUKTU LECZNICZEGO 1 CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU LECZNICZEGO 1. NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO GASTROLIT, proszek do sporządzania roztworu 2. SKŁAD JAKOŚCIOWY I ILOŚCIOWY Jedna saszetka zawiera: Sodu chlorek 0,35 g Potasu chlorek 0,30 g Sodu wodorowęglan 0,50 g Nalewka z rumianku 0,02 g Glukoza 2,98 g Po rozpuszczeniu roztwór zawiera: 60 mmol/l Na+, 20 mmol/l K+,30 mmol/l HCO3-, 80 mmol/l glukozy. 4. SZCZEGÓŁOWE DANE KLINICZNE 4.1 Wskazania do stosowania Gastrolit po rozpuszczeniu stosuje się do zapobiegania i leczenia odwodnienia niewielkiego stopnia, w przebiegu biegunek. Nawadnianie doustne płynami glukozo-elektrolitowymi, takimi jak Gastrolit powinno być terapią pierwszego wyboru u dzieci z ostrą biegunką. W celu przygotowania większej objętości roztworu, np. 500 ml należy rozpuścić 3 saszetki preparatu Gastrolit w 600 ml wody. Jeśli stan odwodnienia nie wymaga kontroli lekarza lub czekając na konsultację z lekarzem zaleca się następujące dawkowanie: Schemat dawkowania przedstawiono w poniższej w tabeli: 1 saszetkę preparatu Gastrolit należy zawsze rozpuścić w 200 ml gorącej, przegotowanej wody i ostudzić. W celu przygotowania większej objętości roztworu, np. 500 ml należy rozpuścić 3 saszetki preparatu Gastrolit w 600 ml wody. Grupa wiekowa (masa ciała) Objętość roztworu preparatu Gastrolit Dorośli • pierwsze 4 godziny 500 ml do 1000 ml do zaspokojenia pragnienia • następnie około (...)