Źródło: Producent
Data ostatniej weryfikacji: 2021-10-04
Opakowanie:
Źródło: Producent
Data ostatniej weryfikacji: 2021-10-04
LATOPIC_kapsulki_ulotka_INTERNET 757I LATOPIC ®
Alergia pokarmowa i atopowe zapalenie skóry (AZS)
Alergia na pokarmy (mleko krowie, jaja kurze, soję) najczęściej przebiega pod postacią atopowego zapalenia skóry (AZS). AZS to przewlekłe i nawrotowe zmiany skórne. Charakteryzuje się intensywnym świądem, suchością skóry oraz okresowo zmianami zapalnymi i wysiękowymi.1
Udowodniono, że u osób z AZS bariera jelitowa jest nieszczelna, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczal- ności alergenów.2
Błędne koło napędu AZS
Główne objawy AZS, czyli suchość skóry i towarzyszący jej świąd prowokują do drapania. Dochodzi do mecha- nicznego uszkodzenia warstwy rogowej naskórka, co ułatwia przenikanie Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) i substancji drażniących, które nasilają zmiany skórne. Staphylococcus aureus jest mikroorganizmem najczęściej nadkażającym skórę atopową. Kolonizuje ok. 90% osób z tego typu skórą. Bakteria ta może zaostrzać zmiany skórne. W efekcie wytwarza się błędne koło napędu AZS.3
Aby zahamować błędne koło napędu AZS należy działać na jego przyczyny.3
Pomogą w tym bakterie kwasu mlekowego zawarte w doustnym preparacie LATOPIC® oraz specjali- styczne emolienty z linii LATOPIC® do stosowania na skórę.
LATOPIC® jest preparatem przeznaczonym do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry (AZS).
Zawiera 3 polskie, żywe i opatentowane szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, których bezpieczeństwo i skuteczność zostało potwierdzone wieloletnimi badaniami.4,5
Zastosowane w diecie bakterie kwasu mlekowego działają od wewnątrz. Mogą przyczyniać się do zwiększania szczelności bariery jelitowej, utrzymania równowagi mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie oraz stymulować wydzielanie śluzu.2,6
Bakterie kwasu mlekowego mogą korzystnie wpływać na przebieg atopowego zapalenia skóry, łagodząc nasilenie zmian skórnych.4,5
Emolienty z linii LATOPIC® (Krem do twarzy i ciała, Emulsja do ciała, Emulsja do kąpieli, Żel do mycia ciała i włosów, Regenerujący krem do rąk) działają od zewnątrz. Zawierają metabolity Lactobacillus, które wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, pomagają ograniczać rozwój Staphylococcus aureus, a dzięki obecności pozostałych składników aktywnych działają na 7 płaszczyznach: skutecznie nawilżają i natłusz- czają, szybko łagodzą świąd i podrażnienia, regenerują uszkodzony naskórek, uzupełniają lipidy międzykomórko- we, a także odżywiają.
Właściwości LATOPIC® jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera 3 polskie, żywe i opatentowane szczepy bakterii kwasu mlekowego:
W badaniach in vitro potwierdzono następujące właściwości szczepów wchodzących w skład preparatu LATOPIC®:
Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes oraz Enterococcus faecalis,
Istotne informacje LATOPIC® stosuje się w postępowaniu dietetycznym w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry.
Preparat jest żywnością niekompletną. Nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Nie należy stosować go pozajelitowo.
LATOPIC® przeznaczony jest dla niemowląt, dzieci i osób dorosłych. Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza. Wskazane jest ostrożne stosowanie bakterii kwasu mlekowego u niemowląt z ciężkim upośledzeniem odporności. Produkt bezglutenowy. Nie zawiera białka mleka i laktozy.
Składniki
Jedna kapsułka LATOPIC® zawiera: maltodekstrynę, składnik kapsułki - żelatynę, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus casei ŁOCK 0919, 25% Lactobacil- lus rhamnosus ŁOCK 0908, 25% Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900, barwnik kapsułki - dwutlenek tytanu, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy.
Dawkowanie i sposób użycia
Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry
Alergia pokarmowa i atopowe zapalenie skóry (AZS)
Alergia na pokarmy (mleko krowie, jaja kurze, soję) najczęściej przebiega pod postacią atopowego zapalenia skóry (AZS). AZS to przewlekłe i nawrotowe zmiany skórne. Charakteryzuje się intensywnym świądem, suchością skóry oraz okresowo zmianami zapalnymi i wysiękowymi.1
Udowodniono, że u osób z AZS bariera jelitowa jest nieszczelna, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczal- ności alergenów.2
Błędne koło napędu AZS
Główne objawy AZS, czyli suchość skóry i towarzyszący jej świąd prowokują do drapania. Dochodzi do mecha- nicznego uszkodzenia warstwy rogowej naskórka, co ułatwia przenikanie Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) i substancji drażniących, które nasilają zmiany skórne. Staphylococcus aureus jest mikroorganizmem najczęściej nadkażającym skórę atopową. Kolonizuje ok. 90% osób z tego typu skórą. Bakteria ta może zaostrzać zmiany skórne. W efekcie wytwarza się błędne koło napędu AZS.3
Aby zahamować błędne koło napędu AZS należy działać na jego przyczyny.3
Pomogą w tym bakterie kwasu mlekowego zawarte w doustnym preparacie LATOPIC® oraz specjali- styczne emolienty z linii LATOPIC® do stosowania na skórę.
