Jak to możliwe, że ktoś stracił wzrok przez jedzenie fast-foodów?
* pole wymagane
* pole wymagane
Agnieszka Soroko Farmaceuta
4 lata temu
Niedawno świat obiegł głośny przypadek 17-latka, którego utratę wzroku specjaliści, niestety zbyt późno, powiązali z dietą ubogą w wartości odżywcze. U pacjenta zdiagnozowano m.in. niskie poziomy wit. B12, D, miedzi i selenu, a także problemy ze słuchem i wzrokiem, co ostatecznie doprowadziło do trwałego uszkodzenia widzenia.
Początkowo objawów u nastolatka nie powiązano z jego nieprawidłową dietą, która, jak się później okazało, składała się z chipsów, białego pieczywa i przetworzonej wieprzowiny, które nie dostarczają wszystkich potrzebnych wartości odżywczych.
Badacze z University of Bristol sugerują, że podstawowy wywiad lekarski, oprócz stanu zdrowia pacjenta, przyjmowanych leków, historii chorób w rodzinie i skłonności do używek, powinien weryfikować również nasze przyzwyczajenia żywieniowe.
Więcej informacji na temat przypadku tego pacjenta: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190903091437.htm