Grzyby - zdrowe czy ciężkostrawne?

Sezon na grzybobranie już rozpoczęty. Wiele osób lubi zbierać grzyby oraz przygotowywać z nich potem różne przetwory czy potrawy. Niektórzy zachwycają się ich smakiem, który w zależności od gatunku grzyba jest różny. Czy prócz walorów smakowych mamy korzyści zdrowotne ze spożywania grzybów?

Jakie grzyby jadalne występują w Polsce?

Najczęściej naturalnie występującymi w Polsce gatunkami grzybów są m.in. borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, koźlarz czerwony, maślak zwyczajny, kurka, gąska zielona czy mleczaj rydz. Gatunkami grzybów pozyskiwanych zwykle ze sztucznych hodowli są pieczarki i boczniaki.

Jak poprawnie rozpoznać grzyby jadalne - atlas grzybów

Wielu z nas przepada za jesiennymi spacerami połączonymi z grzybobraniem. Ponieważ dostarczamy organizmowi świeżego powietrza oraz ruchu, a co za tym idzie kondycji fizycznej, jest to przyjemne i korzystne dla zdrowia hobby.

Niestety jednak wraz z tzw. sezonem grzybowym (od czerwca do listopada, natomiast pełnia sezonu przypada na sierpień, wrzesień i październik), nadal często w mediach słyszymy o licznych przypadkach zatruć. Przykładowo, wszyscy wiemy, żeby nie zbierać muchomorów z czerwonym kapeluszem z białymi kropkami (muchomor czerwony), ale nie jest to jedyny gatunek muchomora, nie jest to też jedyny gatunek grzyba trującego. Niestety wiele z nich jest bardzo podobnych do grzybów jadalnych, skąd ciągle tak często pojawiają się zatrucia. Dlatego podczas zbiorów niezwykle ważna jest wiedza na temat grzybów oraz umiejętność ich odróżnienia.

Niezależnie od tego czy mamy bardzo dobrą wiedzę na temat grzybów, czy nie jesteśmy do końca o niej przekonani, warto mieć zawsze ze sobą tzw. atlas grzybów. Możemy go posiadać w telefonach komórkowych (za pomocą wiarygodnej aplikacji bądź strony internetowej) lub w tradycyjnej formie książki. Dzięki atlasowi szansa na pomyłkę znacząco spadnie.

W przypadku, gdy nie mamy pewności czy zebrane grzyby są jadalne, zawsze możemy wybrać się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której to grzyboznawca, posiadający uprawnienia do oceny grzybów, rozpozna, czy zebrane grzyby są jadalne, czy też nie.

Czy grzyby mają korzystny wpływ na nasze zdrowie?

Grzyby jadalne używane są powszechnie w kuchni, szczególnie ze względu na ich aromat i walory smakowe. Stanowią niezwykły dodatek do potraw oraz same często są głównym składnikiem posiłku. Warto jednak wspomnieć, że nie są to ich jedyne atuty. Grzyby jadalne zawierają wiele substancji korzystnych dla naszego zdrowia. Do takich składników należą m.in. witaminy z grupy B, takie jak witamina: B1, B2, B3 czy B6 oraz witamina C. Grzyby zawierają też szereg pierwiastków mogących wywierać pozytywny wpływ na nasze zdrowie, takich jak m.in. żelazo, potas, magnez czy cynk.

Prowadzonych jest szereg badań naukowych, z których wiele potwierdza działanie grzybów m.in. przeciwnowotworowe, korzystne na układ sercowo-naczyniowy, przeciwbakteryjne, hipoglikemiczne (obniżające poziom glukozy we krwi), przeciwutleniające, przeciwzapalne, a także poprawiające odporność organizmu.

Warto pamiętać, że jeżeli chcemy przechowywać grzyby, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych należy je zamrozić bądź wysuszyć (najlepiej na słońcu). W przypadku przyrządzania grzybów, pamiętajmy, że zbyt długa obróbka termiczna znacznie obniży poziom substancji odżywczych w nich zawartych.

Czy można zatruć się grzybami?

Ciekawym jest, że nie tylko grzyby trujące mogą prowadzić do zatruć. Grzyby jadalne są smaczne i aromatyczne, jednak również ciężkostrawne. Dlatego nie poleca się spożywania grzybów u osób mających problemy z przewodem pokarmowym (np. problemy z trawieniem), wątrobą, woreczkiem żółciowym czy trzustką. Nie zaleca się też podawania większych ilości grzybów dzieciom.

Dość częstym problemem jest zawartość metali ciężkich w grzybach jadalnych, dlatego najlepiej jest je zbierać na terenach położonych z dala od dróg bądź terenów zanieczyszczonych.

Niewłaściwe przechowywanie lub przetwarzanie grzybów jadalnych może doprowadzić do powstawania związków toksycznych, które w konsekwencji powodować mogą zatrucia.

Jakie są objawy zatrucia grzybami?

Najczęstszymi objawami zatrucia grzybami są nudności, wymioty, bóle żołądka, biegunki, gorączka. W przypadku wystąpienia takich symptomów po zjedzeniu grzybów, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza lub najbliższego szpitala. Odpowiednio szybka reakcja jest w tym przypadku bardzo ważna, ponieważ szybka diagnostyka i rozpoczęcie leczenia pozwolą na uniknięcie ciężkich powikłań, takich jak np. uszkodzenie wątroby.

Źródła

  1. Rajewska, J. and Bałasińska, B. (2019). Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie. Postepy Hig Med Dosw. (online), (58), pp.352-357
  2. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
  3. Główny Inspektorat Sanitarny

Polub nasz profil na Facebooku:


redaktor: Agnieszka Soroko, mgr farm.
ostatnia zmiana: 28.09.2019 06:53:39

Dokładamy wszelkich starań, aby nasz artykuł jak najlepiej oddawał dostępne informacje, ale nie można go traktować jako konsultacji farmaceutycznej. Przed zażyciem leku należy przeczytać ulotkę, a w przypadku pytań skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Wszystkie podane w artykule nazwy produktów są przykładowe i nie stanowią żadnej formy reklamy. Wszystkie prawa autorskie do artykułu są zastrzeżone przez GdziePoLek sp. z o.o.

Skonsultuj się z lekarzem on-line

Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.

Tylko 59,00 zł za konsultację z lekarzem ogólnym. A także 25 innych specjalizacji.

Umów telekonsultację

Najnowsze pytania

W której aptece dostępny jest lek Flumycon 200 mg?
Witam poszukuje dwóch opakowań flumycon 200gdzie mogę dostać?
odpowiada Katarzyna Domagała

Na Twoje pytania w temacie grzyby - zdrowe czy ciężkostrawne? odpowiadają nasi farmaceuci, lekarze i inni eksperci.

Twój adres IP i wybrana lokalizacja zostaną zapisane. Polityka Prywatności.

Produkty

Brak produktów przypisanych do tego tematu.