Źródło: Rejestr Produktów Leczniczych
Data ostatniej weryfikacji: 2024-03-27
Charakterystyki produktu Lakcid L dla opakowania 10 fiolek.
Źródło: Rejestr Produktów Leczniczych
Data ostatniej weryfikacji: 2024-03-27
CHARAKTERYSTYKA ŚRODKA FARMACEUTYCZNEGO 1 CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU LECZNICZEGO 1. NAZWA PRODUKTU LECZNICZEGO Lakcid GASTROMED, proszek do sporządzania zawiesiny doustnej Nie mniej niż 12 mld CFU pałeczek Lactobacillus rhamnosus 2. SKŁAD JAKOŚCIOWY I ILOŚCIOWY Każda dawka (zawartość fiolki lub saszetki) zawiera: pałeczki Lactobacillus rhamnosus nie mniej niż 12 mld CFU* − szczep Lactobacillus rhamnosus 573L/1** − szczep Lactobacillus rhamnosus 573L/2** − szczep Lactobacillus rhamnosus 573L/3** *CFU – jednostka formowania kolonii (ang. 4.7 Wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn Lakcid Gastromed nie ma wpływu lub wywiera nieistotny wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn. 5. WŁAŚCIWOŚCI FARMAKOLOGICZNE 5.1 Właściwości farmakodynamiczne Grupa farmakoterapeutyczna: mikroorganizmy przeciwbiegunkowe, kod ATC: A07FA Szczepy Lactobacillus rhamnosus obecne w produkcie leczniczym Lakcid Gastromed, podobnie jak inne bakterie kwasu mlekowego kolonizują śluzówkę jelit i normalizują mikroflorę przewodu pokarmowego. 5.3 Przedkliniczne dane o bezpieczeństwie W badaniach na zwierzętach laboratoryjnych (świnkach morskich i białych myszach) stwierdzono, że Lakcid Gastromed jest nietoksyczny.