Sara20 (anonim, 95.160.128.) Warszawa 2 miesiące temu

Czy Pyralgin i Plasmalyte zmniejszają skuteczność antykoncepcyjną leku Levomine? Czy mogę rozpocząć stosowanie antybiotyku Cipronex, jeżeli współżyłam ponad 5 dni temu? Czy Dicloberl w czopkach wpływa na skuteczność antykoncepcji hormonalnej? Czy podczas stosowania antybiotyku może wystąpić plamienie?

Witam serdecznie ,prosiłabym o odpowiedź ,ponieważ chciałabym zacząć odpowiednio brać antybiotyk.

Od 3 lat biorę tabletki antykoncepcyjne Levomine,nie pominęłam żadnej oraz przyjmuję regularnie .

Będac dzisiaj na w szpitalu po wykonaniu usg,wykonania badania krwi oraz moczu uznano iż mam stan zapalny.

1. W dniu dzisiejszym dożylnie dostałam pyralginę nie pamiętam niestety jaka to była dawka oraz plasmalyte również dożylnie: dokładny skład : chlorek sodu 5,25g / chlorek potasu - 0,37g / chlorek sześciowodny magnezu - 0,30g / glukonian sodu - 5,02 g / octan trójwodny sodu - 3,68g / bylo to conajmniej po 4h od wzięcia tabletki ,czy w jakiś sposób te substancje obnizają skuteczność antykoncepcji?

2. Przepisano mi antybiotyk cipronex na stan zapalny,wszystkie tabletki były przyjęte regularnie ,aktualnie jestem na 17 tabletce ,czyli 4 dni przed 7 dniową przerwą ( licząc od dnia dzisiejszego 9 lipca),jeżeli ostatni stosunek odbył się 3 lipca ,gdzie chłopak skończył w środku,czy dzisiaj (9 lipca) lub jutro 10 lipca mogę wziąść na spokojnie antybiotyk ( zalecono mi branie 3 dni po 2 *1 tabletke na dzień) bez obawy ,że plemniki w drogach rodnych jeszcze nie obumarły i może to zaburzyć antykoncepcję? Oczywiście wiem ,że w trakcie jak i po przyjmowaniu leku trzeba dodatkowo się zabezpieczać ze wzgledu na obniżona skuteczność lub zrezygnować ze wspołżycia.
Moja 7 dniowa przerwa w lipcu trwa od 14 lipca do 20 lipca.

3.Czy lek dooodbytniczy Dicloberl 100mg wpływa na tabletki anty również?

4.czy z racji brania antybiotyku + tabletek anty ale z conajmniej 4 h odstepem i tego ,że jestem blisko 7 dniowej przerwy może dojść do plamienia śródcyklicznego bądź w czasie 7 dniowej przerwy krwawienie może nie wystąpić lub przyjdzie z opóźnieniem?

5.czy plamienie śródcykliczne czy też śluz jasnoróżowy /nitki krwi w śluzie jeżeli tabletki są przyjmowane w odpowiedni sposób mogą wplywać na obniżenie skuteczności tabletek anty?

Bardzo dziękuje z góry za odpowiedź ,pozdrawiam

12 odpowiedzi, 1 subskrybent

* pole wymagane

Możesz przeciągnąć tu plik zdjęcia.

* pole wymagane

Powiadamiaj o nowej odpowiedzi.
Inne wiadomości nie będą wysyłane.

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

2 miesiące temu

Do @Sara20:

Skoro brała Pani antybiotyk to wnioskuję, że przechodziła Pani jakieś zakażenie - co może wpłynąć na wystąpienie działań niepożądanych, takich jak np. nieregularne krwawienie. Antybiotyk może osłabiać skuteczność antykoncepcji, jak pisałam poniżej i może to wiązać się z krwawieniem, ale nie koniecznie.

1

Sara20 (anonim, 95.160.128.) 2 miesiące temu

Rozumiem ,ale czy mogło to wystąpić poprzez antybiotyk ,obnizyl skuteczność ,wzielam 1 tabletke i moga wstapic wahania hormonalne?

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

2 miesiące temu

Zaburzenia krwawienia, jak np. przedłużone krwawienie czy krwawienie śródcykliczne to częste działania niepożądane towarzyszące stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych, które mogą wystąpić nie tylko na początku ich przyjmowania, ale także wskutek, np. osłabienia organizmu przez infekcję czy stres. Zwykle nie stanowi to powodu do niepokoju. Nie wpływa też na skuteczność antykoncepcji.

Sara20 (anonim, 95.160.128.) 2 miesiące temu

Mam dodatkowe pytanie - krwawienie z odstawienia nastąpiło wcześniej niż powinno tak jak niżej wszystko opisałam ,dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę po 7 dniowej przerwie i plamie/krwawie ,robilam testy ciazowe- negatywne ,antybiotyk skończyłam brać w niedzielę 17 lipca ,czy to przez antybiotyk?

