← powrót do głównej strony opinii i pytań

Kasia (anonim, 89.64.47.)
około miesiąca temu, Warszawa

Czy po zakończeniu kuracji antybiotykowej skierowanej przeciwko trądzikowi wypryski mogą powrócić?

Witam. Miałam zastrzyki bexon po których dostałam trądziku. Po kuracji antybiotykowej twarz się wyleczyła . Po około dwóch tygodniach znowu trądzik wychodzi mi koło uszu i na dekolcie. Czy trądzik może wrócić?

Jednoznaczna odpowiedź na Pani pytanie nie jest możliwa. Skłonność do trądziku jest kwestią bardzo indywidualną - zależy od wielu czynników, a przede wszystkim od podłoża problemu.

Jeśli trądzik był spowodowany kuracją lekiem Bexon, po jego odstawieniu oraz odpowiednio dobranej kuracji powinna Pani zaobserwować poprawę stanu skóry, jednak nie jest wykluczone, że dolegliwości nie powrócą.

Najlepiej udać się na konsultację u lekarza dermatologa, który zleci Pani odpowiednie badania (np. poziom hormonów, witaminy D3, obecność Helicobacter pylori) mogące pomóc we właściwej diagnostyce trądziku, a jednocześnie wskazać "tor" jego leczenia.

Proszę nie zapominać, iż jednym z filarów współpracy z lekarzem podczas leczenia trądziku jest właściwa i przede wszystkim systematyczna pielęgnacja skóry trądzikowej.

Załączam artykuł, który może Panią zainteresować:
https://www.gdziepolek.pl/tematy/jak-pozbyc-sie-tradziku-u-doroslych

dziękuję!