LATOPIC® jest preparatem przeznaczonym do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry (AZS).
Zawiera 3 polskie, żywe i opatentowane szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, których bezpieczeństwo i skuteczność zostało potwierdzone wieloletnimi badaniami.4,5
Zastosowane w diecie bakterie kwasu mlekowego działają od wewnątrz. Mogą przyczyniać się do zwiększania szczelności bariery jelitowej, utrzymania równowagi mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie oraz stymulować wydzielanie śluzu.2,6
Bakterie kwasu mlekowego mogą korzystnie wpływać na przebieg atopowego zapalenia skóry, łagodząc nasilenie zmian skórnych.4,5
Emolienty z linii LATOPIC® (Krem do twarzy i ciała, Emulsja do ciała, Emulsja do kąpieli, Żel do mycia ciała i włosów, Regenerujący krem do rąk) działają od zewnątrz. Zawierają metabolity Lactobacillus, które wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, pomagają ograniczać rozwój Staphylococcus aureus, a dzięki obecności pozostałych składników aktywnych działają na 7 płaszczyznach: skutecznie nawilżają i natłusz- czają, szybko łagodzą świąd i podrażnienia, regenerują uszkodzony naskórek, uzupełniają lipidy międzykomórko- we, a także odżywiają.
Właściwości LATOPIC® jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego. Zawiera 3 polskie, żywe i opatentowane szczepy bakterii kwasu mlekowego:
W badaniach in vitro potwierdzono następujące właściwości szczepów wchodzących w skład preparatu LATOPIC®:
Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes oraz Enterococcus faecalis,
Istotne informacje LATOPIC® stosuje się w postępowaniu dietetycznym w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry.
Preparat jest żywnością niekompletną. Nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Nie należy stosować go pozajelitowo.
LATOPIC® przeznaczony jest dla niemowląt, dzieci i osób dorosłych. Produkt należy stosować pod nadzorem lekarza. Wskazane jest ostrożne stosowanie bakterii kwasu mlekowego u niemowląt z ciężkim upośledzeniem odporności. Produkt bezglutenowy. Nie zawiera białka mleka i laktozy.
Składniki
Jedna kapsułka LATOPIC® zawiera: maltodekstrynę, składnik kapsułki - żelatynę, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus casei ŁOCK 0919, 25% Lactobacil- lus rhamnosus ŁOCK 0908, 25% Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900, barwnik kapsułki - dwutlenek tytanu, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy.
Dawkowanie i sposób użycia
Zawartość opakowania
10 kapsułek po 306 mg. Masa netto 3,06 g.
30 kapsułek po 306 mg. Masa netto 9,18 g.
90 kapsułek po 306 mg. Masa netto 27,54 g.
Nie wszystkie wielkości opakowań muszą znajdować się w obrocie.
Sposób przechowywania
Przechowywać w lodówce (2ºC - 8ºC) w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Uwaga! Jeżeli produkt przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25ºC, należy go spożyć w ciągu 2 tygodni.
Producent Instytut Biotechnologii Surowic i Szczepionek BIOMED S.A.
Al. Sosnowa 8, 30-224 Kraków
Tel.: +48 12 37 69 200
Fax: +48 12 37 69 205 informacjanaukowa@biomed.pl www.biomed.pl
W 1 kapsułceWartość odżywcza W 100 g produktu
Data opracowania/data aktualizacji ulotki Październik 2009 r. / Luty 2020 r.
1 Cukrowska (2010) Przedruk z „Zakażeń”. Probiotyki w atopowym zapaleniu skóry: 3 2 Rosenfeldt V. et al. (2004) J Pediatr; 145: 612-6.
3 Kurzawa i wsp. (2014) Poradnik dla rodziców; Atopowe zapalenie skóry: 32-33 4 Cukrowska i wsp. (2008) Pediatr. Współcz. Gastroenterol. Hepatol. Żywienie Dziecka; 10, 2: 15-18.
5 Cukrowska i wsp. (2010) Przegl Pediatr; 40, 1: 21-25 6 Osborn D.A. et al. (2008) The Cochrane Library, Issue 4.
1 miliard szczepy bakterii:
327 miliardów wartość energetyczna (energia) tłuszcz w tym
1571 kJ / 370 kcal
0 g
0 g 69,0 g 18,9 g 23,0 g 0,42 g 4,81 kJ / 1,13 kcal
0 g
0 g 0,211 g 0,058 g 0,07 g 0,0013 g