---Wolt Drive - zapytaj farmaceutę - pytania

Janina (anonim, 31.61.183.) Warszawa 17 miesięcy temu

Czy mogę zapytać w jaki inny sposób niż badania laboratoryjne można lub najlepiej sprawdzać czy jest się uczulonym na jakiś produkt spożywczy?

Czy mogę zapytać w jaki inny sposób niż badania laboratoryjne można lub najlepiej sprawdzać czy jest się uczulonym na jakiś produkt spożywczy? Mianowicie mam ochotę na Sezam, nigdy nie jadłam, a Sezam jest chyba zaliczany do produktów alergicznych, to samo pytanie o tofu czyli soję. Jak najbezpieczniej to robić bez badań? Czy jeść małymi kęsami i odstawić produkt i obserwować czy nic się nie dzieje? Też kiedyś czytałam że ktoś był uczulony na mleko krowie i zażył dosłownie tylko jeden łyk, a i tak dostał wstrząsu i umarł. Alergologia pokarmowa jest bardzo zdradliwa. Ale nie każdego stać żeby robić sobie badania laboratoryjne, na wiele produktów spożywczych. Pozdrawiam serdecznie .

1 odpowiedź

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Anna Lewandowska Farmaceuta, Redaktor

17 miesięcy temu

Niestety współczesna medycyna nie przewiduje innych testów niż badania laboratoryjne. Nie musi Pani wykonywać takich badań na własny koszt. Lekarz alergolog może zlecić takie testy w ramach diagnostyki alergii pokarmowej. Zachęcam do zgłoszenia się do poradni alergologicznej.

To, że nie jadła Pani nigdy świadomie sezamu nie znaczy, że nie miała Pani nigdy z nim kontaktu. Na wielu produktach spożywczych można znaleźć informację, że zwierają śladowe ilości sezamu. Niewykluczone więc, że już go Pani jadła. Podobna sytuacja dotyczy np. soii, która stanowi ukryty składnik wielu pokarmów gotowych.

Alergia na białko mleka krowiego dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci. U dorosłych częściej rozpoznaje się nietolerancję pokarmową.

Wstrząs anafilaktyczny pojawia się najczęściej po kontakcie pacjentów z białkiem orzechów ziemnych (także w postaci masła arachidowego) i prawdopodobnie jest najczęstszym alergenem powodującym zgon.

Należy też zauważyć, że alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja. Nietolerancja pokarmowa to nieimmunologiczna odpowiedź na spożycie żywności lub składnika żywności w ilości, która jest zwykle tolerowana przez ogół populacji.

Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj: https://www.gdziepolek.pl/artykuly/nietolerancja-a-alergia-pokarmowa

Doceń odpowiadającego i wyróżnij pytanie na stronie głównej
Pytania i odpowiedzi użytkowników zawierające opinie na temat produktów nie są weryfikowane pod kątem nabycia lub używania produktu. Firmy często zamawiają pisanie anonimowych komentarzy, aby kształtować pozytywne opinie o swoich produktach, lub negatywne o konkurencji. Dlatego kieruj się w pierwszej kolejności informacjami w odpowiedziach farmaceutów.

    Specjaliści

    Telekonsultacje
    E-wizyta
    Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
    Umów telekonsultację

    Artykuły