Czy jajka są zdrowe?
* pole wymagane
* pole wymagane
Agnieszka Soroko Farmaceuta
5 lat temu
Na temat jajek krąży wiele teorii - od tych wychwalających ich właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych, po takie, które przypisują im przyczynę licznych chorób, m.in. problemów z krążeniem i sercem.
Warto jednak przytoczyć ciekawe wyniki badań przeprowadzonych niedawno przez kanadyjski University of British Columbia. Okazuje się, że śniadania o wysokiej zawartości tłuszczu (np. omlet jajeczny) i niskim udziale węglowodanów nie powodują skoku poziomu glukozy we krwi, jak to dzieje się w przypadku śniadań “węglowodanowych” - płatków śniadaniowych, owsianek, tostów, kanapek, itp. Efektem tłustego śniadania było również odczuwanie mniejszego głodu przed posiłkami później w ciągu dnia, a także mniejsza ochota na słodycze.
Wyniki tych badań będą szczególnie istotne dla osób dotkniętych cukrzycą typu 2 oraz tych, którzy są w grupie ryzyka zachorowania na tę chorobę. Ograniczenie węglowodanów rano i zbilansowane posiłki przez resztę dnia dawało mniejsze wahania poziomu glukozy, niż wtedy, kiedy wszystkie posiłki miały zbilansowane zawartości makroskładników. Oznaczałoby to, że “wystarczy” dietę niskowęglowodanową stosować o poranku.
Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy jajka są zdrowe, ale jedzone z umiarem i w towarzystwie odpowiednich dodatków być może pomagają zapanować nad niebezpiecznymi wahaniami cukru we krwi. Za to na pewno polecamy wybierać jajka z wolnego wybiegu, zamiast szeroko dostępnych “trójek” od kur z chowu klatkowego.
Przy okazji, wszystkim czytelnikom życzymy pogodnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy oraz smacznego i ZDROWEGO jajka :)
Więcej informacji na temat wspomnianego badania: https://news.ok.ubc.ca/2019/04/11/ubc-researchers-say-eggs-for-breakfast-benefits-those-with-diabetes/