ΠΌΠΎΠΆΠ½ΠΎ Π»ΠΈ Π΄ΠΎΡΡΠ°Π²ΠΈΡΡ 1000 ΠΌΠ³ Π²ΠΈΡ. C ΠΈΠ· ΠΏΠΈΡΠΈ, ΠΈΠ»ΠΈ ΡΡΠΎ Π²ΠΎΠ·ΠΌΠΎΠΆΠ½ΠΎ ΡΠΎΠ»ΡΠΊΠΎ Π² ΡΠ»ΡΡΠ°Π΅ Π΄ΠΎΠ±Π°Π²ΠΎΠΊ?
* ΠΎΠ±ΡΠ·Π°ΡΠ΅Π»ΡΠ½ΠΎΠ΅ ΠΏΠΎΠ»Π΅
* ΠΎΠ±ΡΠ·Π°ΡΠ΅Π»ΡΠ½ΠΎΠ΅ ΠΏΠΎΠ»Π΅
Ewa Pilch Π€Π°ΡΠΌΠ°ΡΠ΅Π²Ρ, Π Π΅Π΄Π°ΠΊΡΠΎΡ
3 Π³ΠΎΠ΄Π° Π½Π°Π·Π°Π΄
Dzienne spoΕΌycie witaminy C na poziomie 1000 mg jest trudne, jednakΕΌe nie jest niemoΕΌliwe.
ZawartoΕΔ witaminy C w przeliczeniu na 100 g masy produktu wynosi przykΕadowo:
- 250-800 mg w owocu dzikiej rΓ³ΕΌy
- 150-300 mg w owocu czarnej porzeczki
- 269 mg w naci pietruszki
- 125-200 mg w papryce czerwonej
- 46-90 mg w truskawkach
- 84 mg w kiwi
- 30-70 mg w grejpfrutach.
StΔ d zjedzenie np. 1 kilograma kiwi (840 mg) oraz 100 g natki pietruszki (269 mg) spowoduje ΕΔ czne spoΕΌycie wit. C na poziomie 1109 mg.
ZachΔcam do zapoznania siΔ z opracowaniami o witaminie C: https://www.gdziepolek.pl/kategorie/witamina-c https://www.gdziepolek.pl/artykuly/witamina-c-na-infekcje-siniaki-i-przebarwienia