Klaudia Ćwiąkała Farmaceuta, Redaktor

2 miesiące temu

Do @Sara20:

Zaleca się stosowanie dodatkowego zabezpieczenia przez kolejne 7 dni po zakończeniu antybiotykoterapii.

Sara20 (anonim, 95.160.128.) 2 miesiące temu

Chciałam jeszcze dopytać kiedy wróci skuteczność antykoncepcji jeżeli zaczełam przyjmować antybiotyk w dniu brania 20 tabletki a skończyłam w 4 dniu 7-dniowej przerwy?

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

2 miesiące temu

Może się zdarzyć, że krwawienie wystąpi wcześniej. Nie ma powodów do niepokoju.

Dodatkowo wcześniejsze wystąpienia krwawienia z odstawienia nie wpływa na dalsze stosowanie leku. Proszę przyjmować kolejne tabletki w standardowy sposób.

1

Sara20 (anonim, 95.160.128.) 2 miesiące temu

Dodam ,że jest to pierwszy dzień przerwy ,czy może być to spowodowane tym antybiotykiem?

Sara20 (anonim, 95.160.128.) 2 miesiące temu

dostałam krwawienia z odstawienia w czwartek czyli dzisiaj ,a zawsze dostaję w każdą sobotę ,czy to normalne ?

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

2 miesiące temu

Może się zmienić profil krwawienia czyli może być mniej lub bardziej intensywne, krótsze lub dłuższe. Może również nic się nie zmienić i wszystkie te sytuacje są jak najbardziej prawidłowe.

1

Sara20 (anonim, 95.160.128.) 2 miesiące temu

Dziękuję ,a co pani ma na myśli ,że może zmienić się profil krwawienia?może wogole nie wystąpić lub może być to tylko plamienie?jutro mam do wzięcia ostatnią tabletke,dzisiaj już przyjełam cipronex

Ewa Pilch Farmaceuta, Redaktor

2 miesiące temu

Odpowiadając na Pani pytania:

1. Pyralgin i Plasmalyte nie wpływają na skuteczność antykoncepcji hormonalnej leku Levomine:

https://www.gdziepolek.pl/produkty/43336/levomine-tabletki-powlekane/apteki

https://www.gdziepolek.pl/produkty/65495/pyralgin-iniekcja/apteki

https://www.gdziepolek.pl/produkty/62160/plasmalyte-iniekcja/ulotka/116559

Więcej o tym, jakie leki osłabiają skuteczność antykoncepcji hormonalnej pisaliśmy w artykule:

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jakie-leki-oslabiaja-skutecznosc-antykoncepcji

2. Może Pani bezpiecznie rozpocząć stosowanie leku Cipronex. Plemniki w sprzyjających warunkach mogą przeżyć w pochwie do 5 dni:

https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/31197/jak-dlugo-moga-przezyc-pleminiki-w-pochwie-jesli-do-stosunku-doszlo-podczas-krwa

3. Dicloberl w czopkach nie wpływa na skuteczność antykoncepcji hormonalnej. Na podobne pytanie udzieliliśmy odpowiedzi w opinii:

https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pytania/73271/dicloberl-czy-dicloberl-retard-wplywa-na-skutecznosc-leku-slinda

4. Nie wyklucza się możliwości wystąpienia krwawienia lub plamienia podczas stosowania leku Cipronex i Levomine. Może dojść również do zmiany profilu krwawienia.

5. Ewentualne plamienie lub krwawienie nie wpływa na skuteczność antykoncepcji hormonalnej. Na skuteczność leku Levomine wpływa stosowanie leku Cipronex. Podczas antybiotykoterapii i po jej zakończeniu należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji hormonalnej.

Więcej o tym, jak prawidłowo stosować antykoncepcję, pisaliśmy w artykule:

https://www.gdziepolek.pl/artykuly/jak-prawidlowo-stosowac-antykoncepcje

Kategorie

od 10,49 zł

10 tabletek = 1 blister

od 17,90 zł

20 kapsułek

od 21,34 zł

63 tabletki

od 15,99 zł

5 mililitrów

od 12,95 zł

5 ampułek

od 15,50 zł

10 czopków

Podobne pytania

Specjaliści

Telekonsultacje
E-wizyta
Potrzebujesz recepty? Odczuwasz niepokojące objawy? Teraz możesz odbyć konsultację z lekarzem nie wychodząc z domu.
Umów telekonsultację

Artykuły

Ciasteczka

Nasza aplikacja korzysta z plików cookies ("ciasteczka") dla celów technicznych (np. logowanie) i dla statystyk oraz analizy UX (Google Analytics, Hotjar). Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w regulaminie. Preferencje co do obsługi cookies możesz zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.