Dzień dobry, badania pokazują nadmiar tryptofanu. Czy ashwagandha jest niewskazana? Nigdy nie suplementowalam tryptofanu - jaki może być podwód wyższego poziomu? Dziękuje
* pole wymagane
* pole wymagane
Anna Pochopień Farmaceuta
1 rok temu
Powodem podwyższonego poziomu tryptofanu może być dieta. Tryptofanu dostarczają pokarmy takie jak np. sery żółte, sery białe, jaja kurze, wędliny i mięso. Zasadniczo nie ma przeciwwskazań do stosowania ashwagandhy przy podwyższonym poziomie tryptofanu, należy jednak odpowiedzieć sobie, czy taka suplementacja przyniesie zamierzony skutek. Podwyższony poziom tryptofanu może wiązać się ze poprawą nastroju, zwiększonym tzw. napędem życiowym (w dużym uproszczeniu: chęcią do życia :)). Ashawagandha natomiast ma za zadanie przysposabiać organizm do nasilonego stresu, zwiększać wydolność fizyczną i psychiczną. Zachęcam więc Panią do rozważenia, czy suplementacja jest konieczna.
Dodaj produkty do koszyka, aby zobaczyć, w których aptekach kupisz je najtaniej - z odbiorem lub dostawą 